Aktivity pre dôchodcov

Ak máme obavy zo starnutia, často to nie je ani tak strach z toho, ako budeme vyzerať, ale najmä ako sa budeme cítiť. Predstava ideálnej staroby je taká, že sa človek až do poslednej chvíle o seba dokáže postarať sám, netrpí bolesťami a môže pokojne vykonávať akékoľvek aktivity pre seniorov. Čo keby sme vám povedali, že to nie je úplná utópia? Čo ak sa dá v starobe tiež žiť naplno, bez bolestí, s optimizmom a dožiť sa skutočne vysokého veku? 

Na svete existujú miesta, kde sa ľudia dožívajú aj stovky, pričom sú čiperní a samostatní. Vedci tieto fenomény dlhodobo skúmajú a snažia sa zistiť, čo je za tým. Na toto tajomstvo dlhovekosti sa pozrieme aj v našom nasledujúcom článku.

Staroba nerovná sa choroba. Naopak, je to obdobie života, kedy už máme rešpekt k sebe, nadobudnuté skúsenosti a múdrosť. V ideálnom prípade by sme si ju mali užívať, spomaliť, vychutnávať si obľúbené aktivity a možno aj prácu, a to všetko bez bolestí a stresov. Lenže to má v našich končinách často od reality poriadne ďaleko.

Ako je potom možné, že na svete existujú miesta, kde sa ľudia pomerne často a opakovane dožívajú vysokého veku bez bolestí? Nehovoríme pritom o milionárskych štvrtiach, naopak. Väčšinou ide o lokality, kde ľudia takmer nič nevlastnia, ale až do smrti ich napĺňa pohyb, aktivita, dokonca aj tvrdá práca. Čo robia inak, než tí v iných kútoch Zeme, ktorým život skracujú vážne diagnózy?

Tajomstvo dlhého a bezbolestného života

Hlavná postava dokumentárneho seriálu Live to 100: Secrets of the Blue Zones, Dan Buettner, cestoval po svete a skúmal život seniorov v piatich známych zónach, kde sa ľudia dožívajú vysokého veku. Snažil sa nájsť dôvody, pre ktoré sa ľuďom práve na týchto miestach darí žiť dlho a plnohodnotne. A zistil zaujímavé skutočnosti.

Nie sú to však v podstate nové zistenia. Kľúč k tomu, ako byť čiperný a zdravý až do vysokého veku, je kombinácia takýchto faktorov:

  • každodenný, prirodzený a zmysluplný pohyb,
  • plnohodnotná, doma pripravovaná strava s vysokým obsahom zeleniny, strukovín, celozrnných obilnín, ovocia a komplexných sacharidov,
  • pozitívne psychické nastavenie – jasný zmysel života, optimizmus a viera,
  • socializácia, stretnutia s priateľmi a rodinou, smiech.

Znie to jednoducho, a predsa veľmi neurčito, však? Poďme si tieto body priblížiť a rozobrať do detailov. Začneme tým, že si rozoberieme, prečo je pohyb a cvičenie pre dôchodcov také dôležité.

Aktivity seniori

Fyzické aktivity pre dôchodcov na podporu zdravia

Nie nadarmo sa hovorí, že pohyb je základ zdravia. Preto medzi najdôležitejšie aktivity pre dôchodcov patrí všetko, čo vyžaduje prirodzený pohyb: či už sú to každodenné vychádzky, práca na záhradke, jazda na bicykli do obchodu. Ale aj plávanie v prírodnom jazere, ktoré môže byť spojené s otužovaním.

Ideálne aktivity pre dôchodcov teda môžu vyzerať aj takto:

  1. Cvičenie pre dôchodcov v kolektíve (jóga pre seniorov, silový tréning)
  2. Záhradkárčenie
  3. Jednoduché kolektívne športy pre dôchodcov (kroket, petang)
  4. Dlhé prechádzky, turistika a nordic walking
  5. Tančiareň a zábava s tancom pre seniorov
  6. Otužovanie počas zimy
  7. Malé nákupy spojené s jazdou na bicykli

V spomínaných modrých zónach na Zemi ľudia žijú aktívne. Čokoľvek potrebujú riešiť, idú tam buď peši, alebo na bicykli. Jedno z takých miest je hornatá dedinka na talianskej Sardínii, kde seniori neustále chodia pešky hore a dole kopcom, dokonca po schodoch vo vysokých domoch, ktoré nemajú výťah.

Cvičenie pre dôchodcov

Spoločnou črtou týchto ľudí je aj celoživotná, často tvrdá manuálna práca. Mnohí majú radi tanec, šport a tradičné bojové umenia, a túto vášeň k pohybovej aktivite si udržujú až do vysokého veku.

Celé toto pozorovanie samozrejme podopierajú aj vedecké zistenia. Benefity silového tréningu pre seniorov sú potvrdené mnohými štúdiami. Silový tréning funguje ako prevencia osteoporózy, ochorení srdca, straty svalstva – sarkopénie. Navyše cvičenie pomáha k lepšiemu spánku a funguje ako prevencia depresívnych stavov. 

Akýkoľvek pohyb pre dôchodcov je teda super, ak však senior rád dvíha činky, je to ešte lepšie. Mimochodom, existuje štúdia, v ktorej strate svalstva u športujúcich seniorov pomáha zabrániť aj užívanie čistého hydrolyzovaného kolagénu.

Zdravé a striedme stravovanie má veľký podiel na dlhovekosti

Aj v dokumente, ktorý uvádzame ako inšpiráciu plnú tipov na dlhovekosť, sa ľudia z modrých zón nestravujú nijako zvlášť diétne. Ide skôr o spontánne, celoživotné návyky v stravovaní, kde v kuchyni využívajú domáce suroviny, vlastnoručne vypestované plodiny bez postrekov, jedlo si pripravujú väčšinou doma a od základov, vôbec nejedia fastfood a rafinované či inak spracované hotové jedlá zo supermarketov. A to je práve kľúčom k celému tajomstvu zdravého stravovania.

Samozrejme, svetoznámou kuchyňou, ktorá má pozitívny vplyv na zdravie človeka, je tá stredomorská. Obsahuje vysoký podiel čerstvej zeleniny a ovocia, ryby a morské plody, strukoviny a celozrnné obilniny. V každej modrej zóne na svete majú zároveň svoje lokálne plodiny plné antioxidantov, dôležitých minerálov a vitamínov, ktoré si pripravujú od nepamäti z generácie na generáciu. Väčšinou vlastnoručne a doma.

Čo si však z toho môžeme vziať ako spoločný menovateľ, je najmä vysoký podiel zeleniny a ovocia ideálne v čerstvej forme, strukoviny, minimálny podiel mäsa, najmä toho tučného, produkty pripravené lokálne tamojšími farmármi (ako napríklad domáci med, domáce cestoviny či domáce víno z lokálne pestovaného hrozna). 

A samozrejme, všetci ľudia dožívajúci sa vysokého veku mali spoločné aj to, že neholdovali rýchlym stravovacím zariadeniam, nepoznali fastfood ani vysoko spracované produkty. Veľmi dôležitým faktorom je aj to, že ľudia sa neprejedajú. Napríklad v jednej z oblastí na japonskej Okinawe platí pravidlo: jedz len do polosýta. Práve takto sa títo ľudia po celý život vyhýbajú diagnózam, ako je obezita či cukrovka, ktoré stoja za mnohými predčasnými úmrtiami seniorov na celom svete.

Takže tajomstvo kuchyne dlhovekosti nie je až také prekvapivé: zdravú a plnohodnotnú kuchyňu si môžeme vytvoriť aj v našich podmienkach. Môže v tom pomôcť práve komunita: výmena produktov medzi sebou, domáce ovocie a zelenina na výmenu za iné domáce výrobky, príprava vlastného pečiva, a kúpa len tých produktov, ktoré majú ideálne prírodný pôvod bez vysokého obsahu konzervantov či stabilizátorov. Aj v našich končinách nájdeme domáce vitamínové bomby, typickým príkladom je fermentovaná zelenina, najmä kyslá kapusta.

A čo výživové doplnky: pomáhajú k vyššiemu veku?

Ak ide o výživové doplnky, zdravé telo ich väčšinou nepotrebuje. Vo vysokom veku už však niektoré vitamíny, minerály, ale aj dôležité bielkoviny a aminokyseliny môžu chýbať, dôležité je však dbať na ich príjem ieálne v prírodnej forme. 

Napríklad, ak chcete svojim starým rodičom darovať vitamíny, určite to nebude na škodu. Kúpa multivitamínových doplnkov plných sladidiel však nie je práve dobrou voľbou. Rovnako je na tom aj kolagén, ktorý je jednou zo základných stavebných bielkovín. Kolagén pre seniorov má veľký význam najmä kvôli pozitívnemu vplyvu na pohybový aparát. Dôležité vitamíny, ako je céčko, môžu seniori získať z čerstvého ovocia a zeleniny, avšak kolagén v potravinách nepostačuje na doplnenie tohto proteínu. Lepšou voľbou sú teda kolagénové hydrolyzáty získané zo živočíšnych zdrojov.

Vyberajte teda takisto prírodný kolagén, bez aditív, sladidiel a konzervantov, skrátka čistý kolagénový hydrolyzát. 100% čistý kolagén ako je Inca Collagen, získavaný z morských rýb, môže pomôcť posilniť kĺby a kosti, ako prevencia rozvoja degeneratívnych ochorení pohybovej sústavy, ako prevencia rednutia kostí a aj spomínaného úbytku svalstva. Seniorom, ktorí cvičia, môže byť Inca Collagen nápomocný ešte viac.

Kolagén 4+1

Aj zvieratká potrebujú kolagén. Ku 4 baleniam Inca Collagenu získate 1ks Incapet Collagenu pre vášho domáceho miláčika ako darček. Pridajte mu kolagén do jeho obľúbeného krmiva a sledujte účinky.

Ďalšie tajomstvo dlhovekosti: neostávajte sami!

Človek je tvor spoločenský. Socializácia, budovanie priateľstiev a kolektív sa veľkou mierou podieľajú na pocitoch osobného šťastia. Nepotvrdzujú to len príbehy z dokumentárnych sérií o senioroch, dianie z nášho každodenného života, ale aj osemdesiatpäť rokov trvajúci výskum Harvardskej univerzity o fyzickom a psychickom zdraví ľudí. Jeho záverom je jednoznačná skutočnosť: čas strávený v komunite a na spoločenských stretnutiach nám predlžuje život a robí ho šťastnejším.

Preto je skvelé, ak seniori majú radi spoločnosť a chcú sa stretávať okrem rodiny aj s priateľmi a rovesníkmi, s ktorými majú spoločné záujmy. V našich končinách organizujú aktivity pre dôchodcov aj samosprávy a kluby dôchodcov. Úplne najlepšie je, ak môžu seniori zabíjať dve muchy jednou ranou: športovať a byť fyzicky aktívni v kolektíve priateľov, s ktorými si majú čo povedať a často sa smejú.

K dlhovekosti prispieva aj celkové pozitívne nastavenie. Seniori, ktorí sa dožívajú vysokého veku, majú väčšinou každý deň dôvod vstať z postele, veria vo vyššiu moc, ktorá nad nimi bdie a nepochybujú o zmysle života. Dokážu oddychovať, nestresujú sa, nie sú uponáhľaní a nerozčuľujú sa. Dokážeme sa takto naladiť aj my, predstavitelia mladších generácií konzumného sveta?

Od ľudí, ktorí sa dožívajú stovky, sa skrátka máme ako spoločnosť čo učiť a sú veľkou inšpiráciou k tomu, aby sme už v mladšom veku zmenili životný štýl. Pri zmene návykov nám pritom môže byť Inca Collagen verným pomocníkom.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×