struktura kolagenu

Kolagén, základná stavebná bielkovina ľudského tela, bez ktorej sa doslova nezaobídeme. Stará sa o regeneráciu nášho tela a je súčasťou kostí, šliach, chrupaviek, ale vplýva aj na kvalitu pokožky, nechtov či vlasov. Ako vplýva hladina kolagénu na kvalitu nášho života sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Túto bielkovinu tvoria aminokyseliny (glycín, alanín, hydroxyprolín a arginín). Kolagén sa používa napríklad ako základná zložka proti starnutiu, ale zároveň je dôležitým prvkom pre celkovú regeneráciu organizmu. Okrem toho pomáha riešiť aj problémy s pevnosťou kostí, pružnosťou pokožky, ale i neustálou obnovou buniek v ľudskom tele.

Dá sa povedať, že kolagén je jednou z kľúčových látok v našom tele, aj preto je jednou z najčastejšie sa vyskytujúcich bielkovín. V tele sa využíva ako základná stavebná hmota pre naše podporné tkanivá. Jeho výskyt je veľmi široký a nájdeme ho v kostiach, obsahujú ho aj šľachy, väzivá, ale aj steny ciev, zuby, či dokonca vlasy. Keďže ide o tak komplexnú bielkovinu, v tele musí neustále dochádzať k jeho výmene.

Kolagén rokmi ubúda

Vekom sa tvorba kolagénu v našom tele znižuje. Po 25. roku života sa zásadným spôsobom znižuje tvorba vlastného kolagénu, až o 1,5% za rok. Okolo 45. roku je tvorba kolagénu v tele často veľmi obmedzená,  čo môže viesť k mnohým zdravotným ťažkostiam.

Kolagén je dôležitý pre našu krásu, ale tiež aj pre kosti, chrupavky a šľachy. Zohráva totiž veľmi dôležitú úlohu pri nočnej regenerácii organizmu. Vďaka optimálnej hladine kolagénu v ľudskom organizme postupne miznú problémy s pohybovým aparátom. Tiež má vplyv na regeneráciu zranení alebo zrýchlenie hojenia následkov operácii. Celá oporná sústava má vďaka dostatku kolagénu optimálnejšie vlastnosti a stáva sa nie len odolnejšou, ale aj celkovo zdravšou a menej náchylnou na ochorenia.

Pokožka, ktorej chýba kolagén, je vysušená, stráca elasticitu, pevnosť i pružnosť. Obvykle býva dehydrovaná a ochabnutá. Nedostatok kolagénu ústi do vzniku a prehlbovania vrások, pleť ochabuje a stráca jasné kontúry. Na druhej strane, dostatok kolagénu sa veľmi jasne prejaví na stave pokožky tým, že ju vypne, pleť je pružná, hydratovaná, farebne zjednotená a už na prvý pohľad zdravá. Táto štúdia potvrdila výrazný nárast hydratácia pokožky už po 8 týždňoch od dopĺňania kolagénu.

Kolagén je skvelý proti striám, zabraňuje ich vzniku, rovnako ako aj problémom s celulitídou. Strie najčastejšie vznikajú ako dôsledok rýchlejšieho rastu v období dospievania, váhového prírastku, svoje však zohráva i genetika a samozrejme hormonálne zmeny súvisiace napríklad s tehotenstvom. Aj v ich prípade je veľmi dôležitá prevencia. Vďaka praxou overeným postupom možno výskytu strií predchádzať, prípadne ich intenzitu aspoň zmierniť. Tými najúčinnejšími zbraňami sú gély a krémy obohatené práve o kolagén. Pomáha odstrániť jazvy po popáleninách, používa sa na liečbu akné i ružovky. Preto je nesmierne dôležité jeho zásoby v tele pravidelne dopĺňať Tu je príklad, čo sa s telom stane keď mu dodáte kvalitný kolagén.

Tip: Zistite viac o účinkoch kolagénu v článku Kolagén a jeho účinky.

Z akých zdrojov získame kolagén?

Kolagén je živočíšneho pôvodu a teda prirodzene sa nenachádza v žiadnej z potravín. Je tak potrebné siahnuť po vhodných výživových doplnkoch. Na druhej strane dokážete pestrou a zdravou stravou pomôcť k efektívnemu vstrebávaniu kolagénu do organizmu.

Výživových doplnkov a rôznych kolagénových prípravkov je dnes na trhu naozaj veľa. Preto je dôležité vybrať si ten správny, ktorý nijakým spôsobom nezaťaží organizmus, do tela dopraví potrebnú dávku kolagénu, ktorý dokáže telo efektívne využiť. Výskumy ukázali, že aby kolagén dokázal plniť svoju úlohu a priniesol žiadaný efekt, je najvhodnejšie dostať ho do tela pitím.

Pri užívaní čistého bioaktívneho morského kolagénu je dôležitý aj prísun vitamínov. Tie sa starajú o to, aby telo dokázalo dobre vstrebať a správne využiť kolagén pre obnovu buniek. Preto sa odporúča každú kolagénovú kúru doplniť aj o stály prísun vitamínu C.

Incapet Collagen pre zvieratá so zľavou

Kolagén pre psy, mačky a kone nakúpite teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Zadajte v e-shope kód: S01000666  a objednajte.

Bioaktivita kolagénu: Čo je to živý kolagén?

Aj pri tej najbohatšej strave sa musíte zmieriť s faktom, že výmena kolagénu v ľudskom tele nie je trvalý proces. Preto by sme mali poznať konkrétne spôsoby, prostredníctvom ktorých je možné ho telu doplniť a zabezpečiť tak jeho potrebné množstvo v organizme. Bioaktívny kolagén, ako ho dnes nazývame,  je v podstate obrovským vynálezom v oblasti svetovej biochémie. Výsledky výskumov užívania bioaktívneho kolagénu ukázali zrýchlenie rastu nechtov o  12% rýchlosti a 42% zníženie frekvencie zlomených nechtov. Okrem toho 64% účastníkov dosiahlo globálne klinické zlepšenie krehkých nechtov a 88% účastníkov zaznamenalo zlepšenie 4 týždne po užívaní. Tajomstvo bioaktívneho kolagénu je ukryté v poctivých surovinách a ich následnom spracovaní. Pri kvalitných vstupoch a šetrnom, no dôslednom spracovaní, dokážeme zabezpečiť uchovanie biologickej hodnoty materiálov.

Pripravuje sa takzvanou studenou technológiou, prípadne hydrolýzou, vďaka ktorej je možné extrahovať kvalitný a čistý kolagén. Hydrolýza je vlastne špecifická rozkladná reakcia, ktorá je pri tomto postupe prevádzaná veľmi šetrne. Kolagén  pripravený takouto metódou nazývame aj živý, či biologicky aktívny. Výhodou tohto spracovania je, že takýto bioaktívny kolagén si aj po všetkých procesoch zachováva štruktúru trojitej špirály, nazývanej triple helix.

Najväčšia príbuznosť

Tá je typická iba pre bielkoviny živých organizmov. Vďaka už spomenutému procesu spracovania dokážeme vytvoriť kolagén, ktorý je najviac podobný tomu ľudskému. Aj preto ho telo dokáže po prijatí využiť veľmi efektívne tak, akoby bol jeho vlastný. Obrovskou pridanou hodnotou je aj fakt, že takýto kolagén dokáže stimulovať bunky k opätovnej tvorbe prirodzeného kolagénu.

Vedeli ste, že?

  • Ak telu dodáte kolagén, ako prvé ho využijú kosti, následne sa vstrebe do chrupaviek a až potom ho využije pokožka.
  • O tom, že telo obsahuje množstvo prirodzeného kolagénu svedčí aj fakt, že kolagén tvorí 25% celkovej váhy proteínov v ľudskom tele. Okrem toho, je z neho tvorených aj 75% našej pokožky, dokonca asi 30% celého organizmu je vytvoreného z kolagénu.
  • Použitie kolagénu sa míňa účinku, ak organizmus trpí deficitom vitamínu C. Nezabúdajte, že človek si nevytvára a teda nerobí zásoby vitamínu C. Je potrebné ho telu denne dodávať vhodnou stravou, respektíve výživovými doplnkami.
  • V prípade preťažovania a nedostatočného prílevu bielkovinovej zložky výživy dochádza k poruchám rastového procesu. Aj z tohto dôvodu sa zvykne podávať náročne športujúcim deťom a mládeži kolagénový (želatínový) hydrolyzát.
  • Prirodzenou súčasťou starnutia je aj znížená tvorba kolagénu, ktorá ak sa nerieši, vedie k nedostatok kolagénu v organizme. To môže mať za následky rôzne kožné zmeny, ale aj vážnejšie zranenia a znížený životný komfort.

Pri téme spracovania a získavania kolagénu je dôležité nevynechať aj veľmi šetrnú fyzikálnu metódu. Jej názov je mikronizácia a dochádza pri nej k zmenšovaniu rozdrobených prírodných látok na čiastočky veľké iba niekoľko mikrometrov. Vďaka tomuto procesu sa násobne zväčší povrch látky a vďaka tomu sa účinná látka lepšie rozpustí a následne vstrebe v organizme. Táto metóda výrazne zrýchľuje vstrebávanie a biologickú účinnosť kolagénu. Ako ukázal výskum, u pacientov došlo po dvoch týždňoch štúdie k významnému poklesu hĺbky rany v porovnaní s predchádzajúcim týždňom. Mikronizovaný kolagén teda preukázateľne podporuje aj hojenie rán.

Kde nájsť bioaktívny kolagén?

Na doplnenie „živého“ kolagénu slúži napríklad výživový doplnok Inca Collagen. Ten je tvorený zo 100% čistého morského kolagénu, do ktorého neboli pridané žiadne farbivá a umelé prísady. Pri jeho výrobe je taktiež kladený veľmi veľký dôraz aj na kvalitu zdrojov, z ktorých pochádza. Kolagén, ktorý nie je získaný z kvalitných zdrojov alebo nebol dobre spracovaný, nemá žiadúci efekt a dokonca dokáže viac uškodiť ako pomôcť.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Kvalitný kolagén sa získava z cenných zdrojov

Morský kolagén, ktorý je prítomný aj vo výživovom doplnku Inca Collagen, je ako proteín získavaný z kože, plutiev, kostí či šupín morských rýb, napríklad žraloka či lososa a v ľudskom tele sa veľmi rýchlo a dobre vstrebáva. V jednej dávke tohto doplnku výživy nájdete až 3000 miligramov bioaktívneho hydrolyzovaného kolagénu v prášku. S tým vie naše telo pracovať ako s vlastným. Tento prípravok je dobre rozpustný aj ľahko stráviteľný.

Vďaka tomu, že ho telo berie ako vlastný, dokáže ho efektívne využiť na miestach kde práve potrebuje keďže Inca Collagen obsahuje až tri typy kolagénu.

Pozor na pochybné zdroje kolagénu

Aktuálne poznáme až 27 rôznych typov kolagénov. Inca Collagen dokáže zabezpečiť prísun kolagénov typu I, II aj III. Kolagén typu I je v ľudskom tele najrozšírenejší, tvorí až  90 % kolagénu v ľudskom organizme. Je súčasťou takmer každej časti ľudského tela. Či už sú to šľachy alebo koža. Taktiež stimuluje produkciu vlastného kolagénu v tele človeka.

 

Upozornenie: Kolagén z neoverených zdrojov či s umelými sladidlami, ktoré môžu kvalitu samotného kolagénu maskovať, nemusí byť vhodným riešením vašich problémov. Vždy sa snažte o vami vybranom doplnku výživy zistiť čím viac informácií od svojho lekára, lekárnika alebo na internete, aby ste sa rozhodli naozaj správne.

Aké sú účinky bioaktívneho kolagénu?

Kvalitný bioaktívny hydrolyzovaný kolagén v prípravkoch Inca Collagen ovplyvňuje bunkovú obnovu a zároveň napomáha regenerácii kolagénových vlákien. Jeho jedinečná stavba zabezpečuje, aby pokožka, nechty i vlasy získali potrebnú výživu. Vďaka jeho podobnosti s prirodzene vytvoreným kolagénom v našom organizme, ho dokážeme bez problémov správne využiť na riešenie problémov v našom tele.

Kolagén v tehotenstve

Kolagén počas tehotenstva dokáže pomôcť organizmu ženy vysporiadať sa s mnohými zmenami, ale aj so zvýšenou záťažou. Tá sa často prejavuje bolesťami kolien a chrbtice. Okrem toho priamo vplýva aj na zdravý vývin plodu. Kolagén počas tehotenstva má mnoho ďalších pozitívnych vplyvov, ktoré nájdete detailne opísané v našom článku o účinkoch kolagénu počas tehotenstva.

Po pôrode zas pomáha s regeneráciou celého tela. Či sa už jedná o zranenia alebo o nedostatok spánku, dojčenie a mnoho ďalších faktorov dáva po pôrode ženskému telu veľmi zabrať. Okrem toho, že vám kolagén pomôže vyriešiť mnohé estetické neduhy spôsobené pôrodom a tehotenstvom, pomôže aj v prípade nedostatku energie. Komplexnosť kolagénu a jeho vplyv na ženy po pôrode spolu s pestrou stravou a príjmom vitamínov dokáže zvýšiť kvalitu života po tehotenstve.

Zaujímavosť na záver

  • V jedálnych lístkoch japonských reštaurácií sa uvádzajú ako obrovský hit kolagénové gurmánske špeciality. Kolagén totiž nemá žiadnu chuť, a preto je možné pridať ho do polievok, jedál z rôznych druhov mäsa, rezancov, pudingov, ovocných džemov i jogurtových nápojov.

Ak by ste sa chceli o účinkoch kolagénu dozvedieť viac, určite si prezrite Inca Collagen Blog. Okrem užitočných rád tam nájdete názory užívateľov a aj profesionálov z medicínskej praxe. Medzi nich patrí aj Marcela Šarvaicová – atestovaná farmaceutická laborantka a certifikovaná kozmetička. Tá prezradila svoju skúsenosť s kolagénom, ktorý jej pomohol zregenerovať kolená, nechty a vďaka nemu sa vyhla aj operácii preťaženej ruky.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×