Výmena srsti u psov

Keď pes pĺzne, nedá sa to nevšimnúť. Väčšina majiteľov psích kamarátov dobre vie, o čom je reč. Tí, ktorí majú prvé šteniatko v živote, môžu zneistieť – je všetko v poriadku? Nemá psík nejaký problém? Práve pre vás je tento článok. Vysvetľujeme v ňom, kedy je výmena srsti u psov normálna a kedy už srsť vypadáva nadmerne, v akom období roka sa bežne môžete stretnúť s pĺznutím a ako sa na to pripraviť, prípadne psovi pomôcť.

Výmena srsti u psa znamená zvýšený výskyt chlpov všade v domácnosti. Ale čo by sme pre našich milovaných chlpáčov nespravili, však? Možno si trocha zanadávame popri tom, ako musíme neustále upratovať a vysávať. Popri tom by sme si ale mali všímať, či je množstvo chlpov normálne, alebo pes pĺzne nadmerne. Môže to byť problém najmä pre chovateľských nováčikov, ktorí s tým nemajú skúsenosti. Podporiť kondíciu psa a kvalitu jeho srsti však dokáže aj náš Incapet Collagen. Ako? Čítajte ďalej.

Incapet Collagen pre zvieratá so zľavou

Kolagén pre psy, mačky a kone nakúpite teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Zadajte v e-shope kód: S01000666  a objednajte.

Prečo sa deje výmena srsti u psov

Výmena srsti u psov je bežný fyziologický proces. Telo psa sa zbavuje nadbytočnej starej a poškodenej srsti a nahrádza ju novou. U niektorých psov je to každodenná vec, iné môžu vo zvýšenej miere pĺznuť najmä počas jari a na jeseň. Rovnako sa môže tento proces spustiť počas náhlych zmien počasia.

Pĺznutie u dospelých psov

Dospelé psy môžu mať v závislosti od plemena buď dvojakú srsť – s podsadou a vonkajšími chlpmi, alebo môžu mať len jeden typ srsti bez podsady. Práve psy bez podsady, so srsťou podobnou ľudským vlasom, pĺznu menej aj napriek tomu, že ide o dlhosrsté plemená. Typickým príkladom sú pudlíky alebo maltezáci. O ich srsť sa treba denne starať, ale výmena srsti nie je taká intenzívna.

Naopak psy s podsadou môžu pĺznuť viac (napríklad labradory). A najmenej zvyknú pĺznuť krátkosrsté plemená s drsnejšou srsťou. Psia srsť sa mení zväčša pri zmenách teplôt – pes sa napríklad zbavuje nadbytočnej srsti po zime, naopak na jeseň rastie novej srsti viac a kožuch psa hustne. Psy, ktoré žijú iba vnútri, môžu priebežne pĺznuť počas celého roka, lebo telo nedostáva podnet v podobe ochladenia, ako vonkajšie psy.

Výmena srsti u šteniat

Samozrejme, aj šteniatka pĺznu, najmä keď sa dostávajú do dospelého veku. Srsť šteniatka môže byť diametrálne odlišná od jej podoby v dospelosti. Dokonca aj jej sfarbenie: napríklad dalmatínske šteniatka nemajú škvrny typické pre toto plemeno. Šteniatko má jemnú a hustú srsť kvôli regulácii teploty tela. V dospelosti sa zmení podľa plemena na jednoduchú alebo dvojakú srsť, ktorá je hrubšia a pevnejšia. Tento proces sa začína vo veku 3 až 6 mesiacov.

Výmena srsti u šteniat

Ako zvládnuť výmenu srsti a podporiť rast novej

Krásna srsť je predovšetkým výsledkom zdravia psa. Ak je pes zdravý, aj pĺznutie je úplne normálne. A vďaka každodennej starostlivosti, najmä pri pravidelnom vyčesávaní a úprave srsti, si môžeme ušetriť aj nervy. 

Pre pevné zdravie potrebuje pes najmä správnu výživu. Každé plemeno psa má iné nároky na živiny. Dôležité je nešetriť a krmivo vyberať podľa zloženia, nie podľa ceny. Napokon, k psíkovi treba pristupovať ako k členovi rodiny, starostlivosť o šteňa vyžaduje pozornosť, čas a financie. “Od toho útleho, šteňacieho detstva až po tú starobu potrebujeme, aby mal zabezpečené všetko tak, ako aj človek. To znamená starostlivosť po fyzickej, aj po tej psychickej stránke. Čo sa zanedbá v šteňacom veku, to nás potom v tom dospelom veku toho psa dobehne, takže treba tam od začiatku dať najväčší dôraz na ten vývin toho šteniatka,” hovorí veterinárka Zuzana Fekečová.

Zodpovedný chovateľ by mu mal preto pripraviť jedálniček s obsahom potrebného objemu bielkovín, minerálov, vitamínov a aminokyselín. Hlavné slovo má váš veterinár, a tipy na kvallitné krmivo vám dajú aj špecialisti na veterinárnu stravu.  Pre mnoho plemien je vhodné kŕmenie barf-om – surovou stravou, pozostávajúcou najmä z mäsa.

Ale to nie je všetko. Ako hovorí veterinárka, niektoré bielkoviny, medzi nimi aj kolagén, potrebuje pes prijímať vo väčšom množstve. “Tá granulová strava je síce úžasná, plnohodnotná pre toho psíka, ale dlhodobo nie je až tak vyvážená. Preto potrebuje ten pes dostať aj iné výživové doplnky do seba. Je to presne tak isto ako aj u nás, u ľudí, že aj my siahame po vitamínoch a produktoch na podporu kĺbov,” dodáva Zuzana Fekečová.

Incapet Collagen je už overeným doplnkom na posilnenie pohybového aparátu, najmä kĺbov u psa. Umiestnil sa aj na čele rebríčka kĺbových výživ v hodnotení nezávislého českého portálu Vše pro zvířatka, ktorý je jedným z najväčších chovateľských magazínov v Česku. Kolagén je prirodzená a dôležitá súčasť aj v koži psa, túto bielkovinu si jeho telo vyrába samo a až 80% kože tvoria práve kolagénové vlákna, zabezpečujúce zdravú štruktúru, pružnosť kože a zdravé chlpové vačky a folikuly. V pomerne mladom veku psa už nemusí telo stíhať produkovať dostatok kolagénu, preto ho treba dopĺňať zvonka, presne tak, ako u ľudí. A ak doplníme psovi kolagén, ktorý mu chýba, bude to mať priamy vplyv aj na kvalitu srsti.

 

Incapet Collagen:

  • podporuje zdravie kože a regeneráciu chlpových folikul,
  • pomáha zlepšiť rast srsti,
  • zlepšuje kvalitu srsti,
  • napomáha hojeniu kožných chorôb alebo jaziev po zraneniach či zákrokoch.

Ako kĺbová výživa okrem toho podporuje štruktúru chrupaviek a zlepšuje tak pohyblivosť kĺbov, zlepšuje pevnosť kostí, podporuje zdravú štruktúru mnohých ďalších pevných a mäkkých tkanív v tele, okrem iného aj ďasien a zubov. Zlepšovaním štruktúry kože vplýva aj na lepší rast pazúrikov a ich zvýšenú kvalitu, aby sa nelámali a neštiepili.

Incapet Collagen je teda takým všestranným pomocníkom pre psa. Ak ním psíka pravidelne “dopujeme”, dostáva sa kolagén aj do kože, odkiaľ potom vyrastá zdravšia, hustejšia a odolnejšia srsť.

Kolagénový balíček pre psov s darčekmi

Veľký kolagénový balíček pre psov. 3x Incapet Collagen a k tomu hebká plyšová deka a bavlnený uzlík na hranie.

Kvalitný kolagén pre psy

Prečo práve Incapet Collagen? Je to pokračovateľ úspešného kolagénu pre ľudí, Inca Collagen. Ten je na českom a slovenskom trhu už dobre známy. Za 7 rokov existencie si ho obľúbilo viac než 200 tisíc stálych zákazníkov. Incapet Collagen sa vyrába rovnakým spôsobom, a to:

  • hydrolýzou pomocou enzýmov, vďaka čomu je bioaktívny a účinný,
  • získava sa z morských rýb, ktoré sú známym zdrojom molekulárne mimoriadne čistého kolagénu v živočíšnej ríši,
  • nedochucuje sa ničím, ide o 100% čistý kolagén,
  • spracováva sa mikronizáciou do formy prášku, ktorý je trvanlivý, nepotrebuje konzervanty a stačí ho podávať psovi denne spolu s jedlom.

Navyše Incapet Collagen psom mimoriadne chutí. Niet sa čomu čudovať, jeho prírodná aróma rýb bez zbytočných aditív láka aj mimoriadne vyberavých psíkov. Takéto sú hodnotenia niektorých majiteľov:

“Abby, 14 ročná fenka havanského psíka, behá ako šteniatko. Dokonca aj kvalita srsti sa jej zlepšuje a má ju lesklejšiu. Takže u nás spokojnosť maximálna.” Silvia Plecháčková

Majitelia Rhey hodnotia: Rhea je veľmi akčný a aktívny ročný psík. Kedže je to plemeno stredného vzrastu, dostáva Incapet Collagen od dvoch mesiacov pre zdravý rast a vývin kĺbov a chrupaviek. Navyše ma nádhernú lesklú a hladkú srsť.”

Kedy spozornieť? Nadmerné pĺznutie u psa signalizuje problém

Práve nedostatok živín stojí veľmi často za problémami súvisiacimi so srsťou u psov. Nedostatočne vyvážená strava, nekvalitné krmivá, nedostatok vitamínov a minerálov, na to všetko by si zodpovedný majiteľ mal dať pozor. Okrem toho sa môže vypadávanie srsti u psa vyskytnúť kvôli:

  • alergii na niektorú zložku jedla – prejavuje sa svrbením kože a pes sa nekontrolovateľne škriabe, čo vedie až k nadmernému vypadávaniu srsti a lysinám,
  • parazitom – napríklad blchy alebo kliešte môžu psíka veľmi potrápiť,
  • mechanickej prekážke, k lysinám na krku môže napríklad viesť príliš tesný alebo odierajúci sa obojok,
  • príčinou môžu byť aj ochorenia štítnej žľazy,
  • alebo hormonálne ochorenia, napríklad Cushingova choroba.

V prípade chorôb sa vyžaduje veterinárna liečba, ale správna starostlivosť o psa môže mnohým problémom zamedziť: pravidelné odčervovanie, návštevy veterinára, prehliadnutie psa po každej prechádzke v prírode, kontrola jeho trávenia a reakcií na jedlo. Ako prevenciu na udržanie zdravej kože a srsti podávajte psíkovi denne Incapet Collagen, srsť mu udržujte česaním a pravidelným kúpeľom, a každú sezónnu výmenu srsti zvládnete s úsmevom.

Incapet Collagen pre zvieratá so zľavou

Kolagén pre psy, mačky a kone nakúpite teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Zadajte v e-shope kód: S01000666  a objednajte.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×