Morský alebo hovädzí kolagén

Značiek kolagénu je na trhu veľa a delia sa aj podľa živočíšneho zdroja, z ktorého pochádzajú. Možno ste sa už aj vy pri rozhodovaní o kúpe kolagénu stretli s dilemou, či je lepší rybí, hovädzí, prípadne bravčový kolagén. Aký je medzi nimi rozdiel a ktorý je lepší práve pre vás? O týchto druhoch si teraz povieme niekoľko informácií, ktoré vám môžu pomôcť pri výbere.

Benefity užívania kolagénu na ľudské telo sú fantastické: spomalenie starnutia pleti, eliminácia vrások, podpora štruktúry pokožky, krajšie vlasy, pevnejšie nechty… A v neposlednom rade aj podpora pohybového aparátu. Nečudo, že trh s kolagénovými doplnkami praská vo švíkoch. 

Je preto pre vás užitočné mať prehľad už skôr, než pristúpite k nákupu. Hoci to, či si vyberiete morský alebo hovädzí kolagén nie je jediným kritériom, je medzi nimi niekoľko rozdielov, podľa ktorých by ste sa mohli riadiť.

Hovädzí a morský kolagén – rozdiely a fakty o výrobe

Kolagény sa vyrábajú z nadbytočných vedľajších produktov živočíchov, v prípade rybieho kolagénu hovoríme o šupinách, koži, plutvách. Hovädzí a bravčový kolagén zasa pochádzajú predovšetkým z kostí, šliach a kože dobytka, kráv a prasiat.

Kým taký hovädzí kolagén ľudia využívali na rôzne účely už tisíce rokov dozadu, morský kolagén je relatívne nový objav. Vznikol za účelom vylepšiť benefity výživových doplnkov, ktoré pochádzajú z dobytka.

Kolagén je potrebné z týchto živočíšnych produktov dostať a rozštiepiť na malé peptidy tak, aby dobre fungovalo vstrebávanie kolagénu do ľudského tela. Dokáže potom využiť peptidy na syntézu nových molekúl kolagénu. Kým hovädzí kolagén sa vyrába namáčaním kože a kostí dobytka v horúcej vode pri vysokej teplote, morský kolagén sa dá štiepiť aj za studena, s využitím enzýmov.

Rybí alebo hovädzí kolagén

Aké výhody má morský kolagén

Hlavným benefitom morského kolagénu je práve štiepenie za studena. Hovädzí kolagén sa v istom období stal rizikový kvôli výskytu chorôb u kráv, bolo teda nutné ho spracovávať pri vysokej teplote. Hoci dochádza k štiepeniu na peptidy, môže ich zároveň vysoká teplota poškodiť. “Pri tepelnom spracovaní najmä živočíšnych kolagénov dochádza k určitej degradácii kolagénu a menšiemu pôsobeniu,” vysvetľuje atestovaný ortopéd MUDr. Vladimír Holoubek.

Morský kolagén vďaka enzymatickému štiepeniu za studena má vysokú biologickú dostupnosť, teda je pre ľudské telo prirodzený a jeho peptidy majú homogénnu štruktúru. 

Veľkým plusom rybieho kolagénu je aj to, že ide podľa vedeckých výskumov o najčistejší typ kolagénu, pri hovädzom kolagéne je vyššie riziko kontaminácie hormónmi. “Výhodou rybieho kolagénu je to, že je to kolagén vývojovo starý, to znamená, že nie je spojený s radom ďalších, podporných biomolekúl. Rozštiepi sa teda na fragmenty a výsledný roztok nie je znečistený fragmentmi iných molekúl,” dodáva o morskom kolagéne doktorka Dagmar Petrová.

Všetky tieto vlastnosti, ktoré spomíname, sú typické pre český morský kolagén Inca Collagen. Čistota morského kolagénu prispieva k jeho lepšej stráviteľnosti a schopnosti vstrebať sa do krvného obehu.

Morský kolagén výhody

Ktorý kolagén je lepší – hovädzí alebo rybí?

Oba druhy kolagénov majú pre ľudí významné benefity na pokožku, vlasy, nechty a pohybový aparát. Kým rybí kolagén sa väčšinou štiepi za studena enzymatickou hydrolýzou, hovädzí kolagén často prechádza tepelnými úpravami, čo môže mať negatívny vplyv na jeho účinky. Morský kolagén sa navyše vyznačuje vysokou čistotou molekúl.

V oboch druhoch sa môžu nachádzať rôzne typy kolagénov. Napríklad pre človeka sú najpodstatnejšie kolagény typu I. až V. Hovädzí kolagén býva bohatý na kolagén typu I. a III., kým v morskom kolagéne sa nachádza prevažne kolagén I. a v menšej miere aj typy II. a III. Pre pokožku, vlasy a nechty je významný práve typ I., kým typ II. sa nachádza predovšetkým v chrupavke.

Oba druhy, morský aj hovädzí, by teda mali pokrývať potreby najmä pokožky a cez ňu aj vlasov či nechtov. V prípade morského kolagénu, ktorý je ľahko stráviteľný, čistý a obsahuje kolagén I., II., III., by ste mali prijať najpotrebnejšie kolagénové peptidy aj pre vaše kĺby a tkanivá v tele.

Rozhodovať pri výbere môžu u zákazníka aj osobné preferencie alebo etický prístup. Vegetariáni, ktorí konzumujú aj ryby, dajú pravdepodobne prednosť práve morskému kolagénu. Naopak, ten, kto je alergický na ryby a morské plody, by mal pouvažovať skôr o hovädzom kolagéne.

V neposlednom rade rozhoduje aj chuť, hoci nepríjemné arómy sa dnes pri procese výroby do veľkej miery eliminujú na minimum. Aj v prípade Inca Collagen ide len o veľmi jemnú arómu morských rýb, ktorú množstvo zákazníkov necíti.

Či si teda vyberiete hovädzí alebo morský kolagén, ostáva čisto na vás. Fakty však hovoria viac v prospech morského kolagénu, ktorý vedci vyvinuli práve kvôli tomu, aby eliminovali riziko prenosu chorôb a nutnosti tepelnej úpravy.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Aké kritériá by mal ďalej kolagén spĺňať

Samotný spôsob štiepenia a spracovania surového kolagénu, ako aj jeho živočíšny zdoj, nie sú jediným predpokladom kvality. Dôležitý je aj obsah: najúčinnejšie doplnky neobsahujú nič iné, len 100% kolagén. Prímesi majú potenciál znižovať účinok kolagénových peptidov, a to najmä kyseliny v podobe rôznych príchutí, ale aj vitamínov. “Keď sa kolagén v trojzávitnici zmieša so silnou kyselinou, denaturuje sa rovnako, ako sa denaturuje bielkovina vajíčka počas varenia. To znamená, že molekula sa nevratne zmení a stratí schopnosť reagovať na zmeny vnútorného prostredia,” vysvetľuje doktorka Dagmar Petrová.

Prémiové a kvalitné živočíšne zdroje sú tiež veľkým plusom. U morského kolagénu sú to divoko žijúce ryby, kým hovädzí kolagén môže mať vysokú kvalitu, ak je vyrábaný z bio dobytka.

O kvalite rozhoduje aj forma kolagénu – ideálny je prášok, ktorý sa nekazí, nepotrebuje konzervanty a je dobre rozpustný. V prípade Inca Collagen využíva výrobca mikronizáciu do práškovej formy. Kolagénový drink sa pripravuje tak, že sa prášok zmieša s vodou alebo džúsom tesne pred užívaním.

Najlepší kolagén je teda taký, ktorý:

  • sa spracováva štiepením za studena bez tepelných úprav = je enzymaticky hydrolyzovaný,
  • si vďaka hydrolýze zachováva maximálnu biologickú dostupnosť = je bioaktívny,
  • má vysokú čistotu molekúl a dobrú stráviteľnosť = výhodu má rybí kolagén,
  • obsahuje viacero typov kolagénov na pokrytie potrieb kĺbov, ale aj pokožky, vlasov, nechtov = je viaczložkový,
  • je v práškovej forme, bez konzervantov, trvanlivý a dobre rozpustný = je mikronizovaný

Inca Collagen spĺňa všetky tieto kritériá, keďže ide o 100% čistý, hydrolyzovaný bioaktívny morský kolagén. Obsahuje 3 typy kolagénu (I., II., III.) a je mikronizovaný do práškovej formy.

Výhody

100% morský kolagén bez prísad, ktorý naozaj funguje
Prémiový trojzložkový kolagén z overených zdrojov (obsahuje kolagén typu I, II, III)
Bioaktívny (živý) kolagén, ktorý sa výborne vstrebáva
Denná dávka obsahuje 3 000 mg účinného hydrolyzovaného kolagénu
Hydrolyzovaný morský kolagén Inca Collagen
Skvelo rozpustný vo vode - nehrudkovatie ako iné
Samostatne balená denná dávka pre zachovanie účinku
Nemaskovaný sladidlami, farbivami ani ochucovadlami
Kolagén overený zákazníkmi s výbornými recenziami

O účinkoch nášho rybieho kolagénu svedčia tisíce recenzií

Morský kolagén Inca Collagen pomohol za 8 rokov na českom a slovenskom trhu už viac než 250 tisíc zákazníkom a vedie v rebríčku hodnotení. Vyskúšali ho ľudia s bolesťami kĺbov, dámy v strednom veku, páni, ktorí chcú športovať bez obmedzení, aj maminy po pôrode. 

“Kupujem si ho už niekoľko rokov, hlavne kvôli problémom s kĺbami a musím len chváliť… a zlepšil sa mi aj stav vlasov, nechty, pokožka.” Karin Murínová

“Vďaka Inca Collagen nemám problém s lámaním nechtov, kolená nebolia pri behu.” Štefan Gaál

“Kolagén som začala užívať ešte počas vysokej, kedy som dosť intenzívne cvičila. Za tie roky mi veľa krát pomohol s bolesťou kĺbov. Okrem iného mi pomáha na vlasy a pleť. Na chuť sa dá zvyknúť.” Zákazníčka Miriam

Kvalita a všestrannosť Inca Collagen, ako aj dobrá stráviteľnosť a čistota, prinášajú u ľudí viditeľné výsledky. Ak teda nemáte alergie na ryby a vaším cieľom je posilniť pokožku, vlasy, nechty, ale aj kĺby, morský kolagén je rozhodne dobrou voľbou.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×