Kožné choroby psov

Zrejme len málo chovateľov má to šťastie, že nepozoruje kožné choroby psov aspoň raz za ich život. Pre psov sú akékoľvek kožné problémy veľkým trápením – predstavte si, že vás neustále neznesiteľne svrbí koža a nedokážete sa prestať škriabať. Takto sa cíti aj váš pes, preto akonáhle pozorujete u neho nutkavé škriabanie, mali by ste spozornieť. 

Ale ako zistiť, o ktorú kožnú chorobu ide a ako to najlepšie riešiť? Nielen tomu sa venujeme v nasledujúcom článku. Okrem toho si povieme aj o prevencii voči kožným chorobám a o tom, ako urýchliť regeneráciu kože psíka pri takýchto diagnózach.

Základom úspešnej liečby je identifikovať kožné ochorenie už v začiatku. O to ľahšie sa bude hojiť, a aj liečba bude finančne menej náročná.

Takto spoznáte, že vášho psíka trápi kožné ochorenie

Najviditeľnejším znakom, že s vaším psom nie je čosi v poriadku, je neustále škriabanie sa, popri tom si môže aj olizovať či vyhryzávať kožu na tele. Môže tiež neustále potriasať hlavou, čo je znak toho, že ochorenie prepuklo v ušiach a signalizuje zápal vo zvukovode.

Kožné choroby psov obrazky

Každý deň kontrolujte kožu a srsť vášho psíka a ak si všimnete nezvyčajné začervenanie, lysiny, vyrážky, hnisavé a krvavé vriedky, chrasty, prípadne zlepenú, zanedbanú srsť, treba určite spozornieť.

Pes sa nemusí škriabať len kvôli chorobe – ak má napríklad uštipnutie od hmyzu, škriabe sa na jednom mieste a zápal postupne odznie. Pri kožnom ochorení sa môže škriabať na rôznych miestach.

Vo všetkých prípadoch kožných ochorení môže Incapet Collagen slúžiť ako nápomocný výživový doplnok. 100% čistý morský kolagén hydrolyzovaný pomocou enzýmov má totiž vynikajúci potenciál podporiť regeneráciu, hojivosť, elasticitu a správnu štruktúru pokožky a tiež srsti psa. “Ak si ten psík kožu rozškriabe, nejakým spôsobom ju poškodí, vzniknú nejaké odreniny, tak je dobré potom použiť nejaké podporné prípravky na to hojenie, dá sa využiť kolagén, rôzne masti a podobne,” odporúča MVDr. Hana Lešetická z veterinárnej kliniky BUDvet.

Kožné choroby psov môžu mať mnohé príčiny

Najčastejšie sú spúšťačmi kožných chorôb u psov:

  • parazity – do tejto skupiny patria kožné choroby psov svrab, demodex, ale aj blchy alebo vši,
  • baktérie a kvasinky,
  • mykózy a plesne,
  • alergie,
  • hormonálne a autoimunitné ochorenia.

Parazitárne ochorenia kože

Parazity ako sú blchy či vši sú veľmi často príčinou kožných problémov. Vyskytujú sa aj kožné choroby z kliešťa u psov, ako sú borelióza, babezióza, encefalitída. Parazitárne ochorenia nesmiete zanedbať, aby neboli príčinou ďalších vážnejších chorôb či stavov. 

Choroby z kliešťa u psov

Pozrite sa, ako spoznať najčastejšie parazitárne ochorenia:

Ako sa spozná svrab u psa?

Svrab u psa vyvoláva náhle a intenzívne svrbenie, psík sa prudko škriabe, na koži mu spozorujete červené vyrážky, zápal, stratu srsti. Najčastejšie sa svrab vyskytuje na lakťoch, ušiach, tvári psa, dolnej časti nôh či hrudníka. Ak sa nelieči, môže sa rozšíriť na celé telo.

Čo je to demodex u psa?

Demodex je druh roztoča, ktorý prirodzene žije v chlpových folikuloch psa. V malom množstve nespôsobuje žiadne problémy, ale môže sa premnožiť následkom oslabenej imunity. Spoznáte ho tak, že psovi vypadáva srsť, na týchto miestach sa mu vytvoria červené mapy s vriedkami, pes sa intenzívne škriabe. 

Incapet Collagen + uterák pre psov

Kolagén pre psy Incapet Collagen a jemný uterák, ktorý oceníte po kúpeli alebo očistnej sprche vášho miláčika.

Teraz vo výhodnom balíčku.

Často sa zapálené miesta tvoria na tvári psa. Môžu výrazne zmeniť jeho vzhľad k horšiemu. Ako demodex sa bežne označuje samotný stav, ale choroba sa odborne volá demodikóza. Postihol napríklad aj psíka Freda v útulku Sloboda zvierat. Veterinári mu okrem liečby podávali aj Incapet Collagen. Jeho stav a liečbu popísala MVDr. Martina Mužiková: “Slabé osrstenie po celom tele, najmä na hlave, ojedinele aj ložiská bez srsti, koža suchá zhrubnutá, pravdepodobne demodikóza a minerálny deficit. Toho času 3. týždeň užíval Incapet Collagen, ktorý výrazne pomohol pri liečbe a hojení rán.”

Kožné choroby psov, ktoré spôsobujú baktérie a kvasinky

Takéto ochorenia vznikajú ako sekundárny problém neliečených parazitárnych ochorení alebo alergie, preto je potrebné riešiť najmä primárnu príčinu. Kvasinkové ochorenia sa tvoria často na labkách, medzi prstami, na bruchu, v záhyboch kože. Prejavujú sa ako hnisavé vriedky, šupiny, žlté krusty a zápach.

Mykotické a plesňové ochorenia

Mykózy a plesne spôsobujú okrúhle ložiská s vypadanou alebo polámanou srsťou, neznesiteľné svrbenie a pes sa neustále škriabe. Tieto ochorenia môžu byť prenosné aj na človeka a liečia sa až 6 týždňov, súčasťou liečby je podávanie antimykotických liekov a kúpeľ, ako aj ostrihanie srsti psa.

Kožné choroby psov spôsobené alergickými reakciami

Alergické prejavy na koži sa u psov objavujú v podobe atopickej dermatitídy, buď ako reakcia na rôzne pele, roztoče, plesne či prach, prípadne následkom precitlivelosti na niektorú zložku v jedle. Psy bývajú alergické na obsah pšenice, kuracieho mäsa, ale aj mliečne výrobky a vajcia.

Autoimunitné a hormonálne ochorenia

Nekontrolovateľné škriabanie môže spôsobovať napríklad Cushingov syndróm, ochorenie štítnej žľazy, lupus. Ide o ochorenia, kedy má psík buď nerovnováhu niektorých hormónov v tele, alebo u neho dochádza k napádaniu vlastných buniek imunitným systémom. V týchto prípadoch sa často ochorenie nedá vyliečiť, ale s pomocou liekov sa dajú tlmiť príznaky a dopriať psovi úľavu od svrbenia.

Hoci kožné choroby nepatria medzi akútne ochorenia, ak pretrvávajú, značne znepríjemňujú psovi život. Preto s návštevou veterinára neotáľajte. Kožné choroby psov sú našťastie dobre liečiteľné a tak vám veterinár predpíše lieky a maste, po ktorých by malo nastať u psíka zlepšenie. 

Správna starostlivosť je základ prevencie kožných chorôb u psa

Môže sa vám zdať, že na to, aká kožná choroba sa psovi prihodí, nemáte dosah. Ale opak je pravdou. Áno, psík chodí von, takže je pravdepodobné, že bude mať aj parazity. No ak mu budete pravidelne venovať pozornosť, toto riziko dokážete eliminovať. Rovnako ako mnoho ďalších.

Starajte sa o srsť psa

Azda najdôležitejšie je pravidelne psa kontrolovať – po každej prechádzke by to mala byť samozrejmosť. Starostlivosť o srsť psa vo forme kefovania a česania uľahčí nájdenie prípadných parazitov. 

S kúpaním psa choďte na to opatrne – nie všetkých psov je nutné kúpať, záleží to od typu srsti. Príliš časté kúpanie psa so šampónom by mohlo jeho pokožku podráždiť. Ak je psík špinavý, postačí aj sprcha s čistou vodou. Na uši pozor, voda citlivým psím uškám škodí a môže podporiť vznik kvasiniek.

Kolagénový balíček pre psov s darčekmi

Veľký kolagénový balíček pre psov. 3x Incapet Collagen a k tomu hebká plyšová deka a bavlnený uzlík na hranie.

Odčervujte

Je kľúčové psa pravidelne zbavovať parazitov, odčervovať spot-on prípravkami alebo mu nasadzovať pri prechádzke do prírody antiparazitárny obojok. U psa sa občas napadnutiu červami alebo vonkajšími parazitmi nevyhnete, prípravky proti nim by ste preto mali mať doma v zásobe spolu s pinzetou na odstraňovanie kliešťov.

Regenerácii kože pomôže aj kolagén

Ako základná stavebná bielkovina tvoriaca až do 80% hmoty kože, má kolagén významný vplyv na jej kondíciu. Aj u psa, tak ako u človeka, sa kolagén v dostatočnom množstve tvorí len do určitého veku. Ak je kolagénu v koži nedostatok, akékoľvek kožné choroby psov sa môžu liečiť zdĺhavejšie a komplikovanejšie. A tak je podávanie kolagénu vo forme kvaliného výživového doplnku určite výborná podpora kože nielen pri liečbe, ale aj ako prevencia pred vznikom komplikácií s pokožkou.

Incapet Collagen je vyrobený z morských rýb enzymatickým štiepením, pri ktorom šetrne vznikajú kolagénové peptidy, mikronizované do formy jemného prášku. Tento 100% čistý kolagén neobsahuje už nič navyše, ani konzervanty. Každý deň otvoríte čerstvé vrecúško a nasypete ho psíkovi do krmiva. 

Chovatelia si pochvaľujú účinky Incapet Collagen najmä kvôli podpore kĺbov, ale aj kože a jej hojivosti. Sekundárnym efektom je potom rast krajšej, silnejšej srsti. “Dohryzený psík Krašno, ktorý sa pobil s iným psíkom. Kolagén mu veľmi pomohol pri hojení rán a krásne rýchlo sa mu koža aj zasrstila,” popisuje výsledky u ďalšieho útulkáča doktorka MVDr. Martina Mužiková.

“Julka od svojich 2 do 6 mesiacov užívala Incapet denne, vzhľadom na to, že je to obdobie, kedy veľmi rýchlo rástla (z 5 kg šteniatka na 20 kg šteniatko). Po 6. mesiaci dostávala Incapet raz týždenne. V 7. mesiaci začala hárať, čo je veľmi skoro na toto plemeno, háranie sa skončilo žiaľ zápalom maternice, ktoré sa riešilo operáciou vzhľadom na ťažký stav. Po operácii sme začali dávať opäť Incapet denne. Po desiatich dňoch jej vybrali stehy, rana sa veľmi pekne hojila. Po 10 dňoch od výberu stehov už ranu po operácii nebolo skoro vidieť.” Majiteľka sučky plemena Continental bulldog.

Neriskujte alergie a dajte psovi kvalitnú stravu

Niektoré psy môžu mať citlivejšie trávenie, ak teda spozorujete u psa alergické reakcie, určite nešetrite na jeho strave. Potrebuje skutočne presne vyvážený jedálniček, s ktorým vám pomôže veterinár alebo výživový expert v chovateľstve. V tomto smere je výhodou, že Incapet Collagen je dobre stráviteľný prírodný doplnok. Navyše psom Incapet Collagen veľmi chutí kvôli špecifickej aróme rýb.

Prajeme vám, aby ste nikdy nemuseli riešiť kožné choroby psov, ale lepšie je byť pripravený. Pri dobrej starostlivosti výrazne znižujete riziko vzniku kožných chorôb – súčasťou takejto prevencie môže byť kvalitná strava a výživový doplnok, ako je kolagén pre podporu kože. Nič jednoduchšie, než podávať psovi denne Incapet Collagen neexistuje. Vďaka jeho prírodnej chuti sa doňho chlpáči zamilujú a vy budete opäť o čosi pokojnejší, že robíte maximum pre jeho zdravie.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×