Psia srsť starostlivosť

U nás ľudí sa hovorí – vlasy sú korunou krásy. Zároveň kvalita vlasov vypovedá veľa aj o našom zdraví. Rovnako je to u psov – ich srsť je ukazovateľom toho, ako sa stravujú, aké majú zdravie a ako sa o nich staráme. Najmä dlhosrsté psy vyžadujú neustálu pozornosť. Ale vyčesávanie nie je všetko. V nasledujúcom článku vám vysvetlíme, ako by mala vyzerať starostlivosť o srsť psa, aby ju mal vždy hebkú, lesklú a krásnu.

Význam srsti u psa je obrovský – má na starosti termoreguláciu a ochranu tela pred vonkašími vplyvmi. Starostivosť o psa okrem iného obnáša aj výber vhodnej stravy a výživových doplnkov, ktoré môžu ovplyvniť kvalitu jeho srsti. 

Okrem toho by ste si mali už pri kúpe psíka zistiť, akú má jeho plemeno srsť a čo všetko vás v tejto oblasti čaká. Naučiť psíka už od malička na česanie a podávanie výživových doplnkov je základom toho, ako sa starať o šteniatko. Takáto starostlivosť od najútlejšieho veku sa potom podpíše aj na kráse jeho srsti. Navyše budete ľahšie zvládať výmenu srsti u psa dvakrát ročne, ktorej sa väčšina majiteľov nevyhne. Je to však prirodzený fyziologický proces, ktorý sa môžete aj vďaka pravidelnej starostlivosti o srsť psa naučiť plynulo zvládať.

Incapet Collagen + uterák pre psov

Kolagén pre psy Incapet Collagen a jemný uterák, ktorý oceníte po kúpeli alebo očistnej sprche vášho miláčika.

Teraz vo výhodnom balíčku.

Takto zistíte, či je psia srsť v poriadku

Srsť psa sa líši podľa plemena, ale základné ukazovatele jej kondície sú rovnaké. Zdravá srsť u psa je hladká, rovnomerná, lesklá, za bežných okolností nepáchne a je hustá. Naopak, nezdravá srsť je bez lesku, mastná, šupinatá, zlepená, môžete pozorovať aj lysiny a neustále hromadné vypadávanie srsti u psa.

Srsť psa závisí od mnohých faktorov

Najviac sa kvalita srsti u psa odvíja od kože. Nezdravá koža väčšinou znamená aj nezdravú srsť. Celkovo kvalitu srsti ovplyvňuje:

  • typ plemena – srsť sa u psov veľmi líši, podľa toho môže kolísať aj jej kvalita a každá si vyžaduje mierne odlišnú starostlivosť,
  • vek psa – staršie psy môžu mať už nedostatok kolagénu a kožu v horšom stave,
  • kožné choroby u psa – negatívne vplývajú infekcie, podráždenia kože a ekzémy, alergie či zápaly vyvolané roztočmi a inými parazitmi,
  • vnútorné ochorenia, ktoré sa prejavujú navonok v podobe zhoršenej srsti – výkyvy hormónov, problémy so štítnou žľazou, autoimunitné ochorenia a iné,
  • strava a dostatočný prísun bielkovín, minerálov a vitamínov – čím kvalitnejšia, vyvážená prémiová strava s dostatočným obsahom mäsa, tým lepšie.

Zistite, ako zlepšiť kvalitu srsti psa

Kľúčom k zdravej srsti u psa je správna strava a vitamíny na srsť pre psa. Ďalej je to samozrejme správna vonkajšia starostlivosť. Pravidelné vyčesávanie srsti pomáha udržiavať jej dobrý stav, zaobstarajte si preto kvalitný hrebeň alebo rukavicu na česanie. Niektoré plemená psov môžete pravidelne kúpať s použitím vhodného veterinárneho šampónu pre psov, ale iba ak to pes dobre znáša.

Ak ide o výživové doplnky, tie by mali predovšetkým podporovať štruktúru kože a tým dobre vplývať na srsť. Psy majú rady napríklad lososový olej. Chutí im aj Incapet Collagen, práve preto, že je to taktiež prírodný 100% čistý produkt z morských rýb. Kolagén je známym pomocníkom, pokiaľ ide o zdravie kože, kĺbov a srsti u psa, potvrdzuje veterinárka MVDr. Hana Lešetická z veterinárnej kliniky BUDvet: “Veľmi dobre fungujú rôzne kolagénové prípravky, ktoré vlastne podporujú tie jednotlivé chlpy a chlpové vačky, tá srsť je potom zdravšia, až tak nevypadáva, je lesklejšia.” Kolagén je základná stavebná bielkovina, ktorá tvorí u psa – približne rovnako ako u človeka – až do 80% hmoty kože. Telo si ho tvorí samo a má na starosti pružnosť a pevnosť pokožky, ako aj ďalších tkanív všade v tele.

Kolagén však neskôr môže chýbať, najmä u starších psov. Preto im môžeme pomôcť pravidelným podávaním Incapet Collagen, ktorý podľa recenzií majiteľov aj veľmi dobre znášajú:

“Abby, 14 ročná fenka havanského psíka, behá ako šteniatko. Dokonca aj kvalita srsti sa jej zlepšuje a má ju lesklejšiu. Takže u nás spokojnosť maximálna.” Silvia Plecháčková

“Za tento mesiac môžem určite povedať, že sa mi zdá, že sa všetkým našim psím dievčatám o niečo zlepšila srsť, je hebkejšia a vyzerá lepšie.” Nikol Pospíšilová, chovateľská stanica Bohemian Crystals

Ako vyzerá správna starostlivosť o srsť psa

Vonkajšia starostlivosť o srsť psa závisí od jej typu. Podľa toho by ste mali prispôsobiť jej vyčesávanie:

  • psy s hrubou srsťou by ste mali pravidelne kefovať kovovou kefou,
  • hladká srsť u psov sa udržiava dobre, stačí ju pravidelne vykefovať a vyutierať psa napríklad navlhčeným uterákom,
  • dlhá a jemná srsť s podsadou – vyčesávajte redším hrebeňom opatrne, aby ste rozmotali chuchvalce, najopatrnejšie vyčesávajte hodvábnu srsť v okolí slabín či uší,
  • kučeravá srsť síce nepĺzne, ale okrem starostlivého česania vyžaduje aj pravidelné kúpanie a zastrihávanie.

U mnohých chovateľov sa osvedčila špeciálna kefa – furminátor, na ktorom si môžete vymieňať nástavce podľa typu srsti a plemena. Šteniatka by ste mali česať denne, aby si na to postupne zvykli a nezabúdajte ich za trpezlivosť odmeniť pamlskom. Zafixujú si potom starostlivosť o srsť ako čosi príjemné. Dospelých psov môžete počas sezóny pĺznutia česať denne, inak stačí aj raz-dvakrát týždenne podľa potreby.

Myslite na zdravie kože u psa a chráňte ho pred parazitmi. Pravidelne ho odčervujte, pozor na vonkajších parazitov – pred nimi psa ochráni antiparazitárny obojok.

Aj psia srsť teda primárne závisí od vašej dobrej starostlivosti. Nezanedbajte ju po žiadnej stránke, podávajte mu pravidelne Incapet Collagen a váš chlpáč sa bude pýšiť krásnou, jemnou a lesklou srsťou.

Kolagénový balíček pre psov s darčekmi

Veľký kolagénový balíček pre psov. 3x Incapet Collagen a k tomu hebká plyšová deka a bavlnený uzlík na hranie.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×