Starostlivosť o psa

Spomínate si na moment, keď ste si domov priniesli svoje šteniatko? Tie milé oddané očká, jemnučká srsť, nežné labky a roztomilé gestá, dni plné smiechu, hier a nadchýnania sa novým členom domácnosti… Sú to okamihy, ktoré ostanú zrejme celej rodine navždy v pamäti. Od začiatku sa chceme o našich psov dobre postarať, dopriať im len to najlepšie, aby tu s nami boli pokiaľ možno čo najdlhšie. A aby od šťastia stále vrteli chvostom, oči im žiarili bezbrehou láskou a ich labky vládali s radosťou behať.

Pre starostlivosť o psa na najvyššej úrovni je potrebné si hneď na začiatku uvedomiť špecifiká tohto živočíšneho druhu. Navyše, u psov sa starostlivosť môže líšiť podľa plemena. Vyznať sa v tom nie je jednoduché, preto veterinári odporúčajú zistiť si všetky potrebné informácie o vašom psíkovi vopred. Najdôležitejšia je pritom správna výživa, ako poznamenáva veterinárna lekárna Zuzana Fekečová: Podstatný je u šteniatka hlavne ten začiatočný vývin. To znamená, že ako u dieťaťa: čo sa zanedbá v šťeňacom veku, to nás potom v dospelom veku psa dobehne, takže treba tam od začiatku dať najväčší dôraz na vývin toho šteniatka. Čiže od začiatku dostatok kvalitnej stravy, dostatok výživových doplnkov, aby v podstate nedochádzalo k malformáciám alebo defektom v raste.”

No to nie je zďaleka všetko. Starostlivosť o zuby psa, o jeho uši, zdravé kĺby, srsť a pazúre, to všetko sú dôležité informácie. Zhrnuli sme ich v nasledujúcom článku tak, aby ste ich mali pohromade a mohli si ich kedykoľvek pozrieť.

Starostlivosť o psa je komplexná záležitosť

Ak chceme psovi zabezpečiť dlhý a šťastný život bez zdravotných problémov, nemali by sme sa zameriavať len na jednu oblasť a zvyšok zanedbávať. Dobrá starostlivosť o psa by mala zahŕňať viacero vecí, medzi nimi aj:

  • kvalitná výživa
  • správna starostlivosť o kĺby
  • starostlivosť o zuby psa
  • starostlivosť o uši psa
  • správne udržiavanie srsti a pazúrov
  • starostlivosť o labky psa
  • dbať na kondíciu a dostatok pohybu
  • prevencia proti parazitom
  • pravidelné očkovanie a veterinárne prehliadky.

Zdravá strava nie sú len granule

Keď si prinesieme domov psíka, výber kvalitnej nutrične plnohodnotnej stravy by mala byť samozrejmosť. A takéto krmivo nenájdeme v televíznych reklamách. Je dobré poradiť sa s veterinárom o konkrétnom plemene, pretože maltezáčik potrebuje iné zloženie stravy, než vlčiak. Rozhodne sa oplatí poradiť aj s nutričnými špecialistami vo veterinárnej výžive. Nie všetko, čo je drahé, musí byť aj kvalitné, na druhej strane je pravdepodobné, že za kvalitnú stravu pre psa si priplatíte. Niektorým psom môže vyhovovať “BARF”, čo je kŕmenie surovým mäsom.

A keď už nájdete to správne krmivo pre vášho psa, nasleduje výber výživových doplnkov. Tie sú zamerané na konkrétnu časť fyziológie psa, ide o zložky, ktoré väčšinou granule nepokrývajú. “Tá granulová strava je síce úžasná, plnohodnotná pre toho psíka, ale dlhodobo nie je až tak vyvážená. Preto potrebuje ten pes dostať aj iné výživové doplnky do seba. Je to presne tak isto ako aj u nás, u ľudí, že aj my siahame po vitamínoch a produktoch na podporu kĺbov,” hovorí veterinárka Zuzana Fekečová.

U psov sú práve kĺby a pohybová sústava tou najcitlivejšou oblasťou, preto je kolagén odporúčaný ako prírodná, dobre stráviteľná a účinná zložka. Má však omnoho viac účinkov. Kvalitný stopercentný rybí kolagén v prášku, ako je Incapet Collagen, dokáže byť podpornou zložkou pre celé telo psa. Kolagén je totiž dôležitou stavebnou bielkovinou, ktorá u stavovcov figuruje už od úplného začiatku ich vývoja a nachádza sa v najrôznejších mäkkých i pevných tkanivách. Problém je, že telo psa, podobne ako telo človeka, si ho tvorí v dostatočnom množstve len do určitého veku. Už u relatívne mladých psov môže nastať nedostatok kolagénu a následkom toho dôjsť k oslabeniu tkanív, v ktorých je potrebný. Preto by mal byť súčasťou výživy každého psa.

Kolagénový balíček pre psov s darčekmi

Veľký kolagénový balíček pre psov. 3x Incapet Collagen a k tomu hebká plyšová deka a bavlnený uzlík na hranie.

Niekedy môžu byť majitelia zmätení z toho, čo všetko ich pes potrebuje, ako sa cíti, či ho niečo nebolí a ako rozoznať tieto signály nepohody. Zároveň ide aj o výchovu psa a správne zvyky. Napríklad kŕmenie by malo byť pravidelné, čo má pozitívny vplyv aj na trávenie psa. Na otázky týkajúce sa toho, ako porozumieť psovi a správne sa o neho starať, odpovedala veterinárka Zuzana Fekečová aj v nasledujúcom podcaste.

Základom výživových doplnkov je kĺbová výživa

Keď hovoríme o kĺboch, psy sú veľmi pohyblivé zvieratá a to je dôvod, prečo môžu byť kĺby vystavené väčšej záťaži. Ďalším dôvodom, prečo by sme sa mali pri starostlivosti o psa zamerať práve na kĺby, sú genetické predispozície. Niektoré väčšie plemená psov rastú tak rýchlo, že sú náchylnejšie na degeneratívne ochorenia pohybovej sústavy a preto je veľmi dôležité vedieť, čo je dobré pre psa na kĺby. Vo výžive pre psa by mal byť obsiahnutý chondroitín, glukozamín, vhodná je tiež kyselina hyaluronová. Nemal by chýbať ani kolagén, ktorý je najlepšie podávať v čistej forme.

Kolagén pre psov Incapet Collagen je 100% rybí hydrolyzát, ktorý je mladším bratom známeho Inca Collagenu pre ľudí. Česká značka Inca Collagen je na trhu už 6 rokov a doteraz si získal viac než 200 tisíc stálych zákazníkov v Čechách, na Slovensku, ale i v zahraničí. Zvykneme preto žartovať, že tento kolagén bol dostatočne otestovaný na ľuďoch, aby mohol slúžiť psom. A aj im slúži, pretože na pohybovú sústavu psov má úžasné účinky:

  • posilňuje štruktúru chrupaviek, kostí, šliach a svalstva,
  • napomáha pri znižovaní klinických príznakov a symptómov ochorení pohybovej sústavy (artritídy, dysplázie kĺbov, luxácia jabĺčka, opuchy kĺbov a mnoho iných),
  • slúži ako prevencia degeneratívnych ochorení pohybového aparátu u väčších plemien s genetickými predispozíciami (retrívre, labradory, nemecké dogy),
  • výrazne zlepšuje mobilitu psov v seniorskom veku,
  • pomáha rekonvalescencii po zákrokoch a operáciách pohybovej sústavy.

Incapet Collagen pre zvieratá so zľavou

Kolagén pre psy, mačky a kone nakúpite teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Zadajte v e-shope kód: S01000666  a objednajte.

Kvalita Incapet Collagenu spočíva v tom, že tento kolagénový hydrolyzát sa získava z morských rýb pomocou šetrnej enzymatickej hydrolýzy. To je metóda, pri ktorej sa kolagén z rýb štiepi na fragmenty pomocou enzýmov, čím si fragmenty zachovávajú potrebnú štruktúru trojzávitnice. Táto štruktúra zaručuje bioaktivitu fragmentov, a tým pádom dokáže telo psa po konzumácii Incapet Collagenu s prijatými fragmentmi pracovať. Vytvorí si nový kolagén a využije ho tam, kde potrebuje. Na rovnakom princípe funguje aj Inca Collagen pre ľudí.

Toto je výber len pár z mnohých recenzií od spokojných majiteľov psíkov:

“Tento kolagén zmenil môjmu yorkimu život. Ako väčšinu yorkšírov, aj toho môjho trápia kĺby. Asi pred troma mesiacmi zle skočila z postele a mala problém so zadnou labkou. Zverolekárka sa, samozrejme, o Sandy výborne postarala, ale labka ju trápila aj naďalej. Môj kamarát mi odporučil Incapet Collagen. Šla som do toho. Milo ma prekvapilo, že Sandy tento kolagén hneď zachutil, nerobil jej žiadne problémy s trávením a po dvoch týždňoch prestala krívať a je opäť spokojný psík.” Paula Jablonovská, majiteľka yorkshira Sandy

“Beky je fenka v zrelom veku a začali sa u nej prejavovať problémy s kĺbami a chôdzou. Odmietala aportovať, čo miluje najviac zo všetkého. Odkedy užíva Incapet, znovu ožila, zlepšila sa jej mobilita a znovu šťastne behá.” Majiteľka Zdenka

Starostlivosť o zuby psa

U psov je pravidelné čistenie zubov veľmi dôležité kvôli prevencii vzniku zubného kameňa a zápalu ďasien. Zaobstarajte si kefky a pasty špeciálne pre psov a na čistenie ich navykajte už od šťenacieho veku. Neskôr by si na to zvykali ťažšie. Podľa plemena sa môže frekvencia čistenia líšiť – raz denne, až dvakrát týždenne. Pre psov môžete kupovať rôzne pamlsky, ktoré hryzením a žuvaním prirodzene čistia ich chrup. Ak už spozorujete zubný kameň, je potrebné ísť k veterinárovi, ktorý ho odstráni ultrazvukom.

Z hľadiska vnútornej výživy má kolagén veľký význam aj pre zuby a ďasná. “Uloženie zubov v ďasnách silne závisí od kolagénu, pretože ďasná obsahujú kolagén ako medzibunkové spojivo,” potvrdzuje doktorka biochémie RNDr. Dagmar Petrová. Podávaním Incapet Collagenu teda posilníte aj odolnosť zubov vášho miláčika a môžete tak účinne zabrániť paradentóze alebo gingivitíde.

Ako na krásnu srsť a kožu?

Kolagén sa u ľudí spája s krásou práve pre jeho vplyv na pleť, vlasy či nechty. U psov ide primárne o dobré hojenie rán na koži, prevenciu pred kožnými chorobami, pomáha zlepšiť rast a kvalitu srsti a tiež udržiavať dobrý stav pazúrikov. Kolagén tvorí až do 80% objemu kože, a to rovnako u ľudí, ako aj u zvierat. Nachádza sa vo vlasových korienkoch a chlpových vačkoch, preto je dopĺňanie kolagénu u psov prínosné aj pre srsť. 

Vysvetľuje veterinárka z kliniky BUDvet, MVDr. Hana Lešetická: “Veľmi dobre zasa fungujú napríklad rôzne kolagénové prípravky, ktoré vlastne podporujú tie jednotlivé chlpy a chlpové vačky, tá srsť je potom zdravšia, až tak nevypadáva, je lesklejšia.”

Krajšia srsť a pazúriky sú jedny z prvých viditeľných účinkov pri podávaní Incapet Collagenu psíkovi:

“Abby, 14 ročná fenka havanského psíka, behá ako šteniatko. Dokonca aj kvalita srsti sa jej zlepšuje a má ju lesklejšiu. Takže u nás spokojnosť maximálna,” hodnotí majiteľka Silvia Plecháčková.

 

Prečítať si môžete mnohé ďalšie recenzie na Incapet Collagen. A čo vonkajšia starostlivosť o srsť psa a jeho pazúriky? Ak máte dlhosrstého psa, pravidelné každodenné česanie nezanedbávajte. Môžete si na to zaobstarať špeciálne kefy a k pravidelnej rutine bude patriť aj návšteva psích salónov, kde ho profesionálne ostrihajú. Kúpanie sa odporúča u krátkosrstých plemien dvakrát ročne, u tých s dlhšou srsťou aj raz za týždeň. Všetko záleží od konkrétneho plemena.

Ako sa starať o labky psa?

Psie labky si rozhodne zaslúžia pozornosť, pretože sú jednou z najviac namáhaných častí tela. Jemné vankúšiky treba psíkom pravidelne mazať výživnými masťami. Šetrite im labky v lete a nedovoľte im chodiť po rozpálenom asfalte, radšej sa prejdite po tráve v tieni. Počas tuhej zimy nenechávajte psa príliš dlho vonku, zvoľte radšej kratšie vychádzky plné pohybu, aby mu labky nemali šancu omŕzať.

Kontrolujte pravidelne aj stav pazúrikov a ak sa vám zdajú pridlhé a psík pri chôdzi na dlážke klopká, je treba ich ostrihať. Kúpite na to špeciálne klieštiky. Strihajte opatrne až za viditeľnou ružovou časťou pazúra. Veterinár aj túto úlohu zvládne namiesto vás, ak to nechcete riskovať.

Pozorujete časté lámanie a štiepenie pazúrikov, prípadne suché, popraskané vankúšiky na labkách aj napriek pravidelnému natieraniu krémom? Vtedy je načase zlepšiť výživu psa a doplniť Incapet Collagen, ktorý pomôže regenerovať kožu na labkách a zlepšiť kvalitu pazúrikov.

Incapet Collagen + uterák pre psov

Kolagén pre psy Incapet Collagen a jemný uterák, ktorý oceníte po kúpeli alebo očistnej sprche vášho miláčika.

Teraz vo výhodnom balíčku.

Starostlivosť o uši psa?

Preventívne čistenie uší je pre psa veľmi dôležité. Hlava psa je nižšie pri zemi než hlava človeka a jeho uši teda môžu zachytávať oveľa viac prachu a nečistôt. Navyše psy rady ňuchajú a ešte radšej sa váľajú v blate či kúpu vo vodných plochách. Odporúča sa preventívne im čistiť vnútornú časť uší raz za týždeň. Niektoré plemená môžu byť náchylnejšie na zápaly uší, ku ktorým môže dôjsť práve pri zanedbaní čistenia. Dôkladné čistenie je tiež prevencia vzniku svrabu.

Ako na to, vám môže ukázať váš veterinár. Väčšinou sa používajú ušné roztoky a viditeľné časti môžete čistiť pomocou vatových tampónikov. Vatovým tyčinkám sa radšej vyhnite, mohli by citlivé ušká podráždiť. Postupujte veľmi jemne a šetrne. Ak sa pes bráni čisteniu a potriasa hlavou, prípadne si uši pravidelne škriabe, navštívte s ním veterinára.

Ako dbať na dostatok pohybu pre psa?

Spomínali sme, že psy sú veľmi dynamické, takže je jasné, že ak bývate v byte, je potrebné mu zabezpečiť pravidelný výbeh. Čím väčšie plemeno, tým je to dôležitejšie, pretože aj nedostatok pohybu sa môže negatívne podpísať na zdraví psa. Váš pes si pohyb najlepšie užije spolu s vami. Zaraďte preto do každodennej rutiny vychádzky, pri ktorých sa pes bude môcť dostatočne vybehať. Nevynechávajte ich ani vo vyššom veku psa.

Ak sa venujete aktívnejšiemu športu, akým je dog dance, caniscross, prípadne agility, mala by byť kvalitná kĺbová výživa pre psov, vrátane kolagénu, samozrejmosťou. Rovnako to platí pre psov, ktorí už prechádzajú do seniorského veku. Pri pravidelnom a dlhodobom užívaní Incapet Collagenu môžu aj staršie psy zvládať vysokú záťaž, budú spokojnejšie, pohyblivejšie. Nakúpte im Incapet Collagen do zásoby. Vo výhodných balíčkoch sa kúpa oplatí najlepšie.

Čo absolvovať v rámci veterinárnej starostlivosti?

Veterinárnu prehliadku by ste so psíkom mali absolvovať aspoň raz ročne, aj keď je pes viditeľne v poriadku. Počas nej je možné vykonať aj preventívne odbery krvi pre biochemický rozbor, potrebné očkovania, veterinár psa prezrie a prípadne ho aj odčerví a odparazituje. Ak si zaobstaráte nového psíka, myslite aj na povinné čipovanie.

Proti parazitom ho zároveň môžete chrániť aj priebežne, možnosťou sú antiparazitárne obojky a tiež pipety na kožu, alebo ochutené odčervovacie tabletky, ktoré sa jednoducho podávajú. Po každej prechádzke v prírode psa prezrite aj sami, a majte doma pomôcky na jednoduché odstraňovanie kliešťov.

Všimli ste si, na čo všetko má kolagén vplyv, ak ide o dobrú starostlivosť o psa? Posilňuje kĺby, chrupavky, kosti a zuby, má vplyv aj na zdravie ďasien, kože a peknej srsti. Pomáha pri regenerácii tela, pretože rôzne typy kolagénov sa nachádzajú skutočne v celom tele psa. Táto esenciálna bielkovina by mala byť základom výživy pre psa a ak siahnete po skutočnej kvalite ako je Incapet Collagen, môžete si byť istí, že ste pre svojho miláčika urobili maximum. Prajeme vám mnoho krásnych spoločne prežitých rokov v zdraví.

Kolagénový balíček pre psov s darčekmi

Veľký kolagénový balíček pre psov. 3x Incapet Collagen a k tomu hebká plyšová deka a bavlnený uzlík na hranie.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×