Cukrovka kolagén

Len na Slovensku pribudne do evidencie každoročne okolo 20 tisíc ľudí s diagnostikovaným ochorením diabetes mellitus, čiže cukrovkou. Toto metabolické ochorenie môže mať rôzne príčiny a prejavuje sa zvýšenou hladinou cukru v krvi následkom nesprávnej funkcie alebo nedostatku hormónu inzulínu. S nepríjemným ochorením bojujú ľudia dlhodobo, niekedy po celý život. Cieľom liečby je udržiavať hladiny cukru v tele na normálnej úrovni. Bohužiaľ sa však s cukrovkou spája aj množstvo ďalších zdravotných komplikácií a kĺby nie sú výnimkou. Pripravili sme pre vás súhrn o tomto ochorení, takže sa dozviete nielen základné informácie, fakty o vplyve cukrovky na pohybový aparát, ale aj o tom, či je vhodné pre diabetikov užívať Inca Collagen.

Čo sa deje v tele cukrovkára a aké typy cukrovky poznáme?

Pri cukrovke spôsobuje väčšinu zdravotných problémov jeden jav – hyperglykémia, čiže nadmerné množstvo cukru v krvi následkom nedostatočného pôsobenia inzulínu, hormónu vznikajúceho v pankrease (podžalúdkovej žľaze), ktorý reguluje cukor. Nesprávne pôsobenie inzulínu môže byť spôsobené buď jeho nedostatočnou produkciou v pankrease, alebo jeho zníženou funkciou. A podľa toho delíme cukrovku na:

  • diabetes prvého typu, ktorý trápi asi 7% všetkých prípadov – ide o autoimunitné ochorenie, vznikajúce už v detstve. Vlastné bunky v tele ničia tie, ktoré majú na starosti produkciu inzulínu v pankrease, až sa postupom času už žiaden inzulín netvorí a pacient je odkázaný na podávanie inzulínu. Aj keď väčšinou postihuje detských pacientov, nezriedka môže prepuknúť až v dospelosti.
  • diabetes druhého typu postihuje dospelých a prevažne obéznych pacientov. Vzniká následkom inzulínovej rezistencie, kedy tkanivá v tele strácajú citlivosť na inzulín a toho sa tvorí nadbytok. U obéznych pacientov s týmto typom cukrovky sa vyskytuje metabolický syndróm, ktorého súčasťou je vysoký krvný tlak a cholesterol.

Ako spoznať cukrovku

Najčastejšími príznakmi cukrovky je:

  • zvýšený smäd,
  • častejšie močenie,
  • únava,
  • zápach z úst pripomínajúci acetón,
  • výrazný úbytok na váhe, u cukrovky druhého typu môže pacient naopak priberať,
  • rozmazané videnie,
  • u cukrovky druhého typu ťažšie hojenie rán, hrozba infekcií alebo zápalov.

Neliečená cukrovka a zanedbávanie jej prejavov môže viesť až k život ohrozujúcim stavom. Pri vysokej hladine cukru, ale aj pri prudkom poklese cukru v krvi (hypoglykémii) môže mať pacient kŕče, poruchy vedomia a upadnúť až do kómy. Preto je veľmi dôležité cukrovku počas života správne monitorovať. Náhly pokles cukru v krvi je rizikom pri liečbe a rovnako ako príliš vysoká hladina cukru, aj jeho prudký nedostatok môže človeka ohroziť na živote.

Liečba cukrovky

U pacientov s cukrovkou prvého typu je zväčša nevyhnutné pravidelné podávanie inzulínu. Ľahšie formy cukrovky druhého typu možno zvládnuť aj úpravou jedálnička a zvýšením fyzickej aktivity, čiže diéty a pohyb. U ťažších foriem nastupujú lieky, niekedy v kombinácii s inzulínovou terapiou. Každý prípad je iný a lekári berú do úvahy množstvo faktorov, podľa ktorých nastavujú liečbu. Základom je však priebežné kontrolovanie hladín cukru v krvi a vo všetkých prípadoch rozhodne pozitívne pôsobí udržiavanie zdravého životného štýlu.

Diabetes kolagén

Zdravotné komplikácie súvisiace s cukrovkou 

Pri dlhodobo zvýšenej hladine cukru v krvi hrozí poškodenie ciev, najmä malých kapilár, následkom čoho môže dochádzať až k poškodeniu orgánov: obličiek, očí alebo nervového systému. Je tiež vyššie riziko vzniku cievnych mozgových príhod, kardiovaskulárnych problémov či ischemickej choroby dolných končatín. Cukrovkári by si mali dávať pozor na zranenia, najmä na nohách, keďže majú vysoké riziko nedokrvenia nôh, poškodenia nervov a straty citlivosti. Aj malé zranenia, ktoré si pacient nevšimne, môžu viesť k závažnej infekcii či dokonca vzniku nekrózy.

Cukrovka a pohybový aparát – ako vplýva na kolagén?

Glukóza má negatívny vplyv na mnohé bielkoviny, ktoré strácajú svoju štruktúru a vlastnosti, kvôli čomu nemusia zvládať plniť svoju úlohu. A jednou z nich je práve kolagén, ktorý je pre kĺby a kosti dôležitou stavebnou jednotkou. Veď tvorí až 70% sušiny kĺbových chrupaviek. Okrem toho zvýšená hladina cukru spôsobuje aj ťažkosti so vstrebávaním vápnika, čo môže viesť k zhoršeniu štruktúry kostnej hmoty a krehkosti kostí. Následkom toho vzniká diabetická osteoporóza. Aj zhoršená funkcia obličiek môže mať vplyv na vstrebávanie vitamínov, najmä vitamínu D, ktorý je pre kosti a svaly podstatný. Zanedbaná cukrovka má skrátka negatívny dosah na veľké množstvo procesov v tele a je nekončiacim kolotočom problémov.

Na našich stránkach väčšinou popisujeme pozitívne pôsobenie kolagénu prijímaného zvonka, keď už telo samo nestíha kolagén tvoriť. Je známe, že syntéza vlastného kolagénu u človeka so stúpajúcim vekom postupne klesá. Keď ho je nedostatok, môžu trpieť kĺby, kosti, tkanivá, zhoršuje sa hojivosť rán a štruktúra pokožky, kvalita vlasov či nechtov.

Pri cukrovke však môže paradoxne dochádzať k opačnému javu: glukóza, ktorej má telo škodlivý nadbytok, poškodzuje molekuly vlastného kolagénu, tie sa nedokážu odbúravať z tela a usádzajú sa v kĺbových puzdrách. Dochádza k takzvanej diabetickej kolagenáze, pri ktorej kĺbové puzdrá zhrubnú a obmedzujú pohyblivosť kĺbov.

Zdravá životospráva a správne nastavená liečba pomôžu tento nežiaduci proces prerušiť, a užívanie kvalitného kolagénu zvonka môže ešte väčšmi prispieť k dobrej kondícii diabetika. Skúsenosti niektorých cukrovkárov, ktorí pravidelne užívajú Inca Collagen, hovoria o pozitívnom vplyve kolagénu na pohybový aparát. Tak, ako pomáha ktorémukoľvek človeku, tak môže zmierniť ťažkosti aj diabetikom, pretože kolagén potrebujeme všetci.

Relatívne nedávna štúdia z roku 2018 uverejnená v magazíne American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolismus navyše prináša zaujímavé závery v oblasti inovatívnych metód liečby cukrovky. Vedci sa o vývoj modernejších terapií cukrovky snažia už desaťročia a napríklad taká metóda transplantácie buniek pankreasu sa neosvedčila. Podľa vyššie spomenutej štúdie by ale riešením mohlo byť injekčné podávanie kolagénového roztoku s obsahom zdravých buniek pankreasu. Veľmi zjednodušene, telo rozpozná kolagén a umožní výmenu glukózy a inzulínu. Táto terapeutická metóda sa zatiaľ testovala väčšinou len na zvieratách, je však pozitívnou správou a dáva nádej do budúcnosti pre diabetikov.

Zatiaľ je tu však Inca Collagen aj pre diabetikov, pretože je to čistá, prírodná bielkovina získaná z morských rýb enyzmatickým štiepením, teda veľmi šetrne a citlivo štiepené kolagénové peptidy. Užívanie Inca Collagen nezvyšuje glykémiu, nemá ani vplyv na hladinu cholesterolu. Ak si pacient s cukrovkou nie je istý, je samozrejme vhodné sa o jeho užívaní poradiť so svojím lekárom. Pri správne vedenej liečbe cukrovky a vyrovnanej glykemickej hladine v krvi je Inca Collagen ako výživový doplnok na podporu pohybového aparátu, pokožky, vlasov či nechtov, vždy dobrou voľbou.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×