Kolagén na kĺby

Mnoho ľudí, ktorí pociťujú bolesti kĺbov a pohybovej sústavy, sa zaujíma o úlohu kolagénu vo výživových doplnkoch. Akú má táto stavebná bielkovina v tele rolu, prečo môže človeku chýbať a má zmysel dopĺňať si ju zvonka? Aké účinky možno očakávať pri dlhodobom užívaní kolagénu vo forme výživového doplnku a aký kolagén si vybrať, ak potrebujeme pomôcť svojim kĺbom? To všetko sme zhrnuli v tomto článku.

Účinky kolagénu v ľudskom tele

Kolagén je základná stavebná bielkovina, ktorú si telo samo vyrába. Nachádza v kostiach, kĺboch, chrupavkách a ďalších tkanivách tela. Okrem toho má veľký význam aj pre vzhľad pokožky. Kolagén totiž zabezpečuje, aby pleť ostala zdravá, pružná a vypnutá. Dostatok kolagénu v koži má vplyv aj na rast pevnejších a krajších vlasov či nechtov. Je to spojivo v tkanivách, akési lepidlo, bez ktorého by sme nemali pohybový aparát. Tvorí až 70% hmoty kĺbových chrupaviek a 70-80% tkaniva kože.

Hoci si ľudské telo kolagén prirodzene dokáže vyrobiť, v dostatočnom množstve je to len do určitého veku. Po 25. roku života sa postupne znižuje tvorba vlastného kolagénu. Vo vyššom veku môže byť produkcia kolagénu obmedzená a práve vtedy si ľudia začínajú uvedomovať fakt, že sa im aj bežné škrabnutia hoja pomalšie alebo pociťujú prvé problémy s kolenami či opornou sústavou.

So vznikom kolagénových doplnkov prišiel spôsob, ako pomôcť svojmu telu k vonkajšej kráse: užívať kolagén na pleť pomáha zlepšiť jej štruktúru a elasticitu, a tým pomáhať ako prevencia vzniku vrások. Kolagén na vlasy zasa pomáha zastaviť vypadávanie vlasov, zlepšiť pevnosť a lesk vlasov, ženám môže kolagén pomôcť po pôrode na celkové zotavenie navonok i zvnútra. 

A pozor, kolagén už nie je len ženská záležitosť. Kolagén pomáha aj mužom, aby sa cítili lepšie nielen pri pohľade do zrkadla. Napríklad mužskí fanúšikovia Inca Collagen hlásia pomoc pri riešení problému s padaním vlasov, ale aj na regeneráciu tela po cvičení. Ich skúsenosti prezrádzajú potenciál kvalitného kolagénu na udržiavanie kĺbov v dobrom stave.

Kolagén na kĺby: má zmysel ho užívať?

V prípade, že sa hladina kolagénu v tele zníži dlhodobo, môže sa vyskytovať znížená hybnosť kĺbov, časté a opakujúce sa zápaly, bolesti kĺbov a tiež degeneratívne ochorenia. Je preto vhodné kĺbom a celému telu venovať pozornosť, najmä ak sa aktívne hýbete. “O kĺby sa treba starať celý život. Súvisí to so štruktúrami, ktoré tieto kĺby tvoria – kosti, väzy, svaly a kĺbové púzdra. Hlavnou súčasťou kĺbových štruktúr je kolagén,” hovorí atestovaný ortopéd, MUDr. Vladimír Holoubek. Užívanie kolagénových doplnkov považujú odborníci za vhodný spôsob, ako pomôcť svojim kĺbom v regenerácii, prevencii zranení či ochorení, a tiež ako podpora kĺbov a pohybovej sústavy pri aktívnom športe, preto je kolagén vhodný pre športovcov na profesionálnej úrovni. “Telu dodaný kolagén podporuje výživu kostí a chrupaviek, pomáha hojiť drobné poranenia, zvyšuje pevnosť svalov, šliach, väzív i kože,” vysvetľuje emeritný primár ortopédie MUDr. Milan Čarvaš.

“Výhodou užívania kolagénu je, okrem prevencie, aj to, že sa dokáže dostať aj do najmenšieho medzibunkového priestoru v kĺboch a chrupavkách, kde často nedokáže pomôcť ani injekcia,” uvádza MUDr. Vladimír Holoubek.

Je však potrebné povedať, že musí ísť o správnu kombináciu kolagénu a vitamínov, ktoré dokážu v optimálnom pomere pomôcť telu zregenerovať sa po záťaži – ako po športovej, tak aj po opotrebovaní súvisiacim s vekom. Preto aj obsahuje bežne dostupná kĺbová výživa kolagén a ďalšie účinné látky – chondroprotektíva. Pozitívny vplyv dostatku kolagénu a vitamínov v tele je sprevádzaný lepšou pohyblivosťou kĺbov a ich postupnou regeneráciou. 

Kolagén sa radí medzi výživové doplnky, nie je to liek na problémy s kĺbmi, avšak napríklad skúsenosti užívateľov Inca Collagen svedčia o tom, že môže byť popri liečbe účinným pomocníkom. Aktuálne je na trhu množstvo značiek a druhov kolagénu. Ak chcete vyskúšať čistý kolagén na podporu kĺbov, mali by ste siahnuť po účinnom produkte.

Ako si vybrať najlepší kolagén na kĺby

Kolagén v surovej forme získaný zo živočíšnych zdrojov je bielkovinou, ktorá na to, aby mohla plniť opäť svoju funkciu v ľudskom tele, potrebuje správne spracovanie. Keďže molekuly kolagénu sú veľké, je nutné ho štiepiť na menšie peptidy. Pritom by sa malo dbať na zachovanie bioaktivity: tak, aby vzniknuté peptidy mali zachovanú štruktúru trojzávitnice. Vďaka tomu ich ľudské telo môže rozpoznať a využiť na syntézu kolagénu.

V prípade, že stojíte pred rozhodnutím, aký kolagén si vyberiete, myslite na nasledovné veci:

  • spôsob štiepenia pri jeho výrobe by mal byť dostatočne šetrný, aby výsledné peptidy boli bioaktívne,
  • mal by byť 100% čistý a bez aróm a príchutí, akékoľvek prímesi by totiž mohli sťažovať vstrebávanie kolagénu do krvného obehu. Potvrdzuje to aj biochemička, RNDr. Dagmar Petrová: “Fragmenty kolagénu môžu s rôznymi prímesami reagovať tak, že sa prímesi niekde na fragmenty uchytia. Táto väzba a to, či k tomu dôjde, závisí na type prímesi a na charakteristike prostredia. Táto väzba sa môže v žalúdku rozpadnúť, ale nemusí. Ak prímesi zostanú uchytené, môžu obmedzovať absorpciu. Po prechode do krvného riečiska môžu obmedzovať prienik do buniek, ktoré majú potenciál k spracovaniu fragmentov kolagénu.”
  • ideálne je, ak čistý kolagén obsahuje viaceré typy kolagénov: v prírode ich zatiaľ poznáme asi 30 typov, pre ľudské telo je dôležitých prvých 5 typov,
  • dôležitá je tiež správna forma kolagénu. Najúčinnejšie je užívať ho vnútorne, ale pozor, mal by byť v práškovej forme, ktorá je jednak trvanlivá a zároveň sa ľahko rozpustí v tekutine do formy roztoku, keď si z neho pripravíte nápoj.

Prečo je morský kolagén dobrou voľbou

Okrem formy je dôležité riešiť aj pôvod kolagénu. Kvalitný kolagén, ktorý je najefektívnejší, je práve ten rybí. Oproti kolagénu získavanému z hovädzích a bravčových bielkovín má tú výhodu, že ho nie je nutné tepelne upravovať a má tiež dokázateľne vysokú čistotu molekúl a tým pádom aj výbornú biologickú dostupnosť.

Produkty Inca Collagen obsahujú 100% rybí kolagén, ktorý je zbavený chute a aj zápachu. Vďaka tomu máte v jednom vrecúšku presnú dennú dávku kolagénu vhodnú pre ľudský organizmus, ktorú dokáže telo maximálne efektívne využiť. Ide o trojzložkový kolagén, obsahuje typy kolagénu I., II. a III., čím dokáže byť účinný nielen pre pokožku, vlasy a nechty, ale podporiť aj tkanivá v pohybovom aparáte, teda môže pomôcť aj kĺbom.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Skúste Inca Collagen: recenzie na kolagén, ktorý účinkuje

Práve prístup k výrobe je to, čo odlišuje českú značku Inca Collagen. Výrobca našiel spôsob, ako dosiahnuť maximálny účinok kolagénu pre pohybový aparát a vonkajšiu krásu. Na získanie kolagénu využíva enzymatickú hydrolýzu, štiepenie za studena pomocou špecifických enzýmov, ktoré jemne rozštiepia molekuly rybieho kolagénu na identické peptidy. Tie sú bioaktívne a majú zachovanú trojitú špirálu, vďaka čomu ich ľudské telo rozpozná. Navyše je Inca Collagen v práškovej forme a stopercentne čistý, bez aróm a príchutí. Výrobca sa vyhýba ochucovaniu, aby zachoval maximum účinkov v tejto prírodnej bielkovine. Vďaka mikronizácii do práškovej formy už Inca Collagen nepotrebuje ani konzervanty. Vznikol tak jedinečný produkt, ktorý si svoj štýl drží už 7 rokov. Pozrite, aké má tento kolagén na kĺby recenzie medzi užívateľmi, ktorí hlásia účinky na pohybovú sústavu:

“Nedávno som užívala dva mesiace za sebou, zmiernili sa mi problémy s kĺbom na ruke.” Denisa Vincencová

“Používam aktuálne druhé balenie a musím povedať, že mi zmiernil bolesť kolien.” Iveta Čuchtová Pavlíková

“Vždy ma bolievali kolená pri behaní, doslova bodavá bolesť, odkedy pijem Inca Collagen, nemám problém odbehnúť 10 kilometrov bez bolesti.” Milka Bičanová

Zo života tanečnice: Inca Collagen ma postavil na nohy

O účinkoch kolagénu sa na vlastnej koži presvedčila aj mladá folklórna tanečníčka Lucka. Bola som v životnej forme a nevedela som si ani len predstaviť, čo by sa muselo stať, aby som s tancom prestala,” spomína si Lucia. Nikdy však nevieme, čo nás v živote čaká a aké polená nám osud ešte hodí pod nohy. V prípade folkloristky bol tou nečakanou udalosťou v živote pomerne nešťastný pád a následný ťažší úraz krížov, po ktorom si 12 hodín necítila nohy. Počas ďalších mesiacov síce vďaka rehabilitáciám svoje telo postupne rozchodila, no bolestí a mnohých obmedzení sa nezbavila. Nepríjemná bolesť sa dostavovala pri pohybe, obúvaní topánok, otáčaní sa aj vystupovaní z auta.

Vtedy sa Lucia rozhodla na odporúčania vyskúšať Inca Collagen. Mladá folkloristka spomína na to, že už počas tridsaťdňovej kúry zaznamenala prvé účinky kolagénu. Najskôr si všimla vypnutejšiu pleť a pružnejšiu pokožku. A zároveň spozorovala rast vlasov, ktoré boli po liečbe nielen zničené, ale aj poriadne vypadané. ”Samozrejme, že ako ženu ma neskutočne tešia tieto pokroky, ktoré sa týkajú vizáže, ale mne išlo v prvom rade o zdravie mojich krížov,” konštatuje Lucia. Postupne sa však dostavili aj účinky, po ktorých túžila. ”Počas užívania Inca Collagenu cítim, že moje pohyby sú vláčnejšie, akoby ľahšie a menej ťažkopádne. Pohyblivosť je prirodzenejšia, už nemusím rozmýšľať nad tým, ako daný pohyb urobím, som si istejšia. Cvičenie je pre mňa ľahšie zvládnuteľné a tiež výrazne ustúpili svalové horúčky a pálenie kostí a svalov po namáhaní sa,” opisuje dnes svoj zdravotný stav folkloristka.

Nezabúdajte, že pri doplnení kolagénu do tela nemožno vopred určiť, kde presne ho využije. Všade tam, kde má telo akútny nedostatok kolagénu a potrebuje ho viac, to sú tie oblasti, na ktorých môžete spozorovať účinky ako prvé. Pri dlhodobom užívaní môže pomôcť nielen na krajšiu pokožku, vlasy a nechty, ale práve aj ako podpora kĺbov. Udržiavajte svoje telo v kondícii a doprajte mu túto esenciálnu bielkovinu, aby vám dokázalo bezbolestne slúžiť aj vo vyššom veku.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×