Pigmentové škvrny na tvári

Pigmentové škvrny sa môžu objavovať na celom tele, no prekážajú nám najmä tie na tvári. Bohužiaľ, práve to je jedno z miest, kde sa objavujú najčastejšie. Paradoxom je, že ich často chceme maskovať opálením, no práve slnečné lúče ešte väčšmi podporujú pigmentové škvrny na tvári. Samozrejme, príčiny vzniku a pretrvávania hyperpigmentácie na tvári môžu byť rôzne. Azda najznámejším druhom sú práve pigmentové škvrny na tvári zo slnka, ale objavujú sa tiež v starobe, prípadne ako následok hormonálnych zmien v tele. Hyperpigmentácia môže byť nielen estetický problém, ale aj vedľajší účinok chorôb, či užívania liekov. Dobrou správou však je, že aj ich výskyt môžeme ovplyvniť a správnou starostlivosťou a výživou pleti sa ich vyvarovať.

Ale čo presne máte robiť a čo pomáha na pigmentové škvrny v oblasti tváre? Čítajte nasledujúci článok, v ktorom vám to vysvetlíme do detailov. Dozviete sa, odkiaľ sa vzali, prečo práve tvár je takým častým miestom výskytu, aké procesy v pokožke prebiehajú a čo pomáha na pigmentové škvrny na tvári.

Prečo a ako vznikajú pigmentové škvrny na tvári

Pigmentové škvrny sú dôsledok nadmernej tvorby melanínu v koži. Melanín je látka zodpovedná za sfarbenie pokožky, pričom ľudia s tmavšou pokožkou ho produkujú viac, svetlokožci zasa menej. Odbornejšie: melanín je zmes biopolymérov, ktoré sú syntetizované melanocytmi v bazálnej vrstve epidermy. Počet, veľkosť a rozmiestnenie melanocytov sa u ľudí líši aj podľa vrodeného odtieňa pokožky. A sú miesta na tele, kde je výskyt melanocytov vyšší, napríklad na predlaktiach alebo na hlave.

Na výskyt pigmentových škvŕn sú náchylnejší práve tí z nás, ktorým sa v tele tvorí viac melanínu, teda tmavšie typy ľudí. Hrá tu teda rolu aj genetika. Vplyvom určitých faktorov môže nastať situácia, že sa v pokožke na tvári produkuje viac melanínu, ktorý spôsobí jej zafarbenie, ktoré pretrváva. Výsledkom sú maličké či väčšie škvrnky a tmavé bodky, niekedy sú drobné, inokedy ide o veľké a výrazné plochy. Najmä dámy tento jav veľmi neteší.

Samozrejme, pigmentových škvŕn sa dá zbaviť, no je to náročná cesta a musíte vedieť, ako na to. Preto najlepším spôsobom, ako sa pigmentovým škvrnám vyhnúť, je prevencia.

Kedy ale pigmentové škvrny na tvári môžu vznikať, aké faktory ich podporujú?

Pigmentové škvrny na tvári zo slnka

Sú najčastejším typom fľakov a môžu vznikať pomerne zákerne. Počas dovoleniek sa natierame ochrannými opaľovacími prostriedkami, ale po zvyšok roka ochranu pred slnkom zanedbávame. A práve tie časti tela, ktoré sú prakticky nepretržite vystavené slnečnému žiareniu, sú náchylné na tvorbu pigmentových škvŕn. Samozrejme, ide o tvár, dekolt a ruky.

V našich končinách ešte stále nie je dostatočne rozšírené celoročné používanie ochranných krémov na pleť. A to je chyba. Pokožku si treba pred slnkom chrániť neustále, a to najmä tú na tvári. Slnečné UV lúče nielenže podporujú nadmernú tvorbu melanínu, ale taktiež v nej ničia dva dôležité proteíny – elastín a kolagén. Kým UVB žiarenie má na svedomí vonkajšie prejavy poškodenia kože – spálenie, UVA žiarenie preniká hlbšie a následky jeho pôsobenia sú dlhodobé. V spodnej vrstve pokožky, dermis, ničí fibroplasty produkujúce kolagén. Starnutie kože sa zrýchľuje, jej procesy obnovy sú redukované a pokožka je náchylnejšia aj na tvorbu pigmentových škvŕn.

Kolagén tvorí veľkú časť kože človeka. Je to až okolo 80%. Telo si ho tvorí samo, ale bohužiaľ, v dostatočnom množstve iba do určitého veku. Preto už v mladosti môžeme mať nedostatok kolagénu. Ak sa to skombinuje s nežiaducimi účinkami slnečného žiarenia bez adekvátnej ochrany… problémy sú na svete.

Preto je také dôležité dopĺňať si kolagén. Nielen v súvislosti s pigmentovými škvrnami, ale celkovo. Kolagén má na svedomí rovnomernú štruktúru a jednotný odtieň pokožky, navyše pomáha pri poškodeniach kožných buniek. Nie nadarmo sa kolagénu hovorí “elixír mladosti” – pôsobí totiž ako lepidlo buniek a reparuje ich. S dostatkom kolagénu je koža hydratovaná, pružná, schopná rýchlejšie zotaviť ranky a poškodenia, a tiež má vyrovnaný tón a ľahšie zvláda prirodzené sprievodné javy starnutia (vrásky, pigmentové škvrny…).

Výživové doplnky s kolagénom dnes zažívajú boom. Nie všetky stoja za to, no ak hovoríme o kvalitnom kolagéne, akým je aj Inca Collagen, je preukázaným faktom, že funguje ako anti-aging.  Dopĺňaním kvalitného a čistého kolagénu môžete pleti udržať mladistvý vzhľad dlhšie, než to príroda plánovala. A k tomu máte základ dobrej prevencie pred tvorbou pigmentových škvŕn na tvári, ale aj základ ochrany pred slnečným žiarením. “Z hľadiska estetickej dermatológie je kolagén dôležitý pre zachovanie pevnej a pružnej pokožky, zdravých nechtov a vlasov. Počas letnej sezóny odporúčam užívanie vitamínov C, E a resveratrolu, ktoré bránia poškodeniu kože slnečným žiarením a dokážu reparovať škody ním spôsobené. Keďže slnečné žiarenie spôsobuje výrazne rýchlejšie starnutie pokožky je užívanie kolagénu vhodným spôsobom ako mu zabrániť,“ hovorí odborníčka na dermatológiu z kliniky Medoderm, MUDr. Jana Molčanová.

Pre prevenciu pigmentových škvŕn sa preto musíme naučiť nielen to, ako sa správne opaľovať, ale venovať pokožke na tvári skutočne celoročnú ochranu.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Pigmentové fľaky na tvári ako následok hormonálnych zmien

Kolísanie hormónov poznajú najmä ženy. Môže byť jednou z príčin tvorby pigmentových škvŕn na tvári, odborne sa tento druh nazýva melazma. Situáciami, za ktorých môže dôjsť k tvorbe melazmy u žien, je napríklad užívanie hormonálnej antikoncepcie, obdobie po pôrode, prípadne v čase menopauzy. Pre mamičky je napríklad veľkou témou práve zotavenie po pôrode.

Počas tehotenstva dochádza k mnohým zmenám a tie môžu vyústiť aj do tvorby pigmentových škvŕn. Aj pri tomto probléme pôsobí kolagén užívaný vnútorne v podobe výživového doplnku pozitívne. Platia tie isté princípy, ako pri opaľovaní – kolagén je antioxidant, ktorý pokožku chráni a opätovne sceľuje. Preventívne užívaný čistý kolagén zamedzuje hromadeniu melanínu na nevhodných miestach a pigmentové škvrny sa tak neobjavia, prípadne už existujúce postupne vymiznú. Aby ale kolagén skutočne účinkoval, musí byť naozaj čistý, bez prímesí, konzervantov či sladidiel a aróm. Taký, ako Inca Collagen.

Ako Inca Collagen pomáha proti škvrnám na tvári

Inca Collagen je nielen stopercentný a čistý kolagén, ale výrobca si dáva záležať aj na procese jeho spracovania. Nie každý kolagén je ľudské telo schopné prijať. Kolagén na prípravu výživového doplnku sa získava zo živočíšnych zdrojov. Avšak takto získaná kolagénová molekula je priveľká na to, aby účinne prenikla do krvného obehu človeka. Preto ak má vzniknúť účinný výživový doplnok, musí sa táto molekula rozbiť na menšie časti – fragmenty, alebo inak povedané, kolagénové peptidy. Zároveň je nutné zachovať v týchto fragmentoch ich trojitú štruktúru, vďaka ktorej sú biologicky aktívne, teda telo ich dokáže využiť.

„Musím subjektívne a rád zdodnotiť, že vnímam účinok tohoto výrobku, či už sa bude nazývať Inca Collagen, alebo súbor aminokyselín s týmto komerčným názvom, prinajmenšom zaujímavý. Po silnej diagnóze akné rosacea dlhodobo ale úspešne liečenej roaccutanom mi koža na tvári ostala poznačená zjavnými defektami. Po niečo viac ako trojmesačnom užívaní tohoto výrobku defekty samozrejme nezanikli úplne, ale rozdiel je badateľný. A nech už je tento efekt spôsobený reálnym doplnením týchto proteínov do organizmu, alebo je to placebo efekt, za seba môžem len odporučiť. Ďakujem,“ hovorí zákazník Juraj Lichner.

V prípade Inca Collagen sa spracovávajú vedľajšie produkty morských rýb, v ktorých je veľa skutočne kvalitného kolagénu. Dostať ho však z týchto zdrojov v bioaktívnej forme nie je jednoduché. Kolagény, ktoré sa získavajú z bravčových či hovädzích kostí, sa napríklad často prevárajú, čo je proces, počas ktorého sa kolagénová molekula nevratne denaturuje. Ale Inca Collagen sa získava z rýb metódou, pri ktorej nedochádza k tepelnej úprave. Nazýva sa to enzymatická hydrolýza a preto sa Inca Collagenu hovorí, že je to hydrolyzovaný kolagén. Pri takomto spracovaní dochádza k veľmi šetrnému štiepeniu kolagénovej molekuly na fragmenty so zachovanou štruktúrou trojzávitnice. “Prirodzená štruktúra kolagénu sa enzymatickou hydrolýzou rozloží na kúsky. Rôzne hydrolytické enzýmy pritom zasiahnu na rôznych miestach trojzávitnice. Inca Collagen je hydrolyzovaný enzýmom, ktorý pôvodnú trojzávitnicu rozkladá na také fragmenty, z akých bola pôvodne v organizme zostavená. Preto ich organizmus príjemcu dokáže do tohto procesu zase prijať a využiť na postavenie nových trojzávitníc. Čiže organizmus ich použije rovnako, ako by použil to, čo by si vyrobil sám, keby to ešte vyrábal v dostatočnom množstve,” vysvetľuje doktorka biochémie Dagmar Petrová. Získaný kolagénový hydrolyzát je čistý biely prášok, ktorý nepotrebuje žiadne konzervanty ani prídavné látky. Naopak, ostáva úplne čistý a užíva sa tak, že sa rozmieša v pohári vody, džúsu alebo čaju.

Výhody

100% morský kolagén bez prísad, ktorý naozaj funguje
Prémiový trojzložkový kolagén z overených zdrojov (obsahuje kolagén typu I, II, III)
Bioaktívny (živý) kolagén, ktorý sa výborne vstrebáva
Denná dávka obsahuje 3 000 mg účinného hydrolyzovaného kolagénu
Hydrolyzovaný morský kolagén Inca Collagen
Skvelo rozpustný vo vode - nehrudkovatie ako iné
Samostatne balená denná dávka pre zachovanie účinku
Nemaskovaný sladidlami, farbivami ani ochucovadlami
Kolagén overený zákazníkmi s výbornými recenziami

TIP: Ako súvisí životný štýl s tým ako vyzerá naša pleť? Prečítajte si rozhovor s doktorkou MUDr. Lenkou Džubákovou na blogu nu3o.com

Preto skvelo účinkuje. Pomáha mamičkám pri rýchlejšom hojení pôrodných jaziev, pri regenerácii pokožky bruška a celého tela, ako aj prevencia pred striami a celulitídou. Pomáha aj s hojením akné a je tiež dobrou stratégiou, ako na pigmentové škvrny na tvári.

“Ako sa to začalo? Inca Collagen mi kedysi odstránil pigmentové škvrny, ktoré sa mi po pôrode urobili na tvári.”

Spokojná zákazníčka a blogerka Marcela Waszniovská

Bioaktívny morský Inca Collagen je tak čistý, že nespadá medzi vitamínové doplnky, pretože neobsahuje skutočne nič iné, než kolagén. Kvôli tomu sa radí medzi výživové doplnky, pre ktoré platí prísna legislatíva. Hoci teda ide o telu prirodzenú bielkovinu, legislatíva nám neumožňuje odporúčať ho ženám počas tehotenstva. Výživové doplnky musia obsahovať varovanie, že nie sú vhodné pre tehotné ženy a deti. Ale, po pôrode už jeho užívanie vyslovene a oficiálne odporúčame. Pomohol aj blogerke Silvii Škultéty: “Mne dopĺňanie kolagénu citeľne zlepšuje nechty, vlasy, hydratuje pokožku, zmäkčuje staré vrásky a strie a eliminuje pigmentové škvrny, ktoré sa zhoršili po pôrode a máme to aj dedičné. Pitie kolagénu sa vždy 2x ročne stane mojou rannou rutinou a výsledky sú naozaj viditeľné. Môj tip je dávať si ho pred letom. V lete naša pokožka jednoducho vyžaduje dvojnásobnú starostlivosť. Nielen že je vystavovaná priamemu slnku, ale aj očiam nášho okolia. Dostatok kolagénu v pokožke pomôže odolať podráždenie, starnutie, spáleniu kože alebo tak veľmi nežiadúcim pigmentovým škvrnám.”

Pigmentácia vo vyššom veku: starecké škvrny

Vráťme sa ale späť k rizikovým faktorom pre pigmentové škvrny na tvári. Vyšší vek medzi ne jednoznačne patrí.

Pigmentové škvrny vo vyššom veku sa hovorovo nazývajú starecké, no ich pôvod je rovnako prepojený s dedičnosťou, nedostatočnou ochranou pred slnečným žiarením a vplyvmi hormónov. Tiež sa najčastejšie vyskytujú na tvári a na rukách, ktoré bývajú viac vystavené slnku. Aj keď v mladosti pigmentové škvrny ešte nemáte, môžu sa objaviť vo vyššom veku. Pokožka si totiž pamätá všetko, čo počas života zažila. Každé spálenie, opaľovanie bez ochranného krému… Preto opäť, je dôležitá prevencia už v mladosti. A v tomto procese môže slúžiť kvalitný kolagén ako dlhodobá forma prevencie pred poškodeniami kože, samozrejme ruka v ruke s dôkladnou ochranou pred slnečným žiarením a vhodnou “skincare”, teda starostlivosťou o pleť.

Ďalšie príčiny

Pigmentové škvrny na tvári sa môžu tvoriť aj vtedy, ak:

  • užívate niektoré lieky, ktoré zvyšujú citlivosť kože na slnko,
  • užívate už spomínanú antikoncepciu,
  • môžu sa objaviť ako následok zápalu kože, napríklad po rozsiahlom akné, či popáleninách,
  • taktiež aj po reakcii určitého kozmetického prípravku so slnečným žiarením, napríklad pri použití parfému,
  • vyskytujú sa aj ako vedľajší účinok niektorých vážnych a zriedkavých chorôb.

 

Tieto druhy pigmentových škvŕn majú ešte mnoho podmnožín, ktoré sa líšia aj vzhľadom či štruktúrou. Pri výskyte pigmentových škvŕn v súvislosti s vážnejšími príčinami ich najlepšie ifentifikuje skúsený dermatológ.

Ako na pigmentové škvrny na tvári?

Spomínali sme, že najlepšou cestou, ako sa zbaviť pigmentových škvŕn, je vôbec ich nemať. Je teda dôležité starať sa o telo a pleť tak, aby ste pigmentovým škvrnám nedali šancu objaviť sa. A keďže práve slnko je tým najčastejším faktorom, odporúčanie je jasné. Chráňte sa! Odborníci odporúčajú pre ľudí so svetlou pokožkou aj počas zimy krém s ochranným faktorom 20 až 30. A zabúdať netreba ani na lyžovačky či túry, kedy je riziko poškodenia kože vyššie, len ho často podceňujeme. Takže na lyžovačku do hôr sa určite vyzbrojte pleťovým krémom SPF 50.

Okrem toho odporúčame pleť neustále hydratovať, dôkladne odličovať a čistiť, a to najmä večer. Šetrné čistenie s následnou hydratáciou pomocou sér, toník či hydratačných krémov je úplne základná nevyhnutná starostlivosť o pleť. Podľa typu pleti by ste mali nájsť tú najvhodnejšiu kozmetiku pre seba a nikdy nevynechávať rannú či večernú pleťovú rutinu. Toto boli aj tipy našich zákazníkov, ktoré nám písali na sociálnych sieťach, keď sme sa pýtali na ich starostlivosť o pleť počas náročného obdobia s rúškami. Dobre vyživená a zdravá pleť sa lepšie regeneruje a tým sa eliminuje riziko vzniku pigmentových škvŕn.

Relaxačná kolagénová kúra

Pripravili sme pre vás nový darčekový relax balíček pre dokonalú pohodu a výživu tela. Ku 3  kusom Inca Collagenu dostanete ako darček: jemný uterák, 3x vitamín C, zdravý a kvalitný čaj Geisha Oxalis a dopravu zadarmo.

Pokožku chráňte aj zvnútra. Podporte jej kolagén užívaním kvalitného výživového doplnku. Najlepšie je naordinovať si aspoň dvakrát ročne trojmesačnú kúru, ale sú ľudia, ktorí kolagén užívajú celoročne, najmä keď už našli svojho favorita. Inca Collagen sa môže popýšiť zoznamom spokojných zákazníkov. Prémiový Inca Collagen je trojzložkový – obsahuje kolagén I., II. aj III. typu, čo z neho robí efektívny výživový doplnok nielen pre pokožku, vlasy či nechty, ale najmä pre zdravie pohybového aparátu. Počas uplynulých rokov, kedy je jednotkou na trhu, už z mnohých fanúšikov urobil závislých na svojich účinkoch, v tom dobrom zmysle slova. “Výsledky som videla takmer okamžite. Teraz sa ho už neviem vzdať. Začala som ho užívať minulé leto a z užívania sa stal môj obľúbený ranný rituál,” hovorí modelka a bývalá miss ČR Alena Prešnajderová.

Inca Collagen sa najviac oplatí kúpiť v sade troch alebo štyroch balení, ušetríte a o dostatok kolagénu na celé mesiace máte postarané. Grátis k nemu dostanete aj vitamín C, pretože kolagén s céčkom sú skvelá dvojka. Vzájomne sa podporujú a céčko pomáha vstrebávaniu kolagénu. Keďže náš kolagén musí a chce ostať maximálne čistý, vitamín C dodávame zvlášť ku každému mesačnému baleniu Inca Collagen.

Kolagén + Vitamín C

Vitamín C a dopravu zdarma dostanete od nás ako darček k nákupu. Použite zľavový kód a nakúpte teraz ešte o 5€ výhodnejšie cez e-shop.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

V kozmetike sa hojne využívajú ingrediencie z prírody, ktoré celkom účinne zaberajú na odstránenie pigmentových škvŕn nielen na tvári. Patrí medzi ne aloe vera, extrakt z čierneho či zeleného čaju, extrakt zo sladkého drievka, mlieko, prípadne jablkový ocot. Ak si trúfate, môžete tieto ingrediencie vyskúšať aj sami doma, no ak máte citlivú pleť, neriskujte. To isté platí pre účinné ingrediencie z kozmetických laboratórií: na pigmentové škvrny zaberá retinol, rôzne druhy kyselín (glykolová, mliečna, azelaová, aj vitamín C vo forme séra alebo krému). Lepšou možnosťou je však poradiť sa s dermatológom, aby ste zbytočne netápali a prípadne si neublížili.

Ak to inak nejde, nasadiť môžete aj najsilnejšie zbrane. To sú napríklad chemické peelingy, mikrodermabrázia, liečba laserom alebo kryoterapia. Všetky tieto procedúry si vyžadujú dohľad odborníkov na pleť.

Nie je to len fráza: koža je náš najväčší orgán a starostlivosť o ňu v mladosti sa nám na staré kolená vráti. Keď máte geneticky predurčené, že vás môžu potrápiť pigmentové škvrny na tvári, nehádžte vopred flintu do žita. Aj vtedy, ak ste svoju pleť v minulosti zanedbávali, nemusíte mať prehraté. Fascinujúce na koži je to, že sa dokáže veľmi rýchlo regenerovať, a ak jej doprajete dostatok kolagénu, ešte tento proces zrýchlite. V spojení so správnou starostlivosťou o pleť a ochranou pred slnečnými lúčmi boj s pigmentovými škvrnami určite vyhráte. Držíme vám v tom palce!

 

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×