kolagen v potravinach

Kým sme mladí, máme zdravú a hydratovanú pokožku, pohyb nás nebolí a aj vlasy sú hustejšie a nechty pevnejšie. Je to aj vďaka dostatočnému množstvu kolagénu, ktorý si naše telo tvorí samo. 

Kolagén je jedna z najdôležitejších bielkovín nášho tela, ktorá pôsobí ako lepidlo buniek, stará sa o pružnosť tkanív, zabezpečuje elasticitu pokožky a tvorí podstatnú časť chrupaviek. Nečudo, že ide o tak populárnu bielkovinu, o ktorej všetci hovoria. Aj vy ste už možno narazili na tipy, ako si doplniť kolagén. Aj na odporúčania, že treba jesť veľa potravín, ktoré obsahujú kolagén, alebo podporujú syntézu kolagénu v ľudskom tele.

Problém je totiž v tom, že ľudské telo si kolagén v dostatočnom množstve tvorí len do určitého veku. Už po 25. roku života sa zásadným spôsobom znižuje tvorba vlastného kolagénu. A preto je také dôležité si ho pravidelne dopĺňať. Aby ho telo malo neustále dostatok a dokázalo si ho doplniť či už do pokožky, pohybového aparátu a najrôznejších typov tkanív.

Ale skutočne stačí jesť potraviny bohaté na kolagén, aby ste pocítili maximálne účinky kolagénu? Prípadne ktoré potraviny obsahujú kolagén a ako prebieha ich spracovanie v našom tele? A aké výhody má Inca Collagen ako výživový doplnok v porovnaní s potravinami? To všetko si vysvetlíme v nasledujúcom článku.

Kolagén je bielkovinou, ktorá sa prirodzene nachádza v živočíšnych produktoch. Práve tie sú zdrojom na výrobu výživových doplnkov, akým je aj Inca Collagen. To, že existuje možnosť takto účinne si doplniť kolagén, je výsledkom dlhoročných poznatkov svetovej biochémie: Inca Collagen sa získava z vedľajších produktov morských rýb unikátnou technológiou zvanou enzymatická hydrolýza. Výsledkom je čistý stopercentný kolagénový hydrolyzát v prášku, ktorý ľudské telo jednoducho vstrebe a použije tam, kde treba. Vyrábajú sa tiež kolagény z hovädzích a bravčových kostí. 

Zároveň ale mnoho ľudí zaujíma otázka, či je možné pomocou potravín prirodzene doplniť kolagén, poprípade jesť také potraviny, ktoré podporia tvorbu vlastného kolagénu v tele.

Ako podporiť tvorbu kolagénu v tele?

Niektoré potraviny majú potenciál podporiť v tele vlastnú tvorbu kolagénu, napríklad ovocie a zelenina s vysokým obsahom vitamínu C. Naopak, mali by ste sa vyhýbať rafinovaným a vysoko spracovaným potravinám, ako je biela múka, sladkosti, pochutiny s vysokým obsahom soli. Najlepšie však dostanete kolagén do tela doplnkom stravy.

Ktoré potraviny obsahujú kolagén?

Existujú ale aj živočíšne potraviny bohaté na kolagén. Poďme si teraz vymenovať niektoré z nich, ako aj tie, ktoré majú potenciál podporiť syntézu kolagénu. Podľa výživových poradcov do zoznamu patria:

Mäso a živočíšne produkty

Nie len mäso samotné, či už hovoríme o hydine, hovädzom alebo bravčovom, ale aj vývary a aspiky obsahujú veľa kolagénu. Mäso tiež obsahuje aminokyseliny a zinok, ktoré podporujú prirodzenú tvorbu kolagénu.

Tučné ryby

Napríklad losos alebo tuniak. Okrem vysokého obsahu omega kyselín sú považované za jeden z najlepších zdrojov kolagénu. Najviac sa ho nachádza práve v koži, preto sa odporúča ju konzumovať s rybím mäsom spolu a nevyhadzovať. Vedľajšie produkty rýb sa práve kvôli výbornému obsahu kolagénu používajú ako zdroj pri výrobe Inca Collagenu. Existujú tiež štúdie potvrdzujúce, že pre človeka je rybí kolagén spomedzi živočíšnych kolagénov najlepší čo sa týka vstrebateľnosti a bezpečnosti.

Vajíčka

Bielko z vajíčka je bohaté na aminokyseliny podporujúce tvorbu vlastného kolagénu.

Orechy a semienka

Podobne ako je tomu u tučných rýb, aj orechy sú výborným zdrojom omega nenasýtených mastných kyselín. Navyše orechy a semiačka obsahujú veľa zinku a medi, ktoré podporujú tvorbu kolagénu.

Citrusy

Síce priamo kolagén neobsahujú, ale vďaka vysokej hladine vitamínu C majú úžasný potenciál podporiť prirodzenú syntézu kolagénu v ľudskom tele.

Bobuľovité ovocie

Záhradné a lesné plody, ako sú maliny, jahody, ríbezle či čučoriedky, obsahujú veľa vitamínu C na podporu tvorby kolagénu a zároveň veľké množstvo antioxidantov, ktoré kolagén v organizme chránia.

Paprika

Rôzne druhy paprík nielenže patria medzi najlepšie zdroje vitamínu C, ale obsahujú tiež kapsaicín. Ide o protizápalovú látku, ktorá sa tiež môže pozitívne pričiniť o stabilitu kolagénových vláken a ochrániť ich pred enzymatickou degradáciou.

Listová zelenina

Špenát, rôzne druhy šalátov či kel obsahujú silnú trojicu, ktorá podporuje syntézu kolagénu. Je to vitamín C, zinok a meď. A k tomu dostatok chlorofylu, ktorý je výborným antioxidantom.

Ako telo využíva potraviny bohaté na kolagén

Možno ste sa potešili, že ide o celkom dostupné produkty, ktoré jedávate často. Žiaľ, má to háčik a tým je vstrebateľnosť kolagénu a jeho množstvo v potravinách.

Nemožno poprieť, že konzumácia vyššie spomenutých produktov je telu prospešná. Ale musíme ísť do hĺbky, aby sme vysvetlili podstatu. Bol by omyl myslieť si, že ak budete denne jesť kurací vývar a teľací rezeň, zaistíte si tým dostatok kolagénu. Takže o tom, či bude daná potravina prospešná zdraviu, rozhoduje aj spôsob prípravy. A čo sa týka kolagénu, keďže potraviny bohaté na kolagén sú väčšinou živočíšne, nejeme ich surové, ale podliehajú tepelnej úprave. A tu je kameň úrazu.

Jednoducho a zrozumiteľne popisujú dôvod dvaja lekári – odborníci. “Pri tepelnom spracovaní najmä živočíšnych kolagénov dochádza k určitej degradácii kolagénu a menšiemu pôsobeniu,” vysvetľuje atestovaný ortopéd MUDr. Vladimír Holoubek.

“Prírodný kolagén bez úpravy sa veľmi zle vstrebáva, preto ho treba pre vnútorné použitie špeciálne upravovať či štiepiť, aby sa do tela  dobre vstrebal,” dopĺňa emeritný primár ortopédie MUDr. Milan Čarvaš. 

V tomto smere majú výživové doplnky ako je Inca Collagen obrovskú výhodu. Zjednodušene povedané, sú už v takej forme a čistote, a najmä koncentrácii, ktorú ľudské telo nemusí nijako ďalej spracovávať a rovno ho na maximum využije. Samozrejme, ak predpokladáme, že je výživový doplnok kvalitný tak, ako Inca Collagen. Ten je totiž jednotkou na trhu a nie náhodou: ide o doplnok, ktorý spĺňa kritériá pre najlepší kolagén.

Výhody

100% morský kolagén bez prísad, ktorý naozaj funguje
Prémiový trojzložkový kolagén z overených zdrojov (obsahuje kolagén typu I, II, III)
Bioaktívny (živý) kolagén, ktorý sa výborne vstrebáva
Denná dávka obsahuje 3 000 mg účinného hydrolyzovaného kolagénu
Hydrolyzovaný morský kolagén Inca Collagen
Skvelo rozpustný vo vode - nehrudkovatie ako iné
Samostatne balená denná dávka pre zachovanie účinku
Nemaskovaný sladidlami, farbivami ani ochucovadlami
Kolagén overený zákazníkmi s výbornými recenziami

“Už dlhšie ma trápia rednúce vlasy, čo bolo aj jedným z dôvodov, prečo som sa rozhodla Inca Collagen vyskúšať. S odstupom času môžem napísať, že mi vlasy  menej vypadávajú a čo je najhlavnejšie, sú lesklejšie. To ma ako ženu najviac potešilo. Rovnako príjemným prekvapením však bol pre mňa účinok Inca Collagenu na pohybový aparát. V minulosti som mala problémy s platničkou, v dôsledku čoho som často pociťovala bolesti chrbtice. Tie sa síce nevytratili úplne, no rozhodne nie sú také časté a intenzívne ako predtým,” pochvaľuje si vo svojej recenzii spokojná užívateľka Majka Mráziková.

“Prevratným produktom, ktorý má štatisticky najlepšie „čísla“ je Inca Collagen. Pri hľadaní riešenia mojich pohybových problémov som siahla po ňom aj ja. Počas užívania Inca Collagen cítim, že moje pohyby sú vláčnejšie, akoby ľahšie a menej ťažkopádne.  Pohyblivosť je prirodzenejšia, už nemusím rozmýšľať nad tým, ako daný pohyb urobím, som si istejšia. Cvičenie je pre mňa ľahšie zvládnuteľnejšie a tiež  výrazne ustúpili svalové horúčky a pálenie kostí a svalov po namáhaní sa,” hodnotí folkloristka Lucia Lekárová.

Čo sa týka zeleniny ako sú zelené šaláty, paprika, ovocie a orechy, tie kvôli ich početným benefitom pre ľudské zdravie samozrejme vrelo odporúčame. Ale samotné nedokážu raketovo naštartovať tvorbu vlastného kolagénu, ak ide o človeka nad 40 rokov. V tomto veku už ľudské telo tvorí o dosť menej kolagénu, než telo dvadsaťročného človeka a rovnako ťažšie využíva kolagén v potravinách. Preto aj mladý človek využije potraviny s kolagénom lepšie, než človek nad 40 rokov. Je teda najmä vo vyššom veku biologicky nemožné doplniť si kolagén iba potravinami. Opäť sa teda dostávame k tomu, že najlepší a prakticky jediný účinný spôsob, ako si kolagén priebežne dopĺňať, je v podobe výživového doplnku.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Kvalita kolagénu rozhoduje

Prečo Inca Collagen tak super funguje? Pretože ide o prémiový certifikovaný produkt, stopercentne čistý kolagénový hydrolyzát z rýb. Je to vlastne maximum kolagénu získaného z vedľajších produktov rýb, ktoré sú, ako sme už spomenuli, najlepším zdrojom prírodného kolagénu vôbec. Morský kolagén má oproti hovädziemu či bravčovému kolagénu tú výhodu, že nemusí prejsť tepelnou úpravou a tak jeho účinky ostávajú zachované.

Kolagénová molekula v prirodzenej podobe je priveľká na to, aby ju ľudské telo účinne vstrebalo, preto potrebuje štiepenie. Morský kolagén sa štiepi za studena, a to veľmi šetrne, na menšie fragmenty. Zároveň ale pri štiepení musí ostať zachovaná typická trojzávitnica – helisa, čo je pletenec troch proteínov. Táto špecifická štruktúra zaisťuje kolagénovým vláknam schopnosť znova “sa poskladať” a vytvoriť účinný kolagén. “Preto ich organizmus príjemcu dokáže do tohto procesu zase prijať a využiť na postavenie nových trojzávitníc. Čiže organizmus ich použije rovnako, ako by použil to, čo by si vyrobil sám, keby to ešte vyrábal v dostatočnom množstve,” približuje doktorka biochémie Dagmar Petrová.

Ak ostane zachovaná trojzávitnica, hovoríme o bio-aktívnom kolagéne. Teda takom, ktorý je biologicky aktívny a ľudské telo s ním vie narábať ako s vlastným. Inca Collagen vzniká presne takou šetrnou procedúrou, ktorá sa nazýva enzymatická hydrolýza. Je to metóda extrakcie rybieho kolagénu za studena, výsledkom je čistý jemný prášok pripravený na užívanie.

Inca Collagen sa pred užitím jednoducho rozmieša v pohári vody. Vznikne tak čerstvý maximálne účinný roztok. Kým je v práškovej forme, nepokazí sa a preto nepotrebuje konzervanty. Akonáhle si ho rozmiešate a vypijete, prechádza s maximálnym účinkom cez tenké črevo do krvného obehu. “V práškovej forme je minimálne nebezpečenstvo bakteriálneho rozkladu – bez vody je baktéria bezmocná. Prášok sa rozpúšťa tým lepšie, čím menšie sú v ňom čiastočky. Do práškovej formy s dostatočnou rozpustnosťou však možno dostať (v biochémii) len veľmi čistú látku s približne konštantnou veľkosťou molekúl. Prášková forma je teda zárukou čistoty a jednotnej veľkosti kolagénových fragmentov,” dodáva doktorka Petrová. Toto je dôvod, prečo napríklad tekutý kolagén nie je dobrým riešením výživového doplnku. Pretože v ňom ťažko zachovať čistotu a zároveň trvanlivosť, čiže zákonite obsahuje veľké množstvo chemických konzervantov.

A čo denná dávka kolagénu? Odborníci sa zhodujú na tom, že kolagén funguje už od dennej dávky 2000 až 3000 miligramov, čiže užívať príliš veľké množstvá nemá zmysel. Neuškodí to, ale je to plytvanie, keďže telo má len určité množstvo transportnej látky (väčšinou albumínu), ktorý má za úlohu dopraviť kolagén kam treba. Ak by bolo albumínu málo, nadbytočný kolagén telo bez úžitku vylúči. Preto jedno mesačné balenie Inca Collagen obsahuje 30 presných dávok kolagénového prášku v zlatých vrecúškach po 3000 miligramov.

“Vyskúšala som už množstvo doplnkov výživy na moje vlasy, ale Inca Collagen sa mi zdá najlepší. Vlasy konečne rástli rýchlo a hustli. Nechty sa nelámali a pleť sa mi zdala pekná.” Blogerka Miša Švarová

Prečo Inca Collagen neobsahuje ani príchute, ani arómy? Pretože by to narúšalo jeho účinok, keďže rôzne prídavné látky či kyseliny by mohli kolagénové peptidy znehodnotiť. Takisto neobsahuje ani vitamín C, napriek tomu, že céčko a kolagén sú super dvojica. Vitamín C je taktiež kyselina, ktorá by pri zmiešaní s kolagénom vo výživovom doplnku mohla jeho citlivé fragmenty poškodiť, prípadne brániť ich vstrebávaniu.

Inca Collagen má preto túto otázku vyriešenú inak: ku každému baleniu kolagénu dostane zákazník balenie vitamínu C zdarma. Ide o vitamín s dávkou 500 miligramov. Stačí ho užívať denne rovnako ako kolagén a nechať ich spoločne pracovať.

Kolagén + Vitamín C

Vitamín C a dopravu zdarma dostanete od nás ako darček k nákupu. Použite zľavový kód a nakúpte teraz ešte o 5€ výhodnejšie cez e-shop.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Takže keď si to zhrnieme, naozaj kvalitný účinný kolagén musí byť:

  • bio-aktívny
  • hydrolyzovaný za studena
  • stopercentne čistý
  • v práškovej forme
  • bez aróm, príchutí a konzervantov
  • certifikovaný
  • s dostatočnou dennou dávkou.

Ako vidíte, výroba kvalitného kolagénového doplnku je hotová veda. Ak má mať naozaj viditeľné účinky, je potrebné do procesu jeho vývoja a výroby vsadiť odborné poznatky a vedu. To v Inca Collagen robíme už dlhé roky a preto má náš produkt výborné hodnotenia, v testoch vyhráva a je stále jednotkou na trhu. Potvrdzuje to nespočetné množstvo spokojných zákazníkov, kolagén užívajú športovci, pomáha mamičkám na zotavenie po pôrode, ženám nad 40 pri starostlivosti o vrásky, a takisto výhody kolagénu využijú aj muži.

Pani Lucia dala Inca Collagen svojmu manželovi: “Manžel mal dosť veľké bolesti kolien, a to je ešte dosť mladý, trvalo to dlhšie, cez 3 mesiace, kým tá bolesť ustúpila, ale teraz si veľmi pochvaľuje, keď urobí podrep, absolútne ho to nebolí, nie ako predtým. Nevie si ho vynachváliť, prestalo ho bolieť v kolene a dokonca aj opeknel!”

Redaktor Erik z portálu imunita.online nám napísal túto recenziu: “Z množstva kolagénových prípravkov na trhu je niekedy dosť obtiažne si vybrať taký, ktorý naozaj funguje podľa vašich predstáv. Poviem na rovinu, je to metóda pokus a omyl. A tak som sa aj ja sám dopracoval k tomuto prípravku.  Inca Collagen je prípravok, ktorý mne osobne vyhovuje zatiaľ najviac.  Momentálne ho užívam v rámci 3 mesačnej kúry a to raz za rok. Moje kĺby sú na tom lepšie, ale čo aj vidno navonok je kvalita pokožky. Je hladšia a jemnejšia, dokonca mi zmizlo drobné akné, ktoré sa mi občas objaví. A teda z môjho pohľadu je  Inca Collagen prípravok, ktorý dokáže účinne pomôcť s bolestivými kĺbami (aj preventívne).” 

“Pre mužov, ktorí vedia, že starostlivosť o seba nie je žiadna zženštilá záležitosť, ale že im môže priniesť len dobré výsledky.” David Meszároš

Za tie roky, čo je Inca Collagen na trhu, sme boli svedkami aj doslova neuveriteľných príbehov zákazníkov. Prečítajte si napríklad príbeh mamičky troch detí Lucky, ktorá ho užívala aj počas kojenia. Alebo príbeh hudobníka Petra Jarábka, ktorý si spálil chrbát na slnku a Inca Collagen mu pomohol k rýchlejšej regenerácii.

A keďže má Inca Collagen taký dlhodobý úspech, rozhodli sme sa prísť na trh aj s kolagénom pre zvieratká. Incapet Collagen je mladším bratom Inca Collagenu a má už svojich verných priaznivcov. Ideálnou možnosťou, ako ho vyskúšať, je využiť akciu 4+1 zdarma – získate kompletnú intenzívnu kolagénovú kúru na 4 mesiace a mesačné balenie Incapet Collagenu zdarma. Tak môžete rovno vyskúšať aj kolagén pre psy, mačičky či kone a na vlastné oči pozorovať jeho skvelé účinky pre zdravie zvieraťa.

Incapet Collagen pre zvieratá so zľavou

Kolagén pre psy, mačky a kone nakúpite teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Zadajte v e-shope kód: S01000666  a objednajte.

Jedzte zdravo a užívajte Inca Collagen

Také je naše zhrnutie na záver. Zdravé potraviny sú samé o sebe super, ale je potrebné ich doplniť o kolagén z výživového doplnku. A nesmieme zabudnúť aj na to, že niektoré faktory bežného života naopak znižujú produkciu kolagénu v tele. Patrí sem fajčenie, oxidačný stres, ale i prehnaná konzumácia nezdravých potravín, napríklad rafinovaného cukru.

Naopak, príjem dostatočného množstva pestrej zeleniny a ovocia, správny pitný režim a zaradenie nespracovaných, čerstvých potravín (napríklad doma pripravené ryby a mäso) pomáhajú udržať v tele kolagén. Ak k tomu pridáme dennú dávku Inca Collagenu, úspech je zaručený. Skúste napríklad tento recept na zdravé smoothie, ktorým odštartujete deň. Obsahuje práve tie potraviny, ktoré majú tendenciu podporiť tvorbu kolagénu vo vašom tele.

Použite:

  • za hrsť lístkov baby špenátu,
  • jeden banán,
  • niekoľko kešu orieškov, prípadne mandlí,
  • trocha citrónovej šťavy,
  • dve olúpané kiwi (alebo jedno jablko – podľa toho, čo máte radšej),
  • asi deciliter vody,
  • vrecúško Inca Collagenu.

Všetko dôkladne rozmixujte v mixéri a môžete vychutnávať. Myslíme si, že tieto suroviny patria k najdostupnejším vôbec a táto kombinácia zaručuje aj skvelú chuť.

Tip: Nie ste si istí, či má vaše telo dostatok kolagénu? Otestujte sa s nami!

Užívaním Inca Collagenu dosiahnete maximálny efekt kolagénu v ľudskom tele. Môže vám pomôcť udržať zdravý pohybový aparát, pomôcť pri hojení zranení kĺbov a šliach, ako aj pri hojení kože ako regenerácia, pomôže udržať sviežu pleť a posilniť vlasy aj nechty. To všetko pod taktovkou profesionálov a vedeckých kapacít, ktoré sa rozhodli z prírodnej bielkoviny vyťažiť to najlepšie pre telo človeka.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×