Ako dlho užívať kolagén

Kolagén funguje. Zhodujú sa na tom nielen spokojní zákazníci užívajúci stopercentne prírodný hydrolyzovaný Inca Collagen, ale aj množstvo odborníkov z oblasti dermatológie, medicíny či biochémie.

Ľudské telo si kolagén v dostatočnom množstve tvorí len do určitého veku. Kvalitný kolagénový hydrolyzát preto účinne dopĺňa ľudskému telu jeho prirodzený kolagén, ktorého produkcia sa už po 25. roku života zásadným spôsobom znižuje. Vďaka hydrolyzovanému kolagénu si môžeme po celý život udržiavať zdravé kĺby a kosti, ale aj pružnú a hydratovanú pokožku, husté vlasy, zdravé nechty, môžeme si tiež pomôcť v čase rekonvalescencie po rôznych zákrokoch či operáciách. Kolagén sceľuje rany, spája bunky, obnovuje tkanivá, skrátka je to také lepidlo v našom tele.

Ale… ako dlho to potrvá, kým pocítime tieto benefity pri užívaní kolagénu? To je otázka, ktorú si kladie asi každý zákazník kupujúci výživový doplnok. Ako správne tušíte, zo dňa na deň to nie je. Trvá určitý čas, kým telo dokonale zužitkuje kolagén a prejaví sa to navonok na koži, kĺboch, vlasoch či nechtoch. Pripravili sme pre vás definitívne odpovede na tieto otázky. Sú založené na skutočných zisteniach vedy, aj na skúsenostiach užívateľov, ktorým už kolagén pomohol zlepšiť život.

Vypočujte si náš podcast k tejto téme:

SpotifyGoogle PodcastsAmazon MusicTuneInPodbean

Ako dostať do tela kolagén?

Napriek tomu, že sa kolagén nachádza aj v mäse, ľudské telo z neho dokáže vyťažiť len málo – po uvarení stravy sa kolagén denaturuje. Naopak, kolagén môžeme efektívne dostať do tela vo forme kvalitného výživového doplnku. Je dôležité, aby sme si vyberali kolagénový hydrolyzát štiepený šetrne za studena, 100% čistý bez prímesí a aróm, ktoré by jeho účinok mohli znižovať.

Ako dlho užívať kolagén, a kedy sa prejavia účinky?

Výsledky štúdií spolu s deklarovanými skúsenosťami užívateľov hovoria, že markantné účinky kolagénu na pohybové ústrojenstvo, kožu, vlasy či nechty je vidieť už od 4 do 8 týždňov od začiatku užívania. Všeobecne sa odporúča na začiatok 3-mesačná kolagénová kúra, s každodennou dávkou 3000 mg kolagénu.

Po dosiahnutí účinkov môžete prejsť na udržiavaciu fázu, kedy stačí užívať kolagén dva až trikrát týždenne. Kolagén je bielkovina, ktorá je pre ľudské telo úplne prirodzená. Najkvalitnejšie typy kolagénových hydrolyzátov, medzi ktoré sa radí aj Inca Collagen, získavame prostredníctvom špecifickej enzymatickej hydrolýzy zo živočíšnych zdrojov. Konkrétne Inca Collagen je morský kolagén, teda sa získava z vedľajších produktov morských rýb. Spracováva sa pritom tak, aby ľudské telo vedelo takýto kolagén využiť úplne ako svoj vlastný. Ide o prírodnú bielkovinu bez akýchkoľvek pridaných syntetických látok. Preto neexistuje žiadna horná hranica užívania – môžete ho užívať tak dlho, ako len chcete. Pravidelné a dlhodobé užívanie kolagénu môže telu jedine pomôcť. „Telu dodaný kolagén podporuje výživu kostí a chrupaviek, pomáha hojiť drobné poranenia, zvyšuje pevnosť svalov, šliach, väzív i kože,“ potvrdzuje emeritný primár ortopédie Čarvaš.

Ako je to ale s minimálnou hranicou užívania, aby sme spozorovali prvé účinky? Tá sa môže samozrejme u každého líšiť. Určitú predstavu nám ponúkajú realizované štúdie.

Vezmime si napríklad účinky kolagénu na kožu a pleť. Výsledok jedného z výskumov hovorí, že u sledovaných žien pozorovali významný úbytok známok starnutia kože, konkrétne vrások v okolí očí   po 4 až 8 týždňoch od začiatku užívania. Pritom zistili aj štatisticky významné zvýšenie obsahu elastínu a prokolagénu v koži po 8 týždňoch užívania. Lepší stav pleti bol potom pozorovaný aj z dlhodobého hľadiska niekoľko týždňov po skončení užívania.

Ďalšia štúdia potvrdila u užívateľov kolagénu už po 6 týždňoch viditeľné zníženie suchosti pokožky, objemu vrások a ich hĺbky v okolí nosa a úst. Takýchto štúdií je mnoho a všetky hovoria o viditeľných účinkoch približne od 4. do 8. týždňa užívania, no najvýraznejšie účinky možno spozorovať po trojmesačnej kúre.

Zo skúseností zákazníkov s Inca Collagenom vyberáme slová zákazníčky Pauly Rovnej: “Zatiaľ užívam druhé balenie Inca Collagenu a som s ním nadmieru spokojná. Už teraz vidím výsledky – mám jasnejšiu a napnutejšiu pleť, menej vrások i ostatných nedokonalostí.”

Pozrime sa ďalej na účinky kolagénu na pohybový aparát u aktívnych športovcov. V tejto štúdii testovali športovcov s bolesťami kolien z fyzickej aktivity, počas 12 týždňov. Skupina užívajúca kolagén vykazovala po skončení štúdie výrazné zníženie bolestivosti kolien oproti tým, ktorí kolagén neužívali.

Blogerke Livke Gaľovej, alias @felivcity, pomohol Inca Collagen nielen s pleťou, ale i vlasmi a pohybovým aparátom, a to už v priebehu prvých týždňov: Vlasov mi po pôrode vypadalo poriadne veľa, ale tak ako to zo dňa na deň začalo, tak sa to aj spomalilo a postupne začali rásť vďaka kolagénu nové. Takže teraz vyzerám dosť neupravene, aj keď sa snažím ako len viem, aby mi tie nové netrčali kade-tade. Pleť je lepšia, a to som stále mala problémy s akné. Tieto zmeny sa dostavili po cca 30 dňoch užívania Inca Collagenu.

 Šport sa posledné mesiace stal nevyhnutnou súčasťou môjho života. Nielen preto, aby som vládala behať za Riškom, keď už začne chodiť, a aby som ho stále vládala zdvihnúť, keď to bude potrebné. Ale aj preto, že mi to dodáva energiu do celého dňa. Po tréningu je to už môj rituál – pohár džúsu s jednou dávkou kolagénu. Vďaka tomu sa aj na druhý deň po ťažkom tréningu cítim dobre, po behaní ma nebolia kĺby či kolená.”

Účinok kolagénu na vlasy či nechty spozorujete približne po takom čase, ako na pokožke, čiže niekedy už po 4 až 6 týždňoch. Ako totiž vysvetlila dermatologička, doktorka Jana Molčanová z kliniky Medoderm: “Vlasy a nechty vznikajú z rovnakého embryonálneho základu, a preto je ich kvalita často ovplyvnená rovnakými faktormi ako sú napr. hladina hormónov, dostatok vitamínov a železa. Zo svojej praxe môžem potvrdiť, že pravidelný prísun kolagénu zlepšuje pevnosť nechtovej platničky, zmierňuje štiepenie nechtov a lámavosť vlasov.”

Hodnotí fashion blogerka Michaela Kapustová: “Užívam ho mesiac a vlasy mi naozaj prestali padať. Super mi pomohol.”

Ako vidíte, účinky kolagénu môžete pozorovať už po štyroch týždňoch, niektorí z vás môžu patriť medzi šťastlivcov, ktorí si všimnú zmeny už aj po dvoch týždňoch. Je to však rôzne a preto všeobecne odporúčaným postupom je užívať kolagén denne počas troch mesiacov. V Inca Collagen sme presne na toto pripravení a ponúkame zákazníkom výhodné balíčky Inca Collagenu s dopravou zadarmo a zľavami pri kúpe troch alebo štyroch balení.

Kolagén + Vitamín C

Vitamín C a dopravu zdarma dostanete od nás ako darček k nákupu. Použite zľavový kód a nakúpte teraz ešte o 5€ výhodnejšie cez e-shop.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Ďalšia spokojná zákazníčka @len1.r zhodnotila účinky Inca Collagenu takto: “Po mesiaci užívania pozorujem najmä zdravé nechty a lesklejšie vlasy. Hneď si objednávam druhé balenie a zabalím ho aj svojim blízkym pod stromček.”

V akom veku začať užívať kolagén?

Keďže telo človeka spomaľuje tvorbu vlastného kolagénu už po 25. roku života, môžete začať s užívaním kolagénu okolo tridsiatky. V prípade, že telo prechádza vysokou záťažou, napríklad pri aktívnom športe alebo u žien po pôrode, môžete s pravidelným užívaním hydrolyzovaného kolagénu začať aj oveľa skôr.

Zamerajte sa na kvalitu kolagénu

Okrem toho, ako dlho užívať kolagén, je dôležitá aj otázka jeho kvality. Určite sa pri výbere nerozhodujte podľa najnižšej ceny. Toto sú najdôležitejšie kritériá, ktoré by mal spĺňať najlepší kolagén.

Bioaktivita. Kolagén musí byť v takej forme, aby ho ľudské telo dokázalo spracovať. Molekula kolagénu získaná z morských rýb sa musí rozštiepiť na fragmenty, ktoré majú zachovanú trojitú štruktúru helisy. Vďaka nej potom ľudské telo je schopné si fragmenty “poskladať” znova do molekuly kolagénu a pracovať s nimi tam, kde potrebuje.

Výroba enzymatickou hydrolýzou bez tepelnej úpravy. Aby sa zachovala štruktúra helisy vo fragmentoch kolagénu, musí sa spracovať šetrne za studena. Niektoré kolagény, najmä z bravčových či hovädzích kostí, sa spracovávajú preváraním. To potom fragmenty kolagénu nenávratne denaturuje. Ale morský Inca Collagen sa získava štiepením pomocou enzymatickej hydrolýzy, čím sa zachová bioaktivita kolagénu.

Čistota kolagénu. Je dôležité, aby takto získaný kolagén ostal čistý a neprimiešali sa do neho žiadne arómy, príchute či konzervanty. Všetky prídavné látky majú tendenciu kolagénové fragmenty poškodiť, a to samozrejme nechceme.

Najúčinnejší je kolagén v prášku. Len takto totiž možno zachovať nielen trvanlivosť, ale i bioaktivitu kolagénových peptidov. Prášok sa rozmieša až tesne pred užívaním v tekutine na roztok a ten sa vypije. Toto je jediný spôsob, ako do ľudského tela dostať bioaktívny, účinný kolagén, ktorý skutočne funguje.

Na trhu môžete nájsť už namiešaný tekutý kolagén, ten však býva neúčinný, pretože je plný konzervantov a samotné kolagénové fragmenty v ňom môžu degradovať. Takže – spoliehajte sa jedine na kolagén v prášku.

Výhody

100% morský kolagén bez prísad, ktorý naozaj funguje
Prémiový trojzložkový kolagén z overených zdrojov (obsahuje kolagén typu I, II, III)
Bioaktívny (živý) kolagén, ktorý sa výborne vstrebáva
Denná dávka obsahuje 3 000 mg účinného hydrolyzovaného kolagénu
Hydrolyzovaný morský kolagén Inca Collagen
Skvelo rozpustný vo vode - nehrudkovatie ako iné
Samostatne balená denná dávka pre zachovanie účinku
Nemaskovaný sladidlami, farbivami ani ochucovadlami
Kolagén overený zákazníkmi s výbornými recenziami

Všetky vyššie spomenuté body dokonale spĺňa Inca Collagen. Preto tak dobre účinkuje, a má toľko spokojných užívateľov.

Aká je denná dávka kolagénu?

Zo záverov odborníkov vyplýva, že aby kolagén fungoval, mala by byť denná dávka aspoň 2000 až 3000 mg. V období zvýšenej záťaže pre telo môžete užiť dvoj- alebo trojnásobnú dennú dávku. Ale telo je schopné naraz spracovať len určité množstvo kolagénu, takže za bežných okolností sú príliš vysoké dávky zbytočné.

Kolagén totiž na svoj presun v tele potrebuje transportnú bielkovinu, najčastejšie albumín. “Účinné množstvo kolagénu bude vždy závisieť na kapacite jeho transportnej bielkoviny a ak dostane organizmus viac, proste ho nevyužije. Od určitého denného príjmu ďalšie zvyšovanie dávky nevedie k lepším výsledkom,” dodáva odborníčka na biochémiu, doktorka RNDr. Dagmar Petrová.

Ako často brať kolagén?

Odporúčanú dávku 2000 až 3000 mg by ste mali užívať denne počas prvých troch mesiacov. Potom môžete dávkovanie znížiť: užívajte túto dávku aspoň 2-3 krát týždenne dlhodobo a pravidelne.

A čo maximálna dĺžka užívania? Ako dlho sa môže užívať kolagén?

Užívanie kolagénu nemá obmedzenie. Môžete ho brať dlhodobo. Aby vaše telo benefitovalo z jeho účinkov, neodporúčame užívanie prerušovať na príliš dlhú dobu. Po mesiacoch bez užívania by mohol začať kolagén vášmu telu opäť chýbať.

Incapet Collagen pre zvieratá so zľavou

Kolagén pre psy, mačky a kone nakúpite teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Zadajte v e-shope kód: S01000666  a objednajte.

Patríte už tiež k užívateľom Inca Collagenu? A aké sú vaše skúsenosti? Ak práve začínate, gratulujeme vám k dobrému výberu a prajeme veľa trpezlivosti. Pri pravidelnom užívaní čoskoro spozorujete jeho skvelé benefity aj na sebe.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×