Vypadávanie vlasov po pôrode

Deti sú dar, na tom sa všetky mamičky jednoznačne zhodnú. Aj prekonanie všetkých zdravotných a estetických prekážok v tehotenstve a po pôrode za to šťastie stojí. Zároveň sa ale mnohé ženy po príchode nového človeka na svet boria s najrôznejšími obavami ohľadom svojho tela. Dnes už nie je hanbou sa o nich rozprávať a existuje cesta, ako urýchliť zotavenie po pôrode.

Azda najväčším strašiakom hneď po prírastku váhy je strata vlasov. Nie nadarmo sa hovorí, že vlasy sú korunou krásy. Ak si na svojej bohatej a zdravej hrive zakladáte, vypadávanie vlasov po pôrode, prípadne padanie vlasov počas dojčenia vás zrejme rozladí. Príčinou tohto nepríjemného javu býva hormonálna nerovnováha, ktorej sa nemožno čudovať – veď telo ženy si počas tehotenstva a po ňom prechádza neuveriteľnou transformáciou. Čo sa s tým dá robiť?

Základnou stavebnou bielkovinou kože je kolagén a od kondície kože sa odvíja aj kondícia vlasov. Jeho doplnenie je jedným zo spôsobov, ako vlasom pomôcť k rýchlejšej regenerácii. Tak, ako Inca Collagen po pôrode pomohol spokojnej zákazníčke Jaji Maderovej: “Mne váš výrobok zachránil vlasy, mne bolo do plaču, som bola normálne plešatá. Teraz mam tak dlhé a husté vlasy aké som za celý život nemala. Chápem, že každý má inú skúsenosť, ale ja nedám na Inca Collagen dopustiť.”

Čo sa deje v tele ženy počas tehotenstva a po pôrode, aký to má vplyv na vlasy, ako telu pomôcť a prečo potrebujete kolagén – to všetko sa dočítate v nasledujúcom článku.

Hormonálne zmeny a vypadávanie vlasov po pôrode

Je zaujímavé, že väčšina žien pozoruje zlepšenie kvality vlasov práve počas tehotenstva, no o to krutejšie je potom sklamanie po pôrode a počas dojčenia, kedy sa situácia rapídne mení. Mnohé mamičky potom melancholicky spomínajú na svoju zdravú a krásnu tehotenskú hrivu. Vystrieda ju padanie vlasov, zhoršená kvalita v podobe tenkých, lámavých vlasov, nedostatočný rast, štiepenie končekov. Až vtedy mnohé ženy začínajú skúmať a zisťovať, prečo je tomu tak. My to vieme, a presne vám to vysvetlíme.

Za normálnych okolností každému z nás vypadáva určité množstvo vlasov, čo je celkom normálne. Vlasy sa nachádzajú buď v rastovej – anagénnej fáze, alebo v oddychovej – telogénnej. Keď rastie nový vlas, vytlačí z korienka ten, ktorý doteraz bol v telogénnej fáze a oddychoval. Keď žena otehotnie, rýchlo sa jej zvýši hladina hormónu HCG – to je presne ten, vďaka ktorému tehotenské testy odhalia šťastnú novinu. Stúpa tiež hladina estrogénu, progesterónu, prolaktínu a oxytocínu. Typické je tiež zvýšenie objemu krvi, ktorá koluje v tele, až o 50%. Estrogén spolu s vyšším objemom kolujúcej krvi sú zodpovedné za to, že sa počas tehotenstva viac vlasov nachádza v anagénnej, teda rastovej fáze. Väčšie množstvo než za normálnych okolností drží pevne v korienkoch. Ženy to vnímajú tak, že im vlasy takmer nevypadávajú, sú silnejšie.

Hneď po pôrode sa hladiny hormónov okamžite vyrovnajú na pôvodnú úroveň, objem krvi sa vracia do normálu pomalšie a postupne v priebehu pár týždňov. No prudký pokles hormónov má na svedomí to, že vlasy začnú vypadávať hromadne, akoby si chceli vynahradiť ten predošlý čas, kedy nevypadávali. Mamičky to vnímajú ako náhle a výrazné padanie vlasov. Má to aj odborný názov: telogénne efluvium, a spadá do kategórie stresových príčin vypadávania vlasov. Niektoré ženy hlásia celkovú zmenu kvality vlasov, tie sa môžu stať jemnejšími, tenšími a lámavými. Všetky tieto zmeny sú dočasné, no mamičky veľmi netešia.

Dokedy ešte budú padať a ako tomu pomôcť

Vlasy môžu začať vypadávať už v prvý deň po pôrode a môžu v takejto zvýšenej miere padať až rok. Zvyčajne dosahuje padanie vlasov po pôrode svoj vrchol asi v čase, keď má vaše bábo 4 mesiace.

Zakrútila sa vám z toho hlava? Znie to strašidelne, ale verte, nie je to nič výnimočné. Samozrejme, ani príjemné. Môžete tiež váhať, či je to vaše vypadávanie vlasov po pôrode ešte v norme, alebo ide už o nadmerné vypadávanie. Ak vlasy vypadávajú aj po roku od pôrodu, prípadne sú mizivej kvality a vy si nie ste istá, môžete sa poradiť s dermatológom. Existuje viac príčin okrem pôrodu, ktoré môžu za vypadávanie vlasov, napríklad anémia či nesprávna funkcia štítnej žľazy. Bolo by preto dobré tieto príčiny vylúčiť.

Čo vás tiež určite zaujíma je, ako môžete vlasom po pôrode pomôcť a vypadávanie trocha zmierniť. Náš prvý tip je jednoznačný, a je ním doplnenie kolagénu.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Prečo vlasy potrebujú kolagén

V prvom rade je dôležité zabezpečiť vlasom správnu “potravu”. Tú vlasy získavajú cez cievy, ktoré sa spájajú s vlasovými folikulmi, teda korienkami. Vlas je tvorený molekulami elastickej bielkoviny, keratínu. Ten je prakticky mŕtvym tkanivom, avšak jeho štruktúra je pre výsledný vzhľad vlasov veľmi podstatná. Zdravé, dobre zásobované vlasové folikuly budú produkovať zdravé a krásne vlasy, pretože keratín v nich je pravidelne štrukturovaný, hladký a pevný. Cievy získavajú živiny z kože, ktorá si ich berie z krvného obehu. 80% kože tvorí kolagén, esenciálna bielkovina nášho tela. Je zodpovedná za spájanie buniek v koži, rôznych tkanivách, v pohybovom aparáte, kostiach a ovplyvňuje tiež kvalitu nechtov a vlasov.

Kolagén je všestrannou a komplexnou bielkovinou, ktorá obsahuje až 19 aminokyselín. Z nich hneď niekoľko si vlasy berú cez kožu ako svoje živiny. Existuje asi 27 druhov kolagénov, pre ľudské telo sú najpodstatnejšie kolagén prvého, druhého a tretieho typu. Vysvetľuje dermatologička Jana Molčanová z kliniky Medoderm: “Kolagén typu I je v ľudskom tele najrozšírenejší. Je hlavnou súčasťou kože, kostí a šliach. Kolagén typu III sa v koži nachádza v okolí kožných adnex (vlasy, nechty) a ciev. Kolagén typu II sa nachádza v chrupavke.”

Dostatok kolagénu je teda pre zdravé vlasy kľúčový. Okrem neho potrebujú aj dostatok minerálov, primárne železo, zinok, selén, a tiež vitamíny skupiny B, najmä biotín, vitamín C, D a E. Veľa živín je potrebné telu dodávať zvonka, napríklad jednotlivé vitamíny, či už v doplnkoch, alebo v zdravej strave. Čo sa týka kolagénu, ten si telo tvorí v dostatočnom množstve len do určitého veku, po 25. roku života sa zásadným spôsobom znižuje tvorba vlastného kolagénu. Kolagén sa spája s mladosťou, vďaka nemu máme pružnú a hydratovanú pleť bez vrások, pohyblivé kĺby, pevné vlasy a nechty. Keď je kolagénu málo, pokožka je suchšia a tým aj náchylnejšia na vrásky, má sklon ochabovať, pridružujú sa problémy s pohybovým aparátom, viac sa lámu nechty a to isté platí o vlasoch.

Presne takýmto náročným obdobím, hoci nesporne krásnym, je pre ženy obdobie po pôrode. Telo prekonalo obrovské hormonálne zmeny, zároveň môže mať málo živín, veď práve priviedlo na svet nového človeka. To všetko sa na vlasoch podpíše, preto je rozhodne dobrou voľbou dodať im živiny zvonka. Vypadávanie vlasov počas dojčenia dostanete pod kontrolu ľahšie, ak vlasom dodáte tú správnu potravu.

Relaxačná kolagénová kúra

Pripravili sme pre vás nový darčekový relax balíček pre dokonalú pohodu a výživu tela. Ku 3  kusom Inca Collagenu dostanete ako darček: jemný uterák, 3x vitamín C, zdravý a kvalitný čaj Geisha Oxalis a dopravu zadarmo.

Ak hľadáte najlepší kolagén, vsaďte na stopercentný, bioaktívny kolagén, pretože len taký je zárukou maximálnych účinkov. Jednotkou na trhu je v tomto smere stále prémiový morský kolagénový hydrolyzát Inca Collagen. O jeho kvalite najlepšie svedčia nepriestrelné argumenty v podobe osobných skúseností mamičiek.

Spokojná zákazníčka Paula Rovná: “Po troch detičkách som užívala rôzne vitamíny, tonika na vlasy aj rôzne šampóny, ale až Inca Collagen mi pomohol. Výhodou je aj jednoduché užívanie, kedykoľvek počas dňa do pohára s vodou.”

Zakladateľka portálu cvicte.sk, Jana Šimkovičová: “Inca Collagen mi pomáha, aby moje kĺby fungovali ako hodinky. Navyše sa stará o moje vlasy, ktoré po neuveriteľnom vypadávaní počas oboch kojení dostali riadne zabrať.”

Navyše, kolagén si niekedy nechtiac devastujeme aj v mladom veku. Prispieva k tomu množstvo zlých návykov – fajčenie, nedostatočne nutrične hodnotná strava, nadmerné vystavovanie sa slnečným lúčom bez adekvátnej ochrany, keď nedodržiavame zásady, ako sa správne opaľovať. A aby toho nebolo málo, produkcia kolagénu klesá rýchlejšie aj kvôli takzvanému oxidačnému stresu. Neustále sme vystavení voľným radikálom, ktoré naše telo oslabujú.

Skrátka, bez kolagénu to nejde. A keďže už po 45. roku života si ho telo takmer netvorí, je dôležité myslieť na dopĺňanie kolagénu už v mladom veku. Neverili by ste, koľko ľudí ani len netuší, že práve chýbajúci kolagén je príčinou problémov, ktoré ich trápia. Aj vtedy, ak zažívajú skutočné zdravotné ťažkosti, prípadne sa nachádzajú v náročnej fáze svojho života, kvalitný kolagén vo forme výživového doplnku ako telu prirodzená bielkovina môže jedine prospieť.

Daniela Revayová: “Po pôrode mladšej dcéry mi podobne ako mnohým iným ženám vypadlo množstvo vlasov. Po čase sa padanie zastavilo, ale keď som ani po roku užívania rôznych vitamínových doplnkov nevidela takmer žiadny výsledok, hľadala som ďalej. Natrafila som na Inca Collagen, ktorý som mohla užívať aj počas dojčenia, čo mi veľmi vyhovovalo. Po druhom mesiaci mi už viditeľne začali dorastať vlasy na vypadaných miestach a po doužívaní tretej krabičky ma moja kaderníčka privítala so slovami: wow, Tebe koľko veľa nových vlasov vyrastá!”

Blogerka Livka Gaľová: “Asi to bol osud, že pár mesiacov po pôrode, keď mi začali padať vlasy, štiepiť sa nechty a o pleti ani nehovorím, sa začalo na trhu objavovať stále viac a viac kolagénov. Pregooglila som všetko možné a stále mi z toho najlepšie vyšiel Inca Collagen. Čuduj sa svete, všade písali pravdu. Prestali mi padať vlasy, začali rásť nové, zlepšila sa mi pleť, nechty.”

Podnikateľka Helena Kohoutová: “Inca Collagen je super na vlasy, nechty, pokožku a každá žena, ktorá má pár mesiacov po pôrode vie, ako je to dôležité a s čím sa prípadne potýka … Aj môj veľký pomocník, už dva roky a najmä teraz.”

Čistota a kvalita

Pri Inca Collagen sme sa rozhodli ostať pri čistote bez aditív, aróm a príchutí. Prišiel na trh ako jeden z prvých morských kolagénových hydrolyzátov, ktorý si zachováva kvalitu a účinnosť práve preto, že nie je ničím ochutený a obsah každého zlatého vrecúška tvorí len čistý stopercentný morský kolagén. To ale nie je všetko. Je tiež vyrábaný šetrne a z kvalitných zdrojov.  “Výhodou rybieho kolagénu je to, že je to kolagén vývojovo starý, to znamená, že nie je spojený s radom ďalších, podporných biomolekúl. Rozštiepi sa teda na fragmenty a výsledný roztok nie je znečistený fragmentmi iných molekúl,” vysvetlila doktorka Dagmar Petrová.

Proces prípravy kvalitného kolagénu má aj ďalšie špecifiká. Inca Collagen je bioaktívny kolagénový hydrolyzát, to znamená, že ho tvoria kolagénové peptidy so zachovanou homogénnou štruktúrou trojzávitníc, vďaka ktorej ich ľudské telo rozozná a využije na zostavenie nových kolagénových molekúl. Vyrába sa pomocou špecifickej enzymatickej hydrolýzy, pri ktorej nedochádza k tepelnému štiepeniu molekuly, ktoré by ju mohlo poškodiť.

U mladých mamičiek môže pomôcť ľahšie zvládnuť zotavenie po pôrode, vďaka pôsobeniu v tkanivách a koži doslova pomáha žene zaceliť sa. Trojnásobná mamička Lucia je toho živým príkladom, keď užívala kolagén počas tehotenstva a ten jej pomohol zvládnuť tretí pôrod. “Ja som sa dokázala úplne s prehľadom postaviť na nohy na druhý deň, doma som bola schopná fungovať normálne a nemala som taký problém so zubami, vlasmi, nechtami ani celkovým hojením rán.”

Blogerka Style of Becca píše: “Poviem vám tak, posledné týždne, ako je Leo fakt akčný, sa cítim poriadne vyšťavená. Po pôrode som brala Inca Collagen hlavne kvôli vlasom, ktoré začali vypadávať, potom, keď to prestalo, dala som si pauzu, ale to nebolo najmúdrejšie. Tvorba kolagénu po 25.roku klesá a po 40. sa v tele netvorí takmer vôbec. Keďže ešte kojím (a to dosť často), moje telo potrebuje živiny a tak som sa rozhodla opäť nasadiť kolagén do obehu, tentoraz už nielen kvôli vlasom a elasticite pleti, ale aj kvôli mojim kolenám.”

Overené tipy, ako na vypadávanie vlasov po pôrode

Okrem dostatočnej výživy pre vlasy v podobe minerálov, vitamínov a kolagénu existujú ďalšie možnosti, ako zastaviť vypadávanie vlasov po pôrode. Niektoré z tipov súvisia s návykmi a možno budete musieť zmeniť starostlivosť o vlasy.

Na zvládnutie ťažkého obdobia svojich vlasov teda odporúčame:

  • dopriať si vysoko nutrične hodnotnú a zdravú stravu. Tým by ste mali začať. Vieme, že čas je pri bábätku vzácny, no zdravý obed si nemusíte pripravovať dve hodiny, chce to len naučiť sa rozoznávať zdravé a výživné potraviny od prázdnych, vysokokalorických, ktoré vás nezasýtia a môžu vám navyše pridať kilá. Doprajte si veľa zeleniny, ovocia, celozrnných potravín, jedzte veľa bielkovín, slaďte zdravo a vyhýbajte sa rafinovaným cukrom a tukom.
  • šetrnejšie narábajte s vlasmi. Či už ide o fénovanie horúcim vzduchom, nadmerné kefovanie, žehlenie, alebo príliš stiahnuté účesy. Myslite na to, že keď sú vlasy v telogénnej fáze, vypadávajú veľmi ľahko. Preto obmedzte takéto procedúry na minimum. Ak nosíte vlasy zopnuté, používajte mäkké a šetrné gumičky.
  • kaderníci odporúčajú aj používanie hodvábnych obliečok na vankúše, ktoré sú k vlasom počas spánku šetrnejšie.
  • vlasy môžete skrátiť na praktický účes, ktorý vám pristane – kratšie vlasy vizuálne zmiernia vypadávanie a neskôr ich zahustia prirodzene pribúdajúce nové vlasy.
  • zmeňte typ vlasovej kozmetiky, používajte ľahké šampóny a kondicionéry zamerané na objem vlasov. S kondicionérmi opatrne, majú sklon vlasy zaťažovať.
  • pokúste sa minimalizovať stres. Kortizol nie je dobrý kamarát a aj vysoké hladiny tohto hormónu prispievajú k vypadávaniu vlasov. Ak nestíhate a nevládzete, nehanbite sa poprosiť rodinu či priateľov o pomoc a oddýchnite si. Inak, aj kolagén dokázateľne znižuje produkciu kortizolu.

Doprajte si trojmesačnú kolagénovú kúru s vitamínom C

Vitamín C je pre ľudské telo veľmi dôležitý antioxidant, ktorý podporuje syntézu vlastného kolagénu. Preto ponúkame ku každému baleniu Inca Collagen aj balenie vitamínu C zdarma. Inca Collagen je, ako sme už spomínali, čistý kolagén bez prísad. Rozhodli sme sa nemiešať vitamín C priamo do kolagénu, pretože by sme tým ohrozili jeho účinok. Podľa odborných zistení je totiž kolagén nesmierne citlivý na prímesi a primiešaný vitamín C by ho mohol poškodiť. “Keď sa kolagén v trojzávitnici zmieša so silnou kyselinou, denaturuje sa rovnako, ako sa denaturuje bielkovina vajíčka počas varenia. To znamená, že molekula sa nevratne zmení a stratí schopnosť reagovať na zmeny vnútorného prostredia,“ potvrdzuje doktorka Petrová.

No ak si dáte Inca Collagen spolu s džúsom alebo citrónovou vodou na zmiernenie typickej rybacej chuti, nemusíte sa obávať znížených účinkov. Ak si však chcete byť stopercentne istí, že svojmu telu dávate dostatok dennej dávky céčka, nie je nič jednoduchšie, ako užiť denne jednu kapsulu nášho vitamínu, ktorý dostanete zadarmo.

A na záver ešte jeden tip. Padanie vlasov počas dojčenia a po pôrode je záležitosť na niekoľko mesiacov. Najvýhodnejšou možnosťou pre vás je ísť do trojmesačnej kolagénovej kúry s Inca Collagen. Jednak sa tri mesiace s kolagénom odporúča ako dostatočný čas, aby mal šancu zaúčinkovať a prejaviť sa, a navyše je takáto kúra pre vás cenovo výhodná. Dostanete tri balenia Inca Collagen, tri vitamíny C s dopravou zdarma, plus darček navyše.

Kolagén + Vitamín C

Vitamín C a dopravu zdarma dostanete od nás ako darček k nákupu. Použite zľavový kód a nakúpte teraz ešte o 5€ výhodnejšie cez e-shop.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Kolagénu stačí dať dostatok času, no výsledky sa rozhodne dostavia. Aj vy sa tak čoskoro po pôrode budete môcť opäť tešiť z krásnych a hustých vlasov.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×