Pigmentové škvrny

Pigmentové škvrny sú strašiakom, ktorý vôbec nemusí súvisieť s vyšším vekom. Nevzhľadné tmavé škrvny na pokožke, najmä na tvári, trápia bežne už aj mladú generáciu. To, či postihnú práve vás, závisí od niekoľkých faktorov. Dobrou správou je, že mnohé z nich dokážete ovplyvniť.

Ako a prečo vlastne vzniká takáto nepríjemná hyperpigmentácia? A ako sa jej vyhnúť, na čo si dať pozor, ako preventívne vôbec zabrániť vzniku škvŕn? Prípadne, ak už bola škoda napáchaná, ako sa zbaviť pigmentových škvŕn? To všetko sa dozviete v tomto článku a nezastupiteľnú rolu v tomto boji hrá opäť kolagén.

Ako vyzerajú pigmentové škvrny a ako vznikajú

Pigmentové škvrny sú maličké oblasti s nepravidelným sfarbením dohneda, čo kontrastuje so zvyškom bledšej pokožky. Vznikajú tak, že v pokožke sa tvorí nadmerné množstvo melanínu, pigmentu, ktorý sfarbuje pokožku do hneda. Preto sa často spájajú s pojmom hyperpigmentácia.

Vo väčšine prípadov sú pigmentové škvrny neškodné, no ide o estetický problém, ktorého sa väčšinou chceme rýchlo zbaviť. Pigmentové škvrny sa objavujú väčšinou na tvári, na rukách, dekolte a iných častiach tela najčastejšie vystavovaných slnečnému žiareniu.

Pigmentové škvrny rozoznáme od iných typov škvŕn podľa toho, že ich výskyt je dlhodobý, teda bez nášho zásahu sa samé obvykle nevytratia. Napríklad, na rozdiel od pieh na nose a lícach, ktoré sú sezónnou záležitosťou a spájajú sa nám s letom a pohodou, pigmentové škvrny s príchodom jesene neodoznejú a pokožka ostáva až fľakatá, čo mnohých frustruje.

Typy pigmentových škvŕn

Pigmentové škvrny delíme podľa príčin, pre ktoré vznikajú. Pri ich výskyte môže hrať rolu aj dedičnosť. Najčastejšie typy pigmentových škvŕn sú:

  • slnečné škvrny následkom účinkov UV žiarenia,
  • melazma, ktorá sa spája s hormonálnymi zmenami v tele,
  • pozápalové pigmentové škvrny,
  • pigmentové škvrny po užívaní určitých liekov,
  • starecké škvrny, ktoré sa objavujú vo vyššom veku,
  • škvrny ako reakcia slnka a určitých kozmetických prípravkov, napríklad parfémov,
  • škvrny ako následok niektorých vážnych ochorení (Addisonova choroba, hemochromatóza).

Koniec koncov ide ale vždy o ten istý výsledok. Nepekné hnedé fľaky, škvrny, ktoré nejdú z pleti len tak ľahko odstrániť, preto na ne musíme vytiahnuť zbrane silného kalibru. Napríklad aj kolagén.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Kde sa tvoria pigmentové škvrny

Z doteraz napísaného je jasné, že slnečné žiarenie nesie najväčšiu zodpovednosť za vznik pigmentových škvŕn  a tmavých fľakov. Preto sa najčastejšie môžu tvoriť:

  • pigmentové škvrny na tvári – logicky práve tvár vystavujeme slnku najviac, a najčastejšie sa pritom škvrny tvoria na najjemnejšej koži tváre, napríklad pod očami, na lícach, ale tiež na čele, prípadne na nose
  • ďalej sa tvoria pigmentové škvrny na dekolte, ktorý je po tvári druhou najviac odhalenou časťou tela
  • pigmentové škvrny na rukách a nohách sú taktiež časté
  • pigmentové škvrny sa však môžu objaviť aj na krku a chrbte, najmä ak ide o následok zápalových procesov v koži
  • melazma ako následok hormonálnych zmien sa môže vyskytovať aj na bruchu

Pigmentové škvrny ako dôsledok nezdravého opaľovania

Slnečné lúče, konkrétne UVA a UVB žiarenie, má priamy vplyv na tvorbu pigmentových škvŕn. Keďže pri nedostatočnej ochrane pokožky dochádza k nadmernej tvorbe melanínu v koži, dôsledkom sú pigmentové škvrny. No nielen to. Ak sa pred slnečnými lúčmi nechránite vhodnými opaľovacími krémami a užívaním doplnkov na prevenciu spálenia, veľmi riskujete. Okrem najbežnejších následkov – spálenie kože či alergické reakcie, hrozia dlhodobé následky: predčasné starnutie kože, rôzne karcinómy či vznik melanómov. Je preto dôležité pochopiť, ako sa správne opaľovať, aby ste sa týmto rizikám vyhli.

Potom budete schopní zabrániť aj tvorbe pigmentových škvŕn. UVA žiarenie totiž preniká priamo do spodnej vrstvy kože, takzvanej dermis. Tu dochádza k ničeniu fibroplastov, ktoré produkujú kolagén. Nedostatok kolagénu a elastínu v pokožke je hlavným predpokladom pre vznik  hnedých pigmentových škvŕn, pretože oba tieto nenahraditeľné proteíny sa starajú o elasticitu, vyrovnaný tón a peknú štruktúru pokožky. Kolagén je pre pokožku esenciálny, pretože tvorí až 80% kože a pracuje ako spojivo buniek.

Problém spočíva v tom, že ľudské telo si kolagén v dostatočnom množstve tvorí len do určitého veku a aj vonkajšie okolnosti vplývajú na jeho degradáciu. Slnko je typickým príkladom.

Po 25. roku života sa zásadným spôsobom znižuje tvorba vlastného kolagénu, a po štyridsiatke ho už telo netvorí takmer vôbec. To má vplyv na celé telo, primárne ale na pokožku a pohybové ústrojenstvo. Pleť začína ochabovať, stráca kontúry, pribúdajú vrásky a neopatrné vystavovanie sa slnečným lúčom tento proces ešte urýchľuje.

Preto je nesmierne dôležité už v mladom veku preventívne dopĺňať kolagén. Najlepším spôsobom, ako to urobiť, je spoľahnúť sa na kvalitný výživový doplnok v podobe prášku, ktorý sa rozmieša v pohári vody a vypije. Takým je aj prémiový trojzložkový Inca Collagen.

Ide o morský hydrolyzovaný kolagén špičkovej kvality, ktorý nie je ničím dochucovaný ani obohacovaný a účinky kolagénu z neho naplno pocítite. Je totiž veľmi dôležité, aby kolagén, ktorý pravidelne užívate, bol čistý a spracovaný šetrnou metódou za studena – hydrolýzou. Len vtedy je totiž kolagén správne pripravený na vstrebanie telom – je v takzvanej živej podobe (bioaktívny kolagén). Pri hydrolýze sa molekula kolagénu štiepi na frakcie, ktoré majú schopnosť dostať sa krvným obehom presne tam, kam treba, a tam robí potom kolagén svoju prácu. V tomto prípade priamo v našej koži.

Inca Collagen obsahuje tri hlavné typy kolagénu – tie najpodstatnejšie pre našu pokožku z dermatologického hľadiska. “Kolagén typu I je v ľudskom tele najrozšírenejší. Je hlavnou súčasťou kože, kostí a šliach. Kolagén typu III sa v koži nachádza v okolí kožných adnex (vlasy, nechty) a ciev. Kolagén typu II sa nachádza v chrupavke,” vysvetľuje doktorka Jana Molčanová z dermatologickej kliniky Medoderm.

Pravidelným, každodenným pitím kvalitného kolagénu si môžete tento proteín dopĺňať tam, kde ho telo najviac potrebuje. Kolagén hydratuje pleť zvnútra a stará sa o opätovné spájanie buniek, takže sa dá povedať, že pomáha obnovovať pleť. Výsledkom je pružnejšia, zdravšia a odolnejšia pokožka. Spomaľuje starnutie kože, je prevenciou voči vráskam, ale i rozličným poškodeniam kože následkom spálenia slnkom. Tým sa stáva aj výborným prostriedkom v boji proti pigmentovým škvrnám.

Potvrdzujú to nielen mnohé výskumy, ale aj slová odborníkov. “Keďže slnečné žiarenie spôsobuje výrazne rýchlejšie starnutie pokožky, je užívanie kolagénu vhodným spôsobom ako mu zabrániť,” myslí si doktorka Molčanová.

Pigmentové škvrny môžu zaútočiť aj počas tehotenstva

Tehotenstvo je obdobím mnohých zmien v tele ženy a patrí k nim kolísanie hormónov. Práve vtedy môžete pozorovať melazmu, čiže pigmentové škvrny následkom hormonálnych zmien.

Kolagén je výborným prostriedkom, ako sa zotaviť po pôrode, a týka sa to aj pigmentových škvŕn. Veľmi často dostávame otázky o vhodnosti jeho užívania počas tehotenstva a obdobia dojčenia. Kolagén v tehotenstve žiaľ odporučiť nemôžeme kvôli legislatíve (výživové doplnky by nemali užívať tehotné a deti), no po pôrode už vám v užívaní kolagénu nič nebráni. Predsa len, ide o čisto prírodnú, telu prirodzenú bielkovinu.

Pokožka, ktorá možno počas tehotenstva trpela následkom hormonálnych zmien, prípadne nedostatkom rôznych živín, kolagén rozhodne ocení. Pleť stáva jednotnejšou, má zdravšiu štruktúru i tón, s tým súvisí aj nižšia náchylnosť na vznik pigmentových škvŕn. Kolagén však pomôže pri zotavení po pôrode nielen pokožke, ale celému telu. Vďaka nemu sa rany hoja lepšie, jazvy sú po zahojení menej viditeľné, pomáha so striami, hormonálnym akné, lámavými nechtami a v neposlednom rade, zlepšuje kvalitu a rast vlasov.

Príbeh užívateľky Silvie Škultéty: Kolagén mi pomohol na tehotenské pigmentové škvrny

Známa blogerka Silvia o pigmentových škvrnách následkom hormonálnych zmien čosi vie. Keďže však dala šancu kolagénu, zaradila sa rýchlo medzi jeho nadšených fanúšikov. “Mne dopĺňanie kolagénu citeľne zlepšuje nechty, vlasy, hydratuje pokožku, zmäkčuje staré vrásky a strie a eliminuje pigmentové škvrny, ktoré sa zhoršili po pôrode a máme to aj dedičné. Pitie kolagénu sa vždy 2x ročne stane mojou rannou rutinou a výsledky sú naozaj viditeľné. 

 Môj tip je dávať si ho pred letom. V lete naša pokožka jednoducho vyžaduje dvojnásobnú starostlivosť. Nielen že je vystavovaná priamemu slnku, ale aj očiam nášho okolia. Dostatok kolagénu v pokožke pomôže odolať podráždenie, starnutie, spáleniu kože alebo tak veľmi nežiadúcim pigmentovým škvrnám.”

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Pigmentové škvrny ako následok zápalov a poškodení kože

Často sa pigmentové škvrny vyskytujú na miestach, kde došlo k poškodeniu kože alebo ako následok zápalu. Typickým príkladom je boj s akné, po ktorom ostávajú pigmentové škvrny. Môžu sa vyskytnúť na miestach, ktoré boli postihnuté zranením a ostali po ňom jazvy, napríklad aj po spáleninách prvého stupňa.

Vo vyššom veku vznikajú starecké škvrny

Starecké škvrny sú úplne rovnaké pigmentové škvrny, ako hociktoré iné, tento výraz sa však zaužíval v súvislosti s tým, že sú typické pre starších ľudí. Vek je skutočne rizikovým faktorom pre vznik pigmentových škvŕn.

Kolagén je však synonymom mladosti. Preto jeho užívaním zabijete veľa múch jednou ranou. “Kolagén môžeme dopĺňať do organizmu stravou alebo vo forme výživových doplnkov. Najmä po 40.roku veku je vhodné užívanie výživových doplnkov s obsahom kolagénových peptidov,” odporúča doktorka Molčanová z Medoderm.

A teraz poďme optimistickejšie – nasledujú rady a reálne riešenia. Čo teda s tými nešťastnými pigmentovými škvrnami? Nemusíte zúfať, máme účinné tipy, ako sa ich zbaviť, a to nadobro! V nasledujúcich riadkoch vám ponúkneme riešenia, ktoré sa týkajú jednak prevencie, ako aj odstraňovania už existujúcich pigmentových škvŕn.

Ako sa zbaviť pigmentových škvŕn

Na boj s pigmentovými škvrnami môžete využiť účinné látky v kozmetike, vnútornú výživu kože, ako aj dermatologické zákroky. Skúsiť môžete:

  • kolagénovú kúru
  • zosvetľujúce krémy
  • chemický peeling
  • laserovú liečbu
  • mikrodermabráziu
  • microneedling.

Dajte koži kolagén

Tak ako pri všetkom, čo sa týka pleti, kolagén užívaný vnútorne v nápoji si nájde cestu aj k pigmentovým škvrnám. Navyše pokožku hydratuje, čo je výborným základom pre ďalšie kroky pri zosvetlení pleti.

Hodnotí redaktorka Martina Rákoczyová: “Jednoznačne môžem prehlásiť, že rybí Inca Collagen pomohol môjmu organizmu, keď som to najviac potrebovala. Hydratoval moju pleť a pokožku, zlepšil pružnosť a pevnosť pokožky, odstránil strie po pôrode, vyhladil prvé vrásky, zjemnil a odstránil pigmentové škvrny a stopy po akné, zregeneroval vlasy a nechty, zlepšil a urýchlil hojenie pokožky pri popálení.”

Doprajte si kolagénovú kúru. Užívajte kolagén tri mesiace nepretržite po 3000 miligramov denne, čo je podľa vedeckých poznatkov presne vyvážená dávka. Inca Collagen pre jednoduché dávkovanie balí odporúčanú dennú dávku kolagénu do nezameniteľných zlatých sáčkov. Ideálnym obdobím na kolagénovú kúru je práve obdobie pred letom a počas neho. Vedeli ste, že kolagén pomáha udržať opálenie? Súvisí to s regeneračnými procesmi v pokožke, ktorá je dobre vyživená a nie je suchá, čím opálenie pretrváva. Predĺžte si leto a aj na jeseň sa budete môcť pýšiť krásne opálenou a zjednotenou zdravou pokožkou.

V prípade, že pozorujete skutočne veľké poškodenie pokožky (a to špeciálne platí v prípade, že ste sa nepekne spálili), dennú dávku kolagénu možno krátkodobo zvýšiť až na 10000 miligramov denne.

Kozmetika na zosvetlenie – naozaj funguje?

Účinných látok, ktoré zaberajú, je hneď niekoľko. Vitamín C, retinoidy, čiže deriváty vitamínu A, a tiež pravidelná exfoliácia pomocou AHA a BHA kyselín, ktoré šetrne odstraňujú odumreté bunky v najvrchnejších vrstvách pokožky. Tým postupne odstraňujú aj pigmentové škvrny. Tieto zložky ale musia byť v správnej koncentrácii, aby zaberali.

Hľadanie správneho krému na pigmentové škvrny ako hľadanie ihly v kope sena. Kozmetických produktov je obrovské kvantum a je dôležité nenaletieť na reklamné slogany. Pretože krém, v ktorom je mizivé množstvo účinnej látky, vám sotva pomôže zbaviť sa pigmentových škvŕn.

Naproti tomu stopercentný hydrolyzovaný Inca Collagen je vďaka spôsobu výroby spoľahlivou výživou pre kožu celého tela, čím dokáže pomôcť aj prevencii a zjemneniu pigmentových škvŕn. Navyše, účinkuje priamo zvnútra, keďže ide o mikronizovaný kolagén štiepený na malé peptidy, schopné jednoducho preniknúť cez tenké črevo do krvného obehu, a tým do celého tela. Kolagénová molekula je príliš veľká, preto je potrebné ju takto štiepiť. Aj z toho dôvodu sú kolagénové krémy pre pleť neúčinné, lebo sa v nich nachádzajú celé molekuly kolagénu neschopné preniknúť cez póry pokožky. Oproti tomu je hydrolyzovaný kolagén, ktorý sa užíva pitím, vždy lepšou voľbou.

Najlepšie riešenie na pigmentové škvrny? Prevencia!

Ak ešte pigmentové škvrny nemáte, je to super a radi by sme vám zagratulovali. Je tu však jedno ALE. Pigmentové škvrny sa tvoria celé roky a nemusia byť viditeľné hneď. Preto ich možno ešte nevidíte, ale ony sa už tvoria, pretože koža si pamätá na všetko. Opakované spálenie v mladosti, ale aj nešetrné zaobchádzanie a nezdravý životný štýl. To všetko sa vám vo vyššom veku môže nepekne vypomstiť.

Ak sa pýtate, kedy s prevenciou začať, naša odpoveď je jednoznačná: čím skôr, tým lepšie pre vás. Podčiarknuté a zrátané, tou najlepšou prevenciou je výživa pleti zvnútra aj zvonka, hydratácia a ochrana pred UV žiarením.

Starajte sa o svoju pleť, dodávajte jej pravidelne bioaktívny kolagén, pite dostatok vody a snažte sa zlepšiť si životosprávu, pretože to, ako žijete, sa vždy odzrkadlí na vašej pleti. Užívajte aj vitamín C, ktorý je esenciálnym antioxidantom pre celé telo. Podporuje vlastnú tvorbu kolagénu v tele, no navyše aj pomáha dodanému kolagénu, aby sa ľahšie do organizmu vstrebal. Práve preto Inca Collagen ku každej objednávke kolagénu zasiela grátis aj balenie vitamínu C. Kolagén a vitamín C spolu dokonale ladia nielen pre posilnenie imunity, ale aj pri prevencii poškodení kože.

Výhody

100% morský kolagén bez prísad, ktorý naozaj funguje
Prémiový trojzložkový kolagén z overených zdrojov (obsahuje kolagén typu I, II, III)
Bioaktívny (živý) kolagén, ktorý sa výborne vstrebáva
Denná dávka obsahuje 3 000 mg účinného hydrolyzovaného kolagénu
Hydrolyzovaný morský kolagén Inca Collagen
Skvelo rozpustný vo vode - nehrudkovatie ako iné
Samostatne balená denná dávka pre zachovanie účinku
Nemaskovaný sladidlami, farbivami ani ochucovadlami
Kolagén overený zákazníkmi s výbornými recenziami

Okrem toho je kolagén prevenciou aj voči stareckým škvrnám, pretože celkovo spomaľuje starnutie kože. Začnite preto s kolagénom čím skôr, aby ste sa takýmto problémom spojeným so starnutím úspešne vyhli. Doprajte telu mladosť dlhšie, než príroda plánovala! Nielenže spomalíte vznik vrások, ale zamedzíte aj mnohým poškodeniam kože spojeným so starnutím, vrátane pigmentových škvŕn. Nielenže spomalíte vznik vrások, ale zamedzíte aj mnohým poškodeniam kože spojeným so starnutím, vrátane pigmentových škvŕn.

Čo sa týka prevencie zvonka, o svoju pleť sa starajte s pomocou kozmetiky určenej pre váš typ pleti, a to tak, aby ste sa – pokiaľ je to možné – vyhýbali zápalovým procesom v koži. Ak máte sklon ku kožným chorobám, ako je akné či rôzne dermatitídy, venujte sa pleti ešte dôslednejšie a neváhajte riešiť jej stav s dermatológom. Pamätajte na to, že zápaly kože sú rizikovým faktorom pre neskorší vznik pigmentových škvŕn.

K používaniu správnej kozmetiky patrí aj ochrana pred slnečným žiarením. Zdravé opaľovanie spočíva v používaní vysokého ochranného faktora v kréme (SPF 50+), ale pred slnečnými lúčmi sa chráňte celoročne, aj keď sa neopaľujete. UVA lúče vás síce nespália, ale prenikajú hlboko do pleti a sú zodpovedné za predčasné starnutie kože, pigmentové škvrny a mnoho ďalších poškodení. Preto si zvyknite na každodenné používanie pleťového krému na tvár s faktorom aspoň SPF 20. A to aj počas zimy.

Pri ochrane pred slnkom pomôže aj mechanická bariéra, ako je klobúk či šatka a slnečné okuliare. Ak užívate rôzne druhy liekov, najmä antibiotiká či antikoncepciu, so slnkom buďte o to opatrnejší.

Pigmentové škvrny sú, ako vidíte, prepojené s mnohými rizikovými faktormi a môžu byť dôsledkom zlej starostlivosti o pleť v minulosti. Kolagén sa ale nie nadarmo nazýva aj elixírom mladosti a v spojení s ďalšou starostlivosťou a prevenciou dokáže veľmi účinne zamedziť aj tomuto nepríjemnému problému. Táto esenciálna bielkovina spája bunky a rieši viacero problémov súbežne, preto pravidelným užívaním Inca Collagen rozhodne nešliapnete vedľa.

Prajeme vám krásnu a zdravú pleť bez pigmentových škvŕn!

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×