Pes po operácii - starostlivosť a regenerácia

Aj pri kráľovskej starostlivosti o psa sa niekedy nevyhneme situácii, že musí podstúpiť operáciu. Ako majiteľ máme vtedy obzvlášť dôležitú úlohu: zodpovedne ho na zákrok v narkóze pripraviť, empaticky sa vcítiť do jeho kože a starostlivo pozorovať jeho správanie. Dni po operácii sú pre psíka veľmi namáhavé, ale ak chceme, aby čím skôr opäť radostne skákal a behal, môžeme mu ich uľahčiť. Ak vás takáto situácia práve čaká, nemusíte sa báť. Poradíme vám, ako sa starať o psa po operácii, čím ho kŕmiť a ako zvládať náročné situácie.

Starostlivosť o psa neraz prináša aj ťažké chvíle, keď sa hlásia choroby či zranenia. Existuje mnoho akútnych i menej akútnych stavov, pre ktoré musí pes podstúpiť operáciu. Najmenej závažné sú kastrácie psov a sterilizácie sučiek, ktoré by zdravé zvieratá mali v prípade profesionálneho zákroku zvládnuť bez väčších problémov.

Časté sú však aj operácie po zlomeninách či degeneratívnych zmenách na pohybovom aparáte, ako je napríklad artróza u psov. Zriedkavosťou nie sú ani extrakcie pokazených zubov, operácie vnútorných orgánov, odstraňovanie nádorov a cýst. Podľa zákroku sa môže pooperačná starostlivosť líšiť, lebo napríklad pes po operácii žalúdka vyžaduje iný prístup, ako kastrovaný pes. To všetko by vám mal váš veterinár podrobne vysvetliť.

Všetky operácie majú spoločného menovateľa: nutnosť podania anestézy.

Ako dlho sa preberá pes po narkóze?

Narkóza počas operácie závisí od závažnosti stavu a od množstva podaného lieku. Operácia môže trvať polhodinu, aj viac. Veterinár by vám mal psa odovzdať až vtedy, keď sa už z narkózy preberá. Potom môže byť pes celé hodiny, ba aj nasledujúci deň, omámený a unavený. Obvykle to trvá asi 24 hodín.

Potom nasleduje druhá fáza zotavovania sa, a to samotné hojenie operačnej rany.

Ako dlho sa zotavuje pes po operácii?

Dĺžka rekonvalescencie záleží samozrejme od typu operácie a tiež od veku psa. Každý pes je iný a môže aj inak reagovať na anestézu, ktorá pôsobí na jeho nervový systém. Starší pes sa môže samozrejme zotavovať dlhšie. Väčšinou však potrebuje aspoň deň až dva, kým účinky anestézy naplno odznejú. Ďalšia liečba závisí od rozsahu rán, ktoré sa môžu hojiť aj niekoľko týždňov. Je normálne, ak je psík ubolený, nervózny, ťažšie sa pohybuje a prvú noc po operácii ho môžete počuť kňučať alebo zavýjať.

Rovnako je bežné, že pes omnoho viac spí a menej žerie. Aj tieto prejavy by mali do pár dní ustúpiť a správanie psa by sa malo vrátiť do normálu.

Čo robiť, aby sa pes po operácii rýchlo zotavil 

Pes po operácii potrebuje počas 24 hodín najmä pohodlie, kľudový režim a energeticky bohatú stravu. Môže byť omámený, preto mu zabezpečte mäkký pelech na zemi. Kontrolujte ho a ak sa dá, nedovoľte mu skákať na posteľ či gauč. Podávajte mu pravidelne vodu na pitie. Prvé jedlo mu môžete podať asi po 4 hodinách od momentu, kedy sa prebral po operácii k vedomiu.

Psovi zabezpečte tiché, suché a čisté miesto. Môžete mu vyhradiť aj celú miestnosť, ale psy väčšinou túžia byť v blízkosti svojho majiteľa a je vhodné, aby ste ich mali na očiach. Ak máte deti, vysvetlite im, že sa s nimi psík teraz pár dní nemôže hrať a nepúšťajte ich k nemu. Kontrolujte mu stav rany, či je pri vedomí, či reaguje na jedlo a či pije vodu. 

V prípade, že pes stráca vedomie, alebo je malátny viac než 2 dni, kontaktujte veterinára. Rovnako sa mu ohláste, ak sa vám nepozdáva rana: ak príliš mokvá, hnisá, krváca alebo sa otvára a nepríjemne zapácha.

Počas prvých hodín po operácii je vhodné držať psíka v klietke, ak je na ňu zvyknutý. Môžete ju vystlať savými podložkami (vhodné sú aj tie na prebaľovanie detí) kvôli prípadným nehodám. 

Dajte mu výživnú stravu

Pes po operácii potrebuje špeciálnu stravu bohatú na tuky a bielkoviny, rozhodne sa však riaďte pokynmi veterinára. Podľa toho, o akú operáciu ide, mu môže nariadiť stravu s vyšším obsahom vody, surovú stravu barf, alebo špeciálne granule na obdobie rekonvalescencie. Po ťažších operáciách môže nastať situácia, že je majiteľ nútený kŕmiť psa tekutou stravou cez sondu alebo striekačkou.

Ak má pes naplánovanú operáciu, môžete mu do krmiva pridávať aj kolagén, ktorý posilní jeho tkanivá, chrupavky a pokožku. Pripraví organizmus najmä u starších psov na záťaž a hojenie. Incapet Collagen je mimoriadne šetrný k tráveniu psa, pretože ide o 100% čistý hydrolyzovaný kolagén z morských rýb bez akýchkoľvek prídavných látok. Je to teda čisto prírodný produkt. V podávaní kolagénu môžete pokračovať aj po operácii, keď už pes začína opäť jesť.

Kolagénový balíček pre psov s darčekmi

Veľký kolagénový balíček pre psov. 3x Incapet Collagen a k tomu hebká plyšová deka a bavlnený uzlík na hranie.

Incapet Collagen pomáha hojiť rany

Tak ako ľudia, aj psy potrebujú kolagén. Keďže ide o pohyblivé zvieratá, pričom väčšie plemená psov aj rýchlo rastú, môže im kolagén chýbať už v mladom veku. V rámci starostlivosti o šteniatko teda môžu dostávať Incapet Collagen už od malička. Veterinárna lekárka Zuzana Fekečová: “Kolagén je základný stavebný prvok kostí, šliach, väzov, kože, to znamená, že od malička keď tomu psíkovi začnete pridávať do krmiva kolagén, zabezpečíte mu jeho kontinuálny pekný rast, nebudú tam žiadne deformity, to znamená že vyrastie z neho pekný dospelý fešák. V tom dospelom veku mu zaručíte, že bude kondične na tom super, pretože tie kĺby budú fungovať na sto percent.”

Funguje teda ako prevencia a podľa niektorých štúdií môže pomôcť aj pri liečbe artritídnych stavov. U psa po operácii má schopnosť urýchliť aj rekonvalescenciu. Dosvedčujú to aj skúsenosti chovateľov, ktorí podávali svojim psom Incapet Collagen po zákrokoch:

“Julka od svojich 2 do 6 mesiacov užívala Incapet denne, vzhľadom na to, že je to obdobie, kedy veľmi rýchlo rástla (z 5 kg šteniatka na 20 kg šteniatko). Po 6. mesiaci dostávala Incapet raz týždenne. V 7. mesiaci začala hárať, čo je veľmi skoro na toto plemeno, háranie sa skončilo žiaľ zápalom maternice, ktoré sa riešilo operáciou vzhľadom na ťažký stav. Po operácii sme začali dávať opäť Incapet denne. Po desiatich dňoch jej vybrali stehy, rana sa veľmi pekne hojila. Po 10 dňoch od výberu stehov už ranu po operácii nie je skoro vidieť.” Majiteľka psíka

Pomohol aj vodiacemu psíkovi, sučke Evitke, ktorá od malička trpela osteochondrózou. Jej príbeh si môžete prečítať v tomto článku. Pri užívaní Incapet Collagen sa jej polepšilo a mohla byť zaradená do výcvikového programu. “Evitka je pohyblivejšia a vôbec sa nešetrí. Neviem posúdiť lekárske hľadisko, ale bola trochu menej pohyblivá ako teraz. Ešte jedna dobrá správa, Evitka bude asistenčný pes,” hodnotila v tom čase trénerka Jarmila Virágová.

Napríklad pes po operácii kolena môže mať dvojaký benefit z užívania kolagénu, pretože jednak pomáha posilňovať samotné kosti a chrupavky, ale podporuje aj lepšiu hojivosť operačnej rany.

Odpovede na otázky, ktoré vás najčastejšie trápia

Ak ako majiteľ po prvý raz zažívate situáciu, že je váš pes po operácii, zrejme ste z toho v strese. Nebojte sa, vy a váš psík to zvládnete. Pripravili sme pre vás odpovede na tie najčastejšie otázky.

Kedy môže pes po narkóze prvý raz jesť?

Prvú malú porciu jedla mu môžete skúsiť dať 4-5 hodín po prebudení z narkózy. Začínajte malými dávkami, počas nasledujúcich dní ich zvyšujte. Pozor, aby sa pes neprejedol, mohol by stravu vyvrátiť.

Kedy môže pes po operácii prvý raz piť?

Psíkovi môžete ponúknuť vodu už krátko po prebudení z narkózy, nenechávajte mu však misku pri hlave, radšej mu dávajte napiť a odložte ju bokom. Keď bude plne pri vedomí, môžete mu ju nechať na dosah.

Čo ak pes po operácii neje?

Je normálne, ak pes bezprostredne po operácii nemá chuť na jedlo. Počkajte pár hodín a ponúknite mu ho po malých dávkach. Ak pes opakovane všetko jedlo vyvráti, a to aj na druhý deň po operácii, prípadne nechce jesť, odporúčame kontaktovať veterinára.

Čo ak si pes po operácii vyťahuje stehy?

Vo väčšine prípadov po operácii hrozí, že pes si dosiahne papuľou na stehy. Pomôže golier pre psa po operácii, ktorý by mu mal veterinár nasadiť už počas narkózy. Ak tak neurobil a vy pozorujete, že pes si ranu líže a pokúša sa stehy vyhrýzť, kontaktujte veterinára a poproste ho, aby mu golier nasadil.

Ako udržať psa v pokoji, aby si neublížil?

Vychádzky obmedzte na minimum, nepúšťajte k psovi deti, pokúste sa ho udržiavať v pokojnom prostredí bez rušivých podnetov. Môžete mu dať hračky, ktoré slúžia ako hlavolam so schovaným pamlskom, ku ktorému sa psík musí dostať. Sú zamerané na to, aby si zamestnal hlavu a nechal relaxovať telo.

Čo ak má pes po operácii bolesti?

Pri operácii obvykle pes dostane liek proti bolesti, ktorý by mal účinkovať prvých pár dní. Ak má pes očividné bolesti aj niekoľko dní po operácii, možno bude nevyhnutné ísť na kontrolu  k veterinárovi a na podanie ďalších liekov na utlmenie bolestí.

Po akom čase od operácie môžem psa venčiť?

Keď už pes dokáže chodiť, čiže aj po niekoľkých hodinách alebo na druhý deň po operácii, môžete s ním ísť na krátke vychádzky, aby vykonal potrebu. Vždy ho majte na vodítku a ostávajte v blízkosti domu, vyhýbajte sa rušným miestam s veľkou premávkou.

Väčšina majiteľov psa zažije aspoň raz za jeho život operáciu a len tí skúsenejší to už vnímajú ako rutinnú záležitosť. Zodpovedný veterinár urobí všetko tak, aby to zvládol nielen váš pes, ale aj vy. Dôverujte mu, psíkovi doprajte oddych a pokoj a buďte pripravení na nezvyčajné situácie. Ak psík po operácii začal jesť ako predtým, môžete mu naďalej podávať Incapet Collagen. Tento prírodný český kolagén pre psy, mačky a kone je pripravený tak, aby prinášal vášmu maznáčikovi len benefity v podobe rýchlejšej regenerácie, posilnenia kĺbov a tkanív, ako aj lepšieho hojenia rán na koži.

Incapet Collagen pre zvieratá so zľavou

Kolagén pre psy, mačky a kone nakúpite teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Zadajte v e-shope kód: S01000666  a objednajte.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×