ako doplniť kolagén

Každý z nás by sa chcel čo najdlhšie cítiť mladý, plný zdravia a energie, a popri tom ešte dobre vyzerať. A mnohí celé roky márne hľadajú akýsi zázračný elixír mladosti. Viete však o tom, že práve takýto elixír máme v sebe? Je to náš vlastný kolagén, ktorý v tele spája bunky, zabezpečuje zdravý pohybový aparát a kožu, vlasy či nechty.

Bohužiaľ ľudské telo si kolagén tvorí v dostatočnom množstve len do určitého veku a preto si ho potrebujeme doplniť. Dnes sa to už dá veľmi jednoducho. Zhodujú sa na tom odborné autority a množstvo štúdií len potvrdzuje účinky kolagénu na kĺby, kožu a tiež nechty a vlasy.

Pravdaže, hovoríme o stopercentne prírodnom morskom kolagéne vo forme prášku, ktorý je ľudské telo schopné prijať. Takým doplnkom je aj Inca Collagen, ktorý je u nás jednotkou na trhu.

“Od útleho detstva mám rozbité bedrové kĺby na kašu a dodnes sa úspešne vyhýbam operácii. Robím cielene všetko preto, aby ma pod nôž nedostali. Dopĺňanie kolagénu je jednou z mojich zbraní. Ďakujem za trojmesačnú kúru Inca Collagen! Dostala som naozaj účinný produkt, ktorý mi zlepšil kvalitu života,” zhodnotila ho blogerka Eva Stadler.

Myslíte si, že vám kolagén mäsa, vývarov a huspeniny stačí? Toto je jeden z mýtov, ktoré bežne nájdete na internete, ale so vstrebávaním kolagénu je to zložitejšie. Práve preto vznikol tento článok, v ktorom vám vysvetlíme, ako si doplniť kolagén čo najúčinnejšie a najjednoduchšie.

Kolagén je základná stavebná bielkovina, ktorú potrebujeme

Poďme si zopakovať, prečo je kolagén dôležitý. Je to tým, že kolagén je jedna z vývojovo najstarších stavebných bielkovín a máme ju všade v tele. Niekde viac, niekde menej. Napríklad kožu tvorí až 80% kolagénu. Takisto je ho veľa v chrupavkách, čiže o kolagéne sa hovorí najmä v súvislosti s pohybovým aparátom a pleťou. Zdravý, bezbolestný pohyb a svieža krásna pleť bez vrások sa spájajú s mladosťou, preto získal kolagén pekný prívlastok – “elixír mladosti”.

Ale nie je to zďaleka len o mladosti a fyzickej kráse. Neverili by ste, koľko neduhov sa spája s nedostatkom tejto bielkoviny. Bez kolagénu sa jednoducho nezaobídeme. Telo to vie, preto je naprogramované tak, aby si ho zvládlo vyrobiť samo. Má to ale háčik. Už v tridsiatke jeho prirodzená produkcia v tele prudko klesá, a nedostatok kolagénu môže postupne prinášať rôzne problémy. Začína sa to prejavovať už okolo štyridsiatky, pribúdajú vrásky, koža sa dlhšie hojí, môžu nastať ťažkosti pri regenerácii svalov, tkanív, šliach a dokonca i kostí. Akútny nedostatok kolagénu môže spôsobovať lámavé nechty, padanie vlasov alebo ich zhoršenú kvalitu. “Najväčší úbytok kolagénu nastáva najmä po šesťdesiatke, čo sa prejavuje tvorbou väčšieho množstva vrások, vznikom kŕčových žíl na dolných končatinách, ale i v konečníku a dochádza k mnohým ďalším degeneratívnym zmenám,“ dodáva emeritný primár ortopédie MUDr. Milan Čarvaš.   Preto by malo byť dopĺňanie kolagénu v záujme každého z nás, a to čím skôr.

Za nedostatok kolagénu si môžeme aj sami vďaka nezdravému životnému štýlu. Syntézu kolagénu negatívne ovplyvňuje napríklad aj fajčenie, nadmerné vystavovanie sa slnečnému žiareniu, každodenný stres, nie len psychický, ale aj oxidačný, za ktorý môže znečistený vzduch a mestský smog. Podieľať sa na tom môže aj sedavý štýl života, nedostatočný pohyb, nezdravé stravovanie bez dostatočného objemu potrebných vitamínov. Práve civilizačné prejavy, kedy dochádza k pasívnemu pohybu a k nezdravému životnému štýlu, k čomu napomáha i nevhodná strava, nevhodné pohybové stereotypy, chybné držanie tela, atď. …. To vedie k poruche psycho-neuro-endokrinnej a imunitnej osi, ktorá vedie k určitej degradácii kolagénu. Jeho syntéza neprebieha harmonicky a dochádza k poruchám,” hovorí o problémoch pohybového aparátu atestovaný ortopéd MUDr. Vladimír Holoubek.

Dá sa to však zvrátiť. Doplniť si kolagén nie je žiaden problém. Pomocou neho môžete pomôcť svojim kĺbom, vrásky a iné defekty kože sa zmiernia, pokožka má tendenciu sa vyhladiť. Kolagén posilní aj vlasové korienky, dodá vlasom živiny a vďaka tomu pomôže zamedziť vypadávaniu, vlasy budú rýchlejšie rásť, zhustnú a zlepší sa ich kvalita. Ale kolagén môže tiež pomôcť pri regenerácii tkanív po zraneniach a dokonca pomôcť urýchliť hojenie po pôrode.

Dopĺňanie kolagénu má však svoje pravidlá.

Ako efektívne doplniť kolagén?

Najúčinnejší spôsob doplnenia je prírodný hydrolyzovaný kolagén v práškovej forme, ktorý je stopercentne čistý a bioaktívny, neobsahuje arómy, prímesi a príchute. Odborníci radia užívať 3 gramy kolagénu denne počas obdobia aspoň 12 týždňov. Iné formy kolagénových doplnkov, napríklad tekutý kolagén, nie sú dostatočne účinné a rovnako nestačí dopĺňať si kolagén len zo stravy.

Prečo? Hoci je kolagén zastúpený vo vývaroch, mäse, rôznych aspikoch a huspeninách, z týchto zdrojov ho ľudské telo dokáže načerpať len málo, ak vôbec. A to najmä vo vyššom veku. “Prírodný kolagén bez úpravy sa však veľmi zle vstrebáva, preto ho treba pre vnútorné použitie špeciálne upravovať či štiepiť, aby sa do tela  dobre vstrebal,” vysvetľuje doktor Milan Čarvaš.

Zároveň ide o varené jedlá, čím sa môže kolagén v nich denaturovať a účinnosť je tak nízka. Naopak, kvalitné doplnky dodajú telu čistý koncentrovaný živočíšny kolagén, ktorý je upravený do takej podoby, aby ho ľudské telo dokázalo využiť. Maximálny účinok takéhoto kolagénu zaručuje práve metóda výroby, špecifická enzymatická hydrolýza, čo je štiepenie kolagénovej molekuly za studena špecifickými enzýmami. Vďaka tejto šetrnej metóde sa molekula štiepi na homogénne, identické fragmenty kolagénu so zachovanou trojitou štruktúrou helixu. Štruktúra proteínovej trojzávitnice zaručuje ich bioaktivitu. Vďaka tomu je ľudské telo schopné takto spracované kolagénové peptidy stráviť a vyskladať si z nich opäť molekuly kolagénu. A telo takýto kolagén využíva ako jeho vlastný.

Samozrejme, ani pri užívaní takéhoto kvalitného kolagénu to nefunguje na počkanie. Veľmi dôležité sú tri veci, a to:

  • optimálna denná dávka
  • pravidelnosť
  • dlhodobé užívanie

Koľko kolagénu denne?

Odborníci sa zhodujú na tom, že optimálna dávka kolagénu na deň sú asi 3 gramy. Menej než gram kolagénu denne pre telo nemá význam, zatiaľ čo výživové doplnky s prehnane vysokými dávkami môžu užívateľa sklamať kvôli svojej zlej kvalite. Viac totiž nemusí znamenať viac.

Ak ale vsadíte na skutočne kvalitný kolagén a vaše telo to potrebuje, nie je problém užiť aj viac dávok pre poistenie účinku. Balenie Inca Collagen obsahuje presné denné dávky kolagénového hydrolyzátu v zlatých vrecúškach, preto nemusíte pri užívaní riešiť, koľko si ho dať. Jedno zlaté vrecúško obsahuje presne 3 gramy kolagénových peptidov a v prípade dočasnej záťaže, napríklad pri rekonvalescencii alebo zranení môžete krátkodobo užívať dve alebo tri vrecká denne. Inak ale platí, že telo je schopné transportovať len určité množstvo.

Ozrejmuje to doktorka biochémie RNDr. Dagmar Petrová: “Tento transportný systém má pre svoju látku len určitú kapacitu. Čo naberie, to chráni a dopraví na miesto použitia. Čo nenaberie, je bez ochrany vystavené pôsobeniu hydrolytických (rozkladacích) enzýmov a skončí bez účinku. Účinné množstvo kolagénu bude vždy závisieť na kapacite jeho transportnej bielkoviny a ak dostane organizmus viac, proste ho nevyužije. Od určitého denného príjmu ďalšie zvyšovanie dávky nevedie k lepším výsledkom. Všeobecne platí, že kolagén prijatý organizmom sa prejaví najskôr tam, „kde ide o život“, v hojacich sa ranách, šlachách a kĺboch, kostiach, pokožke, vlasoch, nechtoch a iných miestach v tele.“

Ako dlho užívať, aby ste videli výsledky

A ako dlho užívať kolagén? Najmä dlhodobo a pravidelne. Ak s ním začínate, odborníci radia užívať ho denne po dobu troch mesiacov. Prvé výsledky môžu byť viditeľné už po mesiaci, no ideálne je pokračovať s užívaním až do konca trojmesačnej kúry. Potom nasleduje udržiavacia fáza – počas nej môžete užívať dennú dávku iba dva alebo tri krát týždenne.

Relaxačná kolagénová kúra

Pripravili sme pre vás nový darčekový relax balíček pre dokonalú pohodu a výživu tela. Ku 3  kusom Inca Collagenu dostanete ako darček: jemný uterák, 3x vitamín C, zdravý a kvalitný čaj Geisha Oxalis a dopravu zadarmo.

Hoci kolagény sa získavajú z vedľajších produktov hovädzieho, bravčového dobytka, alebo z rýb, za najideálnejšiu verziu sa považuje práve ten posledný typ. Teda rybí, takzvaný morský kolagén, ktorý je azda najpodobnejší tomu ľudskému. Navyše nie je nutné na jeho výrobu použiť akékoľvek tepelné úpravy, čo v prípade hovädzích a bravčových kolagénov nemožno dodržať. A ako sme si už povedali, tepelná úprava môže kolagénovú molekulu denaturovať. Preto je morský kolagén v posledných rokoch veľmi populárny, považovaný za najlepší kolagén. A Inca Collagen patrí medzi top vo svojej triede. Posúďte sami:

“Pred 2 mesiacmi som mala vážnejšiu operáciu kolena a keďže som chcela niečo naozaj účinné, tak som skúsila Inca Collagen. A musím uznať, že som sa mýlila, keď som si myslela, že je to len platená reklama, keďže som videla ako ho odporúča veľa celebrít. Ja som však obyčajný človek a mne teraz, keď rehabilitujem, úplne pomáha. Koleno a hlavne jazvy sa lepšie a rýchlejšie hoja, dokonca mám pritom aj pleť, nechty a vlasy kvalitnejšie a krajšie.” Užívateľka Mirka Vagaská

“Už dlhšie ma trápia rednúce vlasy, čo bolo aj jedným z dôvodov, prečo som sa rozhodla Inca Collagen vyskúšať. S odstupom času môžem napísať, že mi vlasy menej vypadávajú a čo je najhlavnejšie, sú lesklejšie. To ma ako ženu najviac potešilo. Rovnako príjemným prekvapením však bol pre mňa účinok Inca Collagenu na pohybový aparát. V minulosti som mala problémy s platničkou, v dôsledku čoho som často pociťovala bolesti chrbtice. Tie sa síce nevytratili úplne, no rozhodne nie sú také časté a intenzívne ako predtým,” spokojná zákazníčka Mária Mráziková.

 

Bežné rady, ktoré na doplnenie kolagénu nefungujú

Kolagén z jedla nestačí, lebo…

Ako sme už spomenuli, kolagén by sa nemal spracovávať tepelnou úpravou. “Pri tepelnom spracovaní najmä živočíšnych kolagénov dochádza k určitej degradácii kolagénu a menšiemu pôsobeniu,” potvrdzuje doktor Holoubek. Zároveň nemôžeme konzumovať hovädzie či bravčové, alebo vedľajšie produkty ako sú koža a kosti, za surového stavu. Ak chceme získať z týchto zdrojov čo najviac kolagénu, je nutné kosti prevárať a konzumovať vývar alebo aspik. Takýto kolagén je už po prevarení málo účinný.

Nepomôže tomu ani kombinovanie so stravou bohatou na vitamín C. Áno, je super, ak konzumujete zdravé potraviny. Céčko podporuje syntézu kolagénu. No len tým, že budete prijímať dostatok vitamínu C, si nezabezpečíte aj dostatok kolagénu. Produkcia kolagénu v ľudskom tele totiž nezávisí len od céčka. Odporúčame samozrejme zdravo stravovať, no s triezvymi očakávaniami. Ak vášmu telu skutočne chýba kolagén, inak než kvalitným výživovým doplnkom ho nenahradíte.

Ak ale užívate Inca Collagen, nemusíte sa obávať ani nedostatku vitamínu C. Pretože Inca Collagen je síce stopercentne čistý kolagénový prášok bez pridania akýchkoľvek vitamínov, no pri kúpe každého balenia dostanete zadarmo aj balenie vitamínu C. S ideálnou dávkou 500mg vitamínu C denne podporíte tvorbu vlastného kolagénu.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Samozrejme je fajn konzumovať potraviny, ktoré majú tendenciu podporovať tvorbu kolagénu. Okrem mäsa, vývarov a potravín bohatých na céčko je to napríklad lesné ovocie a zelené šaláty. Obsahujú veľa antioxidantov. Cesnak zasa obsahuje veľa síry ako stopový minerál a kešu zasa obsahuje veľa zinku a medi. Vaječné bielko obsahuje aminokyselinu prolín, dôležitú pre tvorbu kolagénu. Týchto potravín by ste ale museli jesť obrovské množstvo, aby ste z nich získali toľko kolagénu, koľko vám chýba.

Kolagén v krémoch nestačí, lebo…

Láka to najmä dámy, ktoré zháňajú účinnú kozmetiku proti vráskam. Slovíčko “kolagén” v spojení s krémom často vyvolá zvýšený záujem. Ale ak ste dávali dobrý pozor, viete, že molekula kolagénu je príliš veľká a preto je potrebné ju štiepiť. Krémy obsahujúce priamo kolagén môžu byť veľmi príjemné na užívanie, ale molekula kolagénu cez kožnú bariéru neprenikne. Ide teda skôr o marketingovú záležitosť a pri použití týchto krémov kolagén síce zvláčni povrchovú vrstvu pokožky, no nedosiahnete jeho účinok tam, kde treba – v hlbších vrstvách pokožky, v dermis.

Ak teda hľadáte kozmetiku, sústreďte sa skôr na krémy obsahujúce dostatočné množstvo vitamínu C, ktorý pri prieniku cez kožu dokázateľne pôsobí na syntézu vlastného kolagénu v koži. A zároveň kolagén pite vo forme roztoku, pripraveného z čistého kvalitného kolagénového prášku. Je totiž štúdiami overené, že toto je najúčinnejšia forma pre doplnenie kolagénu do kože, čím dochádza k postupnému vyhladeniu kože, zmenšeniu vrások a celkovému zlepšeniu stavu pokožky. A tento účinok môžete pozorovať už po 4 alebo 8 týždňoch užívania hydrolyzovaného kolagénu.

“Mne dopĺňanie kolagénu citeľne zlepšuje nechty, vlasy, hydratuje pokožku, zmäkčuje staré vrásky a strie a eliminuje pigmentové škvrny, ktoré sa zhoršili po pôrode a máme to aj dedičné. Pitie kolagénu sa vždy 2x ročne stane mojou rannou rutinou a výsledky sú naozaj viditeľné. Môj tip je dávať si ho pred letom. V lete naša pokožka jednoducho vyžaduje dvojnásobnú starostlivosť,” blogerka Silvia Škultéty

Tekutý kolagén nestačí, lebo…

Na trhu s kolagénovými doplnkami nájdete všeličo. Tabletky, želatínové kocky, ochutené prášky a tiež tekutý kolagén, ktorý sa pýši tým, že je jednoduchý na užívanie. Len si z neho upijete každý deň a hotovo, doplnili ste si hladinu kolagénu v tele. Naozaj?

Pravdou je, že tekutý kolagén nikdy nie je celkom čistý. Musí obsahovať určité množstvo konzervantov, aby sa nepokazil. A už ste zrejme pochopili, že tie sú v kolagéne nežiaduce. U tabletiek platí rovnaký princíp: aby mohli byť podávané v celistvej forme, bez prídavných látok sa to nezaobíde.

Doktorka Dagmar Petrová takto vysvetľuje, prečo je prášková forma kolagénu, v najčistejšej podobe bez pridaných konzervantov, sladidiel a aróm, najlepším riešením:

“Krvný / lymfatický obeh sú jedinou zárukou, že sa kolagén dostane na tie miesta v organizme, kde je potrebný. Jedinou formou, v ktorej sa môže do krvného (a neskôr lymfatického) obehu vstrebať, je roztok. Jedinou formou, ako súčasne predísť bakteriálnemu rozkladu a zaistiť jednoduchú prenosnosť do formy roztoku, je prášková forma. V práškovej forme je minimálne nebezpečenstvo bakteriálneho rozkladu (bez vody je baktéria bezmocná). Prášok sa rozpúšťa tým lepšie, čím menšie sú v ňom čiastočky.  Do práškovej formy s dostatočnou rozpustnosťou však možno dostať (v biochémii) len veľmi čistú látku s približne konštantnou veľkosťou molekúl. Forma tabliet sa volí tam, kde nemožno dosiahnuť sypkého, jemne zrnitého prášku. Prášková forma je teda zárukou čistoty a jednotnej veľkosti kolagénových fragmentov.”

Práve preto sa Inca Collagen získava z najlepších zdrojov, ktorými sú vedľajšie produkty morských rýb, za použitia unikátnej technológie enzymatickej hydrolýzy, ktorá zachováva fragmenty kolagénu s trojzávitnicou. Ďalej sa spracováva mikronizáciou na čistý prášok, ktorý nepotrebuje žiadne konzervanty navyše. Kolagén si tak rozmiešate vo vode alebo džúse a vypijete. Vaše telo môže okamžite prijaté kolagénové fragmenty spracovať. Navyše je trojzložkový, čo znamená, že obsahuje až tri typy kolagénov – typ I., II. a III. Práve tieto typy patria medzi najzastúpenejšie v ľudskom tele.

Ako vidíte, spôsob, ako si doplniť kolagén existuje, no má svoje špecifiká. Všetky kritériá kvalitného kolagénu, ktorý funguje, spĺňa Inca Collagen. Je to prírodný produkt, v ktorom sa odzrkadľujú poznatky modernej biochémie, certifikovaný a účinný doplnok. Vďaka nemu budete udržiavať svoje kĺby a celý pohybový aparát v pohode aj vo vyššom veku, rovnako tak si udržíte zdravú a peknú pokožku, silné lesklé vlasy a nechty. Dnes už nemusíte voliť kompromisy a svojmu telu s kolagénom môžete dopriať benefity mladosti na dlhšie obdobie, než to príroda plánovala.

Incapet Collagen pre zvieratá so zľavou

Kolagén pre psy, mačky a kone nakúpite teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Zadajte v e-shope kód: S01000666  a objednajte.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×