Trh s výživovými doplnkami nám dnes už ponúka veľa možností, ako udržiavať telo v dobrej kondícii a zdraví, čo sa odráža aj na našom vonkajšom vzhľade. Kolagén patrí medzi jedny z najvyhľadávanejších doplnkov. A čím viac produktov trh ponúka, tým častejšie ľudí trápi otázka, ktorý kolagén je najlepší. Základ je pochopiť, akými metódami sa kolagén vyrába, z čoho pochádza a ako funguje vstrebávanie kolagénu do ľudského organizmu. Predtým, než si kúpite kolagén, by ste si teda mali prečítať nasledujúci článok, v ktorom vám vysvetlíme, ako sa kolagén vstrebáva a prečo je to také dôležité pri výbere produktu.

Účinky kolagénu na ľudské telo sú už pomerne známe. Kolagén ako jedna zo základných stavebných bielkovín, ktorá tvorí až 70% sušiny kĺbovej chrupavky a do 80% hmoty kože, pôsobí v našom tele ako lepidlo. Zabezpečuje pružnosť pokožky a pohyblivosť kĺbov, ale nachádza sa aj v mnohých ďalších tkanivách. Keďže už okolo tridsiatky sa začína jeho produkcia spomaľovať, je vhodné si ho postupne začať dopĺňať formou výživového doplnku.

Overené štúdie preukázali pozitívny vplyv denného užívania kolagénových doplnkov na elasticitu pleti a na prevenciu a zmiernenie symptómov ochorení pohybovej sústavy. Dámy milujú kolagén na pleť, pomáha nielen ako prevencia tvorby vrások, ale zlepšuje štruktúru pleti a jej tón, môže pomôcť pri liečbe akné a iných dermatologických diagnóz, a pomáha tiež na hojenie kožných rán, na strie či pigmentové škvrny. Pomáha im aj na vypadávanie vlasov a podporu kvality vlasov, aj ako pomoc na lámavé nechty. Mamičkám pomáha kolagén po pôrode na lepšiu regeneráciu, mužom pomáha kolagén najčastejšie pri športe na kĺby a tiež na vypadávanie vlasov. Rovnako ho ocenia seniori pre zlepšenie pohyblivosti, lepšiu regeneráciu tela a celkovo dobrý pocit zo svojho tela. Skrátka, kolagén je univerzálna bielkovina, ktorá nerozlišuje a potrebujeme ho všetci.

Lenže toto všetko funguje iba ak užívame skutočne účinný kolagén. A práve vstrebávanie kolagénu úzko súvisí s jeho kvalitou.

Od čoho závisí správne vstrebávanie kolagénu?

Na výrobu kolagénu vo forme výživového doplnku sa využíva prírodný kolagén z vedľajších produktov dobytka alebo rýb. Takéto molekuly kolagénu v prirodzenej podobe sú však priveľké na to, aby ich ľudské telo dokázalo vstrebať. “Prírodný kolagén bez úpravy sa veľmi zle vstrebáva, preto ho treba pre vnútorné použitie špeciálne upravovať či štiepiť, aby sa do tela  dobre vstrebal,” potvrdzuje emeritný primár ortopédie MUDr. Milan Čarvaš. A keďže ľudský žalúdok neobsahuje enzým kolagenázu, ktorý dokáže túto molekulu štiepiť, je nutné ho spracovať na menšie fragmenty už pri výrobe.

Štiepenie ale musí byť veľmi šetrné, bez tepelných úprav, aby nenarušilo krehkú štruktúru helisy v týchto fragmentoch. Práve takáto štruktúra zaručuje, že kolagénové fragmenty budú bioaktívne – obrazne povedané “živé” a pre ľudské telo využiteľné. “Preto ich organizmus príjemcu dokáže do tohto procesu zase prijať a využiť na postavenie nových trojzávitníc. Čiže organizmus ich použije rovnako, ako by použil to, čo by si vyrobil sám, keby to ešte vyrábal v dostatočnom množstve,” dodáva doktorka biochémie RNDr. Dagmar Petrová. 

To však nie je všetko – navyše musia byť kolagénové fragmenty bez prímesí, teda v maximálne čistej podobe. Žiadne arómy, farbivá či konzervanty, ktoré by mohli sťažiť vstrebávanie kolagénu do krvného obehu. Takže platí, že dobré vstrebávanie kolagénu do maximálnej miery závisí od čistoty a bioaktivity kolagénových fragmentov.

kolagen vstrebavanie

Česká značka Inca Collagen našla spôsob, ako to zabezpečiť. Ich prírodný, 100% čistý prémiový kolagén pochádza z morských rýb. Ten má navyše výhodu oproti kolagénu z dobytka, pretože nie je nutné ho upravovať tepelne kvôli bezpečnosti. Takýto rybí kolagén sa štiepi pomocou enzymatickej hydrolýzy za studena. Je to citlivé štiepenie, pri ktorom si fragmenty kolagénu zachovávajú bioaktivitu.

Dôležitá je tiež prášková forma kolagénu, pri ktorej je zaručená maximálna trvanlivosť. Inca Collagen je bioaktívny kolagén v prášku, ktorý sa užíva po zmiešaní s vodou alebo džúsom. Pitie kolagénu, ktorý sa pripravuje až bezprostredne pred užívaním a ktorý je stopercentne čistý, bez prídavných látok a konzervantov, prináša dobré výsledky všetkým zákazníkom. Tu sú recenzie len niektorých z nich:

“Viditeľne sa mi zlepšili vlasy, mám dokonca pocit, že aj zhustli. Dlho som hľadala ten správny kolagén a fascinovalo ma, aký viditeľný rozdiel medzi nimi je, vlasy zrazu ochabli… už žiadne experimenty, len Inca Collagen.” Miška Rajnič Kocúrová

“Vždy ma bolievali kolená pri behaní, doslova bodavá bolesť, odkedy pijem Inca Collagen, nemám problém odbehnúť 10km bez bolesti. Pokožka, vlasy, nechty dostali druhý dych.” Milka Bičanová

Skvelé účinky Inca Collagen mu zaručili trvalé prvé miesto v rebríčkoch hodnotení a za 7 rokov na českom a slovenskom trhu si získal už viac než 200 tisíc zákazníkov. Pri užívaní tohto produktu sa o správne vstrebávanie kolagénu nemusíte obávať.

Najčastejšie otázky o vstrebávaní kolagénu a odpovede na ne

Poďme si túto tému ešte na záver zhrnúť. Tieto krátke odpovede na najdôležitejšie otázky si môžete zopakovať vždy, keď si budete chcieť kúpiť najlepší kolagén s maximálnym účinkom:

Ako sa vstrebáva kolagén?

Kolagén sa do ľudského tela vstrebáva až po štiepení, pričom na zachovanie jeho účinkov je potrebné ho štiepiť za studena, ideálne enzymatickou hydrolýzou. Takto vznikajú kolagénové peptidy, ktoré sú bioaktívne a ľudské telo ich dokáže vstrebať. Sú zároveň mikronizované do práškovej formy, pokračuje doktorka biochémie RNDr. Dagmar Petrová: “Jedinou formou, v ktorej sa môže do krvného (a neskôr lymfatického) obehu vstrebať, je roztok. Jedinou formou, ako súčasne predísť bakteriálnemu rozkladu a zaistiť jednoduchú prenosnosť do formy roztoku, je prášková forma. V práškovej forme je minimálne nebezpečenstvo bakteriálneho rozkladu (bez vody je baktéria bezmocná).” Po vypití kolagénového roztoku sa môžu peptidy pohodlne vstrebať cez žalúdok do krvného obehu, odkiaľ putujú tam, kde telo potrebuje. Preto je Inca Collagen v práškovej forme, hydrolyzovaný enzymaticky na homogénne peptidy, mikronizovaný a pripravený na okamžitú prípravu nápoja, ktorý naplno účinkuje.

Prečo nefunguje vstrebávanie kolagénu v krémoch?

Kolagén sa najlepšie vstrebáva formou roztoku, v kréme či sérach je jeho schopnosť vstrebávania obmedzená. Je to preto, že pokožka má niekoľko vrstiev a aj kolagénové peptidy sa cez ňu dostanú len v malom množstve. “Oveľa účinnejšie je „kŕmiť“ aktívne bunky zo strany krvného obehu, odkiaľ si berú drvivú väčšinu živín,” dodáva doktorka Petrová.

Čo podporuje vstrebávanie kolagénu?

Kolagén sa najlepšie vstrebáva čistý. Nemal by teda obsahovať žiadne prímesi. Pri užívaní kolagénu je vhodné užívať aj vitamín C, ktorý pomôže syntéze vlastného kolagénu v tele človeka. Užívajte ho však separátne, nemal by byť primiešaný do kolagénu. 

Inca Collagen dodáva mesačné balenie vitamínu C grátis ako darček ku každému baleniu kolagénu.

Kolagén + Vitamín C

Vitamín C a dopravu zdarma dostanete od nás ako darček k nákupu. Použite zľavový kód a nakúpte teraz ešte o 5€ výhodnejšie cez e-shop.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Koľko kolagénu denne vstrebe telo človeka?

Ideálnou dávkou podľa odborných zistení a odporúčaní špecialistov je od 2000 do 3000 mg kolagénu denne. Vstrebávanie kolagénu funguje tak, že telo na jeho transport potrebuje pomocné bielkoviny, ktoré ho roznášajú v tele, kam treba. Dopĺňa doktorka Petrová: “Tento transportný systém má pre svoju látku len určitú kapacitu. Čo naberie, to chráni a dopraví na miesto použitia. Čo nenaberie, je bez ochrany vystavené pôsobeniu hydrolytických (rozkladacích) enzýmov a skončí bez účinku. Účinné množstvo kolagénu bude vždy závisieť na kapacite jeho transportnej bielkoviny a ak dostane organizmus viac, proste ho nevyužije. Od určitého denného príjmu ďalšie zvyšovanie dávky nevedie k lepším výsledkom.”

Čo zhoršuje vstrebávanie kolagénu?

Pri zlom životnom štýle (fajčenie, nezdravá strava, nedostatok spánku či stres) nemusí kolagén pôsobiť tak, ako by ste čakali. Takisto môžu jeho vstrebávanie zhoršovať diagnózy typu Crohnova choroba, kedy nastáva problém so vstrebávaním živín do organizmu.

Investujte svoje peniaze rozumne, aby to malo zmysel. Overený český Inca Collagen je garanciou kvality.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×