Tekutý kolagén

Kolagén vo forme výživového doplnku je veľkým hitom a my sa tomu vôbec nečudujeme. Kto spoznal fantastické účinky kolagénu na vlastnej koži, vlasoch či kĺboch, ostáva mu verný. Elixír mladosti, ako sa kolagénu často hovorí, v ľudskom tele pôsobí ako spojivo – lepidlo buniek, ktoré zabezpečuje pružnosť kĺbom, komplexná bielkovina, ktorá vyhladzuje, spája, spevňuje pokožku a spolu s tým slúži aj ako živina pre vlasy či nechty.

Ale nie je kolagén ako kolagén. Ten, kto ho ešte neužíval a chcel by začať, si väčšinou kladie tú istú otázku: ktorý kolagén, a v akej forme, si mám zaobstarať?

Na trhu je množstvo výživových doplnkov s kolagénom, preto výber nie je jednoduchý. Kolagén často kúpite vo forme prášku, ktorý sa rozmieša v pohári vody či džúsu, čo sa považuje za najlepšiu formu. Dostupné sú aj kolagény vo forme tabliet, ktoré sa zapíjajú. V poslednom čase sa k slovu dostáva aj tekutý kolagén, ktorý je už namiešaný ako roztok. Býva prezentovaný ako kolagén pohodlný na užívanie, keďže ho nie je potrebné už s ničím miešať a zapíjať. Ale je takýto doplnok skutočne účinný? Odpoveď na túto otázku vám ponúkne nasledujúci článok, v ktorom pôjdeme naozaj do detailov, vychádzajúc z odborných zistení.

Bez kolagénu sa nezaobídeme

Poďme ale najprv po poriadku a pripomeňme si dôležitosť kolagénu v ľudskom tele. Tento proteín sa v mladom organizme tvorí automaticky. V detskom veku ho máme dostatok, je to práve kolagén, ktorý je zodpovedný za ružové okrúhle líčka a jemnú pružnú pokožku. Zabezpečuje tiež pohyblivosť kĺbov, nachádza sa v chrupavkách, väzoch, šľachách, kostiach, pôsobí ako mazivo v kĺboch. Podporuje tiež bunky, ktoré tvoria tkanivá v celom tele. Cez pokožku využívajú kolagén aj naše vlasy a nechty. Ak by sme to mali vyjadriť v číslach, tak

  • kolagén tvorí až 30% všetkých bielkovín v našom tele,
  • 70% celkového kolagénu v tele sa nachádza v sušine kĺbových chrupaviek,
  • tvorí 75-80% buniek ľudskej kože.

V rôznych tkanivách živočíchov sa nachádzajú rozličné typy kolagénov, aktuálne poznáme asi 27 z nich. Pre ľudský organizmus sú najpodstatnejšie prvé štyri typy kolagénov. Molekulu kolagénu tvorí asi 19 aminokyselín, každá z nich má v tele svoju dôležitú funkciu.

To všetko za ideálnych podmienok, teda ak je kolagénu v tele dostatok. Ľudský organizmus si však kolagén tvorí v dostatočnom množstve iba do určitého veku. Potom začína jeho produkcia postupne klesať, podľa výskumov je to až o 1-1,5% ročne. To znamená, že vo veku 40 – 45 rokov si ho už telo takmer netvorí. Výsledok? “Objavujú sa prvé príznaky starnutia organizmu – prvé vrásky, pokožka stráca svoju elasticitu a pevnosť za ktoré je zodpovedný najmä kolagén typu I., a okrem iného sa zhoršuje aj kvalita nechtov a vlasov. Samozrejme nastáva aj pokles ostatných typov kolagénu, hlavne typu II., čo môže viesť k zníženiu pružnosti šliach, svalov, kostí, a tak sa zvyšuje pravdepodobnosť zranenia, artrózy alebo artritídy,” vysvetľuje Doc. RNDr. Ingrid Tumová z Katedry farmakológie a toxikológie Farmaceutickej fakulty UK v Bratislave.

Navyše, proces tvorby vlastného kolagénu môžu brzdiť aj negatívne vplyvy: nezdravá životospráva, nadmerné vystavovanie sa slnečnému UV žiareniu, fajčenie, stres, nadmerná konzumácia alkoholu… skrátka všetky tie neresti, ktorým počas života podliehame. Reálne to teda znamená, že môžeme mať nedostatok kolagénu už aj v 23 rokoch, ak je náš životný štýl bujarý a nezdravý.

Čo s tým? Samozrejme je lepšie obmedziť negatívne vplyvy tak, ako je to len možné, no aj za ideálnych okolností kolagén strácame. A tu vstupujú do príbehu výživové doplnky.

Ak si na užívanie vyberieme skutočne kvalitný kolagén, akým je aj Inca Collagen, môžeme si efektívne kompenzovať prirodzený úbytok tejto bielkoviny. Benefity sú obrovské:

Kolagén môže pomôcť posilniť celý pohybový aparát, to znamená, že vďaka tomu telo lepšie zvládne bežnú, ale i nadmernú záťaž, pomáha znížiť riziko poranení kĺbov, šliach, svalov, pomôže aj pri pri rekonvalescencii po rôznych zraneniach, napomáha regenerácii svalových tkanív.

Pôsobí ako prevencia rôznych pohybových ochorení a môže tiež pomôcť pri ich liečbe.

Pomáha pri prevencii starnutia pleti a pri jej omladení. Dostatok kolagénu robí pružnú, sviežu a mladistvo vyzerajúcu pleť, hydratuje, vyhladí jemné vrásky, zamedzuje tvorbe nových.

Zlepšuje rast vlasov a podporuje ich kvalitu, pretože ak je v koži dostatok kolagénu, majú z toho prospech aj vlasy. Kolagén obsahuje dôležité aminokyseliny, ktoré si telo cez kožu berie na tvorbu vlasového keratínu. Ten je tým kvalitnejší, čím lepšie živiny získava. Je preto účinnou cestou, ako zastaviť vypadávanie vlasov, zlepšiť ich kvalitu, prípadne ho možno užívať ako prevenciu a súčasť starostlivosti o vlasy.

Pomáha aj na nechty, kolagén podobne ako pri vlasoch telo využíva na tvorbu kvalitných, pevných nechtov. Problémy akými sú lámavé nechty, mäkké a štiepajúce sa nechty sú často dôsledkom nedostatku živín v nechtových lôžkach, teda v koži, ktorej základnou stavebnou bielkovinou je kolagén.

Inca Collagen je výborný pomocník v lete. Aby sme sa nespálili, je dôležité vedieť, ako sa správne opaľovať. Kolagén pomáha pokožke zvládať účinky slnečného žiarenia, pomáha aj pri hojení pokožky, ak si ju spálite, a opálenie vďaka nemu vydrží dlhšie. Vie to aj známa slovenská návrhárka Jana Pištejová:

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Kolagén už dávno nie je ženská záležitosť. Tak, ako účinkuje u žien, tak účinkuje aj kolagén pre mužov. Túto bielkovinu potrebuje každý z nás a muži si obľúbili najmä účinky spojené s aktívnym životným štýlom bez bolestí a zranení. “Asi po mesačnom každodennom užívaní mi prestali začínajúce bolesti v kĺboch, kolenách a ramenách, pohyblivosť tela sa zlepšila a po 3 mesačnom užívaní kolagénu som zistil, že ani pri dlhšej namáhavej práci necítim bolesti vo všetkých kĺboch ako predtým a telo sa mi stalo takým pohyblivejším a pružnejším,” hodnotí podnikateľ a hudobník Pavol Žák.

Pomáha aj zvieratám. Podobne ako pre ľudí, je kolagén dôležitý aj pre zvieratá – kone, psíkov či mačky. Naši  domáci maznáčikovia môžu pociťovať problémy s pohybovým aparátom už v mladom veku, len nám to nedokážu povedať a keď sa objavia prvé príznaky, býva už zle. Dopĺňanie kolagénu je teda dobrou prevenciou pred ochoreniami kĺbov, najmä u zvierat s vysokou fyzickou záťažou, alebo u psov s genetickou predispozíciou. Kolagén pomáha udržať hladkú zdravú srsť, hrivu a pazúriky či kopytá. Preto vznikol Incapet Collagen, verzia kolagénu pre zvieratá. “Mám doma americkú buldočicu Kiru, ktorá má dyspláziu 4 stupňa a natiahnutý väz. Incapet Collagen jej veľmi pomáha pri regenerácii a obnovuje pohyblivosť kĺbov. Tak isto jej kolagén zlepšil kvalitu srsti,” pochvaľuje si zákazníčka Lucka Valentovičová.

Inca Collagen je doplnok vo forme prášku, ktorý sa pripravuje rozmiešaním v pohári vody alebo džúsu a namiešaný kolagénový roztok je tak celkom čerstvý, tým pádom aj maximálne účinný. Naopak, tekutý kolagén, ktorý je už predávaný vo forme hotového roztoku, môže byť kvôli konzervantom celkom neúčinný. V nasledujúcich riadkoch si to celé vysvetlíme a vďaka tomu pochopíte, čo robí z Inca Collagen jednotku na trhu medzi kolagénmi.

Typy kolagénových doplnkov

Výživové doplnky vznikajú spracovaním kolagénu iného živočíšneho druhu, poznáme hovädzie, bravčové, ale i morský kolagén z rýb. Kolagén sa extrahuje z vedľajších živočíšnych produktov, ktoré by sa inak nedali využiť: po spracovaní mäsa ostávajú kosti, šľachy, koža, plutvy a šupiny z rýb.

To všetko je výborným zdrojom kolagénu, ale má to háčik – a tým je spôsob spracovania. Aj forma výsledného doplnku môže byť rôzna. Tablety, želatínové kocky, prášok, alebo nápoj? Ako zistiť, ktorá z nich je najúčinnejšia?

Niekedy výrobcovia vsádzajú skôr na formu výsledného produktu, aby chutil, pohodlne sa užíval, nemal nežiaduce arómy a podobne, lenže neberú ohľad na princípy spracovania kolagénu. Spracovať kolagén tak, aby výsledkom bol účinný výživový doplnok, nie je vôbec jednoduché. Kolagénová molekula zo živočíšnych produktov je na vstrebanie pre ľudské telo priveľká, preto je potrebné ju štiepiť na malé fragmenty. Aby však tieto malé časti naďalej pracovali tak, ako treba, musí byť zároveň zachovaná špecifická štruktúra helixu. Ide o tri prepletené reťazce proteínov, vďaka čomu sú fragmenty biologicky dostupné, telo si ich ľahko cez sliznicu tráviaceho traktu vezme do krvného obehu a doručí ich tam, kam treba. Práve táto štruktúra helixu zodpovedá napríklad za pevnosť a odolnosť tkanív chrupavky. Preto pri spracovaní živočíšneho kolagénu do výsledného výživového doplnku musíme zachovať túto trojitú štruktúru.

K jej degradácii najčastejšie dochádza pri preváraní živočíšnych produktov. “Pri tepelnom spracovaní najmä živočíšnych kolagénov dochádza k určitej degradácii kolagénu a menšiemu pôsobeniu,” vysvetľuje atestovaný ortopéd MUDr. Vladimír Holoubek.

A nielen tepelné spracovanie je problém. Tým je aj množstvo konzervantov, príchutí a aróm v kolagénových doplnkoch. Tekutý kolagén je zväčša pripravený tak, aby sa dal ľahko užívať, no obsahuje arómy a konzervanty, ktoré mu zaručujú trvanlivosť. Hoci kolagén na vstrebanie do tela potrebuje byť vo forme roztoku, musí to byť čistý roztok a pripravený tesne pred užívaním. Podrobne to vysvetľuje biochemička, doktorka Dagmar Petrová: “Jedinou formou, v ktorej sa môže do krvného (a neskôr lymfatického) obehu vstrebať, je roztok. Kolagén je hydrofilná molekula, rozpúšťa sa vo vode. Roztoky bielkovín sa ale rýchlo kazia, takže musia byť nejakým spôsobom konzervované, aby sa zabránilo ich bakteriálnemu rozkladu. Bacily, plesne a iných “stravníkov” možno v roztoku eliminovať len rôznymi spôsobmi sterilizácie (žiarenie, zamrazenie, chemické konzervanty). Mnoho spór a iných “spiacich” štádií rôznych plesní je ale voči žiareniu celkom slušne odolných, takže sa najčastejšie použijú chemické konzervanty.” Tieto látky však zároveň naďalej ničia aj samotné kolagénové fragmenty. Navyše, konzervantom v potravinách a doplnkoch je lepšie sa vyhnúť.

Jedinou možnosťou, ako predísť bakteriálnemu rozkladu a zároveň zaistiť jednoduchú prenosnosť do formy roztoku, je prášková forma kolagénu. “V práškovej forme je minimálne nebezpečenstvo bakteriálneho rozkladu – bez vody je baktéria bezmocná. Prášok sa rozpúšťa tým lepšie, čím menšie sú v ňom čiastočky. Do práškovej formy s dostatočnou rozpustnosťou však možno dostať (v biochémii) len veľmi čistú látku s približne konštantnou veľkosťou molekúl. Prášková forma je teda zárukou čistoty a jednotnej veľkosti kolagénových fragmentov,” uzatvára doktorka Petrová.

Preto je Inca Collagen vo forme prášku, ktorý si rozmiešame v pohári vody až tesne pred užívaním.

Výhody

100% morský kolagén bez prísad, ktorý naozaj funguje
Prémiový trojzložkový kolagén z overených zdrojov (obsahuje kolagén typu I, II, III)
Bioaktívny (živý) kolagén, ktorý sa výborne vstrebáva
Denná dávka obsahuje 3 000 mg účinného hydrolyzovaného kolagénu
Hydrolyzovaný morský kolagén Inca Collagen
Skvelo rozpustný vo vode - nehrudkovatie ako iné
Samostatne balená denná dávka pre zachovanie účinku
Nemaskovaný sladidlami, farbivami ani ochucovadlami
Kolagén overený zákazníkmi s výbornými recenziami

Tekutý kolagén verzus kolagén v prášku

Ak si to teda zhrnieme, vyjde nám niekoľko bodov, podľa ktorých spoznáme účinný kolagénový doplnok. Hoci to nie je jednoduché, všetky body do seba zapadajú ako puzzle.

  • Kolagén má byť bioaktívny, bez tepelného spracovania. Pri ňom dochádza k denaturácii, čiže nezvratnej zmene fragmentov kolagénu. Naopak, šetrnou metódou spracovania, pri ktorej možno zachovať štruktúru helixu, je “studená” metóda, enzymatická hydrolýza. Inca Collagen vzniká hydrolyzovaním kolagénu špecifickými enzýmami, čím vznikajú homogénne, teda identické fragmenty so zachovanou štruktúrou helixu, ktoré sú biologicky aktívne. “Preto ich organizmus príjemcu dokáže do tohto procesu zase prijať a využiť na postavenie nových trojzávitníc. Čiže organizmus ich použije rovnako, ako by použil to, čo by si vyrobil sám, keby to ešte vyrábal v dostatočnom množstve,” ozrejmuje doktorka Dagmar Petrová.
  • Kolagén musí byť čistý, bez akýchkoľvek aditív. Čokoľvek, čo v ňom je navyše, môže znižovať jeho účinok. Prímesi sa môžu uchytiť na fragmenty štiepeného kolagénu. “Ak prímesi zostanú uchytené, môžu obmedzovať absorpciu. Po prechode do krvného riečiska môžu obmedzovať prienik do buniek, ktoré majú potenciál k spracovaniu fragmentov kolagénu. V momente, keď sa má z fragmentov kolagénu opäť enyzmaticky vybudovať nová molekula kolagénu, uchytené prímesy s vysokou pravdepodobnosťou tento proces neumožnia,” dodáva doktorka Petrová. Preto Inca Collagen neobsahuje žiadne arómy, konzervanty, ani vitamíny navyše.
  • O jeho účinku rozhoduje aj vstupná surovina. Inca Collagen je morský kolagén, jeho zdrojom sú teda vedľajšie produkty kvalitných morských rýb, ako sú plutvy, koža a šupiny. Práve morský kolagén je považovaný za najvýhodnejší typ kolagénu, je tomu tak kvôli lepšej vstrebateľnosti, nebýva znečistený fragmentmi iných molekúl. Prirodzeným dôsledkom týchto zdrojov je typická aróma a chuť morského kolagénu. Pre niekoho to môže byť nevýhoda, no verní zákazníci vedia, že je to práve dôkaz kvality. “Čo sa kolagénu týka, za posledné tri roky som skúsila tri asi najväčšie značky, takže to môžem zodpovedne porovnať a za mňa vyhráva práve Inca Collagen. Je síce chuťou “najrybovejší”, ale zato má najviditeľnejšie výsledky, a to je pre mňa dôležitejšie ako ovocná príchuť,” hodnotí herečka Mamba Dasha.
  • Musí byť vo forme prášku, z ktorého sa pripravuje čerstvý roztok tesne pred užívaním. Takýto prášok sa nepokazí a zároveň nepotrebuje konzervanty, ktoré by jeho účinok znižovali.

Ak si vezmeme na porovnanie tekutý kolagén, táto forma už zo samotnej podstaty nespĺňa dôležité kritériá. Napríklad čistotu, pretože bez konzervantov by sa skazil. Navyše je jeho účinok otázny, keďže prídavné látky s veľkou pravdepodobnosťou degradujú fragmenty kolagénu so štruktúrou helixu. Je teda vôbec možné, aby sa doplnok ako tekutý kolagén mohol porovnávať s čistým kolagénovým hydrolyzátom v prášku? Opäť to trefne hodnotí doktorka Petrová: “Tekutá forma by bola účinná, keby išlo priamo o produkt enzymatického štiepenia vypitý ihneď po skončení reakcie.” Čo samozrejme reálne nie je.

Tekutý kolagén niekedy obsahuje aj zbytočne veľké množstvo kolagénu. Ideálna denná dávka kolagénu je však podľa odborníkov okolo 2000-3000 miligramov, viac ľudské telo ani nie je schopné prijať. Na presun kolagénových fragmentov potrebuje totiž transportné látky, ktorých je obmedzené množstvo. Tie naberú toľko kolagénových fragmentov, koľko vládzu, a tie, ktoré sú navyše, telo jednoducho vylúči.

A čo sa týka pridaných vitamínov, platí to, čo sme vysvetľovali pri konzervantoch a aditívach. Kolagén a vitamín C sú napríklad super dvojica. Vitamín C je antioxidant a podporuje syntézu vlastného kolagénu. Preto niektorí výrobcovia kombinujú vo výživových doplnkoch kolagén a vitamín C. Tu však môže dôjsť k rovnakému narušeniu fragmentov kolagénu. Inca Collagen neriskuje a vitamín C do kolagénu nepridáva. Ponúka ho však grátis ku každému baleniu – každá kapsula obsahuje 500 miligramov vitamínu C.

Ak si chcete dať odporúčanú trojmesačnú kolagénovú kúru, dostanete ešte čosi navyše. Pretože Inca Collagen sa oplatí kupovať naraz na celé tri alebo štyri mesiace. Ku každému z nich máte automaticky mesačné balenie vitamínu C a ešte aj ušetríte.

Kolagén + Vitamín C

Vitamín C a dopravu zdarma dostanete od nás ako darček k nákupu. Použite zľavový kód a nakúpte teraz ešte o 5€ výhodnejšie cez e-shop.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Na záver pár živých dôkazov

Túto náročnú tému uzatvárame čerešničkou na torte, a to sú recenzie našich skvelých zákazníkov. Tí sú napokon najlepšia ukážka toho, ako výborne funguje čistý, hydrolyzovaný morský kolagén v prášku – náš Inca Collagen.

“Páči sa mi, že Inca Collagen je 100% morský kolagén. Silný a hlavne čistý, bez akýchkoľvek pridaných látok, aby bol čo najviac vstrebateľný. Je perfektný pre moju pokožku, kĺby, vlasy, nechty a celkový zdravý životný štýl.” Natália Homolová

“Moje kríže, pleť aj vlasy milujú Inca Collagen.” Tanečnica Lucia Lekárová

“Pravidelne každé ráno som pila kolagén a výsledok sa dostavil. Najviac sa to odrazilo na mojej pleti a necítim žiadnu bolesť kolien,dala som ho aj babičke.” Trénerka Lucia Mokráňová

“Výsledky som videla takmer okamžite. Teraz sa ho už neviem vzdať. Začala som ho užívať minulé leto a z užívania sa stal môj obľúbený ranný rituál.” Modelka Alena Prešnajderová

Čo poviete, presvedčili sme vás? Ak chcete aj vy patriť do tejto skupiny nadšencov, vyskúšajte na vlastnej koži silu čistého kolagénu. Garantujeme vám, že ten rozdiel pocítite! Pretože Inca Collagen je prémiový a certifikovaný výživový doplnok, ktorý sa na nič nehrá a nič nepredstiera. Drží si rovnakú formu a úroveň už celé roky, keďže za ním stoja skutočné odborné kapacity.

Incapet Collagen pre zvieratá so zľavou

Kolagén pre psy, mačky a kone nakúpite teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Zadajte v e-shope kód: S01000666  a objednajte.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×