Kolagén na vlasy

Vlasy. Dlhé, krátke, prírodné, farbené, kučeravé či rovné – všetky sú neustále pod drobnohľadom nielen okolia, ale najmä nás samých. Veď si to priznajme, veľká časť pozornosti sa pri pohľade do zrkadla sústredí práve na ne. Sú korunou krásy žien, ale i mužov. Je len mizivé percento ľudí, ktorí im nemusia venovať takmer žiadnu pozornosť a napriek tomu ich majú zdravé a krásne. Vďačia za to primárne svojim génom. 

Ak ale medzi týchto šťastlivcov nepatríte a postupne z roka na rok sledujete zhoršujúcu sa kvalitu svojich vlasov, radíme zamerať sa na ich výživu. Pretože krásne vlasy sú produktom zdravého tela a potrebujú najmä dostatok vitamínov a minerálov. Dôležitá je však aj esenciálna bielkovina našej pokožky – kolagén, ktorý vplýva aj na vlasové korienky. Nie náhodou je prezentovaný ako zázrak pre pokožku, vlasy i nechty.

Ale naozaj to funguje? Naozaj môžeme ku krásnym, lesklým a pevným vlasom dospieť tak, že si každý deň doprajeme pohár kolagénového nápoja?

Áno – za určitých podmienok. Nie je totiž kolagén ako kolagén. Trh je presýtený výživovými doplnkami a preto je dôležité vedieť, ako nájsť ten najlepší kolagén na vlasy. Mali by ste vedieť, ako sa vyrába a dobrým vodítkom sú aj pozitívne recenzie na kolagén. Aj Inca Collagen získava každý deň nové a nové recenzie od spokojných zákazníkov, ktorým pomohol nielen na vlasy. Ako takýto prémiový produkt funguje, aké kritériá musí spĺňať a ako ho užívať, aby ste videli účinky kolagénu na vlasoch, to sa dozviete v nasledujúcom článku.

Kolagén a vlasy – ako spolu súvisia?

Možno vám to doteraz nikdy nenapadlo, ale vlasy, o ktoré sa tak s láskou staráte, sú prakticky mŕtve bunky. V momente, ako vlas vyrastie z pokožky, stáva sa neživým tkanivom. Ale jeho štruktúra rozhoduje o tom, aký bude výsledný vzhľad vlasov.

Toto tkanivo vlasu tvorí primárne elastická bielkovina zvaná keratín. A to až 95% stavby vlasu. Zvyšok tvoria aminokyseliny, minerály a stopové prvky, taktiež voda a melanín, ktorý určuje výsledný odtieň vlasov.

Od kvality a pevnosti keratínu sa odvíja celková kvalita vlasov. Niektorí z nás majú vlasy pevné, lesklé a hrubé, iní jemné a krehkejšie. Veľa samozrejme zohráva genetika, líšime sa farbou pokožky a takisto farbou a štruktúrou vlasov. Ale jedno majú všetky vlasy spoločné. A to, že potrebujú dostatok kvalitných živín. A koža tela zasa pre svoje zdravie potrebuje stavebnú bielkovinu kolagén.

Vlasové folikuly, ktorých máme na pokožke hlavy okolo sto tisíc, čerpajú živiny do vlasov cez krvné vlásočnice z krvného obehu. Dostatok živín znamená, že keratín tvoriaci vlas bude pevný a pravidelnej štruktúry. Vlasy potrebujú dostatok aminokyselín. Kolagén pozostáva z 19 aminokyselín, ktorými zásobuje pokožku, pohybový aparát a tým pádom aj vlasy a nechty.

Kolagén je pre telo esenciálnou bielkovinou, jeho primárnou funkciou je totiž spájať bunky. Pôsobí teda ako “lepidlo” a hovorí sa mu aj “elixír mladosti”, pretože je typický pre mladý organizmus. Pružnosť a zdravý vzhľad pokožky, pohyblivé kĺby, zdravé chrupavky v tele, ktoré dobre zvláda fyzickú záťaž – to všetko má na svedomí kolagén. Má to však jeden háčik. 

Dostatok vlastného kolagénu si telo vyrába len do určitého veku. Neskôr už jeho produkcia klesá, a to pomerne rýchlo. Podľa výskumov po 25. roku života sa zásadným spôsobom znižuje tvorba vlastného kolagénu o 1 až 1,5% ročne. Z toho sa dá jednoducho vyrátať, že už okolo štyridsiatky môžeme mať nedostatok kolagénu. Prejavy takéhoto nedostatku môžu byť rôzne, či už ide o prejavy opotrebovanosti pohybového aparátu, starnutie pokožky v podobe vzniku vrások, suchej pokožky, výskytu pigmentových škvŕn, ale trpieť môžu aj nechty, ktoré sa častejšie lámu a vlasy, ktoré viac vypadávajú, rednú, prípadne sa štiepia a zhoršuje sa ich celková kvalita.

Čo s tým? Aj podľa odborníkov je jedným z riešení dopĺňanie kolagénu zvonka, v podobe výživových doplnkov. “Telu dodaný kolagén podporuje výživu kostí a chrupaviek, pomáha hojiť drobné poranenia, zvyšuje pevnosť svalov, šliach, väzív i kože,” vysvetľuje emeritný primár ortopédie MUDr. Milan Čarvaš.

Kedy užívať kolagén na vlasy

Kolagén môže ženám i mužom pomôcť riešiť problémy, ako je nadmerné vypadávanie vlasov, slabá štruktúra vlasov, rozštiepené končeky, nedostatočný rast. Pôvodcom problémov s vlasmi môžu byť rôzne dedičné ochorenia, hormonálne výkyvy, zlá starostlivosť o vlasy, ale aj nedostatočná výživa.

Ako funguje kolagén na vlasy

Ak má koža dostatok kolagénu, aj vlasy a nechty sú v dobrej kondícii. Navyše kolagén pozostáva z dôležitých aminokyselín, ktoré môžu slúžiť ako krmivo pre vlasy. Kolagén ako stavebná bielkovina tvorí až okolo 70-80% objemu kože, a tým pádom ovplyvňuje aj rast vlasov. 

Vysvetľuje dermatologička MUDr. Jana Molčanová z kliniky Medoderm: “Vlasy a nechty vznikajú z rovnakého embryonálneho základu, a preto je ich kvalita často ovplyvnená rovnakými faktormi ako sú napr. hladina hormónov, dostatok vitamínov a železa. Zo svojej praxe môžem potvrdiť, že pravidelný prísun kolagénu zlepšuje pevnosť nechtovej platničky, zmierňuje štiepenie nechtov a lámavosť vlasov.”

Nájsť ten najlepší kolagén je kľúčovou otázkou, ak chceme dosiahnuť reálne účinky na vlasy. Laický užívateľ by si mal problematiku naštudovať, aby sa nenechal oklamať marketingom a investoval svoje peniaze do skutočnej kvality, ktorá viditeľne účinkuje nielen na vlasy, ale na celé telo.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Ktorý kolagén je najlepší na vlasy? 

Aby bol kolagén na vlasy účinný, musí to byť kvalitný a overený prémiový produkt. Mal byť bioaktívny, 100% čistý, ideálne získavaný z morských rýb. Takýto kolagén podporuje štruktúru kože, pozitívne vplýva na vlasové korienky a tým prispieva k zlepšeniu rastu a kondície vlasov.

Že je to pre vás španielska dedina? Poďme si to bod po bode vysvetliť. Tvrdenia uvedené vyššie sme si nevymysleli, je to súhrn doterajších poznatkov odborníkov z oblasti biochémie. Vznik kolagénu vo forme výživového doplnku je výsledkom ich dlhoročnej práce. Kolagén sa získava z vedľajších produktov dobytka, prípadne rýb – také kosti, koža, šupiny či plutvy sú naň veľmi bohaté. 

Keďže je však molekula kolagénu priveľká, ľudské telo ju spracovať nedokáže. Musí sa teda štiepením rozložiť na malé peptidy – kolagénové reťazce. Rozhoduje však spôsob štiepenia. A práve to robí ten rozdiel medzi jednotlivými výrobkami na trhu.

Výsledkom po štiepení by mali byť kolagénové peptidy, ktoré sú bioaktívne a ľudské telo ich dokáže využiť na tvorbu nových molekúl kolagénu. Preto by tieto reťazce mali mať zachovanú štruktúru helisy, trojzávitnicu, vďaka ktorej ich telo rozpozná. To je možné iba pri štiepení za studena, bez tepelných úprav, ako vysvetľuje atestovaný ortopéd MUDr. Vladimír Holoubek: “Pri tepelnom spracovaní najmä živočíšnych kolagénov dochádza k určitej degradácii kolagénu a menšiemu pôsobeniu.”

Výrobca Inca Collagen našiel spôsob, ako za studena štiepiť kolagénové molekuly na identicky rovnaké homogénne reťazce so zachovanou helisou. Je to metóda enzymatickej hydrolýzy, pri ktorej vznikajú presne také peptidy, aké ľudské telo je schopné rozpoznať a použiť. 

Pre správne vstrebávanie kolagénu je tiež dôležité to, aby bol 100% čistý. Akékoľvek prímesi by totiž mohli jeho vstrebávanie sťažovať. Platí to aj pre vitamín C, ktorý je pre kolagén skvelým pomocníkom – ešte väčšmi totiž podporuje telo v tvorbe vlastného kolagénu. Niektorí výrobcovia ho pridávajú do kolagénu počas procesu výroby, to ale podľa odborníkov nie je dobrý nápad. “Keď sa kolagén v trojzávitnici zmieša so silnou kyselinou, denaturuje sa rovnako, ako sa denaturuje bielkovina vajíčka počas varenia. To znamená, že molekula sa nevratne zmení a stratí schopnosť reagovať na zmeny vnútorného prostredia,” upozorňuje doktorka biochémie RNDr. Dagmar Petrová.

Preto je Inca Collagen 100% čistý a bez príchute. Vitamín C dostanete k baleniu Inca Collagen zdarma, ale nie je súčasťou samotného vrecúška s kolagénom. Tento kolagén pochádza z morských rýb, ktoré sa vyznačujú vysokou čistotou molekúl a je mikronizovaný do práškovej formy. Je tým pádom aj trvanlivý a nepotrebuje žiadne konzervanty. “V práškovej forme je minimálne nebezpečenstvo bakteriálneho rozkladu – bez vody je baktéria bezmocná,” dodáva doktorka Dagmar Petrová.

Inca Collagen má okrem toho ďalšiu výhodu: je trojzložkový, obsahuje kolagénové peptidy I., II. a III. typu. Existuje totiž niekoľko desiatok typov kolagénov v rôznych organizmoch. Pre človeka sú dôležité najmä prvé tri z nich. Ide o tie typy kolagénov, ktoré ľudské telo najviac využije pre pohybový aparát a kožu. “Kolagén typu I. je v ľudskom tele najrozšírenejší. Je hlavnou súčasťou kože, kostí a šliach. Kolagén typu III. sa v koži nachádza v okolí kožných adnex (vlasy, nechty) a ciev,” hovorí viac konkrétne o využití jednotlivých typov kolagénov vo vlasoch dermatologička Jana Molčanová.

Podčiarknuté a zrátané: Inca Collagen vzniká vďaka zložitým a nie celkom lacným princípom výroby. Takýto kvalitný kolagén na vlasy má potom nasledujúce benefity:

Zlepšuje elasticitu, lesk a odolnosť vlasov

Zdravé vlasy sú dostatočne odolné a pružné, pričom sa krásne lesknú. Dôvodom je správna hydratácia, o ktorú sa starajú aj mazové žľazy nachádzajúce sa pri folikulách. Mazové žľazy by mali pracovať optimálne: pri nadmernom, aj pri nedostatočnom vylučovaní mazu vlasy trpia. Z toho dôvodu je dôležitá rovnováha. A práve kolagén sa stará o správnu funkciu tkanív a žliaz v tejto vrstve pokožky, zvanej dermis. Vďaka tomu pomáha vlasy udržiavať optimálne hydratované, tým pádom sú lesklé a vyživené. Okrem toho kolagén podporuje aj zdravý tráviaci trakt tým, že sa stará o zdravú výstelku čreva a organizmus tak lepšie vstrebáva potrebné aminokyseliny. Z tých sa tvoria vlasy, ktoré sú vďaka kvalitnému keratínu elastické a pružné.

Podporuje rast nových vlasov

Podobne je to s produkciou nových vlasov, ktorá závisí od aktivity vlasových folikulov. Ak sú neaktívne alebo odumierajú, dochádza k strate vlasov. Kolagén sa však stará o vlasové folikuly, vďaka čomu podporuje tvorbu nových vlasov. Tie rastú navyše rýchlejšie.

Zvyšuje hustotu vlasov

Hustota vlasov sa priamo odvíja od ich počtu, takže ak vďaka kolagénu vlasové folikuly pracujú správne, vlasy sa postupne zahusťujú. Kolagén má ale samozrejme vplyv aj na samotnú kvalitu vlasov, ktoré spevnejú a tým aj zosilnejú, môžu byť dokonca o poznanie hrubšie, čo vlasy zahusťuje.

Chráni vlasy pred vonkajšími vplyvmi

Je známy fakt, že kvalita vlasov sa zhoršuje vplyvom faktorov ako je smog a znečistenie vzduchu, a tiež pôsobenie UV žiarenia zo slnka. Doplnením kolagénu telo lepšie regeneruje bunky v koži a tak vďaka nemu aj vlasy dokážu zvládať vyššiu záťaž. 

Regeneruje poškodené vlasové folikuly

Je dokázané, že voľné radikály následkom stresu, smogu, slnečných lúčov a zlých návykov ako je napríklad fajčenie, poškodzujú aj vlasové folikuly. Taktiež ale platí, že doplnením kolagénu sa koža vrátane poškodených vlasových folikul dostáva späť do rovnováhy a dochádza k regenerácii vlasových folikul. Vďaka tomu môžu vlasy rásť rýchlejšie, narastú hustejšie a silnejšie.

Môže pomôcť zlepšiť stav vlasov po pôrode

Hormóny sú štatisticky najčastejšou príčinou, prečo ženám padajú vlasy. Hormonálne zmeny pociťujú výrazne najmä ženy v menopauze, počas tehotenstva, po pôrode a počas dojčenia. Veľké množstvo mamičiek potvrdí, že vlasy sú skutočne problémom číslo jeden počas tehotenstva a po ňom. Niet sa ale čomu čudovať, telo si v tomto období prechádza mnohými zmenami.

Môže pomôcť aj pri sezónnom vypadávaní vlasov

Ak pozorujete silnejšie vypadávanie vlasov na jeseň, alebo jarné padanie vlasov, nie je to nič neobvyklé. Dokáže to však pokaziť náladu. Vlasy v týchto obdobiach vypadávajú v súvislosti s častejším výskytom sezónnych ochorení, ale tiež je to o prirodzenej funkcii tela, ktoré to má presne vyrátané. Leto aj zima sú pre vlasy zaťažkávajúcim obdobím, po ktorom nasleduje výmena vlasov.

Keďže už z napísaného zrejme chápete, čo všetko kolagén dokáže, nasledujúca rada vás neprekvapí. Doprajte si Inca Collagen počas leta aj počas zimy, a so sezónnym vypadávaním vlasov viac nebudete musieť bojovať.

Kolagén na rast vlasov pri špecifických zdravotných problémoch

Ak trpíte napríklad ochoreniami štítnej žľazy, niektorou z foriem alopécie (vypadávania vlasov), autoimunitnými ochoreniami, vypadávanie a zhoršená kvalita vlasov vás pravdepodobne doháňa do zúfalstva. Hoci tieto ochorenia si vyžadujú plánovanú liečbu, kolagén je veľmi dobrým pomocníkom v tomto procese. Kolagén je čistou bielkovinou, ktorá je pre telo prirodzená. Okrem liekov na príčinu zdravotných problémov teda môžete užívať aj výživový doplnok Inca Collagen, ktorý môže pomôcť povzbudiť vlasy k novému rastu.

Recenzie zákazníkov: ako im pomáha Inca Collagen na problémy s vlasmi

Že Inca Collagen funguje, dokazuje fakt, aké má tento kolagén na vlasy recenzie. Kaderníčka @shirley_hairstylist ponúka svoju skúsenosť z praxe: “Ja ho odporúčam aj svojim zákazníčkam, nakoľko ho mám vyskúšaný nie len na sebe, alebo zákazníkoch, ale aj na vážnejšom probléme, aký sme mali doma. Mojej tete tak padali vlasy, že to bolo až strašidelné a na doktora, no najprv sme vyskúšali tento kolagén – 3 mesiace užívania s tým, že sme podstrihávali vlasy každý mesiac 1 cm. Po 3 mesiacoch vlasy prestali padať, úplne minimum vypadlo. Bolo to až neuveriteľné.”

Fashion blogerka Tereza: “Najviac je to u mňa vidieť na vlasoch, rastú tak rýchlo, akoby som ich hnojila. S kaderníčkou to kontrolujeme a sú to minimálne dva centimetre za mesiac a pol. Čo som ale odsledovala a celkom ma to pobavilo, tak mi po ňom rastie rýchlo obočie! Nechávam si ho totiž upravovať. Doba nutnosti úpravy sa začala veľmi skracovať, už po týždni by som mohla ísť znova.”

Jednoduché a ľahko dostupné riešenie na padanie vlasov po pôrode? Kolagénová kúra. Tak, ako si ju dopriala napríklad aj fotografka Lucia Semeníková: “Stačí pohár 100% prírodného kolagénu denne a pomôže vám výrazne urýchliť hojenie po pôrode, pomáha aj pri všetkých komplikáciách, spôsobených dojčením – od precitlivenosti zubov, cez vypadávanie vlasov, zhoršenú pleť, až po bolestivé kĺby. Okrem toho, že som už skôr badala pevnejšie vlasy a nechty, ktoré mi začali aj rásť závratnou rýchlosťou, a tiež zmizli problémy so zubami, tak moja pokožka, či na stehnách a brušku bola pružnejšia.”

Zákazníčka Jaja Maderová: “Mne váš výrobok zachránil vlasy, mne bolo do plaču, som bola normálne plešatá z toho ako veľmi mi počas jedného aj druhého tehotenstva aj popri dojčení padali vlasy. Po dvoch mesiacoch užívania som mala vlasy na nerozoznanie.”

Relaxačná kolagénová kúra

Pripravili sme pre vás nový darčekový relax balíček pre dokonalú pohodu a výživu tela. Ku 3  kusom Inca Collagenu dostanete ako darček: jemný uterák, 3x vitamín C, zdravý a kvalitný čaj Geisha Oxalis a dopravu zadarmo.

Kvalitu Inca Collagenu si vyskúšalo na vlastnej koži už aj veľké množstvo známych osobností, a mnohé majú s čím porovnávať. Dasha Mamba: “Čo sa kolagénu týka, za posledné tri roky som skúsila tri asi najväčšie značky, takže to môžem zodpovedne porovnať a za mňa vyhráva práve Inca Collagen. Je síce chuťou “najrybovejší”, ale zato má najviditeľnejšie výsledky, a to je pre mňa dôležitejšie ako ovocná príchuť. Preto som sa k nemu nakoniec s pokorou aj vrátila.”

Vernou mu ostáva aj slovenská návrhárka Jana Pištejová, ktorej pomohol kolagén na rast vlasov: “Mne po Inca Collagene vlasy rastú doslova ako z vody, koža je krásna elastická.”

Ako dlho užívať kolagén na vlasy?

Kolagén je prírodná bielkovina a nemá ohraničenú dobu užívania – môžete ho brať nepretržite. Aby ste však videli účinky kolagénu na vlasy, je vhodné užívať každý deň odporúčaných 3000 mg aspoň tri mesiace. Takáto kolagénová kúra telo nakopne a podporí rast a kvalitu vlasov.

Prečítajte si aj: Ako dlho užívať kolagén, aby ste videli jeho účinky na pleť, vlasy a nechty?

Po úvodnej trojmesačnej kúre môžete Inca Collagen užívať menej často, avšak zachovať pravidelnosť. Odporúča sa pripraviť si kolagénový nápoj dva až trikrát do týždňa. Nie je dobrý nápad prerušiť užívanie, aby telo neostalo bez prísunu tejto bielkoviny a aby ste sa mohli z pekných vlasov tešiť aj naďalej.

Náš tip: Trojmesačná kolagénová kúra na vlasy

Dlhodobá kolagénová kúra na vlasy sa oplatí viac. Inca Collagen má najlepšie účinky na vlasy, keď ho užívate minimálne tri mesiace každý deň, pretože:

  • Podľa zistení vedy je potrebné užívať odporúčanú dennú dávku kolagénu minimálne 6-12 týždňov, kým sa prejavia účinky na pokožke a tým pádom aj na vlasoch.
  • Kolagén potrebuje dostatok času na regeneráciu vlasových korienkov a podporu tvorby silnejších a krajších vlasov.
  • Pri dlhodobom užívaní Inca Collagen môžete pozorovať zmiernenie vypadávania vlasov, rast nových vlasov, silnejšie a odolnejšie vlasy, ktoré sú na pohľad krajšie a lesklejšie.

Doprajte si kolagénovú kúru na vlasy

U nás nakúpite výhodne kolagénovú kúru na vlasy v balení na tri mesiace, k tomu dostanete 3x mesačné balenie vitamínu C so šípkami a ďalšie darčeky navyše úplne zadarmo. Získate tak zásobu kolagénu na dostatočne dlhý čas za výhodnú cenu.

Čo ešte môžete spraviť pre krajšie vlasy?

Na záver niekoľko ďalších rád, ktoré sú pre starostlivosť o vlasy kľúčové. Dbajte aj na správnu starostlivosť a nepreháňajte to s tepelnými a chemickými úpravami. Je dôležité naučiť sa svoje vlasy správne fénovať, šetrne česať a upravovať do účesov. Vyberajte si správnu vlasovú kozmetiku a vlasy umývajte tak často, ako sa to odporúča pre váš typ vlasov. Nie však príliš často, aby ste nezničili ich ochrannú bariéru. Nadmerné farbenie im taktiež veľmi neprospieva. V tomto smere jednoznačne platí – menej je viac.

O vnútornej výžive vlasov sme už hovorili, no popri dennej dávke kolagénu odporúčame sledovať aj dostatočný príjem minerálov železa, zinku, horčíka a selénu. Veľmi dôležité pre vlasy sú tiež vitamíny skupiny B, z nich primárne biotín (vitamín B7). Nezabúdajte však ani na vitamín D a na vitamín C, ktorý dostanete k Inca Collagen grátis. Vaše vlasy tak dostanú dávku všetkého, čo potrebujú pre zdravie a krásu – potrebné živiny v kombinácii s antioxidantmi.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×