Artróza u psa

Ochorenia kĺbov trápia psov veľmi často a pre mnohých majiteľov sú nočnou morou. Nik z nás sa nechce pozerať na utrpenie svojho psa a pri artróze sa bolesti stávajú každodennou súčasťou jeho života. Dokonca mu ho môžu výrazne skrátiť. U psov je pohybový aparát zaťažovaný omnoho viac, než u ľudí. Psy sa neustále hýbu a väčšie plemená môžu mať časom problémy s kĺbami aj z hľadiska ich váhy a genetických predispozícií.

Čo to vlastne artróza je, ako ju spoznať a ako psovi pomôcť, aby bol opäť zdravý a šťastný? A ako dokáže pri tejto diagnóze pomôcť kolagén pre psy?

Čo je to artróza u psov

Ide o skupinu zápalových ochorení kĺbov patriace medzi takzvané degeneratívne reumatoidné ochorenia. Dochádza pri nich k úbytku kĺbovej chrupavky a neskôr ochorenie zasahuje aj okolité tkanivá. Často sa môžete stretnúť aj s názvom osteoartróza. Postihuje najčastejšie tie kĺby, ktoré sú vystavené najväčšej záťaži: kolenné a bedrové kĺby, chrbtica, bedrové a krčné stavce, ale výnimkou nie sú ani kĺby prstov.

Príčiny artrózy u psov

Môžu byť primárne alebo sekundárne. Primárne sú zriedkavejšie, môžu postihovať starších, obéznych, alebo aj súťažných psov, ktorých kĺby sú pod veľkou záťažou, a tak sa postupne opotrebovávajú ich chrupavky. Častejšie však psy trpia sekundárnou artrózou, ktorá je buď následkom zranenia (pretrhnutie väzu, zlomenina), alebo genetických rastových porúch, kam patria rozličné dysplázie kĺbov (lakťového, bedrového), luxácie alebo tiež osteochondróza.

Artróza môže postihnúť psy v ktoromkoľvek veku. Ak sú príčinou geneticky podmienené rastové anomálie, môžu ňou trpieť aj veľmi mladé psy, už v prvom roku života. Myslieť by ste na to mali už v momente, keď sa rozhodujete o kúpe alebo adopcii psíka a s chovateľom sa poradiť o jeho predispozíciách.

Aké má artróza u psov príznaky?

Majiteľ si u svojho psa môže všimnúť krívanie, psík sa menej hýbe, nemá chuť behať, postihnutý kĺb je bolestivý na dotyk. Pes môže mať stuhnutý a neprirodzený postoj, prípadne si pri pohybe šetrí zasiahnutú končatinu a nedosadá na ňu. Môžete pozorovať všeobecné príznaky nepohody, psík môže byť agresívnejší, kňučí a nie je ochotný pobehnúť na zavolanie.

Rovnako môže byť pes unavený, ospalý, odmietať akýkoľvek pohyb a zaliezať do pelecha. Problémom u psov je to, že nám nevedia povedať, keď ich niečo bolí a dlhodobo dokážu svoje bolesti skrývať. Ak teda pozorujete u svojho psa príznaky popisované vyššie, je to už vážne. Práve preto je dôležité od útleho veku psa rátať s tým, že pohybový aparát je jeho slabým článkom a dbať na prevenciu. 

Kvalitné výživové doplnky s obsahom kolagénu a ďalších účinných látok patria podľa štúdií medzi jeden zo spôsobov, ako zaistiť takúto prevenciu. Aj to je dôvod, prečo vznikol produkt Incapet Collagen ako nasledovník obľúbeného kolagénu pre ľudí Inca Collagen. Mnoho majiteľov psov si totiž doslova vyžiadalo takýto produkt pre zvieratá po tom, čo zistili, že 100% čistý enzymaticky hydrolyzovaný morský kolagén funguje aj u ich maznáčikov. Jedným z prvých, ktorý ho vyskúšal, bol staručký yorkshirský teriér Fabio:

“Mal veľké problémy s kĺbikmi na predných labkách, nedalo sa mu chodiť ani sa postaviť. Nakoľko som sama užívala váš kolagén a pomohol mi, tak som ho začala dávať aj jemu (1 balík rozdelený na 3 dni). V priebehu 2 mesiacov sa mu výrazne polepšilo.” Majiteľka Hana

Ako sa dá pomôcť psovi s artrózou?

Keď už veterinár potvrdí artrózu u psov, väčšinou predpisuje protizápalové lieky a medikamenty na tlmenie bolestivosti. Aj spomínané výživové doplnky môžu byť nápomocné pri liečbe rozvinutej artrózy. Popri kĺbovej výžive obsahujúcej chondroprotektíva – glukozamín sulfát a chondroitín sulfát, môže byť aj čistý kolagén prospešným doplnkom. 

Incapet Collagen pre zvieratá so zľavou

Kolagén pre psy, mačky a kone nakúpite teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Zadajte v e-shope kód: S01000666  a objednajte.

Kĺbové chrupavky totiž tvorí takzvaný matrix, v ktorom sú kolagénové vlákna, chondrocyty, kyselina hyaluronová a glykozaminoglykány. Kolagén je stavebná bielkovina, ktorú si telo tvorí samo, avšak tak ako u ľudí, aj u psov sa v určitom veku produkcia kolagénu postupne znižuje. Vedci skúmali vplyv kolagénu v kombinácii s ďalšími účinnými látkami pri dlhodobom podávaní psom postihnutým osteoartrózou a výsledky boli pozitívne. Táto štúdia napríklad sledovala stav dvadsiatich psov, niektorí z nich dostávali placebo, iné skupiny buď kolagén samotný, alebo v kombinácii s chondroprotektívami počas 120 dní. Psy, ktoré dostávali samotný kolagén, vykazovali výrazné zlepšenie pohyblivosti a zníženie bolestivosti kĺbov.

Incapet Collagen ako čistý kolagén bez akýchkoľvek prímesí a konzervantov v práškovej forme môžete svojmu psovi podávať dlhodobo kvôli prevencii, ale aj ako vedľajší doplnok liečby artrózy. Po pár rokoch na trhu si získava čoraz viac priaznivcov, pochvaľujú si ho najmä tí majitelia, ktorých psy už trpeli na artrózu kĺbov a ich stav sa viditeľne zlepšil. Recenzie na kolagén pre psy Incapet Collagen hovoria jasnou rečou, mnoho majiteľov prešlo na užívanie tohto čistého kolagénu z iných doplnkov, ktoré ich psom nevyhovovali:

“Celý život chodíme k veterinárovi a stále skúšame niečo nové. Najskôr to bol sirup, ktorý mal bohužiaľ nežiaduce účinky, potom prišla kyselina hyalurónová, ale jej efekt sa po dvoch rokoch stratil. A tak som sa rozhodla, že zavoláme vám a vyskúšame poslednú možnosť od Inca Collagenu, ktorá je čistá a prirodzená. Zironko má množstvo dalších pridružených ochorení a prešiel si naozaj veľa, ale je to bojovník a my s ním. Zironkovi sa darí a Incapet mu veľmi chutí.” Majiteľka psíka Zironka

“Naša Glorinka mala problém so zadnými labkami a mala už problém s dlhými prechádzkami, no po užívaní kolagénu od vás sa jej výrazne polepšilo a opäť môžeme chodiť spolu veselo von.” Chovateľka Adriana

Incapet Collagen je rovnako ako Inca Collagen pre ľudí výsledkom veľmi šetrnej výroby enzymatickým štiepením. Je teda:

  • bioaktívny, pretože vďaka šetrnému štiepeniu majú jeho kolagénové peptidy zachovanú potrebnú štruktúru helixu,
  • 100% čistý a mikronizovaný do formy jemného prášku s malými časticami, vďaka čomu sa rýchlo dostáva do krvného obehu bez toho, aby ho blokovali akékoľvek prímesi,
  • obsahuje až 3 typy kolagénov – typ I., II. a III. pre komplexné účinky na pohybový aparát, aj kožu, srsť a pazúre,
  • je ľahko stráviteľný pre psa – znesú ho aj psy s alergiami či citlivým trávením,
  • ľahko sa podáva – pochádza z morských rýb a psom výborne chutí, stačí im ho každý deň nasypať do misky s krmivom.

Pre psy do 20 kilogramov výrobca odporúča podávať jeden sáčok Incapet Collagen denne. Väčším psom môžete podávať aj dva sáčky kolagénu. Rovnako v prípade, že psík má skutočne akútnu fázu artrózy. Kolagén je prírodná látka, vyššia dávka mu neublíži, môže mu len pomôcť.

Kolagénový balíček pre psov s darčekmi

Veľký kolagénový balíček pre psov. 3x Incapet Collagen a k tomu hebká plyšová deka a bavlnený uzlík na hranie.

Dá sa artróza u psov vyliečiť?

Bohužiaľ, atróza sa u psov definitívne vyliečiť nedá, pretože keď je chrupavka vážne poškodená, už ju nemožno vrátiť do pôvodného stavu. Môžete však manažovať priebeh ochorenia tak, aby ste udržali bolesti kĺbov u psa na uzde. Veterinár by mal pravidelne kontrolovať stav psíka a výživové doplnky na podporu chrupavky by ste mu mali podávať denne. 

Vďaka tomu môžu psy viesť spokojný a bezbolestný život, ako ho vedie aj sučka zlatého retrívra Eliška.Tej pomohol Incapet Collagen s diagnózou vrodenej vady, skoliózy chrbtice. Majiteľka Dagmar, ktorá sama užíva kolagén, po mesiacoch podávania Incapet Collagen psíkovi, zhodnotila jej stav takto:

“Eliška sa má k svetu a veterinár povedal, že rozmýšľa, že jej už nebude predpisovať tabletky na jej problémy s chrbticou, pretože jej je super. Eliška už ani nechce chodiť k veterinárovi. Veterinár povedal, že je to dobré znamenie, pretože vie, že jej je lepšie. Aj terapie sa nám zredukovali na každých 5-6 týždňov, čo je super. A tiež som presvedčená, že začala viac vymýšľať, akoby chcela dobehnúť ten čas, keď ešte ako šteniatko bola v bolestiach a nemohla. Energie má na rozdávanie a hrabe záhradu a ja sa chichocem na nej aj spolu s manželom.”

Tip: Prečítajte si aj príbeh vodiaceho psa Evitky, ktorá bojovala s osteochondrózou a jej stav sa vďaka Incapet Collagen výrazne zlepšil.

Artróza u psov nerovná sa koniec jeho života. Preto nestrácajte nádej, svojho psíka opatrujte podľa postupov veterinára a zaraďte mu kĺbovú výživu do každodenného jedálnička. Kvalitná strava by mala byť samozrejmosťou. Ale pozor, aj keď svojich psov nadovšetko milujete, neprekrmujte ich a nepreháňajte to s odmenami, čo často vedie k obezite a ďalším problémom s kĺbami.

Incapet Collagen je tu na to, aby pomáhal. Psíkom aj ďalším domácim zvieratkám, ktorých zdravie a spokojnosť prináša šťastie aj nám, majiteľom.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×