O mladej labradorke Evitke, ktorá je súčasťou programu pre výcvikové psy, sme vám už rozprávali. Aj o tom, že práve tento šikovný psík trpí osteochondrózou, genetickým ochorením chrupavky. Diagnóza skomplikovala Evitke cestu k ideálnemu životnému poslaniu: mala sa stať asistenčným psom, ktorý bude sprevádzať svojho majiteľa s hendikepom a uľahčovať mu takto život. Dokonca sa zdalo, že Evitka bude kvôli komplikáciám s pohybovým aparátom z programu vodiacich psov vyradená. Všetko sa však obracia na dobré a Evitke sa aj vďaka nášmu kolagénu začína konečne dariť lepšie.

Psíka trénovali vo Výcvikovej škole pre vodiace a asistenčné psy už od veku šteniatka. Zdalo sa, že to bude skvelá kandidátka na asistenčného psa. Bohužiaľ tieto plány naštrbila zákerná diagnóza. “Naša Evitka začala v siedmich mesiacoch krívať a po vyšetreniach jej bola diagnostikovaná osteochondróza – OCD. Je to ochorenie, kedy vplyvom určitých faktorov zosilnie chrupavka, nedostatočne sa spojí s pod ňou ležiacou kosťou, čo vedie k jej nedostatočnému vyživovaniu. Nedostatočnou výživou je chrupavka oslabená a narušená, čo vedie k jej nekrotizácii. Takto je chrupavka pri prudkých pohyboch alebo nárazoch náchylná na odlúčenie od kosti. V kĺbnej dutine tak samozrejme pôsobí ako cudzie teleso,” popisuje trénerka Jarmila Virágová.

Nasledovala operácia, po ktorej veterinár aj tréneri dúfali, že problém vyrieši. Evitka sa zotavovala a rok mala od bolestí pokoj, zdalo sa, že pri miernej záťaži bude môcť fungovať ako zdravý pes. Keďže však ide o genetické ochorenie, ktoré zrejme v tele spôsobuje opakovaný zápal, Evitke sa znova priťažilo. Začala opäť krívať a vtedy sme sa o tomto príbehu dozvedeli aj my a rozhodli sa doň vstúpiť.

O účinkoch kolagénu sme sa presvedčili sami na vlastnej koži, preto posúvame ďalej našu víziu a to, v čo veríme. Tak, ako dlhodobo pomáhame Slobode zvierat aj iným útulkom, či konským stajniam, rozhodli sme sa pomôcť aj Evitke. Bolo by obrovskou škodou, ak by talentovaná a múdra sučka nemohla kvôli pohybovým problémom vykonávať to, na čo bola predurčená. Evitka mala už prideleného človeka, ktorý jej pomoc potreboval. „Klientka má zničené nohy a potrebuje túto pomoc. Evita je za dlhý čas jediná, ktorá k nej môže ísť. Tá klientka totiž nemôže urobiť rýchlejší krok, pretože to nedokáže a Evita je schopná to akceptovať,“ vysvetlila nám Jarmila Virágová. Kvôli Evitkinej ťahajúcej sa liečbe však klientka musela napokon čakať na iného psíka.

Evitke začali podávať Incapet Collagen. Po pár týždňoch postrehli prvé rozdiely a vízie na poslanie psíka sú už optimistickejšie: “Evitka je pohyblivejšia a vôbec sa nešetrí. Neviem posúdiť lekárske hľadisko, ale bola trochu menej pohyblivá ako teraz. Ešte jedna dobrá správa, Evitka bude asistenčný pes.”

Nechceme to samozrejme zakríknuť, ale tomuto príbehu sa, aj vďaka Incapet Collagenu, naďalej črtá šťastný koniec. Najnovšie správy od pracovníkov výcvikovej školy nás veľmi tešia, až dojímajú. Evitke sa darí čoraz lepšie a ako asistenčný pes svoju úlohu zvláda. Preto ju plánujú prideliť dobrovoľníčke Linde, ktorá trpí silnou panickou poruchou. Evita vďaka svojim úžasným psím vlastnostiam je pre Lindu dokonalým spoločníkom.

Sme šťastní, že môžeme s Incapet Collagen takto významne ovplyvňovať osudy ľudí aj psíkov. Evitke silno držíme labky, aby mohla naplno vykonávať úlohu, ktorá jej bola pridelená do vienka 🙂

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×