Psoriáza dokáže dlhodobo trápiť mužov aj ženy. Nepríjemné svrbenie a neustále šúpanie kože znižuje kvalitu života a pacienti často podliehajú zúfalstvu, keď im roky nič nepomáha. Na vznik a priebeh psoriázy však môže vplývať množstvo faktorov, aj keď rozhodne vyžaduje liečbu predpísanú odborným dermatológom. Aby mal pacient ochorenie pod kontrolou, nevyhnutná je zmena životného štýlu a neustála starostlivosť o pokožku zvonka i zvnútra. Prečo vlastne psoriáza vzniká, ako sa prejavuje a ako vyzerá jej liečba? Čo zmeniť vo svojom jedálničku, prístupe, starostlivosti a ako správne vyživovať pleť? Prečítajte si náš článok.

Čo je to psoriáza

Názov tohto kožného ochorenia vznikol z gréckeho slovíčka “psora”, v preklade svrbenie, šupina. Zvykne sa tiež nazývať lupienka a má niekoľko foriem podľa priebehu, delí sa aj podľa miest výskytu a klinického obrazu. Toto chronické autoimunitné ochorenie spôsobuje hromadenie odumretých kožných buniek. Kým u bežného človeka prebieha proces regenerácie a výmeny kožných buniek počas 4 týždňov, u pacientov so psoriázou je tento proces extrémne zrýchlený – obnova buniek trvá niekedy len 4 dni. Dochádza tak k nadmernej produkcii zle vyvinutých kožných buniek so zápalovým potenciálom. Tie sa potom vrstvia na určitých miestach na koži, vyvolávajú svrbenie a olupovanie až s tvorbou krvavých ložísk.

Pre psoriázu je typické striedanie lepších a horších období, navyše sa vyskytujú ľahké formy, ktoré môžu prechádzať do ťažšieho, až veľmi ťažkého priebehu. V prvom rade je komplikované psoriázu vôbec identifikovať. Ľudia s ľahšími formami ňou môžu trpieť celý život, pričom ani nevedia, čo to je. Jej príznaky však neradno podceňovať, pretože sa s ňou spája množstvo iných ochorení (kĺbová artritída, hypertenzia, diabetes…). Ťažšie formy môžu postihovať aj vnútorné orgány, napríklad pečeň, črevá, obličky či uzliny. 

Kto najčastejšie trpí psoriázou?

Psoriáza je dedičné ochorenie, štatisticky postihuje viac ženy, než mužov. Najviac sa vyskytuje vo vekových kategóriách od 15-25 rokov a neskôr v zrelom veku u ľudí od 55-60 rokov. Často sa vyskytuje aj psoriáza u detí, nezriedka sa objavuje po prekonaní streptokokových ochorení.

Aké sú príznaky psoriázy

Každý, kto pozoruje nasledujúce javy na svojej pokožke, by mal spozornieť a navštíviť lekára. Psoriáza sa môže prejavovať:

  • tvorbou červených zapálených ložísk, ohraničených striebristými šupinkami, ktoré sa olupujú,
  • svrbivosťou a pálením postihnutých miest, ktoré vyvoláva nutkanie na neustále škriabanie sa,
  • pri škriabaní sa môžu objavovať až kvapôčky krvi,
  • pokožka pod šupinatou vrstvou je suchá a citlivá, praská a môže krvácať,
  • objavujú sa bolestivé pľuzgieriky.

Podľa formy psoriázy sa tieto prejavy objavujú na rôznych častiach tela, najčastejšie postihujú vlasovú pokožku, oblasť kolien, lakťov a iných kĺbov, na krížoch, pod pazuchami a záhybmi tela, u detí na tvári alebo v oblasti genitálií.

Prečo vzniká psoriáza?

Príčiny tejto kožnej choroby doteraz nie sú celkom známe. O prepuknutí ochorenia rozhodujú faktory súvisiace so životným štýlom. Určitú rolu (približne 30%) hrá dedičnosť, ale aj keď má dieťa oboch rodičov so psoriázou, nemusí sa u neho nikdy rozvinúť. Rozhodujú až vonkajšie alebo vnútorné spúšťače.

Vonkajšie – exogénne spúšťače sú:

  • pôsobenie chemických látok na koži,
  • röntgenové žiarenie,
  • nadmerné pôsobenie UV žiarenia,
  • poranenie kože, mechanické odieranie kože – často postihuje pacientov so zhoršenou mobilitou, ktorí trávia väčšinu dňa na vozíčku,
  • vplyv nepriaznivého počasia a zmeny klímy – nezriedka sa psoriáza zhoršuje práve počas horúceho leta alebo chladnej, suchej zimy.

Vnútorné – endogénne spúšťače sú:

  • stres a psychická nerovnováha,
  • užívanie niektorých liekov,
  • infekčné ochorenia,
  • fajčenie a užívanie alkoholu,
  • nezdravé diéty,
  • metabolické poruchy,
  • a vyvolať ju môžu aj hormonálne zmeny (napríklad počas tehotenstva).

Ako žiť so psoriázou a ako vyzerá jej liečba

Ak už pozorujete prepuknutie psoriázy, bez lekárskej pomoci sa nezaobídete. Avšak to, aký bude jej priebeh, môžete do určitej miery ovplyvniť zmenami vo svojom živote. So psoriázou sa často spájajú aj psychické problémy, najmä ak liečba ordinovaná lekármi neúčinkuje, prípadne je na ňu telo rezistentné a pacient musí neustále skúšať nové účinné látky. Hlavu hore, aj pre tento zdravotný problém existujú riešenia.

Na začiatku liečby obvykle lekári ordinujú lokálnu terapiu vrátane kortikosteroidov, analógov vitamínu D3, kožu zjemňujúce keratolytiká a hydratujúce účinné látky – emolienciá. Pri ťažších formách sa po dôkladných testoch predpisuje systémová terapia, využíva sa tiež fototerapia (svetloliečba, kontrolované UV žiarenie), balneoterapia či biologická liečba. Každý prípad môže byť iný a preto je nevyhnutná presná diagnostika a stanovenie liečby na mieru.

Popri oficiálnej liečbe môže byť nádejou pre boj so psoriázou aj dopĺňanie vitamínov, minerálov a kolagénu. Práve ten, ako jedna z esenciálnych stavebných bielkovín tela, totiž tvorí až 80% kože a prispieva k budovaniu jej zdravej štruktúry.

Pozor na životný štýl

Pri psoriáze je nutné pristupovať k svojmu telu šetrne a s rešpektom. Pomôže zdravá strava s vysokým percentom zeleniny, ovocia a rýb, úplné vylúčenie alkoholu a fajčenia, dostatočný pitný režim. Na priebeh psoriázy vplýva aj stres a nedostatok spánku, je potrebné zvoľniť, udržiavať zdravý spánkový režim a redukovať stresové faktory.

Doplňte si vitamíny a minerály, najmä vitamín E a vitamín C, ktorý má v tele antioxidačné účinky. Selén a zinok pomáhajú udržiavať zdravú štruktúru kože, rovnako aj kolagén, ktorý je akýmsi lepidlom buniek v koži. Pomáha udržiavať kožu pružnú, elastickú a celistvú, prispieva k normálnej obnove kože. “Kolagén je stabilný proteín, ktorý je základnou stavebnou hmotou intersticiálneho spojivového tkaniva a zabezpečuje jeho mechanickú pevnosť. Vlákna kolagénu sú mäkké, ohybné a veľmi pevné,” hovorí dermatoilogička z kliniky Medoderm Jana Molčanová. Preto aj Inca Collagen môže byť ako sprievodný doplnok nápomocný pri liečbe psoriázy. Ide totiž o čisté hydrolyzované kolagénové peptidy z morských rýb, prírodný kolagénový hydrolyzát bez prídavných látok. Vďaka jeho stopercentnej čistote má maximum účinkov, doplnením kolagénových peptidov z rýb si ľudské telo dokáže vytvoriť nový kolagén, ktorý využije v koži. Okrem iného aj pri obnovení zdravého regeneračného procesu kože, ktorá neustálymi zápalmi trpí. “Hojenie rán môžeme rozdeliť do štyroch fáz a kolagén je súčasťou procesu hojenia rany od prvej fázy. Kolagén je zodpovedný za pevnosť a pružnosť vzniknutej jazvy,” dodáva dermatologička Jana Molčanová.

Inca Collagen pomáha:

  • udržiavať zdravú štruktúru kože, jej elasticitu a hydratáciu,
  • urýchliť hojenie pokožky a podporiť jej správnu regeneráciu,
  • môže prispieť k obnoveniu normálneho procesu obnovy kožných buniek,
  • pomáha udržiavať zdravú štruktúru kĺbov a kĺbových chrupaviek,
  • pomáha redukovať zápalové procesy kĺbov, zlepšuje ich regeneráciu.

Aj hydrolyzovaný kolagén v prášku teda môže slúžiť ako pomocná ruka pri ľahších či ťažších formách psoriázy. Inca Collagen sa jednoducho užíva, obsahuje ideálnu dennú dávku a až tri typy kolagénov, pre široké pokrytie potrieb kĺbov i pokožky.

Výhody

100% morský kolagén bez prísad, ktorý naozaj funguje
Prémiový trojzložkový kolagén z overených zdrojov (obsahuje kolagén typu I, II, III)
Bioaktívny (živý) kolagén, ktorý sa výborne vstrebáva
Denná dávka obsahuje 3 000 mg účinného hydrolyzovaného kolagénu
Hydrolyzovaný morský kolagén Inca Collagen
Skvelo rozpustný vo vode - nehrudkovatie ako iné
Samostatne balená denná dávka pre zachovanie účinku
Nemaskovaný sladidlami, farbivami ani ochucovadlami
Kolagén overený zákazníkmi s výbornými recenziami

Vaša pokožka potrebuje špeciálnu starostlivosť a citlivý prístup

Pri vonkajšej starostlivosti o pleť voľte prípravky špeciálne určené pre pacientov so psoriázou. Šampóny, sprchové gély a čistiace prípravky na pleť by mali byť bez parfemácie, s neutrálnym pH, hydratujúce, so zvláčňujúcim a premasťujúcim efektom. Dajte si tiež záležať na šetrných pracích prostriedkoch a noste skôr prírodné materiály. Dôležité je udržiavať postihnuté miesta v čistote, sprchujte sa skôr vlažnou, nie horúcou vodou. 

Medzi prírodné účinné látky vhodné na psoriázu patrí brezový decht, aloe vera či panthenol. Veľké množstvo pacientov pozoruje zlepšenia na koži po dovolenkách pri mori. Prímorské pobyty kombinujú vplyv prospešného UVB žiarenia a tiež soľných kúpeľov, čo má priaznivý vplyv na pokožku. Napriek tomu to so slnením netreba preháňať, aby ste si ešte viac neublížili. Odporúča sa denne stráviť na slnku maximálne 15-20 minút.

Pamätajte na to, že psoriázu zhoršujú aj psychologické faktory. Je preto dôležité nepodliehať panike. So zdravým životným štýlom, správnou starostlivosťou, vnútornou výživou a aj s pomocou Inca Collagen môžete s týmto ochorením remizovať, alebo nad ním dokonca aj vyhrať.

Kolagén + Vitamín C

Vitamín C a dopravu zdarma dostanete od nás ako darček k nákupu. Použite zľavový kód a nakúpte teraz ešte o 5€ výhodnejšie cez e-shop.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×