Ako sa správne opaľovať

Zrejme väčšina z nás sa už nevie dočkať poriadneho leta. Hoci tento rok pravdepodobne zažijeme dovolenkovú sezónu v obmedzenom režime, nie je dôvod na smútok. Slniečko, opaľovanie, vodu a čerstvý vzduch si môžeme užiť aj v domácom prostredí, nemusíme vôbec cestovať za hranice. Grilovačky, kúpaliská, prírodné jazerá a stanovačky, ale i obyčajné pohodlné povaľovanie sa na lehátku na terase, balkóne či záhrade – zahrialo vás pri srdci? Úplne chápeme.

Užite si to naplno, ale pritom bezpečne! Máme na mysli vplyv slnečných lúčov, a keďže pokožka patrí medzi naše hlavné oblasti záujmu, pripravili sme pre vás súhrn rád, ako sa správne opaľovať. Takýchto článkov ste už čítali mnoho, ale my pôjdeme do detailov. Ako funguje UV žiarenie, ako pri opaľovaní pomáha ochranný faktor a kolagén, čo na to hovorí veda a čo teda presne robiť, aby ste sa nespálili? Poďme na to po poriadku.

Čo sa deje s pokožkou pri opaľovaní?

Znie to zvláštne, ale to, čo zvonka vnímame ako sexi opálenie, je v skutočnosti ochranný mechanizmus kože. Keď na ňu dopadá ultrafialové žiarenie, bunky tesne pod povrchom kože zvané melanocyty začnú produkovať melanín. Je to pigment, ktorý pohlcuje UV žiarenie a tým ju chráni. Zároveň pokožku sfarbuje do hneda.

Čím viac melanínu pokožka produkuje, tým ľahšie – teda bez spálenia, a prirodzene do hneda – sa opálite. Problém nastáva, ak pokožka nedokáže melanín produkovať v dostatočnej miere – dobre to poznajú ľudia so svetlou pokožkou a vlasmi.

Dá sa všeobecne povedať, že čím svetlejší je prirodzený odtieň pokožky, tým vyššie je riziko spálenia sa. Ľudia s veľmi svetlou pokožkou sa v princípe do hneda opáliť nedokážu – vždy tomu predchádza opálenie do ružova, až do červena. Svetlé typy by sa teda mali opaľovať postupne a minimálne niekoľko prvých dní nepretržitého pobytu na slnku sa chrániť telovou kozmetikou s najvyšším ochranným faktorom. Ideálne po celú dovolenku. Práve “svetlokožci”, deti a dospievajúci čelia najväčším zdravotným rizikám v súvislosti s poškodením buniek UV žiarením.

Avšak pozor. Ak aj máte prirodzene tmavšiu pokožku, dobre sa opaľujete a nikdy sa nespálite, nenechajte sa tým učičíkať! Jedna vec je nespáliť sa, a druhá spomínané zdravotné riziká. A tie, pri nedostatočnej ochrane pokožky, hrozia skutočne každému. Dokonca aj ľuďom tmavej pleti.

Aké sú riziká opaľovania sa

Vystavovať sa pri opaľovaní v priveľkej miere UV lúčom a bez dostatočnej ochrany môže byť aj fatálne. Nejde tu len o riziko spálenia sa, ale najmä o dlhodobé vplyvy:

  • slnečné žiarenie, konkrétne UVA lúče prenikajú až do spodnej časti kože, dermis, kde devastujú fibroplasty produkujúce kolagén, pokožka je dehydrovaná, následkom čoho začína koža predčasne starnúť a vznikajú vrásky,
  • ultrafialové žiarenie môže spôsobiť alergickú reakciu – takzvaná alergia na slnko, ktorá sa prejavuje drobnými zapálenými pupienkami, šupinkami, začervenaním a svrbivou kožou,
  • následkom sú tiež pigmentové škvrny, ktoré sú spojené s nadmernou tvorbou melanínu,
  • UV lúče poškodzujú DNA buniek, čo môže viesť ku skvamocelulárnemu karcinómu kože,
  • poškodené melanocyty môžu prerásť až v melanóm, ktorý predstavuje len 2% spomedzi typov rakoviny kože, no až 90% tých rakovinových ochorení kože, ktoré končia smrťou.

Škodlivému UV žiareniu sa dá ťažko vyhnúť, ak sa pohybujete vonku – odráža sa od vody, snehu aj piesku, prechádza bez problémov sklom aj letným oblečením. Hoci sa vám môže zdať, že cez sklo v miestnosti vás slniečko neopáli, škodlivé vplyvy UV žiarenia sú rovnaké. Otázka dostatočnej ochrany pred slnkom je teda už celoročnou témou. V lete je to však doslova otázka prežitia.

Vyznáte sa v údajoch na opaľovacích krémoch?

Aby ste vedeli, ako presne sa chrániť, je potrebné pochopiť princíp fungovania opaľovacích krémov. Zaujímať vás bude stupeň ochrany, ktorý nájdete pod skratkou SPF, prípadne OF. Ďalej by ste mali sledovať rozsah ochrany, teda pred ktorými lúčmi vás opaľovák chráni.

Slnečné žiarenie sa totiž delí na tri skupiny: UVA, UVB a UVC. Z nich dve skupiny, UVA a UVB lúče, poškodzujú bunky kože. UVA lúče prenikajú hlboko do pokožky a sú zodpovedné za dlhodobé poškodenia, ako je predčasné starnutie kože a vrásky. UVB sú kratšie typy lúčov a spôsobujú okamžité spálenie kože, s neskoršími vážnymi následkami v podobe kožných chorôb, aj rakoviny.

S tým úzko súvisí aj výber opaľovacích krémov. Pri ich výbere sledujte informácie na obale: väčšina bežných opaľovacích prostriedkov totiž chráni len pred UVB lúčmi, teda tými, ktoré majú na svedomí bezprostredné spálenie. Ak chcete kompletnú ochranu pred oboma typmi, musíte hľadať opaľovacie krémy so širokospektrálnou ochranou.

Čo je to vlastne SPF? Skratka pochádza zo spojenia “sun protection factor”, v slovenčine môžete nájsť skratku OF ako “ochranný faktor”. Číslica pri tejto skratke hovorí o stupni ochrany. Čím vyššia, tým lepšie.

Podľa toho delíme opaľovacie krémy na:
● ochranné krémy s nízkym stupňom ochrany – SPF 15 a menej
● ochranné krémy so stredným stupňom ochrany – SPF 15 – SPF 30
● ochranné krémy s vysokým stupňom ochrany – SPF 30 až SPF 50.

Čo to vlastne znamená? Stupeň ochrany je odvodený od toho, ako dlho s daným produktom môžete byť na slnku bez toho, aby vás spálilo. Ráta sa s tým, že ak bez ochranného krému vašej pokožke trvá napríklad 5 minút, kým začne červenieť a teda sa spáli, ochranný faktor predĺži túto dobu toľkokrát, koľko je jeho hodnota. V prípade SPF 15 by to teda znamenalo 15 x 5 minút, to znamená, 75 minút na slnku.

Prečo nestačí len opaľovací krém

Už z doteraz popísaného zrejme tušíte, že samotný opaľovák na prevenciu pred spálením a poškodením kože nestačí. Ak budete mať pleť celkovo v zlom stave, ani najsilnejší opaľovací krém vás pred poškodením nemusí ochrániť. Tento princíp platí pri kozmetike všeobecne. Určite poznáte množstvo reklám na kolagénové krémy, s tými je to však dosť komplikované. Kolagén má veľkú molekulu, ktorá prakticky nie je schopná preniknúť cez póry v koži až do hlbšej vrstvy, kde ho pleť potrebuje.

Živiny dodávané zvonka jednoducho nestačia, pleť je potrebné vyživovať aj zvnútra. Zdravá, hydratovaná a dobre vyživená pleť bude na slnečné lúče reagovať omnoho lepšie.

Ako na to? Zdravá strava, dodržiavanie pitného režimu, a kolagén! Ten však dodávajte vnútorne: pomocou kvalitného výživového doplnku.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Bez kolagénu sa pri opaľovaní nezaobídete

Hovorili sme o tom, že slnečné žiarenie znižuje produkciu kolagénu – ničí fibroplasty produkujúce túto nenahraditeľnú bielkovinu, ktorá je primárnym stavebným prvkom kože. Spolu s elastínom sa kolagén stará to, aby bola pokožka pružná, mladistvá a so zdravým jasom a tónom.

„Kolagén je stabilný proteín, ktorý je základnou stavebnou hmotou intersticiálneho spojivového tkaniva a zabezpečuje jeho mechanickú pevnosť. Vlákna kolagénu sú mäkké, ohybné a veľmi pevné,“ hovorí MUDr. Jana Molčanová z dermatologickej kliniky Medoderm.

Kolagén je pre telo ako elixír mladosti. Podporuje hydratáciu pleti, preto jeho nedostatok má za následok stratu vody, z toho potom plynú problémy ako suchá pleť bez jasu, s rýchlo sa tvoriacimi vráskami. Bohužiaľ si však ľudský organizmus túto esenciálnu bielkovinu tvorí v dostatočnom množstve len do určitého veku. A pomerne skoro – už po 45. roku života telo vlastný kolagén ďalej netvorí. Účinky slnečného žiarenia tento proces ešte zrýchľujú. Našťastie a na veľkú radosť nás, ktorí milujeme leto a slnenie, riešenie existuje! Kolagén si môžeme už od mladého veku priebežne dopĺňať vo forme výživového doplnku. A počas leta je jeho dopĺňanie ešte dôležitejšie.

Na tom, aké skvelé má takýto kolagén účinky, sa medicínski odborníci už dávno zhodujú.

„V strednom veku sú tieto výživové doplnky nenahraditeľnou zbraňou v prevencii starnutia kože, nechtov, kĺbov a šliach. Najmä po 40. roku života je vhodné užívanie výživových doplnkov s obsahom kolagénových peptidov,“ potvrdzuje doktorka Molčanová.

Štúdie jednoznačne potvrdzujú účinky kolagénu na pleť – spomaľuje starnutie, podporuje hydratáciu pleti. Existuje výskum, v ktorom sa účinky kolagénu na pleť testovaných žien prejavili už po mesiaci užívania. Aby však takýto kolagén správne fungoval, musí byť podávaný v správnej forme. Keďže je kolagénová molekula taká veľká, je potrebné ju rozbiť na menšie fragmenty. Výživový doplnok, ako je náš Inca Collagen, sa vyrába šetrnou metódou – hydrolýzou. Pomocou nej sa kolagénové molekuly štiepia za studena na jednotlivé peptidy a takto spracovaný hydrolyzovaný kolagén ostáva v živej, bio-aktívnej forme, ktorá je najviac podobná ľudskému kolagénu. Telo ho tak dokáže bez problémov zužitkovať. Navyše, Inca Collagen je prémiový trojzložkový morský kolagén, vyrábaný z kvalitných surovín. Ide o vedľajšie produkty morských rýb, čo zaručuje jeho vysokú kvalitu, čistotu a tým pádom výbornú vstrebateľnosť.

Romana Ljubasová: Kolagén je pre mňa spojivom, spája tkanivá, bunky a komunity

Inca Collagen je s letom nerozlučiteľne spätý už od momentu jeho vzniku – nápad na výrobu vlastného jedinečného morského kolagénu dostala zakladateľka firmy Romana Ljubasová práve na dovolenke v Thajsku. “Kamarát sa spálil a išla som mu robiť tlmočníka do lekárne. Lekárnička mi začala doslova pchať kolagén, že to najviac pomôže. Nedala si vysvetliť, že my potrebujeme skôr masť, a silný opaľovací krém. Nedala sa odbiť. Takže sme kamaráta dopovali kolagénom a výsledok ma prekvapil. Po niekoľkých týždňoch sa mu koža vyliečila a žiarila zdravím aké sme mu až závideli. Bola som tak fascinovaná, že som s kolagénom začala sama experimentovať,” rozpráva o začiatkoch Inca Collagen Romana Ljubasová.

Dlhodobá poctivá príprava pleti na každoročné slnenie pomocou kvalitného kolagénu je teda ideálny základ leta.

Tipy a rady, ako sa správne opaľovať

Takže si to zhrňme: ak ide o bezpečné slnenie, základom je kožu na leto dobre pripraviť, a počas pobytu na slnku ju potom dobre chrániť.

Dodajte pokožke vitamíny a kolagén
Príprava pokožky na leto spočíva v dodávaní kvalitného kolagénu, ale aj iných zložiek s prospešnými účinkami pre pleť. Napríklad betakarotén, čiže provitamín A, ktorý je veľmi známym pomocníkom spájajúcim sa s letom. Betakarotén môžete telu dodať konzumáciou ovocia a zeleniny, ktoré ho obsahujú: mrkva, kel či sladké zemiaky. Môžete ho tiež príjmať vo forme kapsúl, a začať by ste mali minimálne niekoľko týždňov pred začiatkom leta. Je dokázané, že betakarotén znižuje senzitivitu na slnečné žiarenie.

Kolagén + Vitamín C

Vitamín C a dopravu zdarma dostanete od nás ako darček k nákupu. Použite zľavový kód a nakúpte teraz ešte o 5€ výhodnejšie cez e-shop.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Ďalším skvelým antioxidantom je vitamín C, ktorý tvorí aj s kolagénom nerozlučnú dvojicu. Práve preto aj Inca Collagen ku každému baleniu kolagénu grátis pridáva vitamín C s postupným uvoľňovaním v ideálnej dávke 500 mg. Vitamín C podporuje tvorbu vlastného kolagénu, preto je céčko pre pleť ďalším významným životabudičom. O ďalších vitamínoch pre pleť hovorí dermatologička MUDr. Jana Molčanová: “Počas letnej sezóny odporúčam užívanie vitamínov C, E a resveratrolu, ktoré bránia poškodeniu kože slnečným žiarením a dokážu reparovať škody ním spôsobené. Keďže slnečné žiarenie spôsobuje výrazne rýchlejšie starnutie pokožky, je užívanie kolagénu vhodným spôsobom, ako mu zabrániť.“

Hudobník Peter: Kolagén mi zachránil spálený chrbát

Leto a kolagén k sebe skrátka patria. Že to naozaj funguje, pocítil doslova na vlastnej koži aj hudobník Peter Jarábek zo skupiny The Rockin´ Balls, ktorý si raz počas leta veľmi nepríjemne spálil chrbát. Keďže Peter patrí k svetlým fototypom, spáli sa veľmi ľahko. V takýchto prípadoch odporúčame až strojnásobiť dennú dávku kolagénu a doplniť ju bežným množstvom vitamínu C, čo pomohlo aj v tomto prípade. Petrovi sa pokožka zregenerovala do niekoľkých dní a bez nepríjemných následkov.

Ako dlho sa opaľovať

Myslite na to, že melanín sa tvorí len po určitú hranicu a potom už nestmavnete. Každý deň by ste teda mali na slnku tráviť čas maximálne do tohto hraničného bodu. Obvykle sú to 2 až 3 hodiny. Ak budete na slnku dlhšie, už vás neopáli, ale riziko poškodenia kože bude stúpať. Dávajte si preto pravidelné pauzy v tieni!

Počas najprudších páľav, teda od 11. do 15. hodiny, by ste na slnku mali tráviť len kratučké intervaly – maximálne pár minút. Ak ste sa tento rok ešte vôbec neopaľovali, týmto hodinám sa radšej úplne vyhýbajte. Neskôr, keď už budete mať určitý “základ” opálenia, môžete postupne v tomto čase na slnku tráviť viac času. Ideálne na bezpečné opaľovanie sú dopoludňajšie hodiny do 11:00, prípadne popoludní po 16. hodine. Samozrejme, počas celej tejto doby na priamom slnku sa chráňte opaľovacím krémom.

Udržujte si zdravé stravovanie a pitný režim

Nezabudnite ani na zdravý životný štýl, veď zrejme už viete, že ten má do veľkej miery dosah na zdravie a krásu pleti. Negatívnym príkladom je fajčenie, ktoré v spojení s nadmerným slnením môže mať pre pleť skutočne zničujúce následky. Ak teda fajčíte, o to dôležitejšie je starať sa o pleť vo všetkých ostatných sférach, ako je len možné. Jedzte zdravé potraviny bohaté na lykopén – tie pomáhajú chrániť pleť pred škodlivými účinkami UV žiarenia. Možno vás poteší, že medzi ne patrí aj červený melón, či rajčiny – typický letné plody.

Dbajte na hydratáciu pleti. Pite aspoň dva litre tekutín denne, a začínajte tento pitný režim práve kolagénom. Ten sa ideálne vstrebáva do tela, keď sa užíva v nápoji. Ráno si rozmiešate jeden sáčok čistého kolagénu Inca Collagen vo forme prášku v pohári čistej vody alebo pomarančového džúsu, necháte rozpustiť a vypijete. Takto hneď ráno dostanete do tela odporúčanú 3000 miligramovú dávku kvalitného kolagénu a zároveň telo naštartujete na pitný režim, ktorý si už potom stačí odsledovať. Pri práci majte po ruke fľašu s čerstvou vodou, ideálne nesladenou. Tak ani pri najväčšom zanietení určite nezabudnete, že sa máte napiť.

Na záver ešte zopár ďalších užitočných tipov, ako sa prirodzene a zdravo opaľovať:

1. Obnovujte si pravidelne každé dve hodiny opaľovací krém. Voda a pot ho zmývajú, taktiež sa znižuje jeho ochranná schopnosť, preto ak ste na slnku dlhšie, nezabudnite sa znova natierať.
2. Pokožke môžete dopomôcť aj prírodnými olejmi, v ktorých sa prirodzene vyskytuje ochranný faktor. Takým je napríklad stopercentný malinový olej, mrkvový olej, avokádový alebo kokosový olej. Samotné vám na ochranu pleti nepostačia, no spolu s kvalitným opaľovacím krémom pomôžu pokožku vyživiť a hydratovať.
3. Pred každým opaľovaním odporúčame pokožku pripraviť pomocou telového peelingu, aby ste odstránili odumreté bunky z kože.
4. Predĺžte si opálenie vďaka kolagénu! Ani po návrate z dovolenky nezabúdajte ďalej užívať Inca Collagen – vaša pokožka sa vám za túto starostlivosť poďakuje výborným vzhľadom. Slniečko pokožku počas dovoleniek zároveň veľmi namáha a vysušuje, no vďaka neustálemu prísunu kolagénu bude krásne hydratovaná a pružná. A na zdravej a hydratovanej pokožke vydrží aj opálenie o poznanie dlhšie.

Prajeme vám krásne leto plné zážitkov a zdravého opaľovania bez spálenia!

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×