Psie choroby

Puto medzi človekom a psom je výnimočné. Pes dokáže precítiť emócie svojho milovaného pána, a platí to aj naopak. Teda, aspoň by malo. Mali by sme vedieť, čo náš pes potrebuje, spoznať jeho strach a bolesti, keď prekonáva ťažké obdobie. U psov to súvisí predovšetkým s chorobami. Áno, žiaľ ani našich štvornohých kamarátov zdravotné problémy neobchádzajú a preto by sme na ne mali byť pripravení. Ako súčasť prevencie niektorých z nich, napríklad degeneratívnych ochorení pohybovej sústavy alebo kožných chorôb, môže poslúžiť aj náš kolagén pre psy, Incapet Collagen.

Je naozaj veľkou zriedkavosťou, ak pes počas svojho života nezažije aspoň jeden problém, kvôli ktorému je nutné ho vziať k veterinárovi. Zodpovedný majiteľ ho tam berie pravidelne, starostlivosť o psa vyžaduje napríklad čipovanie a pravidelné očkovanie, v mladom veku aj kastráciu alebo sterilizáciu. Majiteľ by mal z toho dôvodu vedieť aj to, akú starostlivosť vyžaduje pes po operácii a narkóze. 

Mať psa je jednoducho radosť, ale aj veľká zodpovednosť. Ako majiteľ určite túžite po tom, aby tu s vami psík bol čo najdlhšie. Naučte sa preto rozoznávať príznaky pre najčastejšie psie ochorenia, ktoré by ho mohli trápiť. Prezradíme, ktoré to sú a ako ich riešiť.

Najdôležitejšie je však problémy najprv identifikovať. A keďže psy nevedia rozprávať, musíme sa naučiť ich rozpoznávať inak. Toto sú odpovede na najdôležitejšie otázky:

Ako spoznať, že je pes chorý?

Hoci každá z chorôb môže mať iné príznaky, spoločným menovateľom býva to, že pes viditeľne nie je vo svojej koži. Správa sa inak: môže menej jesť alebo odmietať jedlo úplne, viac spí, nechce sa mu na prechádzku, prípadne vyzerá, že ho niečo bolí.

Ako spoznám, že je psovi zle?

Keď je psovi zle, môže sa to prejavovať malátnosťou, nedostatkom energie, pes príliš dlho a príliš často leží. V prípade problémov so žalúdkom alebo črevami môže vracať všetko čo zjedol, alebo mať hnačku. Ak si nie ste istí jeho prejavmi, kontaktujte veterinára a popíšte mu správanie psa.

Ako sa zistí, že má pes bolesti?

Menšie bolesti dokážu psy úspešne skrývať, práve preto je pri chorobách veľmi dôležitá prevencia. Väčšie bolesti neprehliadnete – podľa druhu ochorenia sa prejavujú viditeľným napätím psa, sťaženými pohybmi, krívaním, strnulosťou, kŕčmi, pes môže kňučať, štekať od bolesti, či dokonca zavýjať.

Najčastejšie psie choroby

Zápal ďasien

Patrí medzi najbežnejšie ochorenia ústnej dutiny u psa. Príčinou je zlá zubná hygiena a tvorba povlaku, následkom čoho dochádza ku množeniu patogénov, tvorbe zubného kameňa a kazov, a napokon postupujúcemu zápalu. Ten môže prerásť až do zápalov horných dýchacích ciest a iných orgánov v tele. Zápal ďasien je pre psa bolestivý, môže viesť až k strate chuti do jedla.

Príznaky: začervenanie ďasien, krvácanie, opuchnuté ďasná, zápach z tlamy, slinenie, komplikácie pri jedení a odmietanie jedla.

Liečba: veterinári môžu naplánovať čistenie zubov v narkóze, predpis antibiotík, pomáha aj špeciálna strava. Aby sa však zápal neopakoval, dôležité je popracovať na prevencii.

Prevencia: je vhodné od malička učiť psa na rutinu čistenia zubov. Kúpte mu sadu s kefkou na čistenie a aspoň 2-3 krát týždenne mu jemne čistite zuby od povlaku. Podávajte mu veterinárne krmivo určené na zabraňovanie tvorby povlaku a počas prechádzok nedovoľte psovi brať do papule špinavé predmety.

Artróza

Artróza u psa je súhrnné označenie zápalových reumatoidných ochorení kĺbov. Kĺbová chrupavka postupne degraduje a rozpadá sa, zápal postihuje aj okolité tkanivá. Diagnóza je spojená s čoraz väčšou bolestivosťou kolenných či bedrových kĺbov, postihuje aj stavce či kĺby prstov.

Príznaky: pes má problémy s pohybom, zle došľapuje na niektorú nohu, ťažko vstáva, nemá záujem o prechádzku, môžete tiež počuť praskanie jeho kĺbov pri pohybe.

Liečba: artróza nie je liečiteľná, ale dajú sa eliminovať jej prejavy a tlmiť bolesť pomocou liekov. Zvládaniu ochorenia môže dopomôcť aj užívanie kĺbovej výživy pre psa, vrátane čistého kolagénu z morských rýb. Incapet Collagen je jednou z možností, ako podávať 100% čistý prírodný produkt s prirodzenou chuťou rýb a s potenciálom podpory pohybového aparátu. Psom kolagén v takejto čistej forme chutí, je ľahký na strávenie a je bez konzervantov, v trvanlivej práškovej forme.

Incapet Collagen pre zvieratá so zľavou

Kolagén pre psy, mačky a kone nakúpite teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Zadajte v e-shope kód: S01000666  a objednajte.

Prevencia: pri artróze je obzvlášť dôležité podávať psom kĺbovú výživu už od veku šteniatka, najmä u veľkých plemien, ktoré rýchlo rastú a tak sú náchylnejšie na poškodenie kĺbov a kostí. Veterinárka Zuzana Fekečová varuje pred zanedbaním výživy, čo sa môže neskôr prejaviť bolestivými stavmi u psa: „Možno si ani neuvedomíte, že ten pes už začína mať problémy s kĺbami, možno si myslíte, že sa mu teraz nechce ísť na prechádzku, nejaký je lenivý, iba leží…  a to už je znak toho, že niečím trpí ten pes.“

Preto je podávanie Incapet Collagen ideálnou možnosťou, ako prispieť k prevencii rozvoja degeneratívnych ochorení pohybovej sústavy u vášho psa. Fungujú aj chondroprotektíva, ale aj tie účinkujú najlepšie v spoločnej kombinácii s kolagénom, čo potvrdzujú aj štúdie na psoch. „Chondroprotektíva podporujú makromolekulárnu syntézu chondrocytov a kyseliny hyalurónovej v synoviálnom moku, inhibujú degradačné enzýmy a tiež aj mediátory zápalu. Preto má kombinácia hydrolyzovaného kolagénu s s chondroprotektívami veľký význam pre regeneračnú schopnosť chrupaviek, kože, spojivového tkaniva, cievnych stien, ale i celkovo pre podporu zdravia,“ potvrdzuje ortopéd MUDr. Milan Čarvaš.

Začervenie

Parazity môžu potrápiť nielen samotného psa, ale byť aj prenosné na človeka. Škrkavky a giardie patria k najčastejším typom vnútorných parazitov, kým blchy či kliešte útočia zvonka, na srsť a kožu psa.

Ako spoznať, že má pes červy?

Vnútorné parazity u psa nemusíte spozorovať, prejavia sa až neskôr – pes môže chudnúť aj napriek tomu, že veľa žerie, môže vracať, hnačkovať alebo mať naopak zápchu, príznakom je aj dráždivý kašeľ či apatia. Ak má vonkajšie parazity, môže sa škriabať na celom tele, stráca srsť, tvoria sa mu lysiny a pokožka na postihnutých miestach je zapálená, šupinatá či mokvajúca.

Liečbou, ale aj prevenciou je odčervenie psa. Informujte sa u svojho veterinára, ktorý vám odporučí správne prípravky na vnútorné podávanie, parazitárne obojky či pipety na kožu.

Demodex (demodikóza)

Ide o jednu z parazitárnych kožných chorôb psov. Spôsobujú ho roztoče, ktoré sa premnožia v chlpových folikuloch následkom slabej imunity. 

Príznaky: vypadávanie srsti, červené zapálené mapy na koži, zasahuje často celú tvár psa, pes sa intenzívne škriabe.

Liečba: je u každého psa individuálna a existuje množstvo vhodných prípravkov. Lokálne formy s postihnutím len na pár miestach väčšinou odoznejú samotné. Pri generalizovanej forme s rozšírením na ďalšie časti tela je potrebné nasadiť antibiotiká a podporovať imunitu psa.

Prevencia: spočíva najmä v podpore imunity a správne nastavenom stravovacom režime už od najmladšieho veku psa.

Psinka

Je to nepríjemné vírusové ochorenie postihujúce najmä šteniatka, ale aj dospelé psy. Má niekoľko foriem, môže postihovať pľúca, trávenie, ale v pokročilejšom štádiu pri neliečení aj nervovú sústavu. Prenáša sa telesnými tekutinami zo psa na psa.

Príznaky: pri pľúcnej forme vyteká psovi z nosa veľa hlienu, má zápal hrtana a mandlí. Pri zasiahnutí trávenia pes vracia, hnačkuje a prestáva jesť.

Liečba: je zložitá, podávajú sa rôzne kombinácie antibiotík a ďalších účinných liekov na všetky sprievodné príznaky.

Prevencia: proti psinke môžete psa naštastie zaočkovať, je súčasťou liečiv na povinné očkovanie. Ak ste si práve domov priniesli malého psíka, nezabúdajte na to, že starostlivosť o šteniatko zahŕňa v prvom rade očkovanie proti takýmto zákerným chorobám.

Prečítajte si: Čo vás čaká pri prvej návšteve veterinára?

Parvoviróza

Vysoko nákazlivé infekčné ochorenie, ktoré postihuje najmä šteniatka a je často smrteľné. Vírus napáda buď tráviace ústrojenstvo, alebo srdcový sval zvierat. Šíri sa medzi psami prostredníctvom exkrementov.

Príznaky: horúčka, malátnosť, nechuť do jedla, vracanie, prudké hnačkovanie a dehydratácia.

Liečba: veterinár nasadzuje infúzie s vitamínmi a minerálmi, ale aj antibiotiká na druhotné zápaly. 

Prevencia: našťastie aj proti parvoviróze sa dá zaočkovať a tak je toto očkovanie súčasťou povinnej očkovacej schémy.

Kotercový kašeľ

Toto ochorenie má odborný názov laryngotracheitída psov a šíri sa medzi psami pomocou slín kýchaním, olizovaním a kašľom. Spôsobujú ho dva vírusy – vírus parainfluenzy a adenovírus, ktoré poškodzujú sliznice a podporujú množenie baktérií.

Príznaky: dávivý kašeľ, ktorý môže prerásť do komplikácií s príznakmi ako je horúčka a zápal pľúc.

Liečba: môže trvať aj niekoľko týždňov, psík musí užívať antibiotiká a lieky tlmiace kašeľ.

Prevencia: proti tomuto ochoreniu môžete psa tiež zaočkovať, očkovanie ale patrí medzi nepovinné.

Kolagénový balíček pre psov s darčekmi

Veľký kolagénový balíček pre psov. 3x Incapet Collagen a k tomu hebká plyšová deka a bavlnený uzlík na hranie.

Pretočenie žalúdka (torzia)

Nepríjemný jav, počas ktorého dochádza k postupnému pretočeniu žalúdka o 180 až 360 stupňov okolo jeho osi. Hromadí sa v ňom jedlo, tekutiny a plyny, ktoré nemajú ako postupovať ďalej  do čriev. Príčiny sú aj genetické, torzia sa vyskytuje skôr u veľkých plemien. Ale torziu môže zapríčiniť aj to, keď pes žerie príliš hltavo, ako aj intenzívny tréning hneď po jedle.

Príznaky: pes má napuchnuté brucho, snaží sa neúspešne vracať, môže byť malátny, slabý, ťažko dýcha, slintá.

Liečba: torziu žalúdka je nutné okamžite riešiť s veterinárom. Je to život ohrozujúci stav. Riešením je operácia.

Prevencia: torzii žalúdka u psov, ako sú dogy, retrievery a ďalšie veľké plemená, môžete predísť tak, že tesne po jedle psovi doprajete aspoň polhodinový odpočinok. Je tiež dôležité zabrániť mu hltať jedlo rýchlo, takže mu rozdeľte dennú dávku jedla na viac porcií, trebárs tri denne.

Cukrovka

Diabetes nie je len záležitosť ľudí, trpia ním aj psy. Autoimunitné ochorenie spôsobuje buď nedostatok inzulínu v tele, alebo nesprávna reakcia tela na tento hormón. Následkom toho dochádza k vysokej hladine cukru v krvi. Ak je hladina cukru dlhodobo vysoká, má za následok ďalšie pridružené vážne ochorenia u psa.

Príznaky: nadmerný smäd psa, časté pitie, časté močenie, únava, úbytok na váhe, následkom vysokej hladiny cukru sa môžu objavovať ťažko hojiteľné rany na koži a zápal močových ciest.

Liečba: je individuálna u každého psa, obvykle môže pozostávať zo špeciálnej diéty a podávania inzulínu na regulovanie hladiny cukru v krvi. 

Prevencia: aj keď je cukrovka často dedičným ochorením, pomôže správne kŕmenie psa kvalitnou stravou a dostatok pohybu. U obéznych psov často stúpa riziko rozvoja cukrovky, preto sa snažte u psa udržiavať zdravý životný štýl, aby zbytočne nepriberal. Pohyb je základ, napríklad každodenný krátky beh so psom pomôže nielen jemu, ale aj vám.

Rakovinové ochorenia

Lymfómy, nádory, ale ani leukémia sa nevyhýbajú ani psom. Táto diagnóza je pre väčšinu majiteľov nočnou morou, ale niektoré typy rakoviny majú nádej na vyliečenie, najmä ak ide o nádor spozorovaný včas. Preto si všímajte nasledujúce príznaky a poraďte sa vždy s veterinárnym onkológom, ktorý sa na ochorenia špecializuje..

Príznaky: hrčky, podozrivé zmeny na koži, ťažkosti s močením a stolicou spojené s abnormálnymi výtokmi, pri nádoroch v ústnej dutine môže byť príznakom nechuť do jedla a zápach z úst, celkové chudnutie, letargia a únava.

Liečba: ak ide o liečiteľný typ rakoviny, máte mnoho možností – v prvom rade operácie, chemoterapia či ožarovanie. Ale liečba sa môže líšiť prípad od prípadu, podobne, ako je to u ľudí.

Prevencia: udržiavanie zdravého životného štýlu u psa a podávanie kvalitnej, nie supermarketovej stravy, môže prispieť k prevencii rozvoja akýchkoľvek ochorení vrátane rakoviny. Dobrou prevenciou nádorov v oblasti pohlavných orgánov je aj sterilizácia feniek a kastrácia psov.

Čo robiť, keď je pes chorý

Všímajte si príznaky ochorenia. Niekedy nemusí ísť o vážny stav, ale iné ochorenia, ako napríklad akútna torzia žalúdka, si vyžadujú bezodkladnú pomoc veterinára. Takisto nečakajte a volajte veterinárovi, ak pes niekoľko hodín neustále vracia, viac ako deň nežerie alebo nepije vodu, prípadne viac než pár dní silno hnačkuje.

V prípade, že ide o kožné ochorenie, pri ktorom sa pes škriabe, alebo ochorenie pohybovej sústavy, ktorého prejavom je krívanie, nemusíte s ním bežať okamžite k veterinárovi. Ale rozhodne stav nepodceňujte a návštevu neodkladajte. Pri vracaní alebo hnačkovaní nasaďte psíkovi krátku diétu a podávajte mu dostatok čerstvej vody. Počkajte 24 hodín – niekedy ide len o krátku nevoľnosť a tráviace ťažkosti. Ak sa však opakujú, navštívte veterinára.

Najlepší liek? Prevencia

Urobte pre svojho psa láskavosť a starajte sa o jeho životosprávu tak, ako o svoju vlastnú. Dnes už moderný sčítaný človek väčšinou nechce jesť polotovary a radšej investuje do kvalitnej stravy. To isté platí aj pre psa. A tak, ako sami sebe občas doprajete výživové doplnky, doprajte ich aj psom. 

Incapet Collagen je jedným z doplnkov výživy pre psov, ktorý skutočne pomáha podporiť funkciu pohybového aparátu, funguje ako podpora štruktúry chrupaviek, posilňuje kosti a ďašie tkanivá v tele. Okrem toho môže:

  • podporiť normálnu kondíciu pokožky, srsti, pazúrikov,
  • pomôcť udržiavať zdravé ďasná a zuby u psa,
  • podporiť regeneráciu psa po zranení alebo operačnom zákroku,
  • zlepšovať hojenie rán a zaceľovať kožu po kožnom ochorení.

„Tento kolagén zmenil môjmu yorkimu život. Ako väčšinu yorkšírov, aj toho môjho trápia kĺby. Asi pred troma mesiacmi zle skočila z postele a mala problém so zadnou labkou. Zverolekárka sa, samozrejme, o Sandy výborne postarala, ale labka ju trápila aj naďalej. Môj kamarát mi odporučil IncaPet Collagen. Šla som do toho. Milo ma prekvapilo, že Sandy tento kolagén hneď zachutil, nerobil jej žiadne problémy s trávením a po dvoch týždňoch prestala krívať a je opäť spokojný psík.“ Paula Jablonovská

„Eliška sa narodila s vrodenou vadou, má skoliózu chrbtice. Absolvovali sme s ňou radu vyšetrení, pravidelne dochádzame na K-Laser terapiu, má rôzne druhy masážnych terapií a hydroterapiu mala tiež. Naozaj veľké zmeny sa začali diať, keď som začala pridávať Eliške kolagén. Vlastne my ho užívame všetci:) Eliška akoby zosilnela, nemá už stuhnuté svalstvo a je vidno, že si užíva viac život. Konečne sa z nej stal psík, ktorý môže behať a je dokonca aj niekedy rýchlejší, než normálni hafani a moje srdce spieva radosťou, že konečne je zdravá a šťastná.“ Zákazníčka Dagmar

Udržiavanie dobrého zdravotného stavu u psa, pravidelné očkovania a posilňovanie imunity či kĺbov prostredníctvom výživových doplnkov, to je tá správna cesta, ako sa čo najviac vyhnúť riziku psích chorôb.

Incapet Collagen + uterák pre psov

Kolagén pre psy Incapet Collagen a jemný uterák, ktorý oceníte po kúpeli alebo očistnej sprche vášho miláčika.

Teraz vo výhodnom balíčku.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×