Kolagén pre športovcov

Ak patríte medzi tých, ktorí naozaj intenzívne športujú, alebo sa dokonca venujete profesionálnemu športu, dobre viete, čo to pre vaše telo znamená. Človek, ktorý chce podávať dobrý výkon, potrebuje adekvátnu výživu nielen čo sa týka stravy, ale aj výživových doplnkov. Organizmus spotrebuje viac živín jednak priamo počas tréningu, no potrebuje ich viac aj na následný oddych a regeneráciu. Nedostatok kľúčových bielkovín, vitamínov alebo aminokyselín sa u športovca podpíše na zlom okamžitom výkone a vo výsledku aj na celkovej forme. Aj keď cvičíte, aby ste schudli či nabrali svalstvo, potrebujete mať správne vyvážený príjem.

Kým dobre zostavený jedálniček s dostatočným percentom bielkovín, tukov a sacharidov je základ, kvalitné výživové doplnky sú ako bodka. Garantujú doplnenie potrebného množstva tých živín a bielkovín, ktoré z jedla nedokážete získať, alebo ich máte primálo. Typickým príkladom je kolagén: viete, prečo ho tak často spájajú so športom?

Ako základná a pre telo esenciálna stavebná bielkovina sa tvorí v dostatočnom množstve len do určitého veku, potom jeho produkcia klesá a z jedla ho získavame príliš málo. Je však dôležitou súčasťou pohybového aparátu, a to je dôvod, prečo ho športovci užívajú v podobe doplnkov. Dôležité je ale vybrať si kvalitný a účinný doplnok – a v tomto smere je morský Inca Collagen garanciou úspechu.

“Počas užívania Inca Collagen cítim, že moje pohyby sú vláčnejšie, akoby ľahšie a menej ťažkopádne.  Pohyblivosť je prirodzenejšia, už nemusím rozmýšľať nad tým, ako daný pohyb urobím, som si istejšia. Cvičenie je pre mňa ľahšie zvládnuteľnejšie a tiež  výrazne ustúpili svalové horúčky a pálenie kostí a svalov po  namáhaní sa,” folklórna tanečnica Lucia Lekárová

Ako pomáha kvalitný kolagén v tele športovca? Vysvetlíme vám to do detailov a pochopíte, prečo na výbere správneho kolagénu pre športovca obzvlášť záleží.

Najlepším dôkazom sú reálne príbehy športovcov

Účinky kolagénu zďaleka nie sú len o kráse. Mnohí už vieme, že pri pravidelnom užívaní kolagénu dosiahneme efekty, akými je krajšia pleť, mladistvý vzhľad, redukcia vrások, menej pigmentových škvŕn, zdravé opaľovanie. Uľahčuje zotavenie po pôrode u žien tým, že rýchlejšie regeneruje tkanivá v tele, aj pokožku. Pomôže tiež zastaviť vypadávanie vlasov, zlepšiť ich kvalitu, minulosťou sa stanú aj lámavé nechty, ktoré spevnejú a budú sa menej štiepiť. Ale jedna z najpodstatnejších rolí kolagénu spočíva v tom, ako pomáha kĺbom, šľachám, svalom a väzivám, skrátka celému pohybovému aparátu. Napomáha pri regenerácii svalov, zabezpečuje pohyblivosť kĺbov, má tiež ochrannú funkciu a pri zraneniach alebo zvýšenej záťaži pomáha tam, kde ho telo najviac potrebuje.

Kolagén tvorí až 70% sušiny kĺbových chrupaviek, je preto ako mazivo kĺbov a zabezpečuje ich pohyblivosť. Ale je tiež súčasťou kostí, šliach, najrôznejších tkanív. Ak ho je málo, môže to vyústiť najprv do nevinného vŕzgania a občasných bolestí v kĺboch, no neskôr aj do vážnych ochorení pohybového aparátu.

Prakticky jediným účinným spôsobom, ako tento stav zvrátiť, je užívať pravidelne bioaktívny morský kolagén bez prísad, ktorý je stopercentne čistý a schopný nahradiť vlastný chýbajúci kolagén. Pokračuje doktor Milan Čarvaš: “Kĺby a chrupavky vystavené námahe sú z dlhodobého hľadiska náchylné na opotrebovanie a poškodenie. Telo si nevie vyprodukovať dostatočné množstvo chrupavky na neutralizovanie týchto strát. V takomto prípade môže pomôcť hydrolyzovaný kolagén, ktorý stimuluje syntézu chrupavkovej masy, a tak pôsobí ako prevencia vzniku degeneratívnych ochorení, pre ktoré sú pre typické symptómy ako akútna bolesť, ranná stuhnutosť kĺbov a obmedzenie funkcie kĺbov. Prospešný je aj jedincom s nadváhou alebo tým, ktorí majú genetickú predispozíciu na vznik degeneratívnych ochorení pohybového aparátu či ľuďom v rizikových povolaniach, ak pracujú manuálne a namáhajú si kĺby, a rovnako aj ľuďom s predchádzajúcou anamnézou poranenia kĺbov, ako napríklad zlomeniny, poranenia väzív a podobne.”

Kolagén vo forme výživového doplnku zaradil nedávno aj Medzinárodný olympijský výbor medzi šesť účinných látok, ktoré môžu pomôcť pri regenerácii kĺbov, svalov a tkanív a pri prevencii pred zraneniami či ochoreniami pohybového aparátu. Slovenskou špičkou na trhu kolagénových doplnkov je Inca Collagen, ktorý spĺňa všetky potrebné atribúty kvality a účinnosti, vrátane certifikátu ISO a certifikátu od nemeckého anti-dopingového laboratória Deutsche Sporthochschule v Kolíne. Ten potvrdzuje jeho úplnú bezpečnosť a nezávadnosť práve pre športovcov. Deutsche Sporthochschule je laboratórium vnímané ako autorita rozhodujúca v otázke dopingovej kontroly pro olympijské hry. Znamená to, že aj vrcholoví športovci môžu užívať Inca Collagen a že ide o čistý a kvalitný preparát. A naši vrcholoví športovci to už zistili na vlastnej koži!

kolagén pre športovcovBiatlonista Matej Baloga: “Inca Collagen je môj pomocník pri regenerácii,   aj pri bolestiach kĺbov po sezóne a v príprave na ďalšiu.”

 

 

 

 

Fitneska Karin Antovská: “Naučila som sa viac vnímať a poslúchať svoje telo. Vyhýbam sa príliš veľkým záťažiam a cvikom, ktoré mojej chrbtici nevyhovujú a snažím sa ich nahrádzať inými, novými cvikmi. Taktiež na unavené svaly a šľachy používam bio-aktívny morský kolagén, Inca Collagen.”

 

 

 

 

Pohybový kouč  a motorkár Patrik Kubiček rád skúša rôzne formy pohybu a raz počas tréningu nešťastne dopadol po skoku salta vzad. Výsledkom boli zlomeniny dvoch prstov na nohe. “Na odporúčanie môjho klienta som nasadil silnejšiu dávku Inca Collagenu a zlomeniny sa krásne začali zrastať, až som po veľmi skorej dobe začal znova s nohou cvičiť a normálne sa pohybovať. O účinkoch kolagénu na ľudské telo som vedel, ale až po úraze som po ňom siahol.”

 

Reprezentantka v biatlone Veronika Machyniaková Inca Collagen pôvodne vyhľadala kvôli vlasom, no pocítila účinky na celé telo. “Zatiaľ problémy s kĺbmi nemám, ale ako skvelá prevencia… Zdravá žena je oveľa šťastnejšia žena.”

 

 

 

Stopercentne čistý, hydrolyzovaný morský Inca Collagen učaroval aj bývalému zápasníkovi vo voľnom štýle, Jozefovi Lohyňovi, ktorý aj vo vyššom veku stále aktívne športuje. “Užívam ho z toho dôvodu, aby som pomohol svojim kĺbom, aby tá záťaž, ktorá na nich je, či už je to len chôdza, alebo aj šport, sa zmiernila, aj to zápasenie. Som schopný zahrať si hokej, zápasiť na žinenke, chlapcom ešte niečo ukázať, napomáha mi to ešte si udržiavať kĺbovú pohyblivosť. Aby som bol fit, aby som v rámci tých mojich možností, ktoré ešte mám, dokázal fungovať a športovať.“

 

 

Trénerka Diana Hô Chí: “Vďaka kolagénu sa urýchlilo hojenie mojej zlomeniny. Sám doktor bol prekvapený ako pekne sa kosť zrastá, napriek tomu, že som si nemohla dovoliť luxus ostať doma v kľude na lôžku. Okrem pozitívneho účinku pri liečbe zlomeniny, však prispelo užívanie kolagénu aj k zlepšeniu mojej pleti, ktorá pôsobí sviežejšie a zdravšie.”

A pozor! Typ športu nerozhoduje, kolagén potrebujú tak priaznivci behu, ako aj sedavého športu. Napríklad motokáry, alebo automobilové závody, pri tých telo športovca vyslovene trpí. Vysvetľuje automobilový pretekár a inštruktor školy šmyku Maroš Čabák: “Špeciálne na motokárach, ktoré pruženie de facto nemajú (pružia len pneumatiky a rám), dávajú kĺbom jazdca mimoriadne zabrať. Nehovorím len o chrbtici, ale aj o kolenách, členkoch a ďalších…” Maroš preto sám vsadil na Inca Collagen: “Užívam ho už niekoľko mesiacov. Ide o morský bioaktívny hydrolyzovaný kolagén, ktorý v zložení neskrýva žiadne nadbytočné prísady. Napĺňa teda dôležité kritériá, ktoré by mal kvalitný kolagénový výživový doplnok bezpodmienečne spĺňať.”

Nemusíte byť však len profesionálom, kolagén potrebujeme všetci. Tak ako pre ženy, je dôležitý kolagén pre mužov. Ocenia ho tí, ktorí aktívne športujú, ale aj tí, ktorí chcú mať lepšie vlasy, zdravšiu pokožku či sa len celkovo cítiť lepšie a vitálnejšie i vo vyššom veku. Mnohí ho už vyskúšali a pocítili najmä lepšiu mobilitu a pružnosť pohybového aparátu.

Kolagén + Vitamín C

Vitamín C a dopravu zdarma dostanete od nás ako darček k nákupu. Použite zľavový kód a nakúpte teraz ešte o 5€ výhodnejšie cez e-shop.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Aké účinky má kolagén pre športovcov

Každý, kto aktívne cvičí, by si mal uvedomiť, že telo už v mladom veku nestíha produkovať dostatok vlastného kolagénu. Po 25. roku života sa zásadným spôsobom znižuje tvorba vlastného kolagénu o 1 až 1,5 percenta ročne, čo znamená, že po 45. roku života sa už kolagén netvorí takmer vôbec. Deje sa tak aj za predpokladu, že žijeme maximálne zdravým spôsobom. Fajčenie, nadmerné vystavovanie sa slnečnému žiareniu a nezdravé stravovanie syntézu vlastného kolagénu ešte zhoršujú. Taktiež má na tvorbu vlastného kolagénu zlý vplyv aj oxidačný stres, ktorému sa v dnešnej dobe prakticky nedá vyhnúť.

Benefity kolagénu pre športovcov sú už potvrdené mnohými svetovými štúdiami. A tak je kolagén, ak je skutočne kvalitný a účinný, veľkou nádejou pre každého, koho pri pohybe začínajú obmedzovať bolesti. Keď totiž človek, ktorý je od pohybu závislý, zrazu nedokáže cvičiť tak, ako bol zvyknutý, môže to viesť až k vážnym psychickým problémom.

Nedostatok kolagénu v pohybovom aparáte môže byť navyše vstupenkou k závažným ochoreniam, akými sú rôzne typy artritíd, osteoporóza, prípadne vedie k ľahšiemu opotrebovaniu a následnému zraneniu kĺbov a šliach.

Už niekoľkotýždňové užívanie hydrolyzovaného kolagénu môže pomôcť znížiť bolestivosť kĺbov, podporiť zdravie pohybového ústrojenstva, zlepšiť pružnosť spojivových tkanív, vďaka čomu sa znižuje riziko poranení pri športe. Môže tiež pomôcť pri zotavení sa zo zranenia, pretože zabraňuje hromadeniu jazvového tkaniva. Pomáha tiež pri liečbe artritíd a iných ochorení.

 A ako pomáha kolagén, keď cvičíte, aby ste schudli alebo nabrali svalstvo? Môže pomôcť regenerovať svalové tkanivá po náročnom workoute, čiže sa ľahšie zotavíte a môžete ďalej napredovať. Pri chudnutí môže pomôcť s redukciou ovísajúcej kože napríklad na bruchu. Nečakajte ale, že za vás kolagén spraví všetku prácu. Hoci niektorí iniciatívni predajcovia vám budú tvrdiť, že pomôže rastu svalov alebo odstraňovaní tuku, toto nie je reálne. Kolagén je naozaj zázračným pomocníkom, no na rast svalov mu chýbajú niektoré dôležité aminokyseliny a na zhadzovanie tuku pomáha jediné – kalorický deficit. Čiže podstatná je najmä vaša sebadisciplína, dodržiavanie jedálnička a tréningových plánov.

Kolagén v prášku, tekutý kolagén alebo tablety?

Na trhu je dostupné veľké množstvo kolagénov v rôznych formách a ak s ním začínate, zrejme budete zmätení. Môžete nájsť práškový kolagén, tabletkovú formu alebo želatínové kocky, ale aj tekutý kolagén. Čo z toho je najlepšie?

Hodnotí odborníčka, doktorka biochémie Dagmar Petrová: “Jedinou formou, v ktorej sa môže do krvného (a neskôr lymfatického) obehu vstrebať, je roztok. Kolagén je hydrofilná molekula, rozpúšťa sa vo vode. Roztoky bielkovín sa ale rýchlo kazia, takže musia byť nejakým spôsobom konzervované, aby sa zabránilo ich bakteriálnemu rozkladu. Bacily, plesne a iných “stravníkov” možno v roztoku eliminovať len rôznymi spôsobmi sterilizácie (žiarenie, zamrazenie, chemické konzervanty). Mnoho spór a iných „spiacich“ štádií rôznych plesní je ale voči žiareniu celkom slušne odolných, takže sa najčastejšie použijú chemické konzervanty.” Tie sú ale pre kolagén nežiaduce, môžu ho totiž úplne degradovať.

Preto sa za najlepšiu formu považuje práve kolagénový hydrolyzát v prášku. Ten nepotrebuje žiadne konzervanty. Ľahko sa zmieša v pohári vody do formy roztoku pred užívaním – je tak čerstvý a nemá čas sa pokaziť. “V práškovej forme je minimálne nebezpečenstvo bakteriálneho rozkladu – bez vody je baktéria bezmocná. Prášok sa rozpúšťa tým lepšie, čím menšie sú v ňom čiastočky. Do práškovej formy s dostatočnou rozpustnosťou však možno dostať (v biochémii) len veľmi čistú látku s približne konštantnou veľkosťou molekúl. Prášková forma je teda zárukou čistoty a jednotnej veľkosti kolagénových fragmentov,” uzatvára doktorka Petrová. Čo sa týka tabliet, tie tiež obsahujú stabilizátory a prídavné látky, ktoré ich udržia v pevnej forme, navyše sa môžu ťažšie rozpúšťať a účinok kolagénu je tak nízky.

Kolagén 4+1

Aj zvieratká potrebujú kolagén. Ku 4 baleniam Inca Collagenu získate 1ks Incapet Collagenu pre vášho domáceho miláčika ako darček. Pridajte mu kolagén do jeho obľúbeného krmiva a sledujte účinky.

Vyberte si ten najlepší kolagén

A prečo je Inca Collagen jednotkou na trhu? Je totiž dôležité zvoliť si taký kolagén, ktorý spĺňa niekoľko podmienok kvality. Okrem toho, že najlepšou formou je práve kolagén v prášku, ide aj o spôsob výroby. To je azda to najpodstatnejšie – teda to, ako sa vlastne kolagén do výživového doplnku spracováva.

Kolagén sa totiž nachádza v mäse a bravčových či hovädzích kostiach. Určité množstvo preto získame aj zo stravy, keď konzumujeme napríklad hovädzie alebo rôzne vývary, či huspeninu. Pýtate sa, prečo teda nečerpáme kolagén radšej touto formou? „Prírodný kolagén bez úpravy sa však veľmi zle vstrebáva, preto ho treba pre vnútorné použitie špeciálne upravovať či štiepiť, aby sa do tela dobre vstrebal,” objasňuje doktor Čarvaš. Preto pri výrobe kolagénového doplnku ako zdroj poslúžia vedľajšie živočíšne produkty, ako je koža či kosti, no je treba zvoliť správny postup spracovania, rozštiepiť molekulu na malé fragmenty.

Na to slúži hydrolýza – spracovanie za studena, štiepenie kolagénovej molekuly extrahovanej zo živočíšnych produktov, bez tepelnej úpravy. Takto sa dajú spracovať len vedľajšie produkty rýb. Pri tých nie je potrebné tepelné spracovanie, kolagén sa získava enzymatickým štiepením za studena. To je výhoda oproti hovädzím či bravčovým kolagénom, pri ktorých je tepelná úprava nutná, no znižuje ich účinok. “Pri tepelnom spracovaní najmä živočíšnych kolagénov dochádza k určitej degradácii kolagénu a menšiemu pôsobeniu,“ hovorí atestovaný ortopéd MUDr. Vladimír Holoubek. Športovci si preto nevystačia s neštiepeným kolagénom z jedla, ani so zle spracovaným kolagénom po tepelnej úprave. Potrebujú za studena hydrolyzovaný kolagén štiepený na fragmenty, ktoré ľahko preniknú tráviacim traktom do krvného obehu a putujú tam, kam treba – do celého pohybového aparátu.

Preto Inca Collagen zvolil ako základnú surovinu vedľajšie produkty z kvalitných morských rýb a spracováva ich pomocou špecifickej enzymatickej hydrolýzy. Pri tej sa kolagénová molekula spracováva maximálne šetrne. Dôležité je totiž zachovať vo fragmentoch kolagénu štruktúru trojzávitnice – helixu. Sú to tri proteíny prepletené v špecifickom reťazci. A štiepením pomocou špecifických enzýmov za studena sa táto štruktúra vo fragmentoch zachováva. “Preto ich organizmus príjemcu dokáže do tohto procesu zase prijať a využiť na postavenie nových trojzávitníc. Čiže organizmus ich použije rovnako, ako by použil to, čo by si vyrobil sám, keby to ešte vyrábal v dostatočnom množstve,” dodáva doktorka Dagmar Petrová. Takto vzniká bioaktívny kolagén, prirodzený pre ľudské telo.

Kolagénov je na trhu veľa a mnohé z nich obsahujú okrem samotnej bielkoviny aj prídavné látky: arómy, príchute a rôzne stabilizátory či konzervanty. To však nie je prípad Inca Collagenu, ktorý je stopercentne čistý. Tak, ako sme vysvetlili v súvislosti s tekutým kolagénom, Inca Collagen v práškovej forme žiadne konzervanty nepotrebuje. A príchute? Tie tam nemajú čo robiť! Mohli by znižovať vstrebateľnosť kolagénových fragmentov. Vysvetľuje doktorka Petrová: “Fragmenty kolagénu môžu s rôznymi prímesami reagovať tak, že sa prímesi niekde na fragmenty uchytia. Táto väzba a to, či k tomu dôjde, závisí na type prímesi a na charakteristike prostredia. Táto väzba sa môže v žalúdku rozpadnúť, ale nemusí. Ak prímesi zostanú uchytené, môžu obmedzovať absorpciu. Po prechode do krvného riečiska môžu obmedzovať prienik do buniek, ktoré majú potenciál k spracovaniu fragmentov kolagénu.“ Preto Inca Collagen vsádza na čistotu a zachováva si aj jemnú prirodzenú arómu rýb. Nemaskuje ju žiadnymi príchuťami, ktoré by mohli ohroziť účinok kolagénu. A mnohí naši verní zákazníci práve vďaka tomu poznajú skutočnú kvalitu. Preto športovci milujú Inca Collagen – lebo aj vďaka absolútnej čistote skvelo účinkuje.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Vyberám si produkty, ktoré majú čisté zloženie. Inca Collagen je morský kolagén v prášku, v ktorom nie sú žiadne dochucovadlá, farbivá, ani iné prísady,” hovorí Jana Šimkovičová, ktorej šport tvorí podstatnú časť života, a dodáva: “Od určitého veku je to drahý špás ignorovať kolagén. Bez neho by som takúto pózu dávala veľmi ťažko.”

Inca Collagen je balený do vrecúšok s odporúčanou dennou dávkou 3000 miligramov. Je to optimálne množstvo, ktoré podľa odborníkov ideálne funguje. Prehnané dávky kolagénu sú zbytočné, telo by ich nestihlo spracovať, preto drahšie produkty s vyššou dávkou nemajú zmysel. Zároveň je to dostatočné množstvo, ktoré poskytuje športovcom všetky spomenuté účinky.

Vitamín C podporuje syntézu vlastného kolagénu v tele, mnoho výrobcov ho pridáva priamo do kolagénu pre ešte lepší efekt. Nie však Inca Collagen, ten vsádza na čistotu a vitamín C nie je primiešaný priamo v ňom. Ako kyselina by mohol, podobne ako príchute či arómy, znižovať vstrebateľnosť kolagénových peptidov. Preto Inca Collagen pri objednávke kolagénu dodáva separátne balenie vitamínu C zdarma ako darček. Vieme, že táto dvojka spolu ladí, a tak je to bonus, ktorý radi poskytneme pri kúpe každého balenia Inca Collagen. Oplatí sa tiež vybrať si výhodné balíčky Inca Collagenu – pri kúpe troch alebo rovno štyroch balení máte zásobu na celú kúru vopred, dopravu zdarma, lepšiu cenu a samozrejme nechýbajú ani zodpovedajúce balenia vitamínu C.

Kolagén + Vitamín C

Vitamín C a dopravu zdarma dostanete od nás ako darček k nákupu. Použite zľavový kód a nakúpte teraz ešte o 5€ výhodnejšie cez e-shop.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Keď si to teda zhrnieme, najlepší kolagén by mal byť:

  • certifikovaný a hydrolyzovaný enzymatickým štiepením,
  • biologicky aktívny, spracovávaný bez tepelnej úpravy,
  • mal by byť 100% čistý, bez prímesí, aróm a konzervantov,
  • v práškovej forme, ktorá sa vyznačuje najlepšou vstrebateľnosťou a zároveň nepotrebuje konzervanty,
  • ideálne z vedľajších produktov morských rýb, ktoré sú najlepším zdrojom,
  • s ideálnou dennou dávkou,
  • a mal by obsahovať viaceré typy kolagénov – Inca Collagen obsahuje napríklad kolagény typu I., II. aj III.

Záver? Bez kolagénu ani na krok

Aktívny pohyb je najlepšia závislosť, akej môže človek holdovať. Endorfíny z pohybu po dobre odvedenom tréningu nenahradí nič iné a tak ak ste jedným z “postihnutých” a bez športovania nedokážete existovať, tešíme sa z vás. Čokoľvek, čo vás dokáže vystreliť z kancelárskej stoličky od nezdravého sedavého štýlu, je prospešné.

Telo však starne, či športujete alebo nie, a preto je tak dôležité dopĺňať si pravidelne kolagén. Aby nenastala situácia, že vás od športovania odstrihnú bolesti a problémy s pohybovým aparátom. A ak chcete kvalitu, Inca Collagen je top. Recenzie spokojných športovcov sú v tomto najlepším dôkazom – veď posúďte sami!

Incapet Collagen pre zvieratá so zľavou

Kolagén pre psy, mačky a kone nakúpite teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Zadajte v e-shope kód: S01000666  a objednajte.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×