Kolagén mýty

Kolagény sú na každom kroku a sila marketingu je obrovská. Firmy sa snažia aj prostredníctvom influencerov nalákať zákazníkov na účinky od výmyslu sveta. Kolagén na štíhle telo, na rast svalov, na celulitídu… Znie vám to povedome? Niektoré tieto vyhlásenia však s realitou nemajú nič spoločné.

Viete rozoznať, ktoré účinky kolagénu sú skutočné a ktoré sú číry výmysel na prilákanie zákazníka? A dokážete rozoznať, aké kritériá musí spĺňať najlepší kolagén a ktoré, naopak, nie sú dôležité? V tomto článku nájdete 9 najčastejších mýtov, ktoré vám budú výrobcovia podsúvať. Samozrejme… okrem nás 🙂

Mýtus: Kolagén pomáha na rast svalov

Hoci kolagén má množstvo benefitov, toto tvrdenie nie je pravdivé. Prečo?

Pripomeňme si, že kolagén vo forme výživového doplnku je bielkovina získaná zo živočíšnych zdrojov – vedľajších produktov dobytka alebo morských rýb. Pri spracovaní mäsa sa tieto vedľajšie produkty dajú efektívne využiť, pretože sú bohaté na prírodný kolagén. Je potrebné ho citlivo štiepiť, aby vznikli peptidy so zachovanou biologickou aktivitou. Takto vzniká aj Inca Collagen – z morských rýb, enzymatickým štiepením, za studena, vďaka mikronizácii vzniká jemný prášok a výrobca doň už nepridáva žiadne konzervanty, príchute, vitamíny ani arómy.

Kolagén 4+1

Aj zvieratká potrebujú kolagén. Ku 4 baleniam Inca Collagenu získate 1ks Incapet Collagenu pre vášho domáceho miláčika ako darček. Pridajte mu kolagén do jeho obľúbeného krmiva a sledujte účinky.

Takýto kolagén môže potom efektívne plniť svoju funkciu: pomáhať telu doplniť jeho vlastný kolagén, keď postupne so stúpajúcim vekom chýba. Úlohou kolagénu je spájanie buniek, udržiavanie pružnosti tkanív, ako pevné a veľmi pružné spojivo sa nachádza predovšetkým v našej chrupavke a v pokožke. Kolagén obsahuje okolo dvadsať druhov prospešných aminokyselín.

Avšak svaly rastú vtedy, keď ich posilňujeme: dvíhame váhy alebo iným spôsobom svalstvo stimulujeme, a potom mu doprajeme oddych a dostatok bielkovín a aminokyselín. V čase oddychu sa svalstvo regeneruje, pričom postupne vyrába novú a novú svalovú hmotu.

Na rast svalov potrebuje telo celý komplex aminokyselín. Kolagén je však bielkovina, ktorá sa stará v tele o pružnosť tkanív, nie o ich rast. Okrem toho obsahuje príliš málo typov aminokyselín na to, aby mala na rast svalov nejaký vplyv.

Niektorí predajcovia môžu ako argument využívať štúdiu, kde kolagén zlepšil rast svalov u seniorov so sarkopéniou – stratou svalovej hmoty. Ale toto nie je vzorka, podľa ktorej môžeme vyvodzovať závery. U zdravého, mladého človeka kolagén na rast svalov vplyv nemá, jedinou cestou je posilňovať popri vyváženom jedálničku bohatom na bielkoviny.

Mýtus: Kolagén pomáha s chudnutím

Ak vás na sociálnych sieťach ktokoľvek presviedča o tom, že nejaký konkrétny kolagén vás “odvodní a zbaví pár kíl”, ani náhodou mu neverte. Hoci má kolagén veľa spoločného so zdravým životným štýlom, na chudnutie určite nefunguje.

Keď chcete schudnúť, potrebujete sa zbaviť predovšetkým nadbytočného tuku. A ten telo spotrebuje jedine vtedy, keď má kalorický deficit. To znamená, že denne prijmete v podobe jedla menej kalórií, než energeticky spotrebujete.

Okrem toho, odvodnenie nemá pre chudnutie zmysel – objem vody totiž v tele kolíše a je to úplne prirodzený stav. Napríklad závisí od množstva prijatej soli či sacharidov, ale svoje o tom vedia ženy, u ktorých kolíšu hladiny hormónov. Ak chcete chudnúť, kľúčové je zbaviť sa tuku.

Tak či tak, s týmto procesom kolagén nemá nič spoločné. Ešte raz, ide o stavebnú bielkovinu a ani samotná molekula, ani jej obsiahnuté aminokyseliny nemajú žiaden potenciál odbúravať tuk alebo zbavovať telo vody.

Mýtus: Zaberá na celulitídu

Na rozdiel od účinkov na elasticitu pleti, účinky na zmiernenie celulitídy nemajú dostatok vedeckých dôkazov. Pozrime sa na túto ojedinelú štúdiu, pri ktorej ženy s celulitídou užívali buď kolagénové peptidy, alebo placebo. Zlepšenie po 6 mesiacoch užívania zaznamenali obe skupiny, aj keď skupina užívajúca kolagén videla väčší efekt. Nie je však spomenuté, či ženy podstupovali aj nejakú inú procedúru na zlepšenie celulitídy. Celkový účinok pritom nie je až taký jednoznačný, aby sa dal pripísať výhradne kolagénu.

Hovoriť o tom, že kolagén na celulitídu pomôže, je preto zavádzajúce. Samozrejme, kolagén podporuje štruktúru pokožky ako takej, pomáha sceľovať rany a zlepšiť jej tón, a každá žena je iná. Niektoré zákazníčky Inca Collagen hlásili pozitívny efekt na strie. Individuálne účinky môžu byť rozličné, účinok na celulitídu by ale nemal výrobca proklamovať ako fakt. 

Mýtus: Kolagén na imunitu

Áno, mohli ste sa stretnúť aj s takýmto tvrdením, ktoré je založené na schopnosti kolagénu zlepšovať výstelku čreva a tým pôsobiť na imunitu.

Zdravý mikrobióm má síce pozitívny vplyv na imunitu, ale dobrá výstelka čreva zasa nezaručuje zdravý mikrobióm. Ten si možno vybudovať len zdravou a pestrou stravou s obsahom fermentovaných potravín, vlákniny a prebiotík. Čiže je potrebné doslova živiť svoje črevné baktérie, aby udržiavali trávenie v norme. Samotný kolagén toto určite nezvládne, aj keď môže mať pozitívny vplyv na výstelku čreva.

Okrem toho, na podporu funkcie imunitného systému funguje pohyb, zbavenie sa nezdravých návykov ako je nadmerné pitie alkoholu či fajčenie, dostatok spánku a udržiavanie si optimálnej váhy. Bez tohto vás žiaden kolagén z biedy nevytrhne.

Kolagén + Vitamín C

Vitamín C a dopravu zdarma dostanete od nás ako darček k nákupu. Použite zľavový kód a nakúpte teraz ešte o 5€ výhodnejšie cez e-shop.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

V Inca Collagen radi vyzdvihujeme skvelé benefity užívania kolagénu, ale nepreceňujeme ho. Kolagén dokáže pomôcť ako prevencia vrások, na zlepšenie elasticity pleti, na pevnejšie nechty a ako podpora krajších a silnejších vlasov. Môže podporiť správnu štruktúru chrupaviek, tkanív a slizníc, čím môže pomôcť, aby váš pohybový aparát fungoval, ako má. To sú dostatočné dôvody na to, aby ste tejto úžasnej bielkovine dali šancu aj vy.

Ďalšie mýty sa potom týkajú zloženia, výroby a typu kolagénu. Napríklad sa môžete stretnúť s týmito tvrdeniami:

Mýtus: Dobrý kolagén má skvelú chuť

Toto je klamstvo hneď z dvoch dôvodov. V prvom rade, ak narazíte na dochutený kolagén, napríklad s malinovou či pomarančovou príchuťou, už to je znak, že kolagén nebude dobre účinkovať. Akékoľvek prídavné látky kolagén poškodzujú. Či sú to prírodné sladidlá, ako napríklad stévia, alebo rôzne arómy či stabilizátory, nie je to v poriadku. Prečo, informuje doktorka Dagmar Petrová: “Fragmenty kolagénu môžu s rôznymi prímesami reagovať tak, že sa prímesi na fragmenty uchytia. Táto väzba sa môže v žalúdku rozpadnúť, ale nemusí. Ak prímesi zostanú uchytené, môžu obmedzovať absorpciu. Po prechode do krvného riečiska môžu obmedzovať prienik do buniek, ktoré majú potenciál k spracovaniu fragmentov kolagénu.”

Ďalším dôvodom, prečo ide o nezmysel, je to, že čistý stopercentný kolagén v hydrolyzovanej forme nemá žiadnu chuť. Morský kolagén môže mať jemnú chuť rybaciny, čo znak toho, že kolagén nebol upravovaný a je v najvyššej kvalite a forme, ktorá je ľahko vstrebateľná do organizmu. Ak teda nájdete výrobcu, ktorý sa zaprisaháva, že jeho ochutený kolagén je v najvyššej kvalite, vedzte, že to už len z biologického hľadiska nie je možné. Odporúčame teda vyhýbať sa lacným duplikátom s príchuťami.

Originál je len jeden. Značka Inca Collagen si dlhé roky drží tento status a nepoužíva žiadne príchute, ani stabilizátory či prídavné látky.

Mýtus: Čím viac miligramov v dennej dávke, tým lepšie

Nie je to tak. Vedecky potvrdená odporúčaná dávka kolagénu sú 2,5 až 3 gramy na deň. Dôvodom je spôsob, akým funguje ľudské telo. Väčšina látok potrebuje na transport pomocné bielkoviny, najčastejšie je to albumín. Kolagén tiež potrebuje svoju transportnú bielkovinu. “Tento transportný systém má pre svoju látku len určitú kapacitu. Čo naberie, to chráni a dopraví na miesto použitia. Čo nenaberie, je bez ochrany vystavené pôsobeniu hydrolytických (rozkladacích) enzýmov a skončí bez účinku. Účinné množstvo kolagénu bude vždy závisieť na kapacite jeho transportnej bielkoviny a ak dostane organizmus viac, proste ho nevyužije. Od určitého denného príjmu ďalšie zvyšovanie dávky nevedie k lepším výsledkom,” vysvetľuje doktorka Dagmar Petrová. Je teda najlepšie hľadať kolagén s uvedenou odporúčanou dávkou, nie vyššou, ani nižšou. Ak značka argumentuje vyššou dennou dávkou, overte si, či to nie je len lacný marketingový ťah.

Ideálne množstvo kolagénu v dennej dávke má Inca Collagen – prémiový trojzložkový morský kolagén s dennou dávkou 3000 mg. Túto dávku značka konzultovala s množstvom odborníkov na biochémiu a skúsenosti a príbehy zákazníkov len potvrdzujú, že ide o správne dávkovanie, ktoré skutočne funguje.

Výhody

100% morský kolagén bez prísad, ktorý naozaj funguje
Prémiový trojzložkový kolagén z overených zdrojov (obsahuje kolagén typu I, II, III)
Bioaktívny (živý) kolagén, ktorý sa výborne vstrebáva
Denná dávka obsahuje 3 000 mg účinného hydrolyzovaného kolagénu
Hydrolyzovaný morský kolagén Inca Collagen
Skvelo rozpustný vo vode - nehrudkovatie ako iné
Samostatne balená denná dávka pre zachovanie účinku
Nemaskovaný sladidlami, farbivami ani ochucovadlami
Kolagén overený zákazníkmi s výbornými recenziami

Mýtus: Kolagén s vitamínom C je výhodná kúpa dva v jednom

Nie je, z dôvodov spomínaných vyššie. Akékoľvek prídavné látky, vitamíny, benefity v podobe iných látok čistý kolagén degradujú. V prípade vitamínu C môžete naraziť na argument, že bez neho kolagén nefunguje. Je to pravda len sčasti – je dobré užívať kolagén spolu s vitamínom C, ale nie v jednom doplnku. Vitamín C podporuje účinok kolagénu, no užívať ho môžete v podobe ovocia a zeleniny, aj separátneho výživového doplnku. Primiešaný priamo do kolagénu nie je benefitom, práve naopak. “Keď sa kolagén v trojzávitnici zmieša so silnou kyselinou, denaturuje sa rovnako, ako sa denaturuje bielkovina vajíčka počas varenia. To znamená, že molekula sa nenávratne zmení a stratí schopnosť reagovať na zmeny vnútorného prostredia,” argumentuje doktorka Dagmar Petrová.

Z toho dôvodu ponúka značka Inca Collagen čistý morský kolagén najvyššej kvality bez pridaného vitamínu C. Ten však dodáva separátne ako vedľajší výživový doplnok, aby ste si tak mohli dopriať maximálny možný účinok kolagénu.

Mýtus: Jedine hovädzí kolagén a žiaden iný

Ak sa vás niekto bude snažiť presvedčiť, že jedine kolagén z hovädzích kostí, alebo z bravčových kostí je ten jediný spasiteľ medzi kolagénmi, radíme spozornieť. Kolagénov je viac druhov podľa pôvodu. Morský kolagén zvyknú zatracovať kvôli aróme, ale práve tento druh je považovaný za výborne vstrebateľný, pretože sa podobá na ten ľudský. “Výhodou rybieho kolagénu je to, že je to kolagén vývojovo starý, to znamená, že nie je spojený s radom ďalších, podporných biomolekúl. Rozštiepi sa teda na fragmenty a výsledný roztok nie je znečistený fragmentmi iných molekúl,“ hovorí doktorka Petrová. Takýto kolagén je navyše vhodný aj pre vegetariánov. Ak sa teda práve rozhodujete, či rybí alebo hovädzí kolagén, odporúčame neveriť hláškam o jednom najlepšom druhu. Vybrať si môžete ktorýkoľvek z nich, záleží aj na osobných preferenciách.

Jedným z dôvodov, prečo je Inca Collagen tak originálny a vysoko efektívny je to, že ide o prvý morský kolagén na slovenskom trhu s certifikátmi a prísne kontrolovanými postupmi výroby.

Mýtus: Drahý kolagén je podfuk

Za cenou skutočne kvalitného kolagénu stojí náročný proces výroby. Takže ak sa stretnete s tvrdením, že čistý hydrolyzovaný a ničím neochutený kolagén nemôže byť taký drahý, dotyčný autor tvrdenia zrejme nerozumie princípu výroby.

Podstatou účinku kolagénu je jeho bioaktívna forma. Znamená to, že je čistý a zároveň rozložený šetrnou metódou hydrolýzy na jednotlivé peptidy, ktoré naše telo dokáže bez problémov vstrebať. Nejde však len o to. Získať kvalitný kolagén znamená nájsť v prvom rade kvalitné suroviny. Morský kolagén získavaný metódou hydrolýzy sa vyrába z čerstvých alebo mrazených koží, kostí, plutiev a šupín morských rýb. Je to náročný proces zameraný na veľmi šetrné spracovanie a rozštiepenie kolagénu na fragmenty so štruktúrou helixu, ktoré potom telo bez problémov absorbuje. Cena takýchto doplnkov, akým je aj jeden z prvých morských kolagénov na Slovensku od značky Inca Collagen, je potom oprávnene vyššia, než cena lacných dochucovaných náhrad kolagénu.

Za výbornou povesťou hydrolyzovaného morského kolagénu značky Inca Collagen stojí predovšetkým nespočetné množstvo recenzií spokojných zákazníkov, čo je dôkaz, že skutočne funguje. Tomu adekvátne zodpovedá aj jeho cena, ktorú si pritom dlhodobo drží na rovnakej úrovni. Inca Collagen spĺňa všetky kritériá kvalitného výživového doplnku – má garantovaný pôvod, metódu výroby, je certifikovaný a nie je umelo dochucovaný žiadnymi prísadami.

 

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×