Kolagén v tehotenstve

Čakanie na bábätko býva pre množstvo žien najkrajším obdobím v živote. Je to však aj fyzicky mimoriadne náročné. Veď vytvoriť vo vlastnom tele celkom nového človiečika nie je len tak. Ženské telo mu odovzdáva všetky živiny a potrebné látky na správny vývoj, postupne musí zniesť čoraz väčšiu váhovú záťaž a znášať aj hormonálne zmeny. 

Z toho dôvodu je špeciálna strava a dopĺňanie vitamínov a minerálov v tehotenstve takou dôležitou témou a dámy sa chcú na toto náročné obdobie poriadne pripraviť. Jednak kvôli zdraviu bábätka, no aj kvôli vlastnému telu, aby zaťažkávajúcu skúšku zvládlo. 

Z našich článkov už dobre viete, že práve o výživu a plynulý chod kĺbov, tkanív či šliach, celkovú funkčnosť pohybového aparátu, ako aj o elasticitu kože a výživu vlasov a nechtov sa stará kolagén. Viete tiež, že Inca Collagen je stopercentne čistý hydrolyzovaný morský kolagén bez príchutí, ktorý v tele účinkuje ako jeho vlastný kolagén. A kvôli jeho výnimočným účinkom často dostávame od žien otázku, či kolagén môžu užívať aj v tehotenstve. Hoci by sme veľmi radi, nemôžeme ho jednoznačne odporučiť kvôli legislatívnym obmedzeniam.

Keďže ste od nás zvyknutí na množstvo odborných informácií, inak tomu nebude ani v tomto článku. Pokúsime sa vám teda otvorene zodpovedať otázku, ako je to s kolagénom v tehotenstve, prečo aj keď ide o telu prirodzenú bielkovinu, nám právne hľadisko nedovoľuje ho priamo odporučiť a aký má pre telo ženy potenciál. Ostaňte s nami a dozviete sa viac.

Vypočujte si náš podcast k tejto téme:

SpotifyGoogle PodcastsAmazon MusicTuneInPodbean

Kolagén potrebujeme všetci

Zopakujme si, akú rolu hrá v ľudskom tele kolagén. Táto bielkovina funguje ako lepidlo, ktoré drží bunky pokope. Máme ho v celom tele, no sú oblasti, kde tvorí podstatnú časť. Napríklad sušina chrupavky – až 70%, koža celého tela – až do 80%. Bez kolagénu by sme nevedeli fungovať a potvrdzujú to slová odborníkov, ktorí odhadujú, že tvorí asi 5-6% hmotnosti nášho tela. “Kolagén je vo vode nerozpustná bielkovina, ktorá je dôležitou súčasťou väziva, chrupaviek, kostí, zubov, steny ciev, bazálnych membrán, rohoviek a je aj hlavnou stavebnou jednotkou kože. Tvorí tretinu všetkých bielkovín v tele. Biologický význam kolagénu je veľký,” spomína vo svojom materiáli uverejnenom v odbornom časopise Medicus news Dr. Tumová z Katedry farmakológie a toxikológie Farmaceutickej fakulty UK v Bratislave.

Ľudské telo síce od narodenia tvorí kolagén samé, no v dostatočnom množstve iba do určitého veku. “Najväčší úbytok kolagénu nastáva najmä po šesťdesiatke, čo sa prejavuje tvorbou väčšieho množstva vrások, vznikom kŕčových žíl na dolných končatinách, ale i v konečníku a dochádza k mnohým ďalším degeneratívnym zmenám,” hovorí emeritný primár ortopédie MUDr. Milan Čarvaš. Už omnoho skôr však môže začať kolagén chýbať a to najmä v záťažových obdobiach pre telo. Nedostatok kolagénu môžeme začať pociťovať už okolo tridsiatky a preto je dobré sa na to pripraviť a postupne si ho dopĺňať pomocou výživových doplnkov. “Telu dodaný kolagén podporuje výživu kostí a chrupaviek, pomáha hojiť drobné poranenia, zvyšuje pevnosť svalov, šliach, väzív i kože,” vysvetľuje doktor Čarvaš. 

Samozrejme, je dôležité si vybrať ten najlepší kolagén spĺňajúci kritériá kvality. Inca Collagen ako stopercentný prémiový morský kolagén sa stal za 6 rokov existencie práve z tohto dôvodu veľmi účinným výživovým doplnkom. Pretože sa získava za studena pomocou enzymatickej hydrolýzy z vedľajších produktov morských rýb, zároveň je úplne čistý bez aditív, konzervantov, príchutí a aróm. Enzymatická hydrolýza je metóda získavania kolagénu zo živošíčnych zdrojov bez tepelnej úpravy, vďaka čomu sa molekula kolagénu rozštiepi na malé fragmenty. Pritom však zachováva vo fragmentoch štruktúru trojzávitnice, ktorá zaisťuje bio-aktivitu. Za studena hydrolyzovaný kolagén je teda bio-aktívny, pre ľudské telo prirodzený ako jeho vlastný. Navyše aj to, že Inca Collagen neobsahuje nič okrem samotného kolagénu, zaručuje jeho maximálnu účinnosť. Inca Collagen je v práškovej forme, ktorá nepotrebuje konzervanty. Pripravuje sa až tesne pred užívaním, sáčok Inca Collagenu rozmiešaný v pohári vody alebo džúsu stačí vypiť a hotovo. Maximálny účinok, bez rizika degradácie, pohodlné užívanie. 

Výhody

100% morský kolagén bez prísad, ktorý naozaj funguje
Prémiový trojzložkový kolagén z overených zdrojov (obsahuje kolagén typu I, II, III)
Bioaktívny (živý) kolagén, ktorý sa výborne vstrebáva
Denná dávka obsahuje 3 000 mg účinného hydrolyzovaného kolagénu
Hydrolyzovaný morský kolagén Inca Collagen
Skvelo rozpustný vo vode - nehrudkovatie ako iné
Samostatne balená denná dávka pre zachovanie účinku
Nemaskovaný sladidlami, farbivami ani ochucovadlami
Kolagén overený zákazníkmi s výbornými recenziami

A účinky kolagénu sa dostavia. Vďaka týmto vlastnostiam má Inca Collagen už 150 tisíc spokojných zákazníkov, pretože reálne účinkuje. Kolagén na pleť pôsobí všestranne, zlepšuje elasticitu kože, pomáha redukovať vrásky, pigmentové škvrny na tvári, pomáha hojiť rany, napomáha pri liečení defektov kože (ako napríklad stále aktuálne akné z rúška – takzvané maskné), pomáha na zdravé opaľovanie, na vlasy, lámavé nechtyKolagén majú radi športovci, milujú ho aj muži všeobecne, pretože nejde len o beauty výdobytok, ale o esenciálnu bielkovinu, ktorá môže pomôcť takpovediac na všetko.

 

A čo kolagén v tehotenstve?

Tehotné ženy nie sú výnimkou, rovnako im môže chýbať kolagén, dokonca vzhľadom na záťaž, ktorou si telo počas tohto obdobia prechádza, môžu mať ešte väčší deficit. Výnimočné v tomto období nie sú bolesti chrbtice či ďalších častí pohybového aparátu, kŕčové žily, zhoršený stav kože – celulitída, strie na brušku a stehnách, suchá koža, zlá pleť na tvári, môže sa vyskytnúť aj vypadávanie vlasov, lámavé nechty a problémy so zubami. A potom nasleduje pôrod, ktorý je ďalším príbehom. Na všetky tieto veci by bol samozrejme kolagén ideálny, avšak…

Kolagén má už veľké množstvo štúdií, je dokázaný jeho účinok na pleť aj na pohybový aparát. Háčik je v tom, že medzi účastníkmi štúdií neboli tehotné ženy. Tie sa do nich ani z logických dôvodov zapájať nemôžu. Rovnako to platí aj pre lieky. A tak sme odkázaní vychádzať len z individuálnych skúseností žien. A príbehov, ktoré píše sám život, by sa v tomto smere našlo dosť.

Lucia vsadila na kolagén počas tretieho tehotenstva

Trojnásobná mamička Lucka užívala Inca Collagen už pred tretím tehotenstvom s výbornými výsledkami. Keď nečakane otehotnela po tretí raz, hrozili jej vážne komplikácie a ruptúra maternice, čo je život ohrozujúci stav. Preto zvažovala všetky možnosti a napokon sa rozhodla pokračovať v užívaní Inca Collagenu. “Hovorila som si, že kolagén je bielkovina, ktorá je tele vo veľkom množstve a je to súčasťou hladkého svalstva, šliach, tkanív, kože a že to predsa musí pomôcť, keď telo nie je schopné sa regenerovať samo po takej námahe. Preto som sa rozhodla to vyskúšať. Celé tehotenstvo som kolagén užívala v bežných dávkach a posledný trimester aj vo zvýšených dávkach. A dopadlo to nad očakávania. Výsledky boli ohromujúce. Po tretej sekcii doktorka zhodnotila, že tam nebol ani náznak nejakého poškodenia,” rozpráva Lucia.

matka užívajúca kolagén

“Ja som sa dokázala úplne s prehľadom postaviť na nohy na druhý deň, doma som bola schopná fungovať normálne a nemala som taký problém so zubami, vlasmi, nechtami ani celkovým hojením rán.”

 

 

Najlepšie je užívanie kolagénu v tehotenstve skonzultovať

Príbeh Lucie je jeden z príkladov, ako to môže fungovať. Inca Collagen však kvôli legislatíve musí mať na svojom obale uvedené, že nie je vhodný pre tehotné ženy a deti. Existujú výživové doplnky, ktoré okrem kolagénu obsahujú aj vitamíny (napríklad céčko), pri ktorých je legislatíva benevolentnejšia a dané značky môžu preto deklarovať, že sú vhodné pre tehotné. Keďže je Inca Collagen stopercentne čistý kolagén, právny rámec je prísnejší. Hráme preto férovo a rešpektujeme pravidlá. 

Inca Collagen vždy ostane stopercentne čistým kolagénom, pretože podľa odborníkov môžu prímesi a kyseliny (medzi ktoré patrí aj vitamín C) molekulu kolagénu narušiť. “Fragmenty kolagénu môžu s rôznymi prímesami reagovať tak, že sa prímesi niekde na fragmenty uchytia. Táto väzba a to, či k tomu dôjde, závisí na type prímesi a na charakteristike prostredia. Táto väzba sa môže v žalúdku rozpadnúť, ale nemusí. Ak prímesi zostanú uchytené, môžu obmedzovať absorpciu. Po prechode do krvného riečiska môžu obmedzovať prienik do buniek, ktoré majú potenciál k spracovaniu fragmentov kolagénu,” hovorí doktorka biochémie Dagmar Petrová. Preto Inca Collagen ani neplánuje vyrábať ďalšie verzie kolagénu s vitamínmi. Originál je len jeden a kvalita je podstatnejšia, než marketing.

Radšej sa spoliehame na maximálny účinok stopercentného kolagénu a vitamín C vám dáme ku každému baleniu zadarmo. Je totiž fakt, že vitamín C a kolagén sa úžasne dopĺňajú, lepšie je však užívať ich separátne.

Kolagén + Vitamín C

Vitamín C a dopravu zdarma dostanete od nás ako darček k nákupu. Použite zľavový kód a nakúpte teraz ešte o 5€ výhodnejšie cez e-shop.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Vzhľadom k tomu, že pre výživové doplnky neexistujú dáta týkajúce sa tehotných žien, nie je možné určiť ani odporúčané dávkovanie. Ide však o telu prirodzenú bielkovinu, ktorá pre bežných ľudí nemá žiadne negatívne účinky ani pri väčších množstvách. Priveľa kolagénu sa bez úžitku vylučuje z tela. Ďalej ešte môžeme povedať to, že určite nič nestratíte, ak sa o užívaní kolagénu poradíte so svojím lekárom či gynekológom.

Kolagén po pôrode rozhodne odporúčame

Na užívanie kolagénu počas dojčenia sa už prísny legislatívny rámec nevzťahuje, preto vám môžeme Inca Collagen s radosťou odporučiť. A odporúčajú ho aj mamičky, ktorým pomohol na zotavenie po pôrode. Nečudo, veď dojčenie je ďalším náročným obdobím a navyše, väčšina žien sa snaží čím skôr prirodzenou cestou dostať späť do pôvodnej formy. Z nespočetných recenzií zákazníčok vieme, že najmä vypadávanie vlasov po pôrode je jav, ktorý mamičky trápi najviac. A na tento problém je Inca Collagen odborníkom.

“V prvom rade som ho začala užívať kvôli vypadávaniu vlasov a ich zlej kvalite. Už po takomto krátkom čase mi vlásky zhustli a prestali sa lámať. Po troch detičkách som užívala rôzne vitamíny, toniká na vlasy aj rôzne šampóny, ale až Inca Collagen mi pomohol.”

Paula Rovná

“Po pôrode moje telo prirodzene prechádza mnohými zmenami, nehovoriac o tom, ako telo ovplyvňuje kojenie. Tak som sa rozhodla dopĺňať kolagén. Počula som naň samé chvály, tak som do toho s pozitívnymi vyhliadkami šla. Nielen kvôli vlasom a pleti, ale aj kvôli zubom a kostiam. Bielkoviny musím teraz dopĺňať omnoho viac ako predtým. A kolagén podporuje aj hojenie po pôrode a pomáha dostať sa rýchlejšie do pôvodnej formy. Už nejakú dobu beriem Inca Collagen a som spokojná nielen ja, ale aj Maco, ktorý ho berie kvôli kĺbom.”

Blogerka Style of Becca

“Okrem toho, že som už skôr badala pevnejšie vlasy a nechty, ktoré mi začali aj rásť závratnou rýchlosťou, a tiež zmizli problémy so zubami, tak moja pokožka, či na stehnách a brušku bola pružnejšia.”

Lucia Semeníková

Ako sme už spomínali, kolagén je veľmi nápomocný aj pri hojení rán, sceľuje poranené tkanivá a sliznice, takže ho ocenia mamičky bezprostredne po pôrode. Vďaka účinkom, ktoré má na kožu, dokáže pomôcť aj v boji proti celulitíde, pôsobí ako prevencia strií, pretože celkovo zlepšuje štruktúru a tón kože. 

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Snáď sa nám podarilo trocha zodpovedať zložitú otázku, či je vhodné užívať kolagén v tehotenstve. Za nás už len toľko, že s Inca Collagen máte minimálne niekoľko garancií. Garanciu absolútnej čistoty, kvalitu použitých zdrojov a tiež certifikáciu. Rozhodnúť sa však musíte samé. Ak váhate, nevadí – po pôrode príde už každopádne ten ideálny čas, kedy vám už nič nezabráni v užívaní Inca Collagenu.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×