Najlepší kolagén na trhu

Počúvate o kolagéne zo všetkých strán a láka aj vás? Nečudujeme sa. O účinkoch kolagénu a mnohých jeho benefitoch v tele človeka už dnes žiaden sčítaný a dobre informovaný človek nemôže pochybovať.

Ako ale násjť ten najlepší kolagén na trhu a nevyhodiť zbytočne peniaze za produkt, ktorý za to nestojí?

Ak chcete byť v tomto hľadaní úspešní, budete musieť vsadiť na prieskum problematiky, a to do hĺbky. Niekoľko rád hneď na úvod: Snažte sa vyhnúť kolagénu, ktorý nemá garantovaný pôvod. Môže ísť o lacnejšie náhrady, ktoré nie sú tak efektívne. Vždy sa snažte zvoliť si tú najkvalitnejšiu alternatívu, ktorou je v súčasnej dobe bioaktívny morský kolagén. Rovnako si pozrite, či je produkt overený zákazníkmi a či má potrebné certifikáty. To sa môžete jednoducho dozvedieť na stránkach výrobcu. V prípade, že tieto informácie nie sú ľahko dostupné, alebo sú akýmkoľvek spôsobom zahmlievané, siahnite po ďalšej značke.

Investovať do overeného produktu a zdravia sa oplatí. Práve taký ponúka značka Inca Collagen ktorá je už niekoľko rokov synonymom kvality v oblasti kolagénových výživových doplnkov. Za jeho účinkom totiž stoja vedecky overené postupy prípravy, ktoré nemožno obchádzať, inak vznikne nekvalitný a neúčinný produkt.

Informácií je tu skutočne veľa, preto sme sa pre vás rozhodli túto problematiku spracovať do detailov v tomto článku.

Kolagén je základný stavebný prvok v tele

Zopakujme si najprv, čo je kolagén a prečo je pre naše telo taký dôležitý. Patrí medzi bielkoviny, ktoré sú súčasťou tkanív v pohybovom aparáte, teda v kĺboch, chrupavkách, šľachách, ale aj v koži. Tvorí až 30% všetkých bielkovín v tele a jeho súčasťou je 19 aminokyselín, z ktorých azda najpodstatnejšie sú glycín, či hydroxyprolín. Kolagén je presne tá zložka, ktorá má na svedomí pružnosť a sviežosť pokožky, zdravé silné vlasy, pevné nechty. Telo si ho však tvorí v dostatočnom množstve iba do určitého veku, zhruba po 25. roku života sa zásadným spôsobom znižuje tvorba vlastného kolagénu. Preto je vhodné  si ho začať pravidelne dopĺňať.

Nedostatok kolagénu je prirodzeným dôsledkom starnutia, ktoré má nepríjemné znaky: pleť ochabuje, stráca pružnosť, je suchšia a pribúdajú vrásky, vlasy sa viac štiepia a vypadávajú, nechty sa lámu.

Kolagén je ale základný prvok, ktorý starnutie spomaľuje tým, že sa stará o celkovú regeneráciu organizmu. Stačia tri jednoduché príklady, ako kolagén v našom tele funguje

  • Na pleť pôsobí tak, že ju vypne a navracia jej pružnosť a hydratáciu, celkovo ju omladzuje. A to sa týka kože celého tela, doplnením kolagénu sa dá predchádzať striám, zrýchli tiež proces liečby kože s jazvami napríklad po akné a popáleninách.
  • Účinky kolagénu postrehnete aj na vlasoch, ktoré budú silnejšie a začnú rásť rýchlejšie a menej vypadávať. Benefity pocítia aj nechty, ktoré sa budú menej lámať. Štúdií o týchto účinkoch je množstvo a mnohé z nich pomerne nedávne.
  • Čo sa týka vplyvnu na pohybový aparát, kolagén pomáha predchádzať problémom a chrániť šľachy, kĺby, chrupavky a kosti. Môže tiež pomôcť pri ochoreniach pohybového aparátu.

Kolagén je súčasťou živočíšnych produktov, ako je hovädzie či bravčové mäso, alebo ryby či hydina. Z jedla ho však telo nedokáže efektívne využiť, preto najlepším spôsobom je dopĺňať ho v podobe výživových doplnkov, ako hydrolyzovaný, bioaktívny kolagén.

Aké kritériá by mal spĺňať kvalitný kolagén

Nájsť ten najlepší kolagén na trhu nie je ľahké – ktokoľvek môže o svojom výrobku tvrdiť, že práve ten jeho je najlepší. Lenže a  chceme, aby ľudské telo prijatý kolagén využilo na maximum, musí byť v správnej forme a štruktúre, čo najviac podobný tomu ľudskému.

Najúčinnejší je v bioaktívnej forme

Veľmi dôležité voliť formu bioaktívneho, teda “živého” kolagénu. Molekula kolagénu sa skladá z troch reťazcov, ktoré sú vzájomne prepletené a tvoria špecifickú štruktúru helixu. Pri výrobe účinného kolagénu je dôležité zachovať túto štruktúru, ktorá udržiava jeho biologickú hodnotu.

Bioaktívny kolagén ako výživový doplnok sa vyrába takzvanou studenou technológiou nazývanou hydrolýza. Ide o štiepenie molekúl kolagénu vodou na jednotlivé peptidy do podoby, ktorú naše telo dokáže lepšie absorbovať. Preto jedno z kritérií, podľa ktorých spoznáte naozaj kvalitný kolagén, je jeho označenie ako bioaktívneho a hydrolyzovaného kolagénu.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Ďalšími kritériami, podľa ktorých by ste mali jednoznačne identifikovať kvalitný kolagén, sú tieto:

Kvalitný kolagén neobsahuje zbytočné prísady

Pred kúpou si pozorne naštudujte zloženie kolagénu. Najlepšie formy   sú bez príchute a bez pridaných farbív, sú skrátka v najčistejšej možnej forme. Kvalitný kolagén v práškovej forme  je prakticky bezfarebný a bez chuti. Kolagén z rýb môže mať špecifickú arómu, vďaka ktorej ale viete, že ide o jeho čistú podobu, bez zbytočných úprav a dochucovadiel.

Mal by obsahovať dostatok účinnej látky

Ideálna denná dávka kolagénu vo forme výživového doplnku pre dospelého človeka sa pohybuje od 2500 do 3000 miligramov. Túto hornú hranicu je   zbytočné prekonávať, toto množstvo telu úplne stačí na to, aby sa prejavili účinky. Naopak menej, než 1000 miligramov v dennej dávke neprinesie požadované benefity.

Dajte si tiež pozor na nové kolagénové výrobky. Často samé seba označujú, že práve ony sú najúčinnejšie a pritom jediné, čo urobia je, že ponúkajú vyššiu dávku až 6000 miligramov, ktoré sú nadbytočné. Pri skutočne účinnom kolagéne neplatí, že viac je lepšie. Záleží hlavne na kvalite výroby a vyššie spomenutých bodoch.

Ako je to s kolagénom a vitamínom C

Je všeobecne známe, že sa odporúča užívať kolagén spolu s vitamínom C. Tento vitamín je pre nás nenahraditeľným antioxidantom a podporuje regeneračné procesy tela, no hlavne stimuluje tvorbu vlastného kolagénu. Niektorí výrobcovia vsádzajú na výrobu kolagénových doplnkov, v ktorých už je zakomponovaný vitamín C. Má to nejakú výhodu?

Pravdou je, že čistý kolagén sám o sebe stačí. A ak prijímate denne dostatok vitamínu C, je jedno, či ho užívate vo forme vitamínového doplnku, alebo stravy, napríklad aj v podobe citróna. Akékoľvek látky pridané priamo do výživového doplnku s kolagénom, a to aj vitamín C v podobe kyseliny askorbovej, môžu znížiť vstrebateľnosť kolagénu. Prímesi sa uchytia na fragmentoch kolagénu a môžu tak brániť pri prechode kolagénu do krvného obehu. Lepšie je preto vsadiť na čistý kolagén a užívať ho spoločne s iným doplnkom s vitamínom C, prípadne si vitamín doplniť ovocím.

Internistka Etela Janeková hovorí: “Vitamín C je prirodzeným zdrojom, ktorý zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Telo vstrebe maximálne od 200 do 500 miligramov denne. Nemá zmysel brať vyššie dávky.”

  • vitamín C je dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému
  • naše telo si nevie vytvoriť jeho zásoby
  • bežnou stravou nie je možné doplniť zvýšenú potrebu, do krvi sa prenesie len časť vitamínu C
  • organizmus bez problémov vstrebe od 200 do 500 mg denne
  • nadmerné množstvo vitamínu sa uvoľňuje z tela močom
  • nachádza sa najmä v čerstvom ovocí a zelenine
  • dôležitým zdrojom sú paprika, chren, citrusové ovocie, kivi, zelené vňate, kel, kapusta

Je lepší hovädzí, bravčový alebo morský kolagén?

Toto je ďalšia otázka, ktorú možno budete riešiť, keď budete hľadať ten najlepší kolagén. Z hľadiska štruktúry kolagénu je to podľa odborníkov iba vec preferencií, ktorý z nich si vyberiete. Kolagén je skrátka kolagén bez ohľadu na to, odkiaľ je. Sú tu však určité detaily, podľa ktorých sa môžete rozhodovať.

Výhodou morského kolagénu je to že je vývojovo “starý”, teda nie je spojený s mnohými ďalšími podpornými molekulami. Keď sa rozštiepi na fragmenty, výsledný roztok nie je znečistený fragmentmi iných molekúl. Existujú štúdie, ktoré naznačujú, že kolagén vyrábaný z vedľajších produktov rýb – plutiev, kože a šupín – so sebou nesie menšie riziko prenosu chorôb a vyznačuje sa aj lepšou vstrebateľnosťou, než bravčový či hovädzí kolagén. Znamená to lepšie trávenie a rýchlejší účinok.

Okrem toho, pri výrobe hovädzieho a bravčového kolagénu môže nezriedka dochádzať k ničeniu proteínov kvôli nešetrnému procesu chemického a enzymatického spracovania. Morský kolagén sa naproti tomu získava jednoduchšie a je aj stabilnejší.

 

Odporúčame prečítať: Morský kolagén: Všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Incapet Collagen pre zvieratá so zľavou

Kolagén pre psy, mačky a kone nakúpite teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Zadajte v e-shope kód: S01000666  a objednajte.

Vyhnite sa nekvalitným výrobkom

Je veľa výrobcov, ktorí sa zaručujú za svoj kolagén ako za maximálne účinný, čistý a bez pridanej chémie. Pritom keď ho otvoríte, prášok je napríklad oranžovej farby a má pomarančovú príchuť. Je to hneď prvý varovný znak, že nejde o skutočne čistý kolagén, pretože sú v ňom arómy a farbivá.

Akékoľvek iné, než bezfarebné kolagénové prášky signalizujú zníženú kvalitu. Čím viac toho v ňom je pridaného, tým nekvalitnejší môže byť. Sledujte aj svoje pocity z užívania prípravku. Ak reagujete na doplnok zle, zrejme nie je veľmi kvalitný. Pri pití kolagénu by ste nemali mať negatívne pocity, nemalo by vám byť z neho ťažko na žalúdku, skrátka by ste ho mali vypiť bez akýchkoľvek zažívacích problémov.

Mnoho výrobcov používa na výrobu kolagénu nešetrné procesy, napríklad kolagén prevárajú. Oproti tomu je hydrolýza veľmi šetrný proces spracovania kolagénových molekúl za studena, čím vzniknú štiepené reťazce ľahko absorbovateľné ľudským organizmom.

Pozor na prehnané množstvá v dennej dávke

Ďalším príkladom nekvality môžu byť výrobcovia, ktorí to s dávkami kolagénu preháňajú. Spomínali sme, že ideálna denná dávka kolagénu vo výživovom doplnku je 2500-3000 miligramov. Preto sa informujte, koľko daný doplnok kolagénu obsahuje v dennej dávke, prípadne ako výrobca radí doplnok užívať. Menej ako jeden gram denne nemá pre telo význam, naopak, viac než 3 gramy kolagénu denne je už zbytočne veľa. V takýchto prípadoch radíme spozornieť, pretože nemusí ísť o kvalitný bioaktívny hydrolyzovaný kolagén. Veľké množstvo menej kvalitného kolagénu nezaručí ten správny účinok. Hľadať treba kolagén, ktorý je z kvalitných zdrojov, má potrebné certifikáty, ISO a nálepku Bio Aktivity, ako má Inca Collagen. Vtedy skutočne stačí dávka do 3000 miligramov na deň.

 

Dôležitá je forma kolagénového prípravku

Už vonkoncom nesiahajte po lacných kapsulách. Tabletkové formy obsahujú všetko možné od zahusťovadiel, emulgátorov, farbív a stabilizátorov, dokonca sa môžete stretnúť s prípravkami, v ktorých ani nie je hydrolyzovaná forma kolagénu. Zväčša bývajú veľmi lacné (môžu si to dovoliť, keďže neprešli procesom, ktorý zachová kolagén v potrebnej štruktúre).

Kolagén do tela dostanete najefektívnejšie tak, že ho vypijete. V hydrolyzovanej forme prášku rozpustnej vo vode tak najrýchlejšie preniká cez steny tenkého čreva až do organizmu.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

A čo kozmetické krémy?

Reklamy na kozmetiku s obsahom kolagénu útočia najmä na ženy z každej strany. Podobne ako pri prípravkoch na orálne užívanie platí, že kolagénová molekula je príliš veľká na to, aby prenikla zo séra alebo krému cez pleť do jej hlbších vrstiev, kde ju najviac potrebujeme. Kozmetika s kolagénom teda môže byť príjemná na používanie, ale ide len o pocit na povrchu kože. Hoci by sme našli produkty na pleť s použitím hydrolyzovaného kolagénu, rozloženého na jednotlivé peptidy, účinky takýchto produktov ešte nie sú podložené vedeckými štúdiami na rozdiel od orálnych foriem kolagénu.

Pozor aj na prehnané sľuby

Kvalitné kolagénové suplementy toho dokážu skutočne dosť, primárne slúžia ako pomoc v starostlivosti o pokožku. Vôbec sa nemusíme báť nazvať kolagén trocha nadnesene „elixírom mladosti“, pretože tak v našom tele funguje – ako prevencia a pomoc pri ochoreniach pohybového aparátu a na zlepšenie stavu pokožky, vlasov a nechtov. Ak to však výrobca preháňa s vyzdvihovaním benefitov, a sľubuje doslova nemožné, radíme pozrieť sa na takéto mýty o kolagéne s trochou kritiky.

Existujú totiž výrobcovia, ktorí vás budú presviedčať napríklad aj o tom, že vďaka kolagénu vám narastú svaly, preto ak ste fyzicky aktívni a budujete si svalstvo, mali by ste ho začať užívať. To však má viacero háčikov.

Na rast svalov je potrebná syntéza bielkovín, a k tej v našom tele nemôže dôjsť bez kompletného spektra esenciálnych aminokyselín. Je ich deväť, jednou z nich je aminokyselina tryptofán. A práve tá chýba v molekule kolagénu.

Okrem toho je tu problémom aj leucín. Táto rozvetvená aminokyselina stimuluje metabolickú dráhu, ktorá riadi syntézu proteínov a tým aj rast svalov. V kolagéne je však príliš málo leucínu.

Ak telo nemá dostatok spomínaných aminokyselín, bielkovinová syntéza je narušená, a spolu s ňou aj regenerácia a rast svalov. Preto kolagén u športovcov  ebude mať na svalstvo žiaden efekt.

Mnohí výrobcovia kolagénu používajú ako argument výskumy, ktoré podľa nich dokazujú vplyv kolagénu na rast svalov. Áno, takéto štúdie sú známe, ale vykonávané boli na starších dospelých, ktorí majú nedostatočný príjem bielkovín a sarkopéniu, čiže úbytok svalov v súvislosti s rastúcim vekom. To nie je práve vzorka, ku ktorej sa radia aktívni športovci, preto očakávať od kolagénu, že vďaka nemu získate svalstvo po posilňovaní, nie je celkom realistické.

Ak však cvičíte a chcete svojmu telu pomôcť v prevencii voči zraneniam kĺbov, kostí či chrupaviek, čistý hydrolyzovaný kolagén je pre vás samozrejme výbornou voľbou.

Ktorý kolagén je najlepší?

Ak si všetky tieto poznatky zhrnieme, vyjde nám, že ideálnou voľbou spomedzi toľkých značiek je osvedčená kvalita v podobe Inca Collagen. Nesporné sú tieto benefity výživového doplnku:

  1. Spôsob jeho výroby. Vyrába sa hydrolýzou a je teda vysoko bioaktívny, čo znamená, že sa v naštiepenej podobe ľahko vstrebáva do ľudského tela, ktoré ho využije na maximum. Je to kolagén so zachovanou štruktúrou trojitého helixu, podobnej ľudskému kolagénu.
  2. Čistota kolagénu. Inca Collagen je čistý, bez akýchkoľvek prídavných látok, ako sú arómy, ochucovadlá, či farbivá. Neskrýva sa za žiadne atraktívne príchute, preto je jeho aróma pôvodná a neprikrášlená. Je cítiť za rybami a práve to je dobre. Podľa toho pozná aj zákazník skutočnú kvalitu. Do Inca Collagen nepridávame ani vitamín C, ten dodávame ako samostatný doplnok v podobe tabliet s postupným uvoľňovaním. Kolagén sa tak zachová vo svojej stopercentnej kvalite a s garanciou, že nedôjde k jeho degradácii vplyvom pridaných látok.
  3. Zdroj kolagénu. Ide o morský kolagén, získavaný z vedľajších produktov rýb, ktorý je špecifický rýchlym účinkom a ľahkou stráviteľnosťou. Je to modernejší typ kolagénu, než kolagén hovädzí alebo bravčový, a môže tak vyhovovať aj vegetariánom.
  4. Zloženie. V Inca Collagen sa nachádzajú tri typy kolagénov – najrozšírenejší v ľudských tkanivách je typ I. – nachádza predovšetkým v našej koži a kostiach a tvorí až 90% celkového objemu kolagénov v tele. V jednom sáčku s dennou dávkou Inca Collagen je 80% kolagénu typu I., 19,5% kolagénu typu II. a asi 0,5% kolagénu typu III.
  5. Správne množstvo kolagénu v dennej dávke. Vychádzame z tvrdení biochemikov a lekárov, ktorí sa zhodujú na tom, že množstvo 3 gramy kvalitného kolagénu denne je úplne dostačujúce na jeho syntézu v organizme. Vsádzame na kvalitu, nie na kvantitu.
  6. Inca Collagen nesľubuje to, čo nemôže splniť. Pracujeme s faktami, ktoré sú vedecky podložené a nebudeme svojim spotrebiteľom podsúvať marketingové polopravdy. Pozitívny vplyv kolagénu na pokožku, vlasy a nechty, pomoc v boji proti starnutiu a vráskam, ale aj prevenciu pred najrôznejšími ochoreniami pohybového aparátu, to všetko sú benefity, ktoré získate, ak sa rozhodnete užívať Inca Collagen.
Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

 

 

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×