Kolagén pre deti

Pokiaľ ide o deti, ich zdravie je absolútnou prioritou pre každého rodiča. Počas rastu potrebuje telo dieťaťa dostatok vitamínov a minerálov vo forme zdravej a vyváženej stravy, ale niekedy aj podporu v podobe výživových doplnkov. Kolagén je bielkovinou, o ktorej účinkoch sa už presvedčilo na vlastnom tele veľké množstvo dospelých – napokon, stačí si pozrieť naše recenzie na Inca Collagen. Ale je kolagén vhodný aj pre deti? A to najdôležitejšie – je pre ne bezpečný? Veľmi často dostávame od spokojných zákazníkov aj takúto otázku a tak si to teraz rozoberieme zo všetkých strán.

Ale najprv si zopakujme dôležité fakty:

  • kolagén je prirodzene sa tvoriacou bielkovinou v ľudskom tele, ktorá má obrovský význam pri budovaní kostí, šliach, svalov, chrupaviek, kože a ďalších tkanív,
  • jeho úlohou je zabezpečovať pružnosť v tele – aby sa kĺby pohybovali hladko, aby kosti držali pokope ako majú, aby sliznice a tkanivá boli elastické a dobre sa hojili, aby pokožka bola pružná, hydratovaná a bez vrások,
  • bohužiaľ sa kolagén v tele človeka tvorí menej vtedy, keď vedie zlý životný štýl, má nedostatok vitamínov, u dospelých je veľkým zabijakom fajčenie alebo nadmerné slnenie sa,
  • keď máme nedostatok kolagénu, telo nám to dá pocítiť v podobe bolestí kĺbov, kostí, vráskavejúcej pokožky, ťažšej hojivosti rán, na slabých vlasoch a nechtoch.

A samozrejme, kolagén strácame so stúpajúcim vekom. Preto môže byť užívanie kvalitného hydrolyzovaného kolagénu tak prospešné pre človeka. S ním si môžeme doplniť vlastný kolagén tak, aby malo telo opäť dostatočnú hladinu a mohli sme sa tak znova cítiť lepšie: pohyblivejší, vitálnejší a fyzicky atraktívnejší kvôli vplyve kolagénu na pleť, vlasy, nechty.

Logicky sa teda otvára otázka, či môže byť prospešný aj kolagén pre deti. Aj my v Inca Collagen o tom diskutujeme s fanúšikmi – rodičmi, ktorí majú účinky tohto prírodného 100% čistého morského kolagénu overené na svojom tele. Nezriedka sa potom stáva pomocníkom pre celú rodinu vrátane športujúcich detí.

Ak tiež patríte medzi váhavých rodičov v tejto téme, zrejme vás najviac zaujíma to, či:

  • má vlastne podávanie kolagénu deťom nejaký zmysel,
  • je podávanie kolagénu deťom bezpečné.

Je kolagén pre deti dôležitý?

Detské telo si za normálnych okolností tvorí dostatok kolagénu. Jeho podávanie vo forme 100% čistého kolagénového hydrolyzátu však môže mať zmysel u detí, ktoré počas fázy najrýchlejšieho rastu podávajú vysoký fyzický výkon v profesionálnom športe.

Deti a kolagén

Možno si však hovoríte, že ak má takéto športujúce dieťa dostatok kvalitnej stravy a dostáva vitamín C, podávať mu kolagén je zbytočné. Môže to tak byť a nemusí.

Platí to aj u dospelých: často sa hovorí, že pri pestrom a vyváženom jedálničku sa nie je čoho báť a telo si všetky potrebné látky zoberie z jedla. Efektívne dopĺňanie kolagénu môže byť však problém, keďže kolagén v potravinách nájdeme len v živočíšnych produktoch, ako je mäso, ryby, ideálna je konzumácia vývarov z kostí a želatíny, huspeniny, aspiku… vo veľkom množstve. A teraz úprimne: viete si predstaviť, že vaše dieťa bude tieto potraviny jesť v dostatočnom množstve každý deň?

Navyše je kolagén z jedla ťažko vstrebateľný, aj preto, že môže degradovať vplyvom tepelných úprav. “Pri tepelnom spracovaní najmä živočíšnych kolagénov dochádza k určitej degradácii kolagénu a menšiemu pôsobeniu,” potvrdzuje atestovaný ortopéd MUDr. Vladimír Holoubek.

Okrem toho sú molekuly prírodného kolagénu bez úprav priveľké na to, aby ich telo dokázalo vstrebať. Kontrolovaná výroba hydrolyzovaných kolagénov ráta s kvalitným živočíšnym zdrojom, ako sú ryby či dobytok, a s šetrným štiepením za studena. Vzniknú tak miniatúrne peptidy s rovnakou štruktúrou, ktorá im zabezpečí bioaktivitu a takéto doplnky sú potom výborne vstrebateľné a účinné. 

Kolagén pre deti teda nutný nie je, ale ak dieťa rýchlo rastie a popri tom športuje, môže z neho čerpať benefity. Z jedla samotného však kolagén nezíska.

Je kolagén pre deti bezpečný?

Pre dospelých sú účinné kolagénové hydrolyzáty, ktoré sú bioaktívne, stopercentne čisté a z kvalitných živočíšnych zdrojov. Takýto prírodný, kvalitný a stopercentne čistý výrobok pri optimálnom dávkovaní môže byť pre dieťa prospešný bez akýchkoľvek vedľajších účinkov.

 

Samozrejme, pokiaľ ide o Inca Collagen, nemôžeme si dovoliť uvádzať vyslovene pozvánku k užívaniu pre deti. Náš doplnok sa riadi prísnymi normami a keďže štúdií o vplyve užívania kolagénu deťmi je minimum, musíme aj na obale uviesť prehlásenie, že nie je vhodný pre deti. Avšak je to prírodný a stopercentne čistý produkt. Rozhodnutie o tom, či ho svojmu dieťaťu podávať, tak nechávame na rodičoch.

Aké benefity môže mať kolagén pre deti

Ako sme spomenuli, štúdií na vplyv kolagénu u detí je málo. Jedna z nich skúmala 60 španielskych detí v predpubertálnom veku, ktoré užívali hydrolyzovaný kolagén počas 4 mesiacov. Výsledky preukázali pozitívny vplyv na posilnenie kostí v štádiách rastu a vývoja.

Vzhľadom k tomu, že detské telo pri dostatočnom dennom príjme vitamínu C a celkovo zdravej životospráve tvorí dostatok kolagénu, sú situácie, kedy by ho mohlo potrebovať, skôr záťažové. Už spomenutým príkladom je dieťa, ktoré robí profesionálny šport, popri tom sa jeho kĺby a kosti veľmi rýchlo vyvíjajú. 

Ale aj obezita u detí dokáže veľmi nepríjemne ovplyvniť vývoj pohybového aparátu. Záťaž na kĺby je v tom prípade vysoká a aj riešenie problému obezity u neho vyžaduje zaradenie športovej aktivity, na ktorú pohybový aparát nie je zvyknutý. Vtedy môže byť rola hydrolyzovaného kolagénu pomerne významná.

Tak ako u dospelých, aj u detí môže príjem hydrolyzovaného kolagénu priniesť:

  • posilnenie kostí, kĺbových chrupaviek a šliach,
  • podporu prevencie rozvoja degeneratívnych ochorení pohybovej sústavy,
  • lepšiu prevenciu zranení kostí, šliach či tkanív pri aktívnom športe,
  • lepšiu regeneráciu svalstva či šliach po podanom výkone.

Kolagén deti

Ako zaradiť kolagén do stravy dieťaťa

Vzhľadom na neochotu detí jesť potraviny bohaté na kolagén je zaradenie hydrolyzovaného kolagénu prakticky jedinou možnosťou. Namiesto aspikov, huspenín a vývarov môžete namiešať jeden deciliter kolagénového nápoja.

Nájsť ten najlepší kolagén v podobe overenej a certifikovanej značky je veľmi dôležité. V prípade Inca Collagen máte doplnok, ktorý je takmer úplne bez chuti a zápachu. Má jednoduchú prípravu, keďže sa vynikajúco rozpúšťa v čistej vode. Koncentrovaný prášok kolagénu z morských rýb poskytuje omnoho vyššiu a účinnejšiu dávku.

Môžete ho dieťaťu primiešať aj do koktejla, smoothie či kaše. To je zaručený spôsob, ako bez problémov dostať kolagén do jeho jedálnička.

Inca Collagen je jednotkou na českom a slovenskom trhu, pretože je:

  • bioaktívny vďaka šetrnému enzymatickému štiepeniu za studena,
  • v prémiovej kvalite z morských rýb, ktoré majú molekulárne čistý kolagén bez patogénov,
  • je 100% čistý bez prímesí, aróm a príchutí, ktoré by mohli sťažovať vstrebávanie peptidov do krvi a spôsobiť aj ťažšiu stráviteľnosť,
  • obsahuje až 3 typy kolagénu pre potreby celého tela,
  • je certifikovaný, vhodný pre športovcov ako ideálna kĺbová výživa.

Výhody

100% morský kolagén bez prísad, ktorý naozaj funguje
Prémiový trojzložkový kolagén z overených zdrojov (obsahuje kolagén typu I, II, III)
Bioaktívny (živý) kolagén, ktorý sa výborne vstrebáva
Denná dávka obsahuje 3 000 mg účinného hydrolyzovaného kolagénu
Hydrolyzovaný morský kolagén Inca Collagen
Skvelo rozpustný vo vode - nehrudkovatie ako iné
Samostatne balená denná dávka pre zachovanie účinku
Nemaskovaný sladidlami, farbivami ani ochucovadlami
Kolagén overený zákazníkmi s výbornými recenziami

Čo dávkovanie kolagénu u detí, dá sa vôbec odhadnúť?

Ani kolagén pre športovcov nemá striktne určené dávkovanie. Na trhu nájdete kolagény, kde je uvedená denná dávka až 10 000 mg. To už je pomerne veľa, a často aj zbytočne. Vedci na základe štúdií odhadli, že dospelému človeku funguje už dávka od 2 gramov denne. “Účinné množstvo kolagénu bude vždy závisieť na kapacite jeho transportnej bielkoviny a ak dostane organizmus viac, proste ho nevyužije. Od určitého denného príjmu ďalšie zvyšovanie dávky nevedie k lepším výsledkom,” dodáva odborníčka na biochémiu, doktorka RNDr. Dagmar Petrová.

Akú dávku teda dať dieťaťu, ak mu chceme kolagén podávať? Vzhľadom na jeho mladé telo, ktoré ešte produkuje kolagén hojne, môže užívať znížené dávky, vždy však po konzultácii s lekárom. V prípade Inca Collagen by to teda bola napríklad polovica jedného sáčku kolagénu denne.

Inca Collagen môže byť teda za určitých okolností pre deti nápomocný. Každému rodičovi však vždy povieme aj to, aby sa v prípade neistoty obrátil na pediatra svojho dieťaťa a o užívaní kolagénu sa s ním poradil.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×