Čo je dobré pre psa na kĺby

Ako dokonale pochopiť potreby nášho štvornohého kamaráta? Okrem kvalitných granúl potrebuje pes pre svoju spokojnosť aj výživu navyše, aby jeho kĺby zvládli po celý život fungovať bezchybne. Keď kĺby pobolievajú nás ľudí, zväčša to okamžite začneme riešiť, no pes takéto bolesti prežíva často tajne, až kým nie je zle. “Možno si ani neuvedomíte, že ten pes už začína mať problémy s kĺbami, možno si myslíte, že sa mu teraz nechce ísť na prechádzku, nejaký je lenivý, iba leží…  a to už je znak toho, že niečím trpí ten pes,” upozorňuje veterinárna lekárka Zuzana Fekečová. Riešenie je našťastie dostupné a jasné – ideálne je dbať na prevenciu a podávať psovi správnu kĺbovú výživu.

Ale čo by presne mala obsahovať? Možno ste už aj vy zisťovali, čo je dobré pre psa na kĺby. Na výber máte viacero účinných látok vrátane kolagénu, ktoré pri dlhodobom podávaní psovi skvelo fungujú nielen ako prevencia, ale aj pomocná liečba.

Zdravie kĺbov je pre spokojnosť psa základom

Psy sú úžasné zvieratá, ktoré majú trocha smolu v tom, že ich slabým článkom sú práve kĺby. Postupným vývojom tohto živočíšneho druhu a neustálym šľachtením vzniklo nespočetné množstvo plemien. U niektorých z nich existujú genetické predispozície práve pre ochorenia pohybovej sústavy – dysplázie, luxácie, zlé postavenie končatín, nerovnomerný rast, artritídy, teda zápaly kĺbov. U psíkov krížencov z útulku sa to prakticky vopred odhadnúť nedá, ale nezriedka sú kĺby takýchto psíkov tiež poznačené ťažkým životom.

Navyše, psy v porovnaní s nami rastú omnoho rýchlejšie. Vysvetľuje veterinárna lekárka Zuzana Fekečová: “Keď si uvedomíte, že ten pes dosiahne svoju optimálnu výšku možno do tých 14-16 mesiacov, to je taká predstava, ako keby my sme za 7 rokov mali vyrásť na svoju dospelú výšku. Čiže ten nápor na pohybový aparát a hlavne na tie kosti je obrovský.”

Že psy starnú inou matematikou, než my ľudia, je známa vec a každý majiteľ psa by si mal vedieť podľa konkrétneho plemena prerátať, v akej fáze života sa jeho miláčik práve nachádza.

Takže keď to zhrnieme, je dôležité poznať všetky tieto špecifiká psov a už pri kúpe malého šteniatka sa nezabudnúť informovať o všetkých zdravotných rizikách, ktoré by ho mohli postretnúť. Obzvlášť dôležité je vedieť v pravý čas odhadnúť, že psa čosi pobolieva. Ste si istí, že rozumiete reči ich kmeňa? Ak váhate, skvelé zhrnutie nájdete v nasledujúcom podcaste, kde veterinárka Zuzana Fekečová vysvetľuje, čo znamená určité správanie psov a ako im pomôcť.

Rizikovými faktormi na vznik problémov s kĺbmi a celkovo pohybovou sústavou u psov sú teda:

  • genetika
  • rýchly rast
  • a tiež vyšší vek psa.

So psíkmi však máme spoločného viac, než si myslíme. Príkladom je základná stavebná bielkovina, kolagén. Telo cicavca si vyrába kolagén samé, no v dostatočnom množstve len do určitého veku. Takto to príroda zariadila, a preto jedným z dôvodov pohybových problémov môže byť práve nedostatok kolagénu. My ľudia môžeme trpieť na kĺby už v relatívne mladom veku, a riziko je ešte vyššie u aktívnych ľudí, prípadne u tých s ťažkou manuálnou prácou. Psy to majú rovnako, im dokonca môže začať kolagén chýbať ešte skôr, než nám. Nezriedka sa stáva, že už vo veku šteniatka chrupavka slabne, môžu nastať degeneratívne zmeny v kĺboch a kostiach, a psík začne krívať. 

Toto všetko sú dôvody, prečo je najlepšie už od malička podávať psovi adekvátnu kĺbovú výživu. Mnohí majitelia sú presvedčení, že pes má všetko čo potrebuje v kvalitných granuliach, no pravdou je, že ani tie najkvalitnejšie nedokážu pokryť celú škálu zložiek potrebných pre kĺby.

Čo obsahujú výživové doplnky na kĺby pre psy

Skupina zložiek nazývaná súhrnne aj chondroprotektíva sú látky glukozamín sulfát a chondroitín sulfát. Okrem nich môžu doplnky na podporu kĺbov pre psa obsahovať aj kyselinu hyalurónovú, metylsulfonylmetán známy pod skratkou MSM a tiež spomínaný kolagén, ktorý je možné podávať aj čistý. Napríklad, na trhu ľudských kolagénov vedie značka Inca Collagen a jej 100% čistý kolagénový hydrolyzát získal za 6 rokov existencie taký úspech u zákazníkov, že sa rozhodla vyrábať aj 100% čistý kolagén pre zvieratá s názvom Incapet Collagen.

Ako kolagén pre psy funguje? Kolagénové hydrolyzáty sú štiepené molekuly kolagénu z rýb alebo hovädzieho dobytka. Najlepšie hydrolyzáty sú tie, ktoré sú 100% čisté, bez aróm a príchutí, štiepené šetrne tak, aby vznikli kolagénové peptidy so zachovanou štruktúrou helisy. Tým pádom sú bioaktívne, teda telo človeka alebo psa ich dokáže zužitkovať.

 

Značka Inca Collagen našla spôsob, ako túto vlastnosť dosiahnuť, a to štiepením šetrne za studena, pomocou špecifických enzýmov. Rovnako štiepi aj Incapet Collagen. Výsledné peptidy teda telo psa rozpozná a využije na stavbu nových molekúl kolagénu. Ten si zabuduje do chrupavky, tkanív, kostí a kože. Zlepšuje sa tak štruktúra všetkých mäkkých a pevných tkanív v tele a takto kolagén pomáha pri ochoreniach pohybovej sústavy a bolestiach kĺbov u psa. Incapet Collagen je, tak ako aj Inca Collagen, navyše získavaný z morských rýb, ktorých kolagén sa najjednoduchšie spracováva, pretože z vývojového hľadiska sú tieto molekuly ešte dostatočne čisté a nepoznačené fragmentami iných molekúl.

Skúsenosti spokojných majiteľov psov ukazujú, že Incapet Collagen funguje aj samotný. “Mám doma americkú buldočicu Kiru, ktorá má dyspláziu 4 stupňa a natiahnutý väz. Incapet Collagen jej veľmi pomáha pri regenerácii a obnovuje pohyblivosť kĺbov,” teší sa majiteľka Lucka Valentovičová.

 

Chondroitín sulfát a glukozamín fungujú na inom princípe než kolagén, tlmia bolesť a majú protizápalové účinky. Kombinácia glukozamínu a chondroitín sulfátu je dokonca schopná opravovať poškodenú chrupavku. “Chondroprotektíva podporujú makromolekulárnu syntézu chondrocytov a kyseliny hyalurónovej v synoviálnom moku, inhibujú degradačné enzýmy a tiež aj mediátory zápalu. Preto má kombinácia hydrolyzovaného kolagénu s s chondroprotektívami veľký význam pre regeneračnú schopnosť chrupaviek, kože, spojivového tkaniva, cievnych stien, ale i celkovo pre podporu zdravia,“ potvrdzuje ortopéd MUDr. Milan Čarvaš.

Najlepšia kĺbová výživa pre psy by teda mala byť kombináciou týchto látok, nemal by chýbať kolagén, a podpornými zložkami môžu byť aj omega-3 mastné kyseliny a vitamín C.

Obsah účinných látok v kĺbovej výžive pre psy

Aby kĺbová výživa účinkovala, mala by obsahovať asi 80 mg glukozamínu a 20 mg chondroitínu na kilogram živej váhy psa. Pri 20 kilovom psovi to teda robí 1600 mg glukozamínu a 400 mg chondroitínu.

Čo sa týka kolagénu, ak ho podávate čistý, tak Incapet Collagen je balený do vrecúšok s obsahom 3000 mg, čo je ideálna denná dávka pre psa do 20 kilogramov. V prípade väčších plemien možno podávať aj dva sáčky denne. Najmenším psíkom zasa môžete rozdeliť jeden sáčok na polovicu, takže mu vystačí na dva dni.

Veľa chovateľov užívalo Inca Collagen a teraz podávajú svojim psom Incapet Collagen. Toto je príbeh trojročnej sučky zlatého retrívra Elišky, hovorí majiteľka Dagmar: “Eliška sa narodila s vrodenou vadou, má skoliózu chrbtice. Absolvovali sme s ňou radu vyšetrení, pravidelne dochádzame na K-Laser terapiu, má rôzne druhy masážnych terapií a hydroterapiu mala tiež. Naozaj veľké zmeny sa začali diať, keď som začala pridávať Eliške kolagén. Vlastne my ho užívame všetci:) Eliška akoby zosilnela, nemá už stuhnuté svalstvo a je vidno, že si užíva viac život. Konečne sa z nej stal psík, ktorý môže behať a je dokonca aj niekedy rýchlejší, než normálni hafani a moje srdce spieva radosťou, že konečne je zdravá a šťastná.”

Pre priaznivcov Inca Collagenu, ktorí majú domáce zvieratko, špeciálne ponúkame výhodné maxi balíčky, ktoré sa cenovo najviac oplatia.

Kolagén 4+1

Aj zvieratká potrebujú kolagén. Ku 4 baleniam Inca Collagenu získate 1ks Incapet Collagenu pre vášho domáceho miláčika ako darček. Pridajte mu kolagén do jeho obľúbeného krmiva a sledujte účinky.

Samozrejme si želáme, aby čo najmenej majiteľov muselo so svojím psom riešiť takéto problémy. Ale život nie je ideálny a tak je lepšie byť pripravený na všetko, čo poviete? Veríme, že sme vám pomohli sa zorientovať v tom, čo je dobré pre psa na kĺby a prajeme ešte veľa šťastných spoločných rokov s vaším chlpáčom bez bolestí.

Kolagénový balíček pre psov s darčekmi

Veľký kolagénový balíček pre psov. 3x Incapet Collagen a k tomu hebká plyšová deka a bavlnený uzlík na hranie.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×