fajcenie sposobuje vrasky

Kedysi bolo fajčenie akoby symbolom prestíže, dnes je to skôr naopak. Niekoľko desaťročí výskumov v zdravotníctve preukázali, že fajčenie má na náš organizmus množstvo negatívnych vplyvov. Jedným z nich je vplyv na vzhľad kože. Fajčenie a zdravá pleť sa skrátka nekamarátia.

Našou prvou radou nad zlato je: prestaňte fajčiť. Je nám ale jasné, že vzdať sa fajčenia nie je také jednoduché. Často to trvá aj celé roky v závislosti od odhodlania a sebadisciplíny. Ak ste sa predsa rozhodli s fajčením skoncovať, tlieskame vám! No následky po dlhoročnom fajčení na pleti ostávajú. Niet sa čo čudovať, ak ste zo stavu vašej pleti smutní.

Ľudské telo a obzvlášť koža  majú našťastie skvelú regeneračnú schopnosť, takže nemusíte zúfať – poradíme vám, ako následky fajčenia na pleti eliminovať.   spája sa to aj s novými zvykmi, ktoré vedú k zdravšej životospráve.

Pre tých z vás, ktorí si ešte nie sú celkom istí, či s fajčením skoncovať… máme niekoľko príkladov negatívnych vplyvov.

Čo robí fajčenie s pleťou a ako zvrátiť jej nepriaznivý stav

Množstvo procesov v tele fajčiara ovplyvňujú toxíny nachádzajúce sa v cigaretovom dyme, ale aj samotný nikotín. Presný proces, ako k tomu dochádza, nie je celkom objasnený, ale vedecké štúdie naznačujú niekoľko spôsobov:

  • Fajčenie spôsobuje telu takzvaný oxidačný stres, kedy sa k pleťovým tkanivám nedostáva dostatok kyslíka. Výsledkom je ischémia, čiže nedokrvenie, znížený prietok krvi tkanivom v niektorej oblasti tela. Zvyšuje sa uvoľňovanie hormónu zvaného vazopresín, ktorého úlohou v tele je, okrem iného, obmedziť prietok krvi. Jeho hladiny stúpajú bezprostredne po fajčení.
  • Nikotínové náhrady namiesto cigariet sú pre pokožku síce bezpečnejšie, ale nikotín taktiež spôsobuje vazokonstrikciu (zmrštenie, zúženie) ciev, spomaľuje hojenie rán a urýchľuje starnutie kože.
  • Existujú tiež dôkazy o tom, že tabakový dym je fototoxický – stáva sa ešte toxickejším v prítomnosti ultrafialového žiarenia. Áno, presne tak – ak fajčíte a zároveň sa vystavujete slnku bez adekvátnej ochrany, je to pre pokožku doslova toxická bomba.
  • Cigaretový dym oberá organizmus aj o vitamín C. Ten je pre telo esenciálny a fajčiari si nemusia uvedomiť, že ho dlhodobo majú nedostatok.
  • Nikotín organizmus doslova vysušuje. Prispieva tak k dehydratácii pokožky, ktorá je náchylnejšia na tvorbu vrások.
  • Cigaretový dym ničí kolagén, jednu zo základných bielkovín v tele, ktorá tvorí podstatnú časť – až 80% – našej kože.

Práve kolagén tvorí podstatnú časť pleti a stará sa o jej pružnosť a mladistvý vzhľad. Povieme si preto viac o tom, čo sa deje s kolagénom u fajčiarov.

Ako ovplyvňuje fajčenie tvorbu kolagénu

K degradácii kolagénu v organizme dochádza pri fajčení tak, že tabakový dym znižuje vrodené a hostiteľské imunitné reakcie a indukuje metaloproteinázu MMP-1, enzým, ktorý kolagén likviduje. Tým, že cigaretový dym znižuje kapilárny a arteriolárny prietok krvi, môžu sa poškodiť spojivové tkanivá. A tieto, takzvané kožné fibroplasty, pozostávajú práve z kolagénu a elastínu.

Znie to síce zložito, no výsledok je pomerne jednoduchý. Dva najpodstatnejšie proteíny, ktoré sa starajú o sviežu a zdravú pokožku – kolagén a elastín – sa fajčením ničia. Čo je ale ešte horšie, toxíny v cigaretovom dyme bránia tvorbe nového kolagénu. Keďže schopnosť ľudského tela tvoriť vlastný kolagén po dvadsiatom piatom roku postupne klesá a v štyridsiatom piatom roku sa už netvorí takmer vôbec, začať fajčiť v mladom veku a držať sa toho dlhodobo nie je práve ideálne pre pleť.

Inak povedané, kolagén môže chýbať, aj keď nefajčíte, no fajčenie ešte väčšmi znižuje jeho účinok a funkčnosť. Samozrejme, tvorbu kolagénu môžu ovplyvniť aj ďalšie nezdravé zvyky, ako je nadmerné slnenie sa, prípadne konzumácia veľkého množstva rafinovaných cukrov. Fajčenie je však významný negatívny faktor.

Čím skôr s fajčením skončíte, tým väčšia je šanca, že si ho telo bude opäť aspoň do určitej miery tvoriť samo. Pleť však bude potrebovať vašu pomoc, aby sa dostala do formy. Zbaviť sa následkov fajčenia pomôže aj kolagén v podobe výživového doplnku.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Chemické látky v cigaretovom dyme bránia tvorbe kolagénu

Aby toho nebolo málo, chemické látky v cigaretovom dyme zároveň odbúravajú kolagénové vlákna a bránia tvorbe kolagénu, ktorý udržiava pokožku elastickú a pružnú. Zopakujme si, že práve kolagén, ktorý tvorí až 70 % všetkých bielkovín kože, je zodpovedný za jej vypnutie a mieru hydratácie. Znamená to teda, že ako (aj keď len príležitostná) fajčiarka či fajčiar sa nevyhnete zvýšenej tvorbe vrások, nech už máte genetický potenciál akýkoľvek kvalitný. A to je perfektný recept na skoré starnutie! Opäť sa teda dostávame k tomu, aký je dostatok kolagénu pre zdravý a mladistvý vzhľad našej pokožky dôležitý. Pre fajčiarov o to viac!

Najlepšie je nefajčiť. Ale to ste asi počuť nechceli

Ako som už naznačila v úvode, mnohé ženy, ktoré sa obľúbenej cigaretky nevedia vzdať, v snahe vylepšiť napáchané škody radšej vyhľadajú dermatológa či estetického chirurga. Myslia si, že “fajčiarske vrásky” okolo úst vyrieši botulotoxínová injekcia, nezdravú farbu pleti oživí peeling, a zvädnutú pokožku fotorejuvenizácia. Nuž, nepoteším vás. Je preukázané, že korektívno-dermatologické zákroky u fajčiarov účinkujú menej intenzívne. Pri niektorých dokonca fajčenie patrí ku kontraindikáciám!

Fajčenie, ako tichý zlodej kolagénu, totiž výrazne spomaľuje aj hojenie rán (nielen po omladzujúcich) zákrokoch. Takže, škoda peňazí, dámy a páni. Radšej sa zmierte s tým, že už jednou cigaretkou denne dávate vašej pokožke poriadne zabrať zvnútra, a zvnútra teda musíte napáchané škody i napraviť. Teraz, je k tomu ten najvhodnejší čas.

Fajčenie a pleť – viditeľné následky

Predčasné starnutie pleti

Predčasné starnutie je typickým vedľajším následkom fajčenia a prejavuje sa hlavne v podobe suchej kože a následne zvýšeného výskytu vrások, čo potvrdili početné štúdie. Navyše, čím viac človek fajčí, tým rýchlejšie sa to prejavuje, takže silní fajčiari budú mať viac vrások, než príležitostní fajčiari. V jednej štúdii nezávislí pozorovatelia hodnotili vek fajčiarov v porovnaní s nefajčiarmi a výsledkom bolo, že reálny vek fajčiarov bol v priemere o 2,1 roka nižší, než sa zdalo na pohľad. Naopak nefajčiari pôsobili o priemerne 0,7 roka mladšie, než bol ich skutočný vek.

Iná štúdia uvádza, že strední fajčiari mali oproti nefajčiarom dvakrát vyššiu tendenciu k predčasnému starnutiu pleti. Ťažkí fajčiari mali túto pravdepodobnosť až trikrát vyššiu oproti nefajčiarom.

Porovnával sa účinok slnečného žiarenia na starnutie pleti a účinok fajčenia. Výsledky naznačili, že fajčenie môže byť pri predčasnom starnutí ešte výraznejším faktorom, než vystavovanie sa slnečnému žiareniu.

Porovnával sa aj vplyv na jednotlivé pohlavia, existujú štúdie o tom, že na ženskú pokožku má fajčenie výraznejší vplyv, než na pokožku mužskú.

Skrátka, štúdií na túto tému je naozaj dostatok a niet už pochýb o tom, že fajčenie má veľký vplyv na predčasné starnutie pleti.

Nejednotný tón pleti

Vďaka dlhodobému fajčeniu je pleť nerovnomernej farby, čo opäť súvisí s nedostatočným okysličovaním a zásobovaním pleti živinami. Niekedy môže byť pleť fajčiara bledá, alebo šedá a pôsobí nezdravo. Inokedy stráca jas a je vyslovene mdlá. Už v roku 1985 na tento vzhľad kože vedci určili výraz “smoker´s face”.

Ovisnutá pleť

Tento znak je viditeľný hlavne v okolí očí a na lícach. Vačky pod očami môžu byť dôsledok zhoršeného spánku – aj na ten fajčenie vplýva. U naozaj silných fajčiarov aj nočná absencia nikotínu môže znamenať dlhodobo zhoršenú kvalitu spánku, a potom sú už ovisnuté viečka či vačky pod očami prirodzeným dôsledkom.

Cigaretový dym obsahuje tisícky chemikálií, z ktorých mnohé sú karcinogénne. Iné poškodzujú kolagén a elastín, čo sa prejavuje kdekoľvek na tele. Okrem tváre sú náchylné aj paže a oblasť okolo pŕs.

To najhoršie – fajčiarske vrásky

Azda najviditeľnejším typickým znakom fajčiarov sú takzvané fajčiarske vrásk . Drobné, alebo aj hlboké zvislé linky v okolí úst vznikajú pri neustálom špúlení pier pri poťahovaní cigarety. Ďalším typom sú takzvané vranie nohy – vejárovité vrásky vedúce z vonkajších kútikov očí. Patria medzi mimické vrásky spájajúce sa so smiechom a šťastnými emóciami, no keď sa usadia natrvalo, svojich majiteľov väčšinou nepotešia. U fajčiarov sa tieto vrásky stávajú stálou “ozdobou” omnoho skôr, než u nefajčiarov. Dôvodom je spomínané nedokysličovanie kože v tejto oblasti, ale aj neustála tendencia k žmúreniu ako ochrana pred vnikaním cigaretového dymu do očí.

Na takéto vrásky nepomôžu dermatologické zákroky a skrášľujúce procedúry. Je totiž okrem iného dokázané, že zákroky u fajčiarov nie sú natoľko efektívne a trvácne, dokonca môže byť fajčenie pri niektorých z nich kontraindikované.

Čo teda robiť, aby ste zmiernili dopady fajčenia na pleť?

Radi by sme verili, že sa nám zhrnutím týchto viditeľných následkov fajčenia podarilo aspoň jemne nakopnúť vaše odhodlanie skoncovať s fajčením. Napokon, predpokladáme, že vás téma zaujíma, ak ste sa dočítali až sem.

Dosť však bolo negatív a poďme na riešenia.

Prvoradé je teda prestať fajčiť. Je to samozrejme na vás, môžete sa našich rád držať, aj keď naďalej fajčíte. Otázny bude ich efekt, ale skúsiť to môžete.Znova je však potrebné upozorniť, že zázraky na počkanie neexistujú.

Žite zdravšie

Jednu neresť by ste mali kompenzovať vylúčením ďalších. Ak už fajčíte, ale aj ak ste s tým už prestali, mali by ste telu vynahradiť to, čím mu cigarety uškodili. Preto si nastavte zdravý jedálniček, a tým nemyslíme, že máte byť na šalátoch a smoothies. Zdravý jedálniček spočíva hlavne v pestrosti stravy, správnej kombinácii kvalitných bielkovín, sacharidov a tukov, vo vylúčení rafinovaných potravín, polotovarov, veľa spraví napríklad už náhrada bieleho pečiva celozrnným. Ideálne je pripravovať si vlastné jedlá s použitím kvalitných surovín a vylúčiť nezdravé prísady. K zdravému životnému štýlu samozrejme patrí dostatok pohybu. Fajčenie v kombinácii s nedostatkom pohybu vedie zasa k ďalším a ďalším zdravotným problémom, ktorých popis by vystačil na samostatný článok.

Doplňte si kolagén

Čo fajčenie pokazilo, to kolagén pomôže napraviť. Ako už bolo spomenuté, ak skoncujete s fajčením, vaše telo začne, okrem iného, opäť vo väčšej miere tvoriť kolagén. Samozrejme to však závisí od veku – nemusí ho byť dostatok. A po rokoch fajčenia sa pleť potrebuje pozbierať práve aj s pomocou kolagénu… Ak ste po tridsiatke, jednoznačne má zmysel dopĺňať ho i zvonka. Účinky kolagénu v podobe kvalitného výživového doplnku boli už mnohokrát vedecky potvrdené.

“Z hľadiska estetickej dermatológie je kolagén dôležitý pre zachovanie pevnej a pružnej pokožky, zdravých nechtov a vlasov,“ upozorňuje MUDr. Jana Molčanová z dermatologickej kliniky Medoderm.

Pani doktorka Molčanová ďalej uvádza, že okrem pestrej stravy a doplnkov s obsahom kolagénu,  užívania vitamínov (A, C, B, E), zinku, medi a iných stopových prvkov, je v snahe o mladú pokožku dôležitý aj dostatočný príjem tekutín, ochrana pred slnečným žiarením, dostatok kvalitného spánku, minimalizácia stresu a kvalitná kozmetická starostlivosť.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Nie je však kolagén ako kolagén. Na trhu je veľké množstvo kolagénových doplnkov, niektoré dokonca kombinované s inými látkami – vitamínmi, minerálmi… V niektorých prípadoch je kolagén obohatený o chuť a farbivo, aby sa ľahšie užíval. Najlepší kolagén je však taký, v ktorom nie je pridané nič. Mal by byť čistý a bio-aktívny – teda v “živej” forme, spracovaný do podoby, ktorú ľudské telo dokáže prijať. Práve taký je Inca Collagen, spoľahlivý výrobok s obrovským množstvom spokojných zákazníkov. Ich skúsenosti svedčia o tom, že Inca Collagen skutočne funguje.

Molekula kolagénu je príliš veľká na to, aby ju ľudské telo vedelo spracovať. Práve preto je Inca Collagen v bioaktívnej forme: pripravuje sa hydrolýzou za studena, pri tej sa molekula kolagénu štiepi na fragmenty – aminokyseliny. V tejto podobe potom ľudské telo dokáže kolagén spracovať. Navyše je Inca Collagen vyrábaný z vedľajších produktov rýb, je to teda morský kolagén, podľa vedcov mimoriadne ľahko stráviteľný typ kolagénu.

Inca Collagen je pripravený v presne navážených denných dávkach. Podľa odborníkov je ideálnou dennou dávkou 3000 miligramov kolagénu – je to dostatočné množstvo na to, aby účinkoval, väčšie množstvo by bolo celkom zbytočné, pretože telo by ho nespotrebovalo.

Aj toto sú dôvody vyššej ceny doplnku Inca Collagen – stoja za ňou odborníci a špičkový spôsob výroby.

Výhody

100% morský kolagén bez prísad, ktorý naozaj funguje
Prémiový trojzložkový kolagén z overených zdrojov (obsahuje kolagén typu I, II, III)
Bioaktívny (živý) kolagén, ktorý sa výborne vstrebáva
Denná dávka obsahuje 3 000 mg účinného hydrolyzovaného kolagénu
Hydrolyzovaný morský kolagén Inca Collagen
Skvelo rozpustný vo vode - nehrudkovatie ako iné
Samostatne balená denná dávka pre zachovanie účinku
Nemaskovaný sladidlami, farbivami ani ochucovadlami
Kolagén overený zákazníkmi s výbornými recenziami

Dodržujte svedomito pitný režim

Veľa negatív spájaných s fajčením sa týka dehydratácie pleti a celkovo organizmu. Preto začnite príjmať dostatok tekutín – aspoň dva litre vody a nesladených nápojov denne. Zabezpečíte si tak doplnenie vody zvnútra.

Doplňte si “céčko”

Vitamín C je dôležitý antioxidant, ktorý pôsobí práve proti oxidačnému stresu, posilňuje imunitu a má vplyv na regeneráciu organizmu. Pomáha teda telu rýchlejšie sa zbaviť toxínov z cigaretového dymu a navyše podporuje vstrebávanie iných vitamínov a minerálov, ako aj kolagénu. Navyše vitamín C podporuje telo pri tvorbe vlastného kolagénu.

Etela Janeková, internistka vysvetľuje:

Používajte slnečné okuliare a kvalitný ochranný faktor na pleť

Ak už je vaša pleť zasiahnutá fajčením, nedovoľte aspoň slnku, aby za týmto procesom dalo bodku. Pleť starostlivo hydratujte nielen pitným režimom zvnútra, ale aj kvalitou kozmetikou zvonka. Najlepšou ochranou pred účinkami slnečného žiarenia sú spoľahlivé krémy s vysokým UV faktorom. Nenechajte sa pomýliť počasím – potrebujete ich aj v bežný a dokonca zamračený deň. Nie je to len otázka letnej, či zimnej dovolenky. Preto si nájdite vyhovujúci každodenný krém a natierajte sa, koľko vládzete. Ochranu pred slnkom doladíte aj kvalitnými slnečnými okuliarmi s dostatočne tmavými sklami, ktoré poskytnú v jasné dni očiam úľavu. Nie len že ochránia zrak, ale pôsobia práve ako prevencia spomínaných vejárovitých vrások v kútikoch očí.

Vyhnite sa stresu

Možno to znie ako klišé a v dnešnej dobe neuskutočniteľný cieľ, ale verte, dá sa to. Napokon, prvý krok máte za sebou – zbavili ste sa fajčenia, gratulujeme! Určite bolo práve fajčenie tým, čo vás v čase stresu upokojovalo. Prečo teda nepokračovať spomalením životného tempa, odstránením faktorov, ktoré v ňom pôsobia ako blok a zmenou návykov? Ak sa naučíte zvládať stresové situácie bez “záchranných pák” v podobe cigariet, prípadne iných neduhov, dostanete sa vnútorne do rovnováhy. A psychicky vyrovnaný človek je zdravší, úspešnejší a výrazne to pocíti aj jeho pleť.

 

 

Ľubica Kubičková

O autorovi:

Zdravie je to najcennejšie, čo si v živote môžete priať. Viem to, pretože je v mojom živote niekto, komu by som ho dopriala zo všetkých najviac. Práve on (alebo skôr ona – moja sestra) ma priviedla k tomu, aby som sa začala zaujímať o kolagén a jeho účinky pre zdravie. A to prajem nielen svojim blízkym, ale aj vám. Preto som sa rozhodla o svoje skúsenosti s Inca Collagenom podeliť nielen ako milujúca sestra a mamina krásnej dcérky, ale aj ako blogerka a redaktorka.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×