Vypadávanie vlasov u žien

Vypadávanie vlasov sa považuje obvykle za problém mužov, stretávajú sa s ním však aj ženy. Menej ako 45% žien si po celý život uchová bujnú hrivu. Čo spôsobuje padanie vlasov u žien? Častou príčinou je syndróm zvaný FPHL (Female Pattern Hair Loss), ktorého výskyt sa zvyšuje s rastúcim vekom. Tento typ padania vlasov môže u žien nastupovať už od 40. roku veku.

Ide o dedičný stav a príslušné gény možno zdediť od matky, alebo od otca, prípadne od oboch. Ženy trpiace padaním vlasov mávajú aj psychologické ťažkosti a v ich dôsledku problémy s fungovaním v spoločnosti. Vzhľadom k tomu, že ide o chronický, postupne sa zhoršujúci stav, sú dôležité včasná diagnóza a liečba. To môže pomôcť zastaviť následné vypadávanie vlasov u žien.

Niekedy ale môže byť príčinou padania vlasov i nedostatok živín. Pre vlasy sú nimi najmä vitamíny skupiny B, minerály a kolagén. V takom prípade je riešenie problému veľmi jednoduché: vlasy potrebujú nakŕmiť. A práve vitamíny sú pre vlasy ako krmivo a kolagén je stavebná bielkovina v koži, ktorá má vplyv aj na kvalitu vlasov. Dnes už vieme, že kolagén tvorí až 80% ľudskej kože a tá je zásobárňou živín aj pre vlasy a nechty. Preto odporúčame zamerať sa aj na príjem kolagénu a vitamínov. Neverili by ste, k akému výraznému zlepšeniu kvality vlasov sa môžete dopracovať.

Ďalších dôvodov k padaniu vlasov u žien je celá rada. Siahajú od zdravotných ťažkostí cez hormonálne zmeny až po stres. Nie je vždy ľahké zistiť kľúčovú príčinu, takže uvádzame niektoré možnosti spolu s príslušnými opatreniami.

Ako rastú vlasy

Ak sa pýtate, čo robiť s padaním vlasov u žien, je dobré najprv pochopiť, ako vlastne vlasy rastú. Človek má na hlave približne 100.000 vlasových folikulov. Vlas rastie zo dna folikulu z oblasti zvanej korienok. Ten vyživujú krvné vlásočnice, ktoré umožnia vlasu rast. Vlas rastie nahor smerom k pokožke cez mazové žliazky. Maz z mazovej žliazky udržuje vlas lesklý a mäkký. Príliš veľa mazu vedie k mastnému vzhľadu vlasov. Vo chvíli, keď vlas prejde cez pokožku, už je mŕtvy. Rastie ďalej rýchlosťou zhruba 1,25 cm za mesiac. Na hlave teda zostáva zhruba 2-6 rokov. To je približne dĺžka jeho rastovej fázy. Potom na určitú dobu prestane rásť, predtým než vypadne. Odpočinková fáza vlasového folikulu sa označuje ako telogénna fáza. Potom cyklus začína nanovo.

Príznaky padania vlasov u žien

Vypadávaniu vlasov možno podľa príčiny predchádzať rôznymi spôsobmi podľa typu padania vlasov – buď môže ísť o náhle vypadávanie väčšieho množstva vlasov, alebo o postupné rednutie časom. Môže byť užitočné viesť si denník o zmenách, ktoré si všimnete, alebo symptómoch, ktoré zažívate, a hľadať v nich zákonitosti.

Príznaky zahŕňajú:

  • celkové rednutie. Postupné rednutie od temena hlavy je najčastejším typom padania vlasov. Postihuje tak mužov, ako aj ženy. Zatiaľ čo u mužov dochádza k ústupu začiatku vlasového porastu, ženy zvyčajne registrujú jeho rozšírenie.
  • holé miesta. Môžu byť kruhovité alebo rôzneho tvaru, často pripomínajú veľkosťou mincu. Pokožka býva v týchto miestach svrbiaca alebo dokonca bolestivá bezprostredne predtým, než vlasy vypadajú.
  • hromadné vypadávanie vlasov. Môže dôjsť k náhlemu vypadnutiu väčšieho množstva vlasov, najmä po emočnej či fyzickej traume, často pri umývaní alebo česaní vlasov, čo vedie k celkovému zrednutiu hrivy.
  • úplná strata vlasov. Počas určitých zdravotných stavov, najmä pri liečbe chemoterapiou, môže dôjsť k náhlemu vypadávaniu vlasov a chlpov po celom tele.

Teraz sa pozrieme na hlavné typy vypadávania vlasov u žien a ich príčiny.

4 typy padania vlasov (alopécia)

Pojem “alopécia” jednoducho znamená “padanie vlasov”. Nejde o nákazlivú chorobu ani o súvislosť s nervovými príčinami. Existuje celý rad typov alopécie, ktorých príčiny sú od genetiky cez postupy starostlivosti o vlasy alebo stavy, kedy imunitný systém napáda vlasové folikuly.

  • Androgénna alopécia je plešatosť či padanie vlasov u žien spôsobená geneticky a vystopovateľná v rodinnej histórii. Ide o hlavnú príčinu padania vlasov u žien a všeobecne nastupuje medzi 12. a 40. rokom života. Zatiaľ čo u mužov sa plešatenie prejavuje ustupujúcou čiarou vlasov, padanie vlasov u žien začína ako všeobecné rednutie.
  • Alopecia areata je lokálne padanie vlasov, ku ktorému dôjde náhle na hlave či na tele. Zvyčajne začína jednou či dvoma guľatými plešatým miestami, ktoré sa môžu alebo nemusia prekrývať.
  • Jazvová alopécia (alopecia cicatricielle) je skupina podmienok, ktoré spôsobujú nevratnú stratu vlasov zjazvením folikulov po vypadnutí vlasu, čiže ich náhradou nefunkčnými tkanivami.
  • Traumatická alopécia spôsobuje padanie vlasov v dôsledku postupov starostlivosti o vlasy. Vlasy sa môžu lámať po použití horúcich hrebeňov, fénov, zariadení na narovnávanie vlasov, alebo určitých chemikálií na farbenie či narovnanie vlasu.

Vypadávanie vlasov môže spôsobovať množstvo zdravotných ťažkostí

Niektoré zdravotné ťažkosti vedú priamo k padaniu vlasov, či už prostredníctvom narušenia hormonálnej rovnováhy ako v prípade štítnej žľazy; zjazvením folikulov v dôsledku kožných problémov ako dermatofytóza; alebo v dôsledku autoimunitných porúch ako celiakia, kedy organizmus napáda sám seba.

Váš lekár zohľadní všetky ťažkosti, ktoré máte, spolu s padaním vlasov, aby pomohol nájsť príčinu. To môže vyžadovať čokoľvek od prehliadky cez krvné testy, až po biopsiu pokožky na hlave.

Niektoré problémy, ako napr. celiakia, môžu byť geneticky podmienené. Ak máte v rodine problémy, ktoré viedli k padaniu vlasov, nezabudnite o tom lekárovi povedať.

Ako súvisí padanie vlasov u žien s kolagénom

Kolagén je pre ľudské telo z vývojového hľadiska jednou z najzákladnejších bielkovín. Je totiž základom pohybového aparátu a kože, spojivom buniek, drží pohromade tkanivá. Je zodpovedný za pružnosť a sviežosť pokožky, za pohyblivé kĺby, ale aj pevné nechty a zdravé vlasy.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Bohužiaľ si ho ale ľudské telo tvorí v dostatočnom množstve len do určitého veku, produkcia kolagénu s vekom klesá. Aj iné faktory okrem veku môžu prispievať k znižovaniu tvorby kolagénu. A ak ho je nedostatok, prejavuje sa to postupne typickými prejavmi starnutia organizmu. Na koži vidíme nedostatok kolagénu ako stratu prirodzenej hydratácie, čoho následkom sú vrásky a pribúdajúce problémy kože. Druhotným následkom je potom znižujúca sa kvalita vlasov a nechtov. Pre rast zdravých vlasov a nechtov je totiž kolagén veľmi podstatný. Vlas pozostáva z keratínových buniek. Ak je keratín kvalitný, vlasy sú pružné a zdravé. Ak však nedostanú vlasy živiny, ktoré potrebujú, kvalita keratínu sa znižuje a vlasy sa môžu lámať, štiepiť a v najhoršom prípade hromadne vypadávať.

Preto je vhodné začať s dopĺňaním kolagénu zvonka, a to už vo veku okolo tridsiatky. Pozitívne účinky pri každodennom niekoľkotýždňovom užívaní čistého kolagénu vo forme prášku rozpusteného v pohári vody boli overené mnohými štúdiami. Významné sú najmä účinky na pohybový aparát, pokožku, nechty a vlasy. Kvalitným a osvedčeným kolagénovým prípravkom na trhu je Inca Collagen, prémiový trojzložkový morský kolagén pripravovaný šetrnou metódou – špecifickou enzymatickou hydrolýzou. Čo to znamená? Ide o metódu spracovania za studena pomocou enzýmov, takže nedochádza k poškodeniu molekuly kolagénu z prvotných surovín. Molekula sa len opatrne štiepi na jednotlivé homogénne fragmenty, ktoré majú zachovanú štruktúru helixu. Práve vďaka nej ľudské telo fragmenty rozozná a dokáže ich znova použiť  na vytvorenie nových kolagénových molekul. Ide o najčistejšiu formu kolagénových peptidov, telo ich absorbuje bez problémov a pomocou krvného obehu doručí tam, kde ich najväčšmi potrebuje. V tomto prípade – k vlasom.

Čo všetko kolagén dokáže?

  • dodáva vlasom aminokyseliny potrebné pre tvorbu keratínu,
  • dokáže opraviť poškodené vlasové folikuly, vďaka čomu podporuje opätovnú tvorbu nových vlasov,
  • má tiež vplyv na tvorbu melanínu, preto dokáže redukovať aj výskyt šedín.

Vypadávanie vlasov môže spôsobiť nedostatok vitamínov B

Nedostatok určitých vitamínov a minerálov môže tiež viesť k rednutiu vlasov či dokonca k ich vypadávaniu u žien. Niektorí dermatológovia sú názoru, že nedostatočný prísun červeného mäsa alebo vegetariánska diéta môžu spôsobiť padanie vlasov.

Červené mäso a iné potraviny živočíšneho pôvodu obsahujú viac železa, čo je minerál podporujúci rast vlasov a tela. Ženy majú sklon k nedostatku železa už kvôli strate krvi počas menštruácie, takže nedostatočný prísun železa v potrave môže viesť k nedostatku tohto dôležitého minerálu.

Poruchy príjmu potravy ako anorexia nervosa môžu tiež viesť k nedostatku vitamínov a rednutiu vlasov. Deficiencie považované za spúšťače straty vlasov zahŕňajú nedostatok zinku, aminokyseliny L-lyzínu, vitamínov B6 a B12.

Menopauza a hormonálna nerovnováha

U žien môže dochádzať k padaniu vlasov v menopauze kvôli zníženiu produkcie hormónov – estrogénu a progesterónu. Tieto zmeny tiež vedú k symptómom ako je nepravidelnosť menštruačného cyklu, suchá pokožka, nočné potenie, priberanie a suchá sliznica vo vagíne. Tento stres organizmu môže navyše zhoršiť padanie vlasov. Preto sa tak často objavuje vypadávanie vlasov u žien po 40.

U niektorých žien môže dôjsť k rednutiu a padaniu vlasov po vysadení antikoncepcie. Prečo? Opäť ide o hormonálne zmeny, najmä klesajúcu hladinu estrogénu, čo môže dočasne viesť k prerušeniu životného cyklu vlasov.

Samozrejme, k výraznému kolísaniu hormónov dochádza aj v období tehotenstva a po pôrode, s čím môže súvisieť rednutie vlasov u žien a ich nadmerné vypadávanie. Aj v tomto náročnom období môže byť kolagén nápomocný. Mnoho žien už pocítilo účiny Inca Collagen počas obdobia kolísania hormónov: “V prvom rade som ho začala užívať kvôli vypadávaniu vlasov a ich zlej kvalite. Už po takomto krátkom čase mi vlásky zhustli a prestali sa lámať. Po troch detičkách som užívala rôzne vitamíny, toniká na vlasy aj rôzne šampóny, ale až Inca Collagen mi pomohol,” hodnotí spokojná zákazníčka Paula Rovná.

Vypadávanie vlasov môže byť spôsobené rôznymi druhmi stresu

Ak ste v emočnom alebo fyzickom strese, môže to viesť k padaniu vlasov. Udalosti ako úmrtie v rodine, väčší chirurgický zásah alebo závažné ochorenia môžu spôsobiť, že telo zablokuje určité procesy ako je rast vlasov.

Medzi padaním vlasov a stresovou udalosťou je asi trojmesačný odstup, takže keď si všimnete padanie vlasov, nemusí byť jednoduché priamo zistiť spúšťací moment.

Ak však máte redšie vlasy, uvažujte o možných udalostiach či situáciách vo vašom živote, ktoré vám mohli spôsobiť značný stres. Vypadávanie vlasov spôsobené stresom je všeobecne dočasné. Vlasy môžu zase začať rásť, akonáhle udalosť odznie a folikuly zase začínajú vytvárať nové vlasy.

Ako zastaviť padanie vlasov u žien

Strata vlasov spôsobená stresom alebo hormonálnymi zmenami ako je tehotenstvo alebo menopauza nemusí vyžadovať liečbu. Padanie vlasov skončí samo, akonáhle sa telo prispôsobí. Avšak kolagén dokáže tento proces urýchliť. Užívaním kolagénu po pôrode môžete jedine získať. Chýbajúce živiny následkom hormonálnych výkyvov sa tak rýchlejšie dostanú k vlasom. Navyše majú aminokyseliny obsiahnuté v kolagéne potenciál pôsobiť aj na odblokovanie štítnej žľazy zodpovednej za hormonálnu rovnováhu, alebo pomôcť znížiť produkciu stresového hormónu kortizolu

Deficiencia živín často tiež nevyžaduje liečbu okrem potravinových doplnkov, ak nie je deficiencia spôsobená príslušným zdravotným stavom. A akékoľvek zdravotné faktory, ktoré vedú k padaniu vlasov, by sa mali liečiť priamo liečbou príčiny, a nie len jej symptómov.

Ak ale príčinou skutočne je nedostatok živín, odporúčame okrem kolagénu doplniť aj:

  • vitamín C, D, E a biotín,
  • zinok,
  • selén,
  • železo,
  • horčík.

Samozrejmosťou by mala byť pestrá a vyvážená strava a zdravý životný štýl.

Pri výbere správneho kolagénu sa odporúčame spoľahnúť na osvedčenú kvalitu a dlhoročnú tradíciu. Pri kolagéne ako výživovom doplnku je obzvlášť dôležité porozumieť tomu, ako funguje a prečo musí byť čistý a neochutený. Dnes na trhu nájdete množstvo napodobenín s príchuťami, ktoré ale môžu byť celkom neúčinné. Fragmenty kolagénu sú totiž citlivé a rôzne prídavné látky ako sú arómy, kyseliny a ochucovadlá môžu narušiť jeho účinky.

„Fragmenty kolagénu môžu s rôznymi prímesami reagovať tak, že sa prímesi niekde na fragmenty uchytia. Táto väzba a to, či k tomu dôjde, závisí na type prímesi a na charakteristike prostredia. Táto väzba sa môže v žalúdku rozpadnúť, ale nemusí. Ak prímesi zostanú uchytené, môžu obmedzovať absorpciu. Po prechode do krvného riečiska môžu obmedzovať prienik do buniek, ktoré majú potenciál k spracovaniu fragmentov kolagénu,“ vysvetľuje doktorka Dagmar Petrová. Skrátka, kolagénový doplnok by ste si mali dôkladne preveriť a investovať len do takého, ktorý je čistý, bioaktívny a bez prídavných látok. Ideálne je, ak obsahuje aj viaceré typy kolagénov, pretože v ľudskom tele sa nachádza najviac kolagén typu I., ale aj ďalšie štyri typy.

Inca Collagen obsahuje kolagén I., II. a III., je teda trojzložkový a spĺňa aj všetky ďalšie kritériá kvality: je bioaktívny, 100% čistý bez príchute a z morských rýb, ktorých kolagén sa vyznačuje vysokou molekulárnou čistotou a ľahkou stráviteľnosťou. To je aj dôvod, prečo výborne účinkuje a odporúčajú ho toľkí spokojní zákazníci.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Ak už hovoríme vyslovene o liečbe príčin vypadávania vlasov u žien, existuje množstvo možných liečiv a procedúr liečby padania vlasov spôsobeného plešatosťou a inými alopéciami u žien. Na dosiahnutie kompletných výsledkov môže byť potrebné užívať jeden liek, alebo kombináciu liečiv počas mesiacov či rokov.

Myslite aj na správnu starostlivosť

Za nadmerné vypadávanie vlasov u žien môže niekedy aj nesprávne zaobchádzanie s vlasmi. Priznajme si, niekedy to s úpravami vlasov preháňame, či už ide o časté farbenie, dennodenné tepelné upravovanie v podobe fénovania horúcim vzduchom alebo žehlenia, ale tiež môže vlasom uškodiť nesprávne umývanie, sušenie či česanie. Napríklad, vlasové folikuly trpia pri príliš zopnutých účesoch.

Naše odporúčanie teda znie, doprajte vlasom voľnosť. Nechajte ich bez chemických úprav aspoň pár týždňov, umývajte ich pomocou jemnej vlasovej kozmetiky (nevynechávajte kondicionér) a dávajte si pozor na prehnané drhnutie, a to aj pri sušení. Na rozčesávanie používajte špeciálne kefy a nikdy sa nepokúšajte vlasy rozmotávať silou. Noste ich častejšie rozpustené a vyhýbajte sa zopnutým drdolom a konským chvostom.

Správna starostlivosť a doplnenie kolagénu zvnútra je ideálnou kombináciou, ako zastaviť vypadávanie vlasov u žien a zlepšiť ich kvalitu. Takto hodnotia Inca Collagen tie dámy, ktoré ho už vyskúšali:

“Používam aj teraz pri dojčení a nepadajú mi toľko vlasy ako iným mamičkám.” Markéta Bartoňová

“Najviac je to u mňa vidieť na vlasoch, rastú tak rýchlo, ako by som ich hnojila. S kaderníčkou to kontrolujeme a sú to minimálne dva centimetre za mesiac a pol.” Fashion bloggerka Tereza

“Veľmi mi počas jedného aj druhého tehotenstva aj popri dojčení padali vlasy, že som mala v kútoch normálne plešinky. Po dvoch mesiacoch užívania som mala vlasy na nerozoznanie. Tak aj kvalita pleti sa zlepšila a spevneli mi nechty. Za mňa je TOP.” Jaja Maderová

Šetrná starostlivosť v kombinácii so zdravým životným štýlom, doplnením živín, najmä kolagénu a vitamínov, vám istotne pomôžu pri obnove rastu vlasov a zlepšení ich kvality.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×