Vypadávanie vlasov na jar

Po dlhej zime väčšina z nás netrpezlivo očakáva príchod teplejšieho počasia, kedy sa všetko v prírode prebúdza. Teda… takmer všetko. Škoda, že naše vlasy sa neprebúdzajú, tie naopak práve na jar začínajú hromadne vypadávať a radosť z krajších dní a príjemnejších teplôt je v ťahu. Chumáče vlasov v hrebeni či odtoku, na dotyk slabšie a redšie vlasy, dokonca aj pri pohľade do zrkadla chytáme paniku. Najmä pre dámy je desivé zistenie, že sa im začínajú tvoriť kúty alebo miesta, kde presvitá koža.

Máme dobrú a zlú správu. Tá zlá je, že aj keď sa nám to nepáči, vypadávanie vlasov na jar je úplne normálne. Je to jeden z prirodzených kolobehov odohrávajúci sa v našom tele. Preto sa tomu úplne vyhnúť nedá. No tá dobrá správa znie, že môžeme do veľkej miery ovplyvniť intenzitu padania vlasov. Pri vlasoch je to o správnej starostlivosti a genetike. Niekto má od prírody nádhernú hustú hrivu, o ktorú sa nemusí špeciálne starať, iný musí na udržiavanie vlasov vynaložiť viac úsilia. V oboch prípadoch sa kľúč ukrýva v tej správnej starostlivosti – či už zvonka, alebo zvnútra.

Cítite sa aj vy na jar ako zvieratko, ktoré pĺzne? Už nemusíte, pretože sme pre vás pripravili súhrn rád, ako sa starať o vlasy a celkovo o telo, aby ste vypadávanie vlasov na jar zmiernili. K radám týkajúcim sa vnútornej výživy rozhodne patrí užívanie kolagénu. Stopercentný prírodný hydrolyzovaný kolagén dokáže s vlasmi divy. To najlepšie, čo doma v tejto oblasti máme, ponúka jednoznačne značka Inca Collagen.

“Najviac ma potešilo, že sa odrazilo požívanie kolagénu i na mojich vlasoch. Mám ich síce husté, ale na jar mi vždy strašne padajú. Aj tento rok mi začali padať v chuchvalcoch, ale po 2 týždňoch pitia kolagénu aj prestali,” hodnotí skúsenosti s Inca Collagen blogerka Be Beauty with Katy.

Prečo vlasy na jar padajú, prečo kolagén pomáha a čo viac urobiť, aby ste padanie zmiernili? Čítajte ďalej.

Kedy je vypadávanie vlasov na jar v norme

Jarné vypadávanie vlasov sa zväčša objaví v období okolo marca až apríla, teda keď už pomaly odídu mrazy a chladné dni striedajú teplejšie jarné etapy. Je ale dôležité ho správne identifikovať. Niekedy má totiž vypadávanie vlasov aj iné príčiny, ktoré je potrebné odhaliť a riešiť. Pozorne preto v týchto citlivých obdobiach sledujte svoje vlasy. Podľa dermatológov je v poriadku, ak vám vypadne denne do 100 vlasov. Ale keďže rátať to je nemožné, riaďte sa sedliackym rozumom. Teda ak pozorujete:

  • hrebeň plný vlasov po každom česaní,
  • vypadávanie po prameňoch a viditeľné rednutie,
  • tvorbu kútov, či dokonca lysín,
  • výborným ukazovateľom je aj často upchatý odtok vo vani či sprche, vysoko pravdepodobne už to je väčší problém, než sezónne vypadávanie.

Čo s tým má kolagén? Nech je príčina padania vlasov akákoľvek, vaše vlasy budú v prvom rade potrebovať správnu výživu. Sú totiž tvorené keratínom, ktorý na svoju tvorbu potrebuje množstvo aminokyselín a vitamínov. Kolagén je komplexnou bielkovinou, ktorá má obrovský význam v ľudskom tele a je tvorený práve aminokyselinami. Vlasy si z neho zoberú živiny, ktoré nevyhnutne potrebujú pre rast. 

Trojmesačná kolagénová kúra je preto ideálna práve na začiatok roka v období zimy, aby ste stihli podporiť silu vlasov predtým, než príde citlivé obdobie jari. Výhodou Inca Collagen je, že sa dá kúpiť práve v balíčkoch vhodných pre trojmesačnú kúru a vyjde vás to lacnejšie.

Relaxačná kolagénová kúra

Pripravili sme pre vás nový darčekový relax balíček pre dokonalú pohodu a výživu tela. Ku 3  kusom Inca Collagenu dostanete ako darček: jemný uterák, 3x vitamín C, zdravý a kvalitný čaj Geisha Oxalis a dopravu zadarmo.

Hydrolyzovaný Inca Collagen je vo forme prášku, ktorý obsahuje čistý stopercentný morský kolagén. Prášok sa rozmieša v pohári vody alebo čaju či džúsu, aby sa tak premenil na roztok, ktorý účinne a rýchlo prenikne cez tráviaci trakt až do krvného obehu. Inca Collagen sa získava studenou metódou enzymatickej hydrolýzy, čo zaručuje jeho maximálne účinky. Najlepším dôkazom, že funguje, sú recenzie na kolagén od reálnych ľudí, ktorí ho už na vlasy vyskúšali:

“Už dlhšie ma trápia rednúce vlasy, čo bolo aj jedným z dôvodov, prečo som sa rozhodla Inca Collagen vyskúšať. S odstupom času môžem napísať, že mi vlasy menej vypadávajú a čo je najhlavnejšie, sú lesklejšie,” spokojná zákazníčka Mária Mráziková.

“V prvom rade som ho ale začala užívať kvôli vypadávaniu vlasov a ich zlej kvalite. Už po takomto krátkom čase mi vlásky zhustli a prestali sa lámať,” zákazníčka Paula Rovná

“Už po pár vrecúškach bola pleť žiarivejšia a po pár týždňoch bádam aj nové “babyhair”. Inca kolagén sa stal mojou každodennou rutinou a mojim tajným elixírom krásy, ktorý so sebou nosím aj v kabelke,” mamička Millynka.

Prečo nás trápi vypadávanie vlasov na jar

Vypadávanie vlasov na jar môže byť súhrou viacerých príčin. Primárnym dôvodom vypadávania je prirodzený biorytmus ľudského tela: v zime sa vlasy nachádzajú v anagénnej, teda rastovej fáze, aby ochraňovali hlavu pred chladom. Na jar prechádzajú do telogénnej, teda pokojovej fázy, na konci ktorej sa uvoľňujú z korienkov a nastáva hromadný úbytok vlasov.

Je to teda jav, pri ktorom sa množstvo vlasov naraz ocitne v telogénnej fáze, po ktorej dochádza k vypadávaniu. Je to celkom prirodzené, ale keď sa pridajú aj iné príčiny, môže to znamenať naozaj veľký úbytok vlasov a vtedy už podliehame panike. Ale každý problém sa dá riešiť. Základ je zistiť, čo sa v našom tele deje.

Medzi najčastejšie dôvody, ktoré môžu vypadávanie vlasov na jar ešte znásobiť, patria: 

  • Stres
  • Hormonálne zmeny
  • Zlá životospráva
  • Nesprávna starostlivosť
  • Nedostatok kolagénu

Stres

Nie nadarmo sa hovorí, že zo stresu sa plešatie. Stres veľmi častým dôvodom, pre ktorý nastáva hromadné vypadávanie vlasov. Odborne sa strata vlasov následkom stresu nazýva telogénne efluvium. Následkom traumy alebo dlhodobého stresu sa do telogénnej fázy dostáva omnoho viac vlasov, než je bežné a pozorovateľné sú až lysiny či výrazné rednutie vlasov. 

Hormonálne zmeny

Výkyvy hormónov stoja za vypadávaním vlasov najmä u žien. Pociťovať ich môžu počas menopauzy, ale veľmi časté je vypadávanie vlasov po pôrode, kedy nastávajú v tele ženy veľké zmeny.

Zlá životospráva

Ak telo drancujete nedostatkom spánku, nezdravou stravou chudobnou na vitamíny a minerály, nadmerným užívaním alkoholu a fajčením, niet sa čo čudovať, že vaše vlasy sú slabé a poškodené. Práve na nich sa totiž ako prvé prejavia dôsledky zlého životného štýlu. Vlasy začnú vypadávať napríklad aj pri nedostatku železa či vitamínov skupiny B.

Nesprávna starostlivosť

Najmä mnohé ženy si musia priznať, že svoje vlasy veľmi nešetria. Za zlý stav vlasov a vypadávanie často môže prehnaný styling, nesprávne zvolená vlasová kozmetika, tepelné úpravy vlasov žehličkou alebo sušenie pri vysokých teplotách, ale i necitlivé drhnutie vlasov uterákom a zlý spôsob česania.

Nedostatok kolagénu

S postupným starnutím prichádza aj zhoršený stav vlasov a ich vypadávanie. Keďže je kolagén dôležitou súčasťou štruktúry kože, jeho nedostatok vo vyššom veku môže byť tiež príčinou problémov s vlasmi. 

Kolagén je ako živé lepidlo pre bunky tkanív. Najviac ho máme v chrupavkách, kostiach, kĺboch, no tvorí až 80% ľudskej kože. Problém kolagénu spočíva v tom, že si ho ľudské telo tvorí v dostatočnom množstve len do určitého veku. V detstve a puberte ho tvorí dostatok a preto máme za normálnych okolností sviežu hydratovanú pokožku, pevné a zdravé vlasy a netrápia nás bolesti pohybovej sústavy. Možno budete prekvapení, že už po 25. roku života sa zásadným spôsobom znižuje tvorba vlastného kolagénu. Produkcia kolagénu klesá ročne až o 1,5%. “Objavujú sa prvé príznaky starnutia organizmu – prvé vrásky, pokožka stráca svoju elasticitu a pevnosť, za ktoré je zodpovedný najmä kolagén typu I, a okrem iného sa zhoršuje aj kvalita nechtov a vlasov,” píše v odbornom materiáli v časopise Medicus Doc. RNDr. Ingrid Tumová, CSc. z Katedry farmakológie a toxikológie Farmaceutickej fakulty UK.

Je preto dôležité začať si kolagén včas dopĺňať. Dnes už je vďaka pokroku biochémie táto možnosť dostupná pre každého, existuje totiž Inca Collagen, ktorý je reprezentantom a výsledkom precíznej práce vedcov. Je to kolagén získavaný z vedľajších produktov morských rýb, ktoré sú považované za najkvalitnejší zdroj kolagénu, šetrnou metódou enzymatickej hydrolýzy. To znamená, že je bioaktívny a pre ľudské telo tak prirodzený, akoby si vyrábalo vlastný kolagén.

Užívaním stopercentne čistého kolagénového hydrolyzátu Inca Collagen teda môžeme dodať telu to, čo si už nevládze vyrábať samo, a posilniť tak nielen pokožku, ale i to, čo z nej vyrastá – nechty a vlasy. “Vlasy a nechty vznikajú z rovnakého embryonálneho základu, a preto je ich kvalita často ovplyvnená rovnakými faktormi ako sú napr. hladina hormónov, dostatok vitamínov a železa. Zo svojej praxe môžem potvrdiť, že pravidelný prísun kolagénu zlepšuje pevnosť nechtovej platničky, zmierňuje štiepenie nechtov a lámavosť vlasov, argumentuje dermatologička MUDr. Jana Molčanová z kliniky Medoderm.

Odporúčanie je teda jasné: dodať svojmu telu kolagén a pomôcť mu zvládnuť sezónne vypadávanie vlasov. Mimochodom, kedysi boli o tomto jave pochybnosti, dnes už však aj vedecké štúdie potvrdzujú, že sezónne vypadávanie vlasov nie je žiaden mýtus. Okrem jari je pre vlasy zaťažkávacím obdobím aj koniec leta. Po lete väčšina z nás pociťuje vypadávanie vlasov na jeseň a má to taktiež súvis s vlasovým cyklom. Práve preto sa oplatí nasadiť kúru s Inca Collagen aspoň dvakrát ročne, ideálne pred začiatkom telogénnej fázy vlasov.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Ako obmedziť vypadávanie vlasov na jar

Poďme si teraz naliať trocha optimizmu. S každým problémom sa totiž dá pracovať. Na úvod však ešte malé odporúčanie. Hromadné vypadávanie vlasov môže byť prepojené aj s niektorými vážnejšími ochoreniami, prípadne ako následok užívania liekov. Preto ak si nie ste istí, čo je príčinou, poraďte sa s lekárom.

O svoje vlasy sa však môžete začať ihneď dôsledne starať a vyživovať ich zvnútra. Napríklad aj s kolagénom vo forme výživového doplnku. Ak ste sa rozhodli začať s jeho užívaním, je niekoľko vecí, ktoré by ste mali vedieť.

Napríklad, spôsob, akým sa kolagén získava zo živočíšnych produktov, veľmi vplýva na jeho výslednú kvalitu. U Inca Collagen ide o enzymatickú hydrolýzu pri využití vedľajších produktov morských rýb, čo znamená nielen výber tej najlepšej suroviny, ale i šetrné spracovanie za studena. Molekula kolagénu je veľmi veľká, preto je potrebné ju rozštiepiť na malé fragmenty. Tie by si zároveň mali zachovať štruktúru trojzávitnice, ktorá zaisťuje bioaktivitu. Takže fragmenty potom v ľudskom tele môžu opäť vytvoriť kolagén a použiť ho, kde treba. Množstvo kolagénov sa vyrába z hovädzích či bravčových kostí, ktoré je potrebné prevárať. Tepelná úprava ale trojzávitnicu ničí a samotný kolagén tak degraduje.

Aby teda kolagén fungoval najlepšie a pomáhal vašim vlasom, musí byť bioaktívny a čistý. Je dôležité, aby neobsahoval žiadne prímesi, ktoré by ho mohli poškodiť a znižovať jeho účinok. Vysvetľuje doktorka Dagmar Petrová: “Fragmenty kolagénu môžu s rôznymi prímesami reagovať tak, že sa prímesi niekde na fragmenty uchytia. Táto väzba a to, či k tomu dôjde, závisí na type prímesi a na charakteristike prostredia. Táto väzba sa môže v žalúdku rozpadnúť, ale nemusí. Ak prímesi zostanú uchytené, môžu obmedzovať absorpciu. Po prechode do krvného riečiska môžu obmedzovať prienik do buniek, ktoré majú potenciál k spracovaniu fragmentov kolagénu.”

Práve na to vsádza značka Inca Collagen, ktorý neobsahuje žiadne prímesi, arómy ani príchute. A preto ho zákazníci tak milujú. Pretože účinkuje!

  • Kolagén posilňuje štruktúru kože a vlasových korienkov a vďaka tomu sú keratínové bunky silné a vlasy rastú silnejšie, krajšie a lesklejšie
  • Vďaka kolagénu vlasy rastú rýchlejšie a menej sa lámu a štiepia
  • V citlivom období jari a jesene pomáha kolagén podporiť tvorbu nových vlasov a harmonizovať vlasový cyklus
  • Aminokyseliny, z ktorých sa kolagén skladá, využívajú vlasy ako živiny.

“Čo sa kolagénu týka, za posledné tri roky som skúsila tri asi najväčšie značky, takže to môžem zodpovedne porovnať a za mňa vyhráva práve Inca Collagen. Je síce chuťou “najrybovejší”, ale zato má najviditeľnejšie výsledky, a to je pre mňa dôležitejšie ako ovocná príchuť. Nezabudnite, že pitie kolagénu je dlhodobá zaležitosť a výsledky je vidno cca o dva/tri mesiace. Ale stojí to za to, keď si zrazu uvedomíte, že vám už “nerupe” v kolenách a máte krajšiu pleť a vlasy.” @mambadasha

“Užívam ho mesiac a vlasy mi naozaj prestali padať. Super mi pomohol.” @imperfect.woman

Kolagén najlepšie účinkuje spolu s vitamínom C. Ten je tiež nesmierne dôležitým vitamínom pre celý organizmus, vrátane vlasov. Vitamín C je jeden z najznámejších antioxidantov, ktorý podporuje produkciu vlastného kolagénu. Práve preto Inca Collagen dodáva ku každému baleniu kolagénu aj mesačné balenie vitamínu C zdarma. Je to najlepšie riešenie, pretože miešať vitamín C priamo do kolagénu by znamenalo, že kolagén už nie je stopercentne čistý a jeho štruktúra by sa kyselinou mohla narušiť. Ak si teda kúpite Inca Collagen, máte jednou ranou zabité rovno dve muchy – spolu s kolagénom budete mať pokrytý aj príjem céčka.

Výhody

100% morský kolagén bez prísad, ktorý naozaj funguje
Prémiový trojzložkový kolagén z overených zdrojov (obsahuje kolagén typu I, II, III)
Bioaktívny (živý) kolagén, ktorý sa výborne vstrebáva
Denná dávka obsahuje 3 000 mg účinného hydrolyzovaného kolagénu
Hydrolyzovaný morský kolagén Inca Collagen
Skvelo rozpustný vo vode - nehrudkovatie ako iné
Samostatne balená denná dávka pre zachovanie účinku
Nemaskovaný sladidlami, farbivami ani ochucovadlami
Kolagén overený zákazníkmi s výbornými recenziami

Ďalej sú pre vlasy dôležité vitamíny A, E, D a komplex vitamínov B. Z tých je najmä biomín pre vlasy dôležitou živinou. A nezabudnite ani na minerály – najmä železo, zinok, ale i horčík a selén. Zamerajte sa na stravu plnú týchto živín a ak ich nedokážete získať z nej – suplementujte. Podobne ako s kolagénom, ktorý bohužiaľ zo stravy získavame len v obmedzenom množstve. Našťastie, Inca Collagen ho nahrádza veľmi úspešne.

A čo starostlivosť o vlasy? Dajte si záležať na vašej korune krásy, vyberte si kvalitnú vlasovú kozmetiku a nikdy nezabúdajte na používanie kondicionéru. Pri rozčesávaní opatrne! Neťahajte vlasmi príliš drsne, taktiež obmedzte používanie fénu a ak, tak fénujte bez horúceho vzduchu. Trvá to síce dlhšie, no je to omnoho šetrnejšie.

Vedeli ste, že vlasy stiahnuté príliš silno v gumičke do copu môžu trpieť? Pri tomto type účesu sú nadmerne zaťažované korienky vlasov. No a ako už viete, práve korienky sú pri vlasoch kľúčové. Naša posledná rada nad zlato teda znie – zvoľte radšej šetrné typy účesov pre svoju hrivu.

Chýba vám kolagén? Otestujte sa

Ak si nie ste istí, ako sú na tom vaše vlasy, pripravili sme pre vás kratučký test, ktorý vám prezradí odpoveď.

Postup je jednoduchý, stačí si pozorne obzrieť svoje vlasy a zodpovedať nasledujúce otázky. Pri odpovedi ÁNO – pridajte si jeden bod. Pri odpovedi NIE si zapíšte nulu.

Následne si zrátajte body a prečítajte záver.

  1. Vezmite si medzi prsty pramienok vlasov a zhodnoťte, v akom stave je ich štruktúra. Sú suché a poškodené, prípadne slabé a tenké?
  2. Majú rozštiepené končeky?
  3. Nachádzate si pri každom česaní na kefe alebo hrebeni veľký chumáč vlasov, ktorý musíte vyberať?
  4. Jemne si prehrabnite prstami vlasy. Ostalo vám medzi prstami viac než desať vlasov naraz?
  5. Pozorujete po stiahnutí gumičky z vlasov zachytené pramienky vlasov?
  6. Musíte denne čistiť odtok vo vani či sprche?

Ak ste narátali tri a viac bodov, radíme spozornieť a zamyslieť sa nad príčinami stavu vašich vlasov.

Nemusíte však byť zúfalí. Ak sa budete riadiť týmto článkom, postupne sa vaše vlasy dostanú opäť do dobrej kondície. Nasaďte si Inca Collagen hneď teraz a dávajte si aspoň dve trojmesačné kúry ročne. 

Kolagén + Vitamín C

Vitamín C a dopravu zdarma dostanete od nás ako darček k nákupu. Použite zľavový kód a nakúpte teraz ešte o 5€ výhodnejšie cez e-shop.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Prajeme vám veľa trpezlivosti – tú zmenu na svojich vlasoch určite neprehliadnete 🙂

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×