O tom, prečo musí byť kolagén bioaktívny, sme už na našich stránkach písali veľa. Správne vstrebávanie kolagénu do organizmu prináša viditeľné účinky v podobe krajšej pleti, vlasov a nechtov, ako aj silnejšieho pohybového aparátu. To, či bude kolagén bioaktívny, závisí okrem iného aj od jeho mikronizácie. Čo to znamená, prečo je to dôležité a na čo by ste si mali dať pri výbere pozor?

Poďme si najprv zopakovať fakty o tom, ako sa vlastne vyrába kolagén vo forme výživového doplnku, ktorý nájdete na policiach v obchodoch, lekárňach alebo v e-shopoch.

Hydrolyzovaný kolagén sa získava štiepením živočíšnej suroviny – kolagénu z morských rýb, alebo dobytka. Štiepenie je nutné, pretože molekula kolagénu je priveľká na to, aby ju organizmus človeka vstrebal. Pri štiepení dochádza k vzniku kolagénových peptidov. Proces štiepenia rozhoduje o tom, či bude mať výsledný produkt potrebnú bioaktivitu.

Dôležitá je však aj veľkosť peptidov kolagénu. A práve o tom rozhoduje mikronizácia.

Čo je mikronizácia a akú má pri výrobe kolagénu rolu?

Mikronizácia hydrolyzovaného kolagénu je proces, pri ktorom sa hydrolyzovaný (rozštiepený) kolagén dehydruje a rozdrobí na veľmi malé častice. Tento postup zlepšuje jeho rozpustnosť vo vode a zvyšuje vstrebateľnosť v organizme. Vďaka mikronizácii sa kolagén rýchlejšie dostáva do krvného obehu a efektívnejšie sa využíva na regeneráciu kĺbov, kože, vlasov a nechtov. Takže tento proces výrobcovia používajú na to, aby dosiahli čo najlepšiu biologickú dostupnosť kolagénových peptidov.

Veľkosť peptidov sa určuje pomocou Daltonov. Dalton (skratka Da) je jednotka molekulovej hmotnosti, ktorá vyjadruje veľkosť molekúl a jednotlivých peptidových reťazcov. Pri hydrolyzovanom a mikronizovanom kolagéne sa Dalton používa na označenie priemernej molekulovej hmotnosti kolagénových peptidov.

Čím nižšia je hodnota v Daltonoch, tým sú molekuly menšie a tým lepšie sa vstrebávajú v tele. Napríklad:

  • Bežný hydrolyzovaný kolagén molekulovú hmotnosť okolo 3 000 – 6 000 Daltonov.
  • Mikronizovaný hydrolyzovaný kolagén môže mať ešte menšie častice, často v rozmedzí 500 – 2 000 Da, čo zlepšuje jeho rozpustnosť a vstrebateľnosť.

Jednoducho povedané, menšia hodnota Daltonov znamená ľahší a rýchlejší transport kolagénových peptidov v tele. Náš Inca Collagen má peptidy molekulovej hmotnosti 2 000 Da, čím sa zaraďuje medzi kolagény s najnižšou hodnotou Daltonov na trhu. Aj to je dôvod, prečo má také skvelé účinky. Zároveň je to dôvod, prečo sa tak rýchlo a ľahko rozpúšťa, keď ho užívate nasypaním do pohára a zalejete ho vodou.

Ďalšie kritériá, ktoré by mal spĺňať účinný kolagén

Zhrňme si teda, aký by mal byť kolagén, ktorý skutočne účinkuje. Keďže na trhu je dnes veľa značiek kolagénov, mali by ste vedieť rozlíšiť, ktorý za to stojí. S tým súvisí aj proces mikronizácie.

Spracovanie kolagénu z dobytka vyžaduje aj tepelné úpravy, pretože je nutné eliminovať zdravotné riziká z prípadných patogénov. Oproti tomu má morský kolagén výhodu, pretože ho nie je nutné upravovať tepelne. Pri morskom kolagéne môže výrobca použiť studenú metódu štiepenia. Okrem toho má morský kolagén aj ďalšiu výhodu, o ktorej hovorí biochemička, doktorka Dagmar Petrová: „Je to kolagén vývojovo starý, to znamená, že nie je spojený s množstvom ďalších, podporných biomolekúl. Rozštiepi sa teda na fragmenty a výsledný roztok nie je znečistený fragmentmi iných molekúl.“

Značka Inca Collagen napríklad využíva enzymatickú hydrolýzu, pri ktorej konkrétny enzým štiepi rybí kolagén na identické peptidy so zachovanou štruktúrou helixu. Tá je dôležitá, pretože pri užívaní takéhoto produktu potom ľudské telo vie, ako dané peptidy využije.

Ďalším kritériom kvalitného kolagénu je jeho čistota. Ochutené a farebné kolagény nemôžu prinášať maximum účinkov, pretože kolagén najlepšie účinkuje, ak neobsahuje prímesi. Pokračuje doktorka Petrová: „Fragmenty kolagénu môžu s rôznymi prímesami reagovať tak, že sa prímesi niekde na fragmenty uchytia. Táto väzba a to, či k tomu dôjde, závisí na type prímesi a na charakteristike prostredia. Táto väzba sa môže v žalúdku rozpadnúť, ale nemusí. Ak prímesi zostanú uchytené, môžu obmedzovať absorpciu. Po prechode do krvného riečiska môžu obmedzovať prienik do buniek, ktoré majú potenciál k spracovaniu fragmentov kolagénu.“

A nemali by sme zabúdať na to, že účinný kolagén by mal byť jedine vo forme prášku. Len tak si totiž dokáže zachovať trvanlivosť a zároveň 100% čistotu. „V práškovej forme je minimálne nebezpečenstvo bakteriálneho rozkladu – bez vody je baktéria bezmocná,“ vysvetľuje doktorka Petrová.

Takže najlepší kolagén je taký, ktorý:

  • je 100% čistý, bez prímesí, farbív a konzervantov,
  • je štiepený šetrne a za studena,
  • výhodu má morský kolagén, ktorý má vysokú čistotu molekúl a nevyžaduje tepelné spracovanie,
  • je v práškovej forme,
  • je mikronizovaný s čo najmenšou veľkosťou peptidov.

Všetky tieto kritériá spĺňa Inca Collagen. Vďaka fragmentom kolagénu s molekulárnou hmotnosťou len 2 000 Daltonov, absolútnej čistote, identickým peptidom so zachovanou štruktúrou helisy sa z neho maximum vstrebe do organizmu človeka. To sa potom prejaví v podobe účinkov na pleť, na vlasy, nechty či v podobe odolnejších kĺbov.

 

Navyše Inca Collagen obsahuje 3 typy kolagénov: kolagén I, II a III. To mu zaručuje všestranné účinky na celé telo. Okrem spomenutého môže pomôcť na hojenie po pôrode, alebo pri rekonvalescenciách po zraneniach či operáciách. Za desať rokov na trhu si Inca Collagen získal už viac než 300 tisíc spokojných zákazníkov.


„Z množstva kolagénových prípravkov na trhu je niekedy dosť obtiažne si vybrať taký, ktorý naozaj funguje podľa vašich predstáv. Poviem na rovinu, je to metóda pokus a omyl. A tak som sa aj ja sám dopracoval k tomuto prípravku. Inca Collagen je prípravok, ktorý mne osobne vyhovuje zatiaľ najviac. Momentálne ho užívam v rámci 3 mesačnej kúry a to raz za rok. Moje kĺby sú na tom lepšie, ale čo aj vidno navonok je kvalita pokožky. Je hladšia a jemnejšia, dokonca mi zmizlo drobné akné, ktoré sa mi občas objaví. A teda z môjho pohľadu je Inca Collagen prípravok, ktorý dokáže účinne pomôcť s bolestivými kĺbami (aj preventívne).“ Erik Havlík


„Vždy ma bolievali kolená pri behaní, doslova bodavá bolesť, odkedy pijem Inca Collagen, nemám problém odbehnúť 10 km bez bolesti. Pokožka, vlasy, nechty dostali druhý dych.“ Milka Bičanová


Na veľkosti peptidov kolagénu teda záleží. Platí, že čím menšie, tým lepšie. Prémiový český produkt Inca Collagen je aj vďaka tomu jednotkou medzi kolagénmi v našich končinách.