Ako sa starať o šteniatko

Šteniatko je symbol roztomilosti všade na svete. Keď si ho čo len predstavíte vo svojej mysli, rozleje sa vám v srdci pocit tepla a nehy. Mláďatká psov, bez ohľadu na to, akej sú rasy, patria medzi tie najkrajšie stvorenia tohto sveta. Nečudo, že keď sa ľudia rozhodnú vziať do svojho života psíka, najčastejšie hľadajú psa práve v šteňacom veku. Toto obdobie života psa si chce celá rodina, najmä deti, dokonale užiť a tešiť sa z každého momentu s ním. Nasledujú dni plné hier, vychádzok, radosti a maznania sa. Malé šteniatko je skrátka neodolateľné.

Rozhodnutie vziať si psa je však záväzok na dlhé roky. Šteňa sa stáva členom rodiny, no postupne vyrastie a stane sa z neho dospelý pes, životný spoločník. A aby bol vždy zdravý, spokojný a dožil sa vysokého veku, práve prvé mesiace jeho života sú rozhodujúce. Správna starostlivosť o šteniatko je teda kľúčová. A zďaleka to nie je len o strave. V nasledujúcom článku si vysvetlíme, prečo je to tak a ako sa starať o šteniatko po všetkých stránkach.

Čo zahŕňa dobrá starostlivosť o šteniatko

Keď uvažujete o psovi, je potrebné zvážiť svoje očakávania, zhodnotiť podmienky a životný priestor, ktorý mu môžete poskytnúť. Podľa toho sa rozhodnete, či chcete psíka menšieho plemena do bytu, alebo väčšie plemeno do domu s výbehom. A od toho sa potom odvíja aj starostlivosť o šteniatko. Jej súčasťou je:

  • Dbať na správny vývin šteniatka
  • Pripraviť sa v domácnosti na príchod šteniatka
  • Zabezpečiť kvalitnú výživu pre šteniatko
  • Pravidelná a dôkladná veterinárna starostlivosť
  • Výchova a socializácia šteniatka

Starostlivosť o psa v dospelosti je nepochybne dosť odlišná od starostlivosti o malé šteniatko alebo dospievajúceho psíka. Všetky body si preto rozoberieme do detailov. 

Šteniatko starostlivosť

Vývin šteniatka predurčuje celý jeho život

V ranom veku života šteniatka je veľmi dôležitá prítomnosť jeho matky. Počas prvých 12 týždňov je prakticky odkázané na materské mlieko a tak žiaden seriózny chovateľ nedáva šteniatka novým majiteľom pred dosiahnutím tohto veku. Tak ako u človeka, aj u psa je materské mlieko základom pre správny vývin a budovanie silnej imunity, ktorá ho bude sprevádzať po celý život. 

Už v priebehu týchto prvých týždňov postupne šteniatko prechádza od materského mlieka na pevnú stravu. Tá by mala mať optimálne vyvážený pomer proteínov, tukov, vitamínov a minerálov. Pevnú stravu je vhodné šteniatku začať podávať asi v 4. týždni života, kedy už materské mlieko s obsahom živín nepostačuje. Zároveň je však dôležité, aby bolo šteniatko pri matke až do 12 týždňov kvôli správnej socializácii. Bude tak mať ideálne predpoklady pre úspešné udomácnenie sa a správne návyky, keď už zavíta k vám domov.

U psov je kľúčové pokračovať v správnom vývoji tým, že ho začleníme do rodiny a zabezpečíme mu kvalitnú stravu. “Jednoducho sa musíme k nemu postaviť naozaj ako k tomu členovi rodiny. Čiže od toho útleho, dá sa povedať šťeňacieho detstva až po tú starobu potrebujeme, aby mal zabezpečené všetko tak, ako aj človek. To znamená starostlivosť aj po tej fyzickej, aj po tej psychickej stránke. Väčšinou, keď si niekto kúpi šteniatko, donesie si od chovateľa nejakú hrsť tých svojich granuliek, ktoré predtým to šteniatko papalo a teraz skúša,” popisuje veterinárna lekárka Zuzana Fekečová.

Pre zabezpečenie správneho vývoja je dôležité zásobiť živinami najmä pohybový aparát a kĺby psa. Po treťom mesiaci života totiž nastáva u šteniat najrýchlejší rast… a je skutočne raketový. Psy rastú omnoho rýchlejšie, než ľudia. “Keď si uvedomíte, že ten pes dosiahne svoju optimálnu výšku možno do tých 14-16 mesiacov, to je taká predstava, ako keby my sme za 7 rokov mali vyrásť na svoju dospelú výšku. Čiže ten nápor na pohybový aparát a hlavne na tie kosti je obrovský,” dodáva veterinárka Zuzana Fekečová.

Týka sa to najmä veľkých plemien, ale rýchly rast je typický pre všetky psy. Dôsledkom takéhoto zrýchleného vývoja môžu byť degeneratívne ochorenia pohybovej sústavy. Keďže práve veľké plemená rastú najrýchlejšie, na takéto nepríjemné genetické vady sú náchylné najviac. Typické plemená so sklonom k ochoreniam kĺbov a kostí sú labradory či dogy. Preto si zistite, čo je dobré pre psa na kĺby okrem klasickej stravy a myslite na to, že kĺbovú výživu by mal dostávať preventívne už od šteňacieho veku. 

Najlepšia kĺbová výživa pre psov obsahuje účinné látky glukozamín sulfát a chondroitín sulfát, no veľmi dôležitý je aj kolagén, ktorý tvorí až do 70% sušiny kĺbových chrupaviek. Ten sa v tele cicavcov tvorí prirodzene od narodenia, ale postupne ho telo tvorí v čoraz menšom množstve a môže začať chýbať. A práve 100% čistý prírodný kolagén z morských rýb, akým je Incapet Collagen, je skvelým doplnkom na podporu zdravia kĺbov vašich domácich maznáčikov. Výhodou je, že im ho môžete bez obáv podávať už od šteňacieho veku. 

“Pri veľkých plemenách je to doslova žiaduce, aby ste zabezpečili vášmu zvieratku zdravý vývin pohybového aparátu. Keďže veľké plemená majú prvé mesiace života veľmi rýchlu fázu rastu, je potrebné dopriať šteniatku kvalitné krmivo a kolagén pre zdravý vývoj kĺbov, chrupaviek a svalstva,” hovorí MVDr. Markéta Sedlinská z Veterinárnej a farmaceutickej univerzity Brno.

Príkladom, ako Incapet Collagen pomáha psíkom, je aj príbeh labradorky Evitky. Tú od malička trénovali na jej budúcu kariéru, mala totiž pomáhať hendikepovaným ľuďom ako vodiaci pes. No už v mladom veku sa jej objavili problémy s pohybovým aparátom, pokračuje jej trénerka Jarmila Virágová: “Naša Evitka začala v siedmich mesiacoch krívať a po vyšetreniach jej bola diagnostikovaná osteochondróza – OCD. Testovali sme Incapet Collagen, ako jej pomôže. Evitka je pohyblivejšia a vôbec sa nešetrí. Neviem posúdiť lekárske hľadisko, ale bola trochu menej pohyblivá ako teraz.” Tento príbeh sa napokon skončil happy-endom, pretože Evitka sa stala asistenčným psom.

Incapet Collagen teda dopĺňa chýbajúci kolagén v tele psa a účinkuje tak, že:

  • podporuje štruktúru chrupaviek, kostí, šliach, ďalších mäkkých a pevných tkanív v tele,
  • napomáha pri vývoji dôležitých súčastí pohybovej sústavy u šteniatok,
  • chráni pred vznikom degeneratívnych ochorení pohybovej sústavy, prípadne eliminuje ich rozvoj,
  • napomáha regenerácii pohybovej sústavy pri zraneniach, poškodení kĺbov v súvislosti s chorobami pohybového aparátu,
  • tvorí tiež podstatnú časť kože psa, preto napomáha udržiavať jej dobrú kondíciu,
  • pomáha pri prevencii kožných ochorení a pri ich liečbe,
  • pomáha udržiavať zdravú a krásnu srsť a pazúriky.

Ako kŕmiť šteňa

Značiek kvalitných krmív je neúrekom a výživná strava obvykle nestojí pár eur. O granulkách pre naše šteniatko sa väčšinou radíme už s chovateľom, prípadne ak si šteniatko adoptujeme z útulku a má za sebou zložitý úvod do života, poradí nám veterinár. Každé plemeno môže mať svoje nároky na správne vyvážené krmivo. Kým v dospelom veku psa niektorí majitelia radi vsádzajú na surové mäso (štýl kŕmenia nazývaný “BARF”), u šteniatka takéto kŕmenie veterinári neodporúčajú. 

Správne vybalansovať pomer živín v prospech šteniatka je pri BARF strave veľmi komplikované. Lepšie je vsadiť na kvalitné šteňacie granule vyvinuté výživovými špecialistami, s občasným podávaním mäsovej konzervy. Vždy si skontrolujte odporúčania na množstvo dennej dávky krmiva, aby ste šteniatko neprekrmovali, ani nenechávali hladné. Jeho energetický príjem môže závisieť od typu plemena, dennej aktivity a predispozícií. Vo všeobecnosti platí, že rastúce šteniatka potrebujú asi dvakrát viac kalórií na kilogram váhy, než dospelé psy rovnakého plemena.

Od malička by sme tiež mali trénovať psíka na to, kedy je čas jedenia. Je vhodné podávať mu stravu vždy v rovnakom čase, aby si vytvorilo návyk, rešpektovalo vás ako majiteľa a nežobralo o jedlo neustále. Napomáha to tiež k dobrému tráveniu. Šteniatka do veku 3 mesiacov by sa mali kŕmiť častejšie, až 4-6 krát denne. Ale postupne od 4. mesiaca môžete dávky znížiť na 3 krát denne a vo veku 1 rok už stačí psíka kŕmiť len raz denne. Ideálnou dobou kŕmenia je večer, môžete mu dávať jedlo presne v tom istom čase, kedy večeria celá rodina. “Psy nás berú ako svorku. Aj v tej vlčej svorke je stolovanie, teda papanie, ako normálny jav, a keď je svorka, je aj ten pes. Ja by som odporúčala naozaj to stolovanie, kŕmenie, urobiť raz za ten deň, keď my večeriame, nasypem mu vedľa do misky a on vie, že jeme my, a bude jesť aj on,” vysvetľuje Zuzana Fekečová. Vidíme teda, že správne stravovanie psa je úzko prepojené so správnymi sociálnymi návykmi. O tých si ešte v tomto článku čo-to povieme.

Starostlivosť o šteniatko

Mnohé psíky, najmä tie útulkové, alebo s problematickým začiatkom života, môžu trpieť nechutenstvom. Pri zdravotných problémoch je preto komplikované podávať im výživové doplnky. V prípade Incapet Collagen tento problém nenastane, pretože tento morský kolagénový hydrolyzát, ktorý je 100% čistý a neobsahuje nič iné, len mikronizovaný, enzymaticky hydrolyzovaný kolagén z rýb vo forme prášku, psom mimoriadne chutí. Stačí im ho nasypať do bežného krmiva a môžete tak podporiť chuť do jedla aj náročným psíkom. 

Incapet Collagen vznikol ako druhý produkt po úspechu kolagénu pre ľudí, Inca Collagen. Ten si za 6 rokov na trhu získal viac než 200 tisíc stálych priaznivcov. Preto vznikol nápad vyrobiť rovnaký kolagén pre psy aj pre ostatných našich domácich maznáčikov. Oba kolagény sú rýdzo české produkty, ktoré sa získavajú rovnakou metódou – enzymatickou hydrolýzou z morských rýb. Prečo práve takto?

Je potrebné kolagén extrahovať tak, aby bol bioaktívny, teda aby ho telo človeka, alebo psa dokázalo vstrebať a zužitkovať. Molekula kolagénu z dobytka alebo rýb je priveľká na to, aby ju iný organizmus dokázal využiť. Preto je potrebné ju štiepiť na fragmenty. Zároveň pri štiepení musíme zachovať ich štruktúru helisy, vďaka ktorej sú bioaktívne. A práve enzymatickú hydrolýzu, teda štiepenie za studena pomocou špecifických enzýmov považujeme za najideálnejšiu. Výsledkom je, že kolagén rozštiepi na bioaktívne fragmenty, mikronizáciou vzniká 100% morský kolagén v prášku, do ktorého už nepridávame nič viac. Žiadne arómy, prídavné látky či konzervanty. Aj to je predpoklad pre účinný kolagén.

Incapet Collagen dokázal pomôcť už mnohým psom, ktoré od šteňacieho veku trpeli problémami s pohybovým aparátom. Sučka zlatého retrívra Eliška sa narodila so skoliózou chrbtice. “Naozaj veľké zmeny sa začali diať, keď som začala pridávať Eliške kolagén. Vlastne my ho užívame všetci:) Eliška akoby zosilnela, nemá už stuhnuté svalstvo a je vidno, že si užíva viac život. Konečne sa z nej stal psík, ktorý môže behať a je dokonca aj niekedy rýchlejší, než normálni hafani a moje srdce spieva radosťou, že konečne je zdravá a šťastná. Aj terapie sa nám zredukovali na každých 5-6 týždňov, čo je super. A tiež som presvedčená, že začala viac vymýšľať, akoby chcela dobehnúť ten čas, keď ešte ako šteniatko bola v bolestiach a nemohla. Energie má na rozdávanie,” teší sa majiteľka Dagmar.

Majitelia psíka Julky, plemena Continental bulldog, hodnotia Incapet Collagen takto: “Julka od svojich 2 do 6 mesiacov užívala Incapet denne, vzhľadom na to, že je to obdobie, kedy veľmi rýchlo rástla (z 5 kg šteniatka na 20 kg šteniatko). Po 6. mesiaci dostávala Incapet raz týždenne. V 7. mesiaci začala hárať, čo je veľmi skoro na toto plemeno, háranie sa skončilo žiaľ zápalom maternice, ktoré sa riešilo operáciou vzhľadom na ťažký stav. Po operácii sme začali dávať opäť Incapet denne. Po desiatich dňoch jej vybrali stehy, rana sa veľmi pekne hojila. Po 10 dňoch od výberu stehov už ranu po operácii nie je skoro vidieť.”

Majitelia Rhey hodnotia: “Rhea je veľmi akčný a aktívny ročný psík. Kedže je to plemeno stredného vzrastu, dostáva Incapet Collagen od dvoch mesiacov pre zdravý rast a vývin kĺbov a chrupaviek. Navyše ma nádhernú lesklú a hladkú srsť.”

Stopercentná čistota, bioaktivita a kvalitné zdroje sú predpokladom pre to, aby vznikol účinný kolagén, ktorý funguje ako výborná kĺbová výživa pre psy. Podávať by ste ho mali šteniatku denne, Incapet Collagen je prakticky balený do vrecúšok s dávkou 3000 miligramov. Je to ideálna denná dávka pre psy vážiace do 20 kilogramov, malým šteniatkam môžete dávku deliť na dve alebo tri časti. Čiže jedno vrecúško mu rozdelíte na dva alebo tri dni. Balenie Incapet Collagen obsahuje 30 vrecúšok, pri menších šteniatkach teda vystačí aj na tri mesiace. Ako psík rastie, odporúčame dávku zvyšovať. Väčším psom nad 20 kilogramov už môžete podávať aj dva sáčky denne.

Incapet Collagen pre zvieratá so zľavou

Kolagén pre psy, mačky a kone nakúpite teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Zadajte v e-shope kód: S01000666  a objednajte.

Zabezpečte šteniatku výbavu, ktorú potrebuje

Prvé dni v novom domove by sme mali šteniatku poskytnúť čas na adaptovanie sa, venovať mu veľa lásky a maznania. Samozrejmosťou je výbava pre šteniatko: 

  • misky – na vodu, na granule a prípadne na mokrú stravu, 
  • peliešok, 
  • ohrádka,
  • obojok s vodítkom,
  • savé podložky na cikanie,
  • hračky pre zábavu, ale aj na žuvanie,
  • hygienické pomôcky – kefu na česanie srsti, šampón na psiu srsť,
  • prepravku na návštevy veterinára.

Starostlivosť o šteňa

Vytvorte šteniatku jeho priestor, k tomu vám pomôže ohrádka. Aby si ľahšie zvyklo na život bez mamy a súrodencov, môžete mu do pelieška dať deku s pachmi jeho svorky. V období, kedy sa šteniatko učí signalizovať potrebu, pomôžu savé podložky pre prípadné “nehody”. A samozrejme, čím viac šteniatko zamestnáte, tým menej hrozí, že niečo v byte poškodí. Preto potrebuje dostatok hračiek, ako sú žuvacie uzlíky či loptičky. Na správnu výbavu sme mysleli pri tvorbe výhodného balíčka s Incapet Collagen, ktorý okrem trojmesačnej kolagénovej kúry obsahuje aj darčeky: jemnú plyšovú deku pre psov a veľký uzlík na hranie, ktorý miluje každý pes.

Kolagénový balíček pre psov s darčekmi

Veľký kolagénový balíček pre psov. 3x Incapet Collagen a k tomu hebká plyšová deka a bavlnený uzlík na hranie.

Veterinárna starostlivosť

So psíkom by ste mali absolvovať prvé očkovanie proti infekčným chorobám v 8. až 10. týždni. O mesiac nasleduje preočkovanie a zároveň sa pridáva aj očkovanie proti besnote a leptospiróze. Pri prvom očkovaní dostane psík svoj zdravotný preukaz a ďalšie očkovanie ho čaká o rok. 

Všímajte si správanie šteniatka a ak sa vám na ňom čokoľvek nepozdáva, radšej sa poraďte s veterinárom. Ak sa mu viditeľne darí, nie je dôvod navštevovať veterinára, no je potrebné ho pravidelne odčervovať proti parazitom. Nadviazať môžete na odčervovací cyklus, začatý v chovateľskej stanici. Šteniatka by sa mali odčerviť v 2., 4., 8. a 12. týždni života. Neskôr ho môžete odčerviť každých 6 mesiacov. Dnes už dostanete odčervovacie tablety s príchuťami, ktoré psíky lepšie príjmajú. Možnosťou je aj pipeta na kožu, takzvané spot-on prípravky.

Ako správne vychovať šteňa a naučiť ho poslúchať

Psy sú veľmi učenlivé. Líši sa to tiež podľa plemena, ale pri pevnej vôli majiteľa si dokážu zvyknúť takmer na všetko. Správna výchova zahŕňa:

  • naučiť psa na vodítko
  • naučiť psa plniť základné povely
  • naučiť ho na čas, kedy dostáva stravu
  • naučiť ho na čas spánku.

Pri výcviku a učení na čokoľvek je potrebné navyknúť psa na to, čo je zlé správanie a čo dobré. Zlé správanie netrestajte v žiadnom prípade fyzicky, iba zmenou tónu hlasu, pokarhaním a odstupom. Dobré správanie odmeňujte pohladením, maznaním, prípadne maškrtou. Psie piškóty alebo špeciálne kvalitné dobroty kúpite v chovateľských potrebách a môžete ich s mierou a veľmi uvážlivo používať ako motiváciu pri čomkoľvek, čo psa práve učíte. 

Pravidlá a režim svojmu psíkovi vštepujete jedine vy a nemali by sa porušovať. Každý člen rodiny by mal dbať na to, aby sa denná rutina psíka nemenila. O návykoch pri jedení sme už hovorili. Okrem nich je azda najdôležitejšie naučiť psíka, aby sa vypýtal na potrebu. Na šteniatku väčšinou spoznáte, že potrebuje ísť von, začne byť nepokojné a hľadať si v byte miesto, prípadne sa pohybuje okolo dverí. Malé šteniatka potrebujú chodiť na potrebu pomerne často, cez deň asi raz za dve hodiny, ihneď po prebudení a pred spaním. Prípadné nehody ignorujte alebo jemne slovne pokarhajte, naopak, za každé vycikanie vonku psíka odmeňte. Veľmi rýchlo pochopí, že sa má von pýtať a dostane maškrtu. Neskôr to pre neho bude úplne prirodzený zvyk.

Na obojok a vodítko môžete psíka učiť doma, a to tak, že mu ich budete pravidelne nasadzovať pri hrách a skúšať, ako reaguje, necháte ho s vodítkom voľne chodiť, kam chce. Opäť výborne fungujú odmeny, takým spôsobom môžete postupne psa naučiť, aby na vodítku pri prechádzke príliš neťahal.

Rozhodli ste sa, že si vezmete šteniatko? Tešíme sa, je to jedno z najlepších rozhodnutí vo vašom živote. Šteniatku sa treba venovať, ale každá jedna chvíľa za to stojí. Váš čas a láska v spojení s kvalitnou výživou vrátane kolagénu budú zárukou šťastného, dlhého a spokojného života vášho najlepšieho priateľa.

Incapet Collagen + uterák pre psov

Kolagén pre psy Incapet Collagen a jemný uterák, ktorý oceníte po kúpeli alebo očistnej sprche vášho miláčika.

Teraz vo výhodnom balíčku.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×