Ach, tie operácie! Staráme sa o zvieratká najlepšie, ako vieme, aj napriek tomu je občas nutné vziať ich k veterinárovi na operačné zákroky. Vedia o tom svoje aj majitelia mačiek, pre ktoré je prvým operačným zákrokom už do veku jedného roka kastrácia alebo sterilizácia. Nastať však môžu aj úplne nečakané situácie, pri ktorých musí mačička pod skalpel a milujúci majiteľ má preto hlavu v smútku. Nik nechce vidieť svoje zvieratko zbytočne trpieť, preto sme vytvorili tento článok, aby vám pomohol zvládnuť náročné obdobie po operácii mačky či kocúra.

Operácie v narkóze sú pre každé zviera veľmi náročné, ale s vašou pomocou ich zvládne. Poradíme vám, ako sa na operáciu mačky pripraviť, čo robiť v prvých dňoch a čo vás čaká neskôr.

Každé zvieratko je iné. Aj starostlivosť o psa po operácii sa môže líšiť od starostlivosti o mačku, čo vychádza už len z povahových rozdielov medzi týmito druhmi zvierat. Preto ak ste mali psa, ale v chove mačiek ste nováčikom, odporúčame venovať tomuto článku pozornosť.

Najčastejšie zákroky u mačiek sú kastrácie kocúrov a sterilizácie mačiek. Sú to štandardné zákroky v celkovej anestéze, pri ktorých veterinár odstráni semenníky u kocúrov a vaječníky s maternicou u mačiek. Ale vyskytujú sa aj ďalšie situácie, kedy je nevyhnutný operačný zásah: napríklad komplikovaná zlomenina labky, zranenia po uhryznutí iným zvieraťom, po zrážke s vozidlom, operácie nádorov a abscesov, nutnosť odstránenia alebo vyčistenia zubov a ošetrenia ďasien.

Najmä mačky žijúce vonku môže postretnúť naozaj akákoľvek nepríjemnosť, ich majitelia by teda na takúto situáciu mali byť pripravení.

Príprava mačky na operáciu

Dohodli ste sa s veterinárom a blíži sa deň D – termín zákroku. Čo robiť a čo naopak nerobiť?

Dobrý veterinár vám určite povie presné inštrukcie. Najdôležitejšia z nich je tá, že zvieratko nesmie aspoň 12 hodín pred operáciou nič jesť. Znamená to, že ak máte operáciu ráno o 9:00, mačička by mala dostať posledné jedlo do 21:00 predošlého dňa. Počas narkózy by totiž mohlo dôjsť k vyvráteniu jedla, čo je veľmi nebezpečné.

Ako dlho sa zotavuje mačka po operácii

Dĺžka rekonvalescencie po zákroku môže byť u každej mačky v závislosti od typu operácie rôzna. Po uplynutí 24 hodín by však už mala chodiť a jesť, po desiatich dňoch obvykle veterinári mačku skontrolujú a vyberú jej stehy. V tom čase by už mala byť pohyblivá ako obyčajne.

Môžete však s mačkou absolvovať aj veľmi náročné zákroky, po ktorých sa bude zotavovať mesiac a viac – napríklad zlomeniny panvy, komplikované bodno-tržné poranenia či amputácie končatín. 

Akú starostlivosť vyžaduje mačka po operácii?

Po operácii mačku udržujte v interiéri, v čistom a suchom prostredí, ktoré je tiché a útulné. Pripravte jej mäkký peliešok a obľúbené hračky. Poslúžiť môže aj prepravka s teplou dekou. Po operácii mačke nepodávajte stravu, iba vodu.

Ako dlho sa mačka preberá z narkózy?

Veterinár by vám mal dať mačku po operácii až vtedy, keď už je aspoň čiastočne pri vedomí. To, ako dlho narkóza účinkuje, závisí vždy od náročnosti operácie a množstva podanej látky. Obvykle sa mačka preberá do hodiny po zákroku.

Najdôležitejšie je po príchode domov nechať mačku oddychovať tak dlho, ako to potrebuje. Čoskoro sa preberie úplne a pokúsi sa robiť prvé kroky. Nepúšťajte k nej počas týchto hodín malé deti a nevyrušujte ju. Mačičky, ktoré chodia aj von, ponechajte teraz aspoň dva-tri dni výhradne vo vnútri.

Ako udržať mačku v pokoji?

Miesto, kde bude mačka oddychovať, by malo byť v uzavretej miestnosti, bez schodov a nábytku, na ktorý by mohla mať nutkanie vyskočiť. V niektorých prípadoch vám môže veterinár odporučiť umiestniť mačku do karanténnej klietky a obmedziť tak jej pohyb, aby sa rany hojili bez rizika komplikácií.

Kým u psov to nie je také bežné, mačky majú vyskakovanie do výšok v základnej pohybovej výbave a určite to budú skúšať aj po operácii. Preto by ste im nemali dať tú možnosť – hrozilo by natrhnutie stehov a zranenie.

Keď sa mačička postaví na nohy, môže byť zmätená, mať rozšírené zreničky, môže miaukať a byť vystrašená. Niektoré mačky panikária, sú agresívne a syčia na vás, alebo vracajú z narkózy. Nezľaknite sa – to všetko je normálne, takéto prejavy odoznejú. 

Vy ako majiteľ by ste však presne kvôli tomuto mali priestor pre mačku urobiť čo najpríjemnejší a hlavne bezpečný.

Kedy môže mačka po operácii jesť?

V ten deň po operácii mačke stravu nepodávajte. Pravidelne jej môžete ponúknuť vodu. Jedlo odporúčajú veterinári ponúknuť až na druhý deň ráno. Potom jej ho už môžete podávať ako obyčajne. 

Pozorujte však správanie mačky aj naďalej a všímajte si, či netrpí nechutenstvom, tráviacimi ťažkosťami a či nezvracia. Ak sa dávenie opakuje počas niekoľkých dní, alebo mačka vôbec nechce jesť, určite sa skontaktujte s veterinárom.

Kvalita stravy by mala byť samozrejmosťou. Počas rekonvalescencie mačka potrebuje výživnú, na bielkoviny bohatú stravu. Mačka je mäsožravec, takže si zloženie granúl a konzerv dobre preverte, väčšinu obsahu jedla by malo tvoriť mäso a ryby vo vysokej kvalite.

No a pridať môžete aj výživové doplnky. Vedeli ste, že kolagén sa zíde aj domácim zvieratkám?

Kolagén pre mačky s darčekom navyše

Doprajte vašej mačičke výživu, akú potrebuje. Teraz ku baleniu Incapet Collagen získate kvalitný uterák grátis ako darček.

Incapet Collagen ocení aj mačka po operácii

Pre zvieratá je ako stvorený. Aj ony majú pohybovú sústavu a veľmi dôležitú rolu v živote zvierat hrá pokožka a srsť. A tie pozostávajú do veľkej miery práve z kolagénu.

Kolagén je stavebnou bielkovinou, bez ktorej by telo takpovediac nedržalo pokope. Majú ju v sebe všetky stavovce vrátane psov i mačiek. A tak ako u ľudí, aj v tele zvierat dochádza postupne s vekom k čoraz menšej produkcii vlastného kolagénu. Pri podávaní výživových doplnkov preto odporúčame myslieť aj na kolagén.

Incapet Collagen je 100% čistý morský kolagén, ktorý sa vyrába enzymatickou hydrolýzou z vedľajších produktov morských rýb a následnou mikronizáciou do formy prášku. Je to prírodný a neochutený produkt. Rovnako ako Inca Collagen, určený pre ľudí.

Tak ako je vhodný kolagén pre psy, hodí sa aj mačkám. Navyše vďaka prirodzenej jemnej aróme rýb im aj chutí. A pomôcť im môže:

  • pri podpore zdravej štruktúry kože,
  • pre rast krajšej a hustejšej srsti,
  • ako podpora kostí, šliach, kĺbových chrupaviek,
  • ako podporný doplnok pre rýchlejšiu rekonvalescenciu,
  • pre lepšie hojenie rán na koži, obnovu srsti na postihnutých miestach,
  • na podporu ďasien a zdravých zubov, keďže kolagén je dôležitou súčasťou medzibunkového spojiva v ďasnách,
  • môže aj podporiť rast zdravých pazúrikov.

Skvelé účinky Incapet Collagen vyskúšalo na svojich štvornohých kamarátoch veľké množstvo majiteľov, ale tiež veterinári zo Slobody zvierat: “Mačička Babčanka, cca 2 roky, voľne žijúca mačka. Mala rozsiahle poškodenie mäkkých tkanív na pravej zadnej končatine z neznámej príčiny. Bodno-tržné zranenie, príp. pohryzenie… už s rozsiahlou hnisavou infekciou. Fotky sú po príchode do Slobody zvierat a z 1., 3. a 4. týždňa užívania. Mačička okrem ATB neužívala žiadnu ďalšiu podpornú liečbu.”

Podávať Incapet Collagen má zmysel preventívne v akomkoľvek veku mačky, ale pred a po operácii môžete dávky aj zvýšiť. Predávkovanie kolagénom u zvierat nehrozí, pretože je to len prirodzená bielkovina z rýb.

Bežne stačí jednej mačke podávať polovicu sáčku Incapet Collagen denne, pri operácii pokojne podávajte aj celý sáčok denne. Stačí ho nasypať do misky s obľúbeným krmivom a zmizne, ani sa nenazdáte.

Vy sa pýtate, my odpovedáme

Pri operáciách mačiek môže majiteľ riešiť rozmanité dilemy. Tu sú odpovede na niektoré ďalšie otázky, ktoré by vám mohli napadnúť.

Ako sa správať ku mačke po kastrácii?

Kastrácia aj sterilizácia mačiek je na profesionálnej klinike veľmi šetrný zákrok s malými ranami, a do 24 hodín by mala byť mačka opäť plná energie. Starostlivosť nie je v ničom odlišná oproti iným zákrokom: zabezpečte jej tiché, teplé a bezpečné miesto, ponúknite vodu a nechajte ju oddychovať.

Ako mačke podávať lieky?

Počas operácie veterinári obyčajne podajú antibiotiká na niekoľko dní vopred, ale v niektorých prípadoch je nutné podávanie liekov aj doma. Podávať lieky mačke môže byť ťažký oriešok, dôležitá je správna manipulácia. Mačku šikovne znehybníte chytením za kožu na krku, druhou rukou jej rýchlo vložíte tabletu do papuľky. Potom jej striekačkou dajte trocha vody, aby bola nútená tabletu prehltnúť.

Tabletku môžete aj rozpustiť v troche vody a podať striekačkou. Ak nedokážete mačke podať liek, je lepšie chodiť s ňou každý deň k veterinárovi, ktorý si s tým poradí. Antibiotiká by mala mačka užívať predpísaný počet dní, aby nedošlo k zápalu a komplikáciám.

Ako dlho má mať golier po kastrácii?

Ochranný golier na krk dostávajú mačky a kocúri po kastrácii ako prevenciu olizovania rany a vyhrýzania stehov. Dáva sa však po akomkoľvek type operácie. Ideálne je, ak ho mačka má až do vybratia stehov – približne 10 dní.

Incapet Collagen pre zvieratá so zľavou

Kolagén pre psy, mačky a kone nakúpite teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Zadajte v e-shope kód: S01000666  a objednajte.

Ako zodpovedný majiteľ myslite na to, že každá operácia je pre mačku stresujúca a tak je asi najpodstatnejším bodom zabezpečiť jej po zákroku pokoj a ticho. Ale dôležité je aj podávanie veľmi výživnej stravy a nič nepokazíte doplnkom Incapet Collagen. Bielkovinu kolagén teraz telo mačky ocení pri hojení rán.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×