To, že je kolagén dôležitou stavebnou bielkovinou nášho tela, už určite viete. Zohráva nenahraditeľnú úlohu v stavbe kostí, chrupaviek, v kvalite vlasov, nechtov a pokožky. Keď však chýba, jedinou reálne účinnou formou ako ho doplniť, je čistý hydrolyzovaný kolagén ako výživový doplnok. Dnes sa spolu pozrieme na to, prečo je hydrolyzovaný kolagén ideálny z hľadiska vstrebateľnosti a následných priaznivých účinkov na stav vášho tela.

Čo je hydrolyzovaný kolagén

To, čo na prvý pohľad pôsobí ako komplikovaná veda, má jednoduchú podstatu. Hydrolýza je síce sama o sebe súhrnným pojmom pre zložité chemické procesy, nám však stačí vedieť, že ide o rozkladnú reakciu, ktorej výsledkom sú kratšie molekulové reťazce štiepených látok.

V princípe ide o rozklad látky vodou. Existuje niekoľko druhov hydrolýzy, ktoré sa využívajú v priemysle. Veľmi nešetrná metóda je takzvaná kyslá hydrolýza, ktorá sa realizuje za prítomnosti kyseliny. Táto metóda všetky bielkoviny roztrhá na rôznorodé fragmenty a telo ich dokáže využiť iba vo veľmi obmedzenom množstve. Druhou možnosťou je enzymatická hydrolýza. Tá prebieha aj v ústach alebo v žalúdku a jej výsledkom je tak isto neusporiadaná spleť bielkovín. Existujú však aj špeciálne enzýmy, ktoré sa využívajú práve preto, aby bola hydrolýza čo najšetrnejšia. Vďaka tomu sa kolagén v tele lepšie vstrebáva a ľudské telo ho dokáže efektívnejšie využiť. Výsledkom tejto hydrolýzy je vysokokvalitný produkt. Ten môžete spoznať aj na prvý pohľad – forma bieleho kryštalického prášku – presne tak ako pri produkte Inca Collagen. 

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Takýto proces môže mať za následok napríklad to, že hydralyzovaná látka bude ľahšie prijateľná pre ľudské telo. Organizmus sa totiž nebude musieť trápiť s jej rozkladom a zároveň z takto prijatej látky dokáže efektívnejšie vybrať to, čo potrebuje.

Prečo hydrolyzovaný kolagén?

Kolagén je bielkovina, ktorú z bežného života poznáme ako želatínu. V tejto forme je však kolagén pre človeka ťažko stráviteľný. Preto sa v prípade potreby dopĺňania kolagénu odporúča kolagén hydrolyzovaný, teda predštiepený. Je stráviteľnejší, lepšie sa vstrebáva a v tele človeka tak dochádza k jeho vysokej využiteľnosti. Kým kolagén v jeho prirodzenej želatínovej forme prakticky nedokáže naše telo naštiepiť a efektívne využiť, hydrolýzou dochádza k čo najvýraznejšiemu skráteniu molekulových reťazcov. To má za následok  odstránenie želírujúcich vlastností na jednej strane a vznik dobrej rozpustnosti vo vode na strane druhej. Hydrolyzovaná forma kolagénu je tak najefektívnejšou formou kolagénových suplementov.

 

Ak by sme to mali úplne zjednodušiť, vďaka hydrolýze už kolagén nemá svoju želatínovú formu a zložitú štruktúru, ktorá nám bránila efektívne využiť kolagén prijatý do tela. Namiesto toho je veľmi dobre rozpustný v tekutine napríklad vo vode alebo pomarančovom džúse, tak ako odporúčame užívať napríklad Inca Collagen a zároveň z takto prijatého kolagénu dokáže telo efektívnejšie využiť živiny potrebné pre regeneráciu.

Rybí hydrolyzovaný kolagén

Rybí alebo tzv. morský kolagén, je v porovnaní s ostatnými druhmi živočíšneho kolagénu zložený takmer výhradne z kolagénu typu I. Avšak obsahuje aj ďalšie dôležité typy kolagénov, ako typ II a III., ktoré sú dôležité pre chrupavky a ďalšie tkanivá. V Inca Collagen sú obsiahnuté typy kolagénu I., II. a III.

K tejto téme sa vyjadril aj MUDr. Vladimír Holoubek, odborný garant Inca Collagenu: “Živočíšny kolagén, to je napr. tá naša tlačenka, čo nie je nič iné, len rozvarený bravčový kolagén. Potom je tu morský kolagén, ktorý je v rozpustnej forme a lepšie sa vstrebáva.”

Rybí kolagén sa vyrába takisto procesom hydrolýzy, a to z tkanív získaných z rybích koží, kostí, plutiev a šupín. Takto je v ľudskom tele biologicky dostupnejší a teda efektívnejšie využiteľnejší než ostatné druhy kolagénu. Má priaznivý vplyv predovšetkým na stav kože, pomáha pri uzdravovaní poškodenej pokožky, zmierňuje prejavy starnutia a redukuje vrásky. V podobe potravinového suplementu je vyrábaný a dodávaný ako rybí kolagén v prášku.

 

Ako užívať hydrolyzovaný kolagén?

V Inca Collagen odporúčame užívať kolagén dávkovať podľa toho, čo chcete dosiahnuť. Pokiaľ máte dlhodobejšie problémy, určite je vhodné začať intenzívnejšou kolagénovou kúrou. To znamená, že budete podľa odporúčaní alebo podľa potreby užívať kolagén po dobu 2 až 3 mesiacov intenzívne, každý jeden deň jednu dávku. (Jedna denná dávka kolagénu je jedno vrecúško Inca Collagen, ktoré obsahuje 3 gramy hydrolyzovaného kolagénu v podobe prášku.)

Tento kolagén si pripravíte s vodou, limonádou alebo pomarančovým džúsom. V prípade, že s kúrou začnete, je potrebné zvýšiť aj denný príjem vitamínu C. Ten totiž pomáha telu kolagén efektívne vstrebať a využiť.

Po skončení základnej kolagénovej kúry môžete znížiť dávkovanie podľa potreby.

Výsledky kolagénovej kúry

Kolagénová kúra je skvelým prostriedkom, ako omladiť svoje telo. Po estetickej stránke kolagén pomáha prirodzenej pružnosti pokožky, zvyšuje kvalitu vlasov a nechtov.

V prípade tehotenstva pomáha kolagénová kúra správnemu vývoju plodu a zmenšuje možné zdravotné problémy budúcich matiek. Kolagén sa odporúča užívať aj ľuďom s problémami s pohybovým aparátom. Vďaka správnej hladine kolagénu v tele sa totiž organizmus lepšie regeneruje a vyživuje, hovoria o tom mnohé recenzie na kolagén.

Okrem toho má hydrolyzovaný kolagén veľký dopad aj na dobu regenerácie organizmu po operáciách.

Kolagénové kúry sú odporúčané a často využívané aj medzi športovcami, ktorí svoje telo vystavujú veľkej záťaži. Kolagén totiž pomáha vo fáze regenerácie po tréningu.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Tip: Chcete vedieť viac o účinkoch kolagénu a nerobí vám problém angličtina? V tom prípade odporúčame článok Top 6 Benefits of Taking Collagen Supplements, v ktorom nájdete aj odkazy na mnohé vedecké štúdie.

Vhodné riešenie aj pre seniorov

Mnoho seniorov má časté problémy s opornou sústavou a regeneráciou organizmu už aj pri menších odreninách. Ľudia to často podceňujú a považujú za nezvratný stav. Je však dôležité podotknúť, že kvalitným kolagénom a dobre nastavenou kúrou môžete svojim najbližším naozaj pomôcť zvýšiť kvalitu života. Vďaka optimálnej hladine kolagénu sa ich organizmus totiž môže prirodzene lepšie a rýchlejšie regenerovať. Vďaka hydrolýze je zas ľahko vstrebateľný a telo ho dokáže bez väčšej námahy efektívne využiť vo svoj prospech. Kvalitný morský hydrolyzovaný kolagén teda dokáže pomôcť aj starším ľuďom byť zdravými, udržať sa v lepšej kondícii, čím im v konečnom dôsledku pomôže v každodennom živote.

Kvalitný kolagén je základ

V prípade, že cítite nejaké zdravotné problémy alebo vám bol kolagén odporučený vaším lekárom alebo lekárnikom, určite dbajte na kvalitu kolagénu, ktorý si zvolíte. My v Inca Collagen máme tie najvyššie štandardy kvality pre našich dodávateľov a samozrejme aj pre naše výrobky. V našich výrobkoch nájdete morský kolagén tej najvyššej kvality, bez akýchkoľvek iných pridaných látok. Náš kolagén je bez pridaných cukrov či iných látok, ktoré by mohli znížiť kvalitu konečného produktu.

Odporúčané čítanie: Skutočne účinný výživový doplnok – ako si vybrať ten najlepší kolagén?

V prípade, že uvažujete nad užívaním kolagénu, investujte do svojho zdravia a neorientujte sa iba podľa ceny. Zistite si čo najviac o vami zvolenej značke, prípadne skúste kontaktovať svojho lekára alebo lekárnika kvôli odporúčaniu. V prípade akýchkoľvek nejasností môžete navštíviť aj náš blog, prípadne nás priamo kontaktovať.

Ak ste si zvolili naozaj kvalitný kolagén, určite nezabudnite počas kúry zvýšiť aj príjem vitamínu C. Ten môžete získať napríklad z ovocia, zdravej a vyváženej stravy a tiež vo forme tabliet. Vitamín C dávame ku každému baleniu zdarma.

Výhody

100% morský kolagén bez prísad, ktorý naozaj funguje
Prémiový trojzložkový kolagén z overených zdrojov (obsahuje kolagén typu I, II, III)
Bioaktívny (živý) kolagén, ktorý sa výborne vstrebáva
Denná dávka obsahuje 3 000 mg účinného hydrolyzovaného kolagénu
Hydrolyzovaný morský kolagén Inca Collagen
Skvelo rozpustný vo vode - nehrudkovatie ako iné
Samostatne balená denná dávka pre zachovanie účinku
Nemaskovaný sladidlami, farbivami ani ochucovadlami
Kolagén overený zákazníkmi s výbornými recenziami

 

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×