lámavé nechty

Niet pochybností o tom, že ruky sú vizitkou každého človeka. Už pri prvom kontakte a podaní rúk podľa nich vidíme, ako daný človek o seba dbá a aký život vedie. Vzhľad rúk ovplyvňuje najmä stav nechtov a ich okolia, ohryzené a polámané nechty dobrý dojem nezanechávajú.

Možno budete prekvapení, čo všetko môže stav vašich nechtov ovplyvniť. Dôležité je poznamenať, že genetika má na to len malý vplyv. Zlý stav nechtov môže poukazovať aj na zdravotný problém, preto ak pozorujete mäkšie, štiepajúce sa nechty, lámavé nechty, rôzne vady na nechtoch, odporúčame spozornieť. Nie je to len vec estetiky – problémy s nechtami môžu signalizovať dlhodobý nedostatok určitých živín v tele. Tiež na to môžu vplývať hormonálne zmeny, prípadne zmeny v tele spojené s vekom.

Dobrou správou je, že máme možnosť veľa z toho ovplyvniť. Prinášame vám tipy, ako spevniť nechty a zlepšiť tak ich vzhľad a zdravie.

Vypočujte si náš podcast k tejto téme:

SpotifyGoogle PodcastsAmazon MusicTuneInPodbean

Z čoho pozostávajú nechty?

Primárnou zložkou nechtov, podobne ako u vlasov, je dobre známy proteín – keratín. Nechty pozostávajú z niekoľkých vrstiev keratínu, čo je však zaujímavým faktom je, že ide o mŕtve bunky natlačené na seba. Ako necht rastie, nové bunky vytláčajú z nechtového lôžka tie staršie. Anatómiu nechta tvorí nechtová platnička, nechtový matrix – to je miesto, odkiaľ necht vyrastá, nechtové lôžko pod matrixom a okolie nechta tvorí kutikula, kožtička. Pri koreni nechta sa nachádza lunula, čo je svetlejšia polmesiačikovitá oblasť.

Čím vyššia je pevnosť keratínu, tým lepšie jeho bunky držia pri sebe a necht je silnejší. Zdravie nechtov závisí primárne od toho, či majú živé bunky vnútri kože, z ktorých necht rastie, dostatok živín. Do tela pritom živiny dodávame my a v prípade, že má telo zvýšené nároky na vitamíny a minerály, napríklad pri rôznych chorobách, je ich príjem ešte dôležitejší.

Čo potrebujú nechty, aby boli pevné a nelámali sa

V prvom rade platí, že pri zdravej životospráve budú aj nechty rásť lepšie a lepšie sa udržiavať. Okrem toho sú samozrejme rozhodujúce zvyky a starostlivosť:

“Pri klasickom ošetrení nechtov a vôbec aj rúk, by sme mali dbať napríklad na krémovanie alebo mastenie rúk a nechtov, predídeme tak vysúšaniu a praskaniu kože, ako na rukách, tak aj na koži okolo nechtov. Je to opatrenie proti tvorbe záderov, prasklín a to hlavne v zimnom období. Najlepšie je si túto starostlivosť osvojiť ako denný rituál. Nechty pilníkujeme do jedného smeru, aby sme nespustili proces štiepenia nechtov,” odporúča Anita Nopp, podologička a odborná pedikérka z nopp&nopp medical centrum v Bratislave.

Z hľadiska vnútornej výživy platí, že ak má telo dostatok živín, budú nechty rásť rýchlejšie a budú silnejšie, pevnejšie a menej sa lámať.

O aké živiny ide? Primárne majú na dobrý stav a aj na rast nechtov vplyv vitamíny a minerály. Veľkú mieru zohrávajú napríklad vitamíny skupiny B, najviac azda biotín – vitamín B7. Ďalej sú to vitamíny C a E, a minerály železo, horčík a zinok. Nemalú mieru zohráva tiež dostatočná konzumácia omega-3 mastných kyselín.

Dôležitým zdrojom keratínu sú bielkoviny. Preto by mala byť strava nutrične vyvážená a s dostatkom bielkovín, z ktorých sa potom keratín môže tvoriť. Odporúča sa preto, aby bielkoviny tvorili aspoň 10 až 35% z denného príjmu kalórií.

Kolagén je najdôležitejšou bielkovinou, ktorá je súčasťou ľudskej kože, tvorí až do 80% jej objemu. Zabezpečuje správnu štruktúru kože a tým vplýva na jej zdravie a elasticitu. Cez kožu získava nechtové lôžko potrebné živiny a zdravá koža s dostatkom kolagénu preto má vplyv aj na zdravie nechtov. Kolagén navyše obsahuje dôležité aminokyseliny, ktoré sú pre nechty dôležité. Preto ak máte štiepajúce sa nechty a hľadáte, čo na lámavé nechty, doplniť si kolagén je výborný nápad. Určité množstvo kolagénu príjmame aj v potravinách bohatých na bielkoviny, no telo ho z jedla nedokáže získať dostatok.

Riešením sú kolagénové doplnky stravy, ktoré vám môžu pomôcť doplniť si kolagén, a tak prispieť aj ku lepšiemu stavu a spevneniu nechtov.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

O pozitívnych účinkoch kolagénu vo forme doplnku stravy už bolo vykonaných množstvo štúdií, kde sa sledoval vplyv niekoľkomesačného užívania bioaktívneho kolagénu u rôznych skupín ľudí. Pozorovali sa účinky na pleť, vplyv na pohybové ústrojenstvo, ale nechýbajú ani štúdie vplyvu na rast a pevnosť nechtov. Jedna z nich ukázala, že rast nechtov sa u skupiny žien pri 24 týždňovom príjme 2,5 gramu kolagénu denne zrýchlil o 12,5%  a lámanie nechtov sa znížilo až o vyše 40%. O jeho pozitívnych vplyvoch nepochybujú ani slovenskí odborníci.

„Správne množstvo kolagénu má vplyv na kvalitu kostí a chrupaviek, ovplyvňuje aj kvalitu vlasov, nechtov, zubov a ovplyvňuje i kvalitu pokožky, ktorá je vďaka kolagénu a elastínu, najmä v mladosti, pevná, pružná a zvlhčená. Biologický význam kolagénu je preto veľký,“ vyjadruje sa pani doktorka Tumová z Katedry farmakológie a toxikológie Farmaceutickej fakulty UK v Bratislave v autorskom odbornom materiáli, publikovanom v odbornom časopise Medicus news.

Pri výbere kolagénových doplnkov odporúčame zamerať sa na kvalitu, pretože nie je jedno, aký doplnok stravy prijímate. Vaše telo ho musí dostať v správnej forme, aby s ním dokázalo ďalej pracovať. Špecifiká kvalitného kolagénu sú:

  • Šetrný spôsob výroby. Kolagénový hydrolyzát by mal byť bioaktívny, pozostávajúci z kolagénových peptidov so zachovanou štruktúrou helixu. Kolagénovú molekulu totiž telo nedokáže prijať vcelku, preto sa musí štiepiť na jednotlivé peptidy, ktoré potom ľahko preniknú do tela človeka. Najšetrnejším spôsobom takejto výroby je enzymatická hydrolýza za studena.
  • Mal by byť z kvalitných zdrojov, potvrdenú vysokú kvalitu a účinnosť má morský kolagén vyrábaný z vedľajších produktov rýb.
  • Mal by byť neochutený, bez akýchkoľvek prísad a vo forme prášku, pretože je dokázané, že kolagén sa do tela najlepšie vstrebáva rozpustený vo vode.

Všetky tieto kritériá spĺňa prémiový trojzložkový Inca Collagen v prášku, ktorý má už dlhoročnú povesť kvality a účinnosti. Svedčí o tom veľké množstvo recenzií od spokojných zákazníkov, mnohí z nich prinášajú svoje príbehy, v ktorých popisujú viditeľné zlepšenie stavu nechtov.

Odporúčame prečítať: Podľa čoho spoznáte najlepší kolagén?

Otestujte sa, ako sú na tom vaše nechty

Máte pochybnosti o svojich nechtoch? Pozorne si ich obzrite podľa nasledujúcich bodov. Toto sú znaky toho, že sú vaše nechty v dobrej kondícii:

  • zdravé nechty sú hladké, majú rovnomerný povrch,
  • nechtové lôžka majú prirodzene ružovkastú farbu,
  • je na nich vidieť lunulu, čiže polmesiačikovitý oblúčik svetlejšej farby hneď pri koreni nechta,
  • nechtová kutikula, čiže koža v okolí nechtov, je celistvá, bez záderov.

Mäkké a lámavé nechty, naopak…

  • sú viditeľne suché, krehké, často sa lámu aj pri šetrnom zaobchádzaní,
  • majú veľa malých bielych plôch na nechtových platničkách, obvykle po obhrýzaní alebo nadmernom používaní farebných lakov,
  • môžu byť prepadnuté, čo naznačuje nedostatok železa až chudokrvnosť,
  • sú na nich viditeľné horizontálne brázdičky, ktoré naznačujú buď manuálne poranenie (pomliaždenie), alebo aj stres či následok chorôb,
  • okolitá koža je s trhlinami, opuchmi, začervenaná alebo dokonca krvácajúca – za toto môžu väčšinou zlozvyky.

Samozrejme, pri problémoch s nechtami sa môže spájať viacero faktorov. Najčastejšie je to kombinácia zlých zvykov a nedostatku živín, či kolagénu.

Mäkké nechty, lámavé nechty – čo prezrádzajú o vašom zdraví

Ak si nie ste istí tým, či máte vo vašom tele dostatok kolagénu, otestujte sa. Dobrým ukazovateľom býva okrem iného práve stav nechtov. Pomocou nášho testu ľahko zistíte, či potrebujete doplniť kolagén, pretože ako jedna z najpodstatnejších bielkovín v tele sa môže jeho nedostatok prejaviť aj v podobe mäkkých, krehkých a lámavých nechtov.

Aké choroby majú vplyv na zlý stav nechtov? Ak máte dlhodobo podozrenie na zdravotný problém, odporúčame situáciu riešiť s lekármi. Lámavé nechty môžu byť príznakom napríklad problémov so štítnou žľazou, takzvanej hypotyreózy. Onychomykóza je zasa infekčné plesňové ochorenie, ktoré postihuje tak nechty rúk, ako aj nôh. Aj iné kožné ochorenia môžu mať vplyv na nechty – príkladom je psoriáza, alebo ochorenie zvané lichen planus.

Hormonálne vplyvy v súvislosti s nechtami má na svedomí najčastejšie tehotenstvo alebo obdobie laktácie. Počas týchto životných fáz sa mamičky celkom bežne stretávajú s nežiaducim efektom – nechty sú slabšie, rastú pomalšie. Ide o dočasný efekt, kým sa hormóny dostanú do normálu.

Ako na silné a zdravé nechty

Čo teda konkrétne robiť a ako začať, keď máte lámavé nechty?

Pre ich spevnenie sa držte týchto bodov:

Zamerajte sa na dostatok vitamínov a minerálov

Väčšinu z nich získavame z dostatočne hodnotnej a vyváženej stravy, ale niekedy môžu aj napriek tomu chýbať. Preto je dobré užívať vitamíny na nechty aj v podobe výživových doplnkov. Ako konkrétne pomáhajú vitamíny a minerály zlepšiť stav nechtov?

Vitamín C – céčko si naše telo nedokáže ukladať do zásoby, a tak je rozhodne nevyhnutné ho dopĺňať každý deň. Podporuje tvorbu kolagénu, takže kolagén a céčko tvoria nerozlučnú dvojicu. Pri nedostatku céčka sú nechty krehkejšie a ľahko sa lámu. Odporúčaná dávka céčka denne je u mužov 90 mg a u žien 75 mg, no v rôznych životných situáciách, najmä počas choroby či stresového obdobia, si telo žiada omnoho viac.

Biotín – vitamín B7 podporuje rast zdravých buniek a metabolizmus aminokyselín, ktoré tvoria proteíny nevyhnutné pre rast nechtov. Podľa viacerých výskumov pomáha spevniť nechty a znižuje lámanie nechtov.

Železo – je základom červených krviniek, ktoré prinášajú kyslík ku každučkej bunke nášho tela – vrátane buniek v nechtoch. Preto pri nedostatku železa pozorujete na nechtoch rôzne vady a nedokonalosti.

Horčík – rovnako zodpovedá za syntézu bielkovín, ako aj za stovky ďalších procesov v tele. Nedostatok horčíka sa môže na nechtoch prejavovať v podobe drobných zvislých hrebeňov na tele nechta.

Zinok – je zodpovedný za rast a delenie buniek. Doplnenie zinku teda podporuje tvorbu buniek v nechtoch a tým pádom aj rast nechtov.

Omega-3 mastné kyseliny – štiepajúce sa nechty bývajú aj dôsledkom nedostatočnej hydratácie. Doplnky s omega-3 mastnými kyselinami, ako napríklad rybí olej, sa starajú o doplnenie hydratácie a pružnosti nechtov, vďaka čomu majú nechty zdravý lesklý vzhľad.

Pestrá a nutrične vyvážená strava

Samozrejme, základ nášho zdravia a životosprávy tvorí to, čo jeme. Všetky spomínané vitamíny a minerály nájdete v mnohých potravinách. Spomínali sme už, že pre zdravé nechty je dôležitý príjem vysoko kvalitných bielkovín. Živočíšne produkty, ako sú vajíčka, hovädzie mäso, hydina, pečeň, ďalej mnohé strukoviny – fazuľa, šošovica, ale tiež semienka a orechy, to všetko je bohatým zdrojom minerálov – železa, zinku a horčíka, aj biotínu. Na vitamín C sú bohaté rôzne druhy zeleniny a ovocia, najviac ho má paprika. Listová zelenina, napríklad špenát je tiež výborným zdrojom železa. Avokádo , mastné ryby ako je losos či makrela a rôzne typy olejov, napríklad ľanový či olivový, obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín.

Dôležité je jedno: aby ste si medzi potravinami vyhľadávali kvalitnejšie druhy, ideálne z lokálnych zdrojov, a vyhýbali sa rafinovaným cukrom a stuženým tukom.

Kolagén

Aké sú účinky pri užívaní kvalitného hydrolyzovaného kolagénu na nechty?

  • kolagén chráni nechty pred lámavosťou
  • regeneruje poškodené končeky nechtov
  • zabezpečuje lesk nechtov.

To všetko vďaka obsahu aminokyselín, najmä arginínu, ktorý pomáha zásobovať nechtové lôžko živinami a umožňuje v ňom lepší prietok krvi. Pri dvoj až trojmesačnom užívaní kolagénu pozorujete zlepšenie stavu nechtov, nižšiu lámavosť, krehkosť a nechty rastú omnoho rýchlejšie.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Už viete, že kolagén sa skvelo dopĺňa obzvlášť s vitamínom C. Oba majú pre nechty veľký význam. Je ale lepšie ich užívať samostatne, pretože kvalitný 100% čistý hydrolyzovaný kolagén je nesmierne citlivý. Nemal by sa k nemu preto pridávať žiaden ďalší vitamín, ani sladidlá či konzervanty. Len čistý kolagén si zachováva svoju maximálnu účinnosť. My ale vieme, že je jeho kombinácia s vitamínom C pre nechty veľmi prospešná, preto každý zákazník dostane k baleniu Inca Collagen aj balenie vitamínu C so šípkami.

V období veľkých hormonálnych zmien, napríklad po pôrode, je užívanie kolagénu výborným krokom. Dôsledky chaosu hormónov v podobe krehkých a lámavých nechtov tak pri dlhodobom užívaní budú rýchlo minulosťou. Pozitívne účinky Inca Collagenu si už na svojich nechtoch overilo množstvo mamičiek, ktoré hlásili omnoho rýchlejší rast a väčšiu pevnosť nechtov.

Pitný režim

Je dôležitou súčasťou zdravej životosprávy. Pretože tak, ako potrebujete zvnútra dodávať hydratáciu pokožke, platí to aj pre nechty. Pite preto aspoň dva litre tekutín (nesladených nápojov) denne.

Svoj deň môžete odštartovať aj pitím kolagénu. Inca Collagen v práškovej forme rozpustený v pohári vody je najlepšou cestou, ako si do tela dostať tekutiny v spojení s kolagénom. Tento spôsob užívania kolagénu je podľa odborníkov najúčinnejší, pretože kolagénové peptidy ľahko prenikajú do krvného obehu a dostávajú sa až k bunkám v koži, vlasoch a nechtoch. Tak môže kolagén plniť svoju úlohu – dodávať výživu vašim lámavým nechtom.

Ďalšie tipy pre zdravé nechty

Na záver ešte niekoľko odporúčaní, ako vedome zamedziť ničeniu a štiepeniu nechtov. Veľmi často totiž práve naše zlozvyky môžu za krehké a lámavé nechty.

  • Prestaňte si nechty obhrýzať. Vieme, je to ťažké. Ak sa tohto zlozvyku nedokážete zbaviť, odporúčame investovať do návštevy kvalitného nechtového štúdia. Tam s vami tento zlozvyk prediskutujú odborníci, ktorí vám môžu dostať nechty späť do dobrej kondície. Funguje tu aj psychologický efekt, pretože ak investujete do dobrej starostlivosti o nechty, bude vám ľúto zničiť začaté dielo.
  • Chráňte si ruky pri domácich prácach. Mnohé čistiace prostriedky sú pre naše ruky príliš agresívne, môžu nechty vysušiť, čím sa stávajú krehkejšie a tak sa celkom ničia. Noste preto pri upratovaní rukavice.
  • Menej je viac, skúste preto s mierou pristupovať aj ku manikúre. Gélové či akrylové nechty sú síce atraktívne, ale vaše prirodzené nechty to ničí. Takisto neustále lakovanie a odlakovač vašim nechtom neprospievajú. Preto to nepreháňajte a doprajte nechtom zaslúžený oddych. Stavte na prirodzenosť: namiesto laku ich ošetrite výživným olejčekom, doprajte im kúru, a samozrejme nezabudnite denne používať hydratačný krém.

Tak čo, presvedčili sme vás? Začnite sa o svoje nechty starať už dnes, užívajte aspoň tri mesiace Inca Collagen a do leta pocítite jeho účinky nielen na svojich nechtoch, ale doslova na vlastnej koži!

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×