Beh so psom

Milujete beh a máte psa? Prečo teda ostať iba pri venčení, keď môžete spojiť príjemné s užitočným. Behanie s vaším chlpáčom môže byť skvelá zábava, ktorá prospeje zdraviu vás oboch a psík sa pritom dokonale vyblázni. Má však svoje pravidlá a je fajn si prečítať rady a tipy, ako začať a ako psa na záťaž pripraviť. Práve preto vám prinášame tento článok, v ktorom sa dozviete nielen to, ako naučit psa behať popri vás, čo si k tomu zaobstarať, ale aj na čo si dať pozor.

Aby ste dosiahli dokonalú symbiózu pri behu so štvornohým parťákom, je dobré vžiť sa na chvíľu do jeho kože a pochopiť jeho motiváciu. Pes totiž nebehá kvôli výkonu, ale pre radosť z pohybu po vašom boku. 

Kým si to však budete môcť naplno užiť, musíte si vášho psa vycvičiť. Tak, aby od vás neodbiehal, neskákal po vás a jednoducho sa sústredil iba na beh a vaše povely. Popri tom musíte zvládať špičkovú starostlivosť o psa, aby bol v dobrej kondícii.

Keď však hovoríme o behu so psom, je dôležité to presne definovať. V tejto oblasti sa totiž môžete stretnúť s viacerými pojmami.

Aký beh so psom poznáme?

Behať so psom môžete bez nejakých väčších pravidiel, kedy ho máte navoľno a je potrebné rátať s tým, že ho nemáte pod kontrolou. Vyšší level je potom canicross a dogtrekking, ktoré sa radia medzi profesionálne športové disciplíny. Behanie so psom

Čo je to canicross

Canicross je bezpečný beh so psom, pri ktorom máte psa pripojeného za pás prostredníctvom špeciálneho vodidla s tlmičom. Canicross je beh zväčša na kratšie trate, okolo 5 – 8 kilometrov v teréne (poľné cesty, lúky a lesy).

Rozdiel oproti klasickému behu so psom je práve vybavenie, vďaka ktorému ste so svojím psom spojení. Ak naň psa naučíte, bude vás takpovediac ťahať. Základným predpokladom je však to, aby dokonale počúval na povely. Preto je canicross vhodný len pre vycvičené psy.

Čo je to dogtrekking

Dogtrekking je vyšší level behu so psom, ide prakticky o vytrvalostnú turistiku v prírode a na horách. Aj počas dogtrekkingu máte psa na vodítku, ale bežíte dlhé trate v časovom limite. Dĺžka trasy môže byť aj okolo 100 kilometrov a ide o niekoľkodňový výlet, pri ktorom potrebujete aj výbavu na stanovanie v prírode.

Ak chcete bezpečne behať so psom, nemusíte hneď praktizovať profesionálny canicross alebo dogtrekking. Beh so psom v prírode môžete prispôsobiť svojim možnostiam, no rozhodne sa oplatí investovať do výbavy. Tak, aby ste psíka mali pod kontrolou a vzájomne sa pri behu motivovali.

Vybavenie na beh so psom

Na klasický beh so psom nemusíte mať špeciálne vybavenie. Je však lepšie ho v lese alebo hustejšie obývanej oblasti držať na vodítku.

Pokiaľ ste sa rozhodli so svojím psom trénovať canicross, budete potrebovať už profesionálnejšiu výbavu. Skladá sa z troch vecí:

  • postroj pre psa – vyberajte ho s odborníkom v špecializovanom obchode tak, aby bol pohodlný a psa nikde netlačil,
  • opasok pre vás (nazýva sa aj sedadlo) – anatomicky prispôsobený tak, aby rozložil ťah psa rovnomerne okolo vašej panvy a bedier,
  • vodidlo s tlmičom – zabraňuje trhnutiu a umožňuje plynulý pohyb vás a psa.

Rovnakú výbavu potrebujete aj na dogtrekking. Samozrejme, pri tejto disciplíne myslite aj na profesionálne vybavenie pre seba a výbavu na prespanie v prírode. Potrebujete turistické bežecké topánky, termoprádlo, a všetko na spanie od stanu až po misky na kŕmenie psa. Keďže dogtrekking môže trvať aj niekoľko dní, poriadne sa naň pripravte.

Kedy začať behať so psom?

Kým začnete aktívne trénovať beh so psom, nechajte ho vyrásť do dospelej veľkosti. Ideálny čas na začatie s behom je vtedy, keď má pes okolo dvoch rokov. Dovtedy sa ešte jeho pohybový aparát môže vyvíjať a je náchylnejší na zranenia a degeneratívne zmeny.

Ak chcete skúšať beh s mladším psom do jedného roka, nepreháňajte to s intenzitou a dĺžkou tréningu. Práve v tomto období je dôležitá príprava psa na beh aj po výživovej stránke. Je nevyhnutné podávať mu správnu kĺbovú výživu. Ideálny je čistý morský kolagén pre psy, ktorý ako základná stavebná bielkovina podporuje správny vývin chrupaviek, kĺbov, kostí a ďalších dôležitých tkanív. Incapet Collagen vo svojej 100% čistej podobe bez konzervantov a príchutí spĺňa kritériá najlepšej kĺbovej výživy pre psov

Ako na behanie so psom?

Základným predpokladom na beh so psom je, aby zvládal základné povely. Potom ho postupne privykneme na postroj a voľné vodidlo. Neskôr ho učíme zvyknúť si na pocit ťahania bremena. Len čo zvládne ťahanie bremena bez prerušenia behu, môžete začať s behom na vodítku.

Existuje množstvo tipov, ako postupne naučiť psa na beh popri vás. Poslúžia pamlsky, ktoré máte v upaženej ruke počas chôdze či poklusu. Využívajte povely ako sadni či zostaň, aby ste psa motivovali správne sa hýbať vedľa vás.

Prvé pokusy skúste niekde, kde je pokoj, postupne trénujte aj medzi inými ľuďmi a psami. Pomôže tréning v skupine pod dohľadom trénera, kde pes má podnety od iných. Naučí sa rýchlejšie sústrediť na beh a nevšímať si okolie. 

Postupne môžete psa zapriahnuť do postroja a navyknúť ho na pocit ťahu. Ako bremeno môžete použiť kus dreva. Len čo si pes zvykne ťahať bremeno a meniť smer na povely, môžete postupne vyskúšať bežať s ním v záprahu.

Pamätajte, že na to treba ísť pomaly a so psom si vybudovať pevné puto. Musí vám dôverovať, pochopiť, že s postrojom a vodítkom je cieľom beh, pri ktorom sa nesmie rozptyľovať. Zo začiatku skúšajte krátke trasy a postupne sa dopracujete k dlhším a náročnejším.

So psom nikdy nebehajte v horúčave, ani tesne po kŕmení. Keď už začnete naplno, nezabúdajte ani na pitný režim psa.

Pripravte kĺby na beh so psom

Ako sme už spomenuli, popri kvalitnej strave je podávanie kĺbovej výživy pre psa kľúčové. Hoci značkové granule s optimálne vyváženými živinami by mali poskytovať psovi všetko, kĺby sú špeciálna kategória. Najmä u veľkých plemien. “Keď si uvedomíte, že ten pes dosiahne svoju optimálnu výšku možno do tých 14-16 mesiacov, to je taká predstava, ako keby my sme za 7 rokov mali vyrásť na svoju dospelú výšku. Čiže ten nápor na pohybový aparát a hlavne na tie kosti je obrovský,” hovorí veterinárka Zuzana Fekečová.

Výsledkom je, že psy často trpia práve degeneratívnymi zmenami vedúcimi k veľkej bolesti. Vyhnite sa tomu, kým je čas. Keďže stavebná bielkovina kolagén je kľúčovým článkom pohybového aparátu a kože všetkých stavovcov na Zemi, jeho úbytok môže zhoršiť kondíciu tela. Platí to pre človeka, psa, koňa aj mačku. S úbytkom kolagénu najmä v staršom veku sa znižuje celistvosť tkanív, ich elasticita a pevnosť – dá sa povedať, že nastáva pomalý rozpad tkanív. A keďže telo si nemusí stíhať vyrábať dostatok kolagénu samo, je fajn mu pomôcť. Kvalitným výživovým doplnkom, ktorý ale vzniká za dodržania dôležitých princípov.

Incapet Collagen pre zvieratá so zľavou

Kolagén pre psy, mačky a kone nakúpite teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Zadajte v e-shope kód: S01000666  a objednajte.

Incapet Collagen obsahuje len čisté kolagénové peptidy, ktoré sú štiepené pomocou enzýmov tak, aby si zachovali svoju špecifickú štruktúru. Vďaka nej ich organizmus psa rozozná a môže využiť na stavbu nových molekúl kolagénu. To je najdôležitejší princíp výroby kolagénu tak, aby fungoval. Incapet Collagen je 100% čistý a vďaka mikronizovanej práškovej forme a baleniu do jednotlivých sáčkov nepotrebuje konzervanty. Prírodná forma mu zaručuje aj dobrú chuť pre psa a výbornú stráviteľnosť, čím sa stáva účinnou kĺbovou výživou aj pre citlivejšie psy.

Nie je prekvapením, že medzi zákazníkov Incapet Collagen sa rýchlo zaradili chovatelia trénujúci profesionálny beh so psom. “Hľadala som čistý produkt na skvalitnenie regenerácie a prevenciu kĺbov pre psy v záťaži. Svojim zložením ma oslovil práve Incapet Collagen. Po prvom mesiaci užívania vidieť zmenu na kvalite odrastených pazúrov – aj to je pre nás dôležitý faktor, keďže psy behajú v rôznych terénoch a poškodený pazúr pre nás znamená tréningovú prestávku. Verím, že prispeje k dlhej športovej kariére bez zranení.” Sabína Šálová, chovateľka

“Ako opatrovateľka o budúceho vodiaceho psíka som mala možnosť kolagén vyskúšať a naďalej ho psíkovi podávať. Teraz na neho nedám dopustiť. Vyhral to ako u mňa, tak u Borinky na plnej čiare. Nielen však kvalitou, ale aj vďaka ľuďom, ktorí takto pomáhajú psíkom vo výcviku, aby mali zdravý pohobový aparát. Borinke chutí, nezapácha a je citlivý na jej trávenie. Je to niečo, po čom vždy siahnem na konci dňa, ktorý je pre nás obe náročný.” Michaela Cibulková a pudlík Borinka

Myslite samozrejme aj na seba, kolagén pre športovcov je osvedčená zbraň proti bolestiam, na regeneráciu tela po behu. Pre vás je určený Inca Collagen. Ten prišiel v roku 2015 na český a slovenský trh ako jeden z prvých morských kolagénov určený pre ľudí. Odvtedy si získal viac než 250-tisíc spokojných a verných zákazníkov. 

Práve pri jeho vzniku výrobca začal aplikovať princípy výroby, ktoré fungujú dodnes: bioaktivita vďaka homogénnej štruktúre peptidov, maximálna čistota, bezpečné balenie a jednoduché užívanie. Úspech Inca Collagen viedol k vzniku druhého produktu, a to Incapet Collagen pre psy, kone a mačky.

Dôkazom účinnosti týchto produktov sú recenzie zákazníkov, mnohí z nich dlhodobo užívajú kolagén a podávajú ho aj svojim zvieratkám. 

Plemená vhodné na behanie so psom

Hoci všetky psy milujú pohyb, niektoré plemená sú na canicross predsa len vhodnejšie. Ide najmä o stredne veľké a veľké psy. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že tam patria všetky poľovnícke plemená a psy s dlhšími končatinami a štíhlou stavbou tela.

Medzi plemená, ktoré doslova vyžadujú veľa behu, patria sibírsky husky a aljašský malamut, ideálne na beh v záprahu v chladnejších oblastiach. Priekopníkmi v behu sú samozrejme chrty, ale aj weimarské stavače. Beh miluje aj zlatý retríver či labrador, nemecký a belgický ovčiak, dalmatínec, ale tiež pudle a labradoodle. Neváhajte si zabehať ani s akýmkoľvek krížencom.

Niektoré plemená majú fyzické obmedzenia, ktoré by im mohli komplikovať dlhší beh. Medzi ne patria napríklad krátkonohé plemená, alebo psy s kratším ňufákom, ktoré sa môžu rýchlo zadýchať alebo prehriať. Príkladom sú buldočeky, basety alebo boxery. S týmito psíkmi si môžete zabehať na ihrisku, ale dlhšími trasami ich netrápte, mohli by si ublížiť.

Ako naučiť psa behať vedľa bicykla?

Ak radšej bicyklujete, než beháte, môžete si psa naučiť na beh vedľa vás. Platia podobné pravidlá ako pri canicrosse – pes musí poslúchať na povel a potrebujete správnu výbavu. Aby sa nestalo, že sa pes nechtiac zapletie pod kolesá, môžete použiť dištančnú tyč s pružinou a vodítkom. Vďaka tomu udržite psa v bezpečnej vzdialenosti od kolies.

Keď sa chystáte so svojím psom behať, kĺby u oboch dostanú zabrať. Pripravte sa na to vopred a zásobte sa, napríklad aj s naším výhodným kolagénovým maxi balíčkom 4+1.

Kolagén 4+1

Aj zvieratká potrebujú kolagén. Ku 4 baleniam Inca Collagenu získate 1ks Incapet Collagenu pre vášho domáceho miláčika ako darček. Pridajte mu kolagén do jeho obľúbeného krmiva a sledujte účinky.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×