Maskné

S rokom 2020 bude už zrejme neodmysliteľne spätých niekoľko nových výrazov. Jedným z nich je aj “maskné” – ďalší nežiaduci účinok pandémie koronavírusu. Počuli ste už o ňom? Vznikol v súvislosti s nosením rúška ako spojenie slov “mask” a “akné”.

Rúška sú jedným z efektívnych spôsobov, ako sa chrániť pred nákazou vírusmi. Nevýhodou je však ich vplyv na pleť, ktorá pod nimi môže trpieť. Tvoria sa rôzne vyrážky z rúška a ďalšie dermatitídy. Čo s tým? 

Dermatológovia radia zamerať sa nielen na starostlivosť o pleť zvonka, ale i vnútorne. Vyživovať, hydratovať, šetrne čistiť. A nezanedbateľnú rolu v tejto starostlivosti hrá aj kolagén. Pochopilo to množstvo našich zákazníkov, pre ktorých je práve Inca Collagen dennou rutinou v starostlivosti o pleť.

“Určite pravidelné bratie Inca Collagenu pôsobí na moju pleť lepšie, ďalej pravidelne čistenie a hydratácia,” fanúšička Katka Kováčová a jej starostlivosť o pleť pod rúškom

Ako vlastne maskné vzniká a prečo môže byť užívanie kolagénu jedným zo skvelých spôsobov, ako ho dostať pod kontrolu? To si vysvetlíme v nasledujúcom článku.

Akné z rúška nie je žiadna novinka

V skutočnosti sa s problémami pleti pri používaní rúšok bežne a dlhodobo pasujú tí, ktorí sú nútení ich používať v práci. Týka sa to samozrejme zdravotníkov, ale aj iných profesií, no problémy s akné na tvári môžu mať aj športovci, nútení nosiť helmy. Stačí, že máte citlivejšiu pleť. Ale maskné potrápi aj tých s odolnejšou pleťou. Prečo sa to deje?

Dôvody sú dva. Materiál rúška alebo inej pokrývky tváre sa pri niekoľkohodinovom nosení neustále šúcha o pokožku a v spojení so zvýšenou činnosťou potných žliaz môže prispievať k jej zápalu. Takýto typ akné má aj svoj názov, ide o mechanické akné spôsobené dlhším kontaktom kože s materiálom. Zároveň sa pri dýchaní pod rúškom tvorí teplo a vlhkosť, čo sú faktory podporujúce množenie nežiaducich mikroorganizmov. Výsledkom sú potom rôzne kožné prejavy, nejde len o akné z rúška, ale napríklad aj o rosaceu, seboroickú dermatitídu, prípadne ekzém z rúška. Tieto prejavy majú ešte jedného spoločného menovateľa: stres. A nebudeme si klamať, v “dobe covidu” máme stresu až-až. A to práve k peknej pleti neprispieva.

Ako sa starať o pleť pod rúškom

Nezostáva teda nič iné, než venovať svojej pleti viac času a starostlivosti. Máme dobrú správu – nemusí to byť vôbec náročné. Netreba nakupovať drahé sofistikované séra či krémy, ponúkame vám niekoľko osvedčených rád, ktoré skutočne fungujú a pomôžu vám udržať pleť zdravú a odolnú.

Doplňte si vitamíny, minerály, ale i kolagén

Z hľadiska vnútornej výživy pleti má veľký vplyv zdravá životospráva a dostatočný pitný režim. Každý z nás je iný a každý by si mal prispôsobiť svoj jedálniček tak, aby mu vyhovoval. Napríklad môžete vylúčiť potraviny, ktorých konzumácia negatívne vplýva na stav pleti. A naopak, jesť viac vitamínov a minerálov, ktoré pleti pomáhajú. Príkladom je zinok, niacín (vitamín B3), betakarotén, omega-3 mastné kyseliny, vitamín C ako jeden z najznámejších antioxidantov a tiež kolagén.

Prečo práve ten? Kolagén je bielkovina, ktorá sa nachádza v pohybovom aparáte, najmä kĺboch a chrupavkách, ale tiež tvorí až 80% ľudskej kože. Jeho úlohou je spájať bunky ako lepidlo. Vďaka tomu je koža pružná, zjednotená a pôsobí mladistvo. Kolagén sa spája s mladosťou, pretože mladý organizmus ho má dostatok. Bohužiaľ ľudské telo si ho tvorí v dostatočnom množstve len do určitého veku. Už pred tridsiatkou začíname pociťovať prvé príznaky starnutia pleti, ako sú vrásky, suchosť a ochabnutosť pleti. A čím viac sa blížime k štyridsiatke, tým menej kolagénu si telo tvorí a koža starne. “Starnutie kože sa prejaví úbytkom podkožného tukového tkaniva, stenčenou väzivovou vrstvou kože a stratou pružnosti kože. Koža sa stáva voľnou, tenkou, ochabnutou, zriasiteľnou a ľahko zraniteľnou, presvitajú krvné cievy, tvoria sa pigmentové škvrny. Znižuje sa činnosť žliaz a koža sa stáva suchou,” popisuje odborníčka v dermatológii, MUDr. Jana Molčanová z kliniky Medoderm.

Preto má obrovský význam dopĺňanie kolagénu v podobe výživového doplnku. Nie však hocakého. Najlepší kolagén je vo forme hydrolyzovaného prášku, ktorý neobsahuje žiadne prídavné látky, ako sú arómy či konzervanty. Skrátka čistý stopercentný kolagénový hydrolyzát. Aj proces výroby je nesmierne dôležitý. Kolagén sa bežne získava zo živočíšnych zdrojov, pričom za najlepší zdroj sa považujú vedľajšie produkty morských rýb. Tie totiž nepotrebujú tepelnú úpravu a kolagén sa z nich získava prostredníctvom špecifickej enzymatickej hydrolýzy – šetrnej metódy. Presne takýmto spôsobom sa získava aj Inca Collagen – stopercentný morský kolagénový hydrolyzát.

Výhody

100% morský kolagén bez prísad, ktorý naozaj funguje
Prémiový trojzložkový kolagén z overených zdrojov (obsahuje kolagén typu I, II, III)
Bioaktívny (živý) kolagén, ktorý sa výborne vstrebáva
Denná dávka obsahuje 3 000 mg účinného hydrolyzovaného kolagénu
Hydrolyzovaný morský kolagén Inca Collagen
Skvelo rozpustný vo vode - nehrudkovatie ako iné
Samostatne balená denná dávka pre zachovanie účinku
Nemaskovaný sladidlami, farbivami ani ochucovadlami
Kolagén overený zákazníkmi s výbornými recenziami

Vďaka špecifickej enzymatickej vznikajú fragmenty, ktoré si zachovávajú štruktúru helisy a teda biologickú aktivitu. Ľudské telo ich potom dokáže spracovať a vytvoriť si nový kolagén. Užívaním Inca Collagenu si preto dokážeme doplniť chýbajúci vlastný kolagén.

Keď trpíme maskné, veľký význam má aj schopnosť kože regenerovať sa. A v tomto procese je kolagén veľkou pomocou. Pokračuje dermatologička Jana Molčanová: “Hojenie rán môžeme rozdeliť do štyroch fáz a kolagén je súčasťou procesu hojenia rany od prvej fázy. Kolagén je zodpovedný za pevnosť a pružnosť vzniknutej jazvy.” To znamená, že pleť sa hojí s kolagénom rýchlejšie, kolagén sa stará o jej zjednotený tón, celistvosť a môže tiež pomôcť redukovať pigmentové škvrny na tvári.

Prečítajte si skúsenosti zákazníka Juraja, ktorý užíval Inca Collagen: “Po silnej diagnóze akné, rosacea, dlhodobo, ale úspešne liečenej Roaccutanom mi koža na tvári ostala poznačená zjavnými defektami. Po o niečo viac ako trojmesačnom užívaní tohoto výrobku defekty samozrejme nezanikli úplne, ale rozdiel je badateľný. A nech už je tento efekt spôsobený reálnym doplnením týchto proteínov do organizmu, alebo je to placebo efekt, za seba môžem len odporučiť. Ďakujem!”

Napokon, Inca Collagen vo forme prášku sa užíva tak, že sa rozmieša v pohári vody alebo džúsu. Slúži teda ako ideálny štart do dňa a dobre s ním naštartujete svoj pitný režim. Nezabúdajte, že pre dostatočnú hydratáciu organizmu a pleti by ste mali piť aspoň 2 litre nesladených tekutín denne.

Dôležité je pleť správne čistiť a hydratovať

Keď sme sa našich zákazníkov na sociálnych sieťach pýtali, ako sa o svoju pleť starajú v tejto dobe rúškovej, odpovede nás potešili. Mnohí, najmä dámy, už veľmi dobre vedia, ako na to. Veľa z vás užíva ako prevenciu Inca Collagen, ale dôležitá je pre vás aj šetrná hygiena pleti. A potom nasleduje dostatočná hydratácia v podobe sér, kvetových hydrolátov, alebo hydratačných krémov, aby ste po umývaní pomohli pleti získať späť ochrannú bariéru.

Lekári tiež odporúčajú pri používaní rúška vynechať mejkap, pretože môže ešte väčšmi zanášať póry nečistotami a zhoršiť zápalové procesy. Ak je to nevyhnutné, používajte len jemnú vrstvu mejkapu.

Dôležitá rada je tiež, aby ste si zbytočne nesiahali rukami na tvár. Upozorňujú na to nielen epidemiológovia, ale aj kožní lekári. Chytaním tváre si môžete len väčšmi roznášať nečistoty a baktérie po pleti. Občas je to samozrejme nevyhnutné, no nezabúdajte na dôslednú hygienu rúk.

Relaxačná kolagénová kúra

Pripravili sme pre vás nový darčekový relax balíček pre dokonalú pohodu a výživu tela. Ku 3  kusom Inca Collagenu dostanete ako darček: jemný uterák, 3x vitamín C, zdravý a kvalitný čaj Geisha Oxalis a dopravu zadarmo.

Noste vždy čisté rúško

Ideálne je meniť rúško aspoň raz za pár hodín, ak ho nosíte denne. A to nielen kvôli vírusom. Nahromadené nečistoty a odumreté bunky by mohli zhoršovať zápal kože, preto je dôležité mať zásobu rúšok a neustále ich striedať. Pri látkových rúškach či maskách zvoľte pranie na aspoň 60 stupňov, aby ste z neho odstránili všetko, čo sa naň počas nosenia nalepilo. 

S rúškami to budeme musieť vydržať ešte dlho, preto nie je iná možnosť, než na oplátku venovať pleti o to viac pozornosti a dopriať jej kvalitnú starostlivosť. Inca Collagen so svojimi účinkami aj v tomto období podáva pomocnú ruku. Zaraďte ho do svojho denného režimu a vaša pleť bude omnoho ľahšie zvládať toto náročné obdobie. A nezabudnite: sme v tom spoločne a jedine spoločne toto obdobie zvládneme. Preto naďalej dodržiavajte rozostupy, noste rúška a dbajte na hygienu rúk. Prajeme vám veľa zdravia!

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×