jarny detox

Detoxikáciu organizmu je ideálne robiť aspoň raz za rok a práve prvé jarné slnečné dni sú na ňu mimoriadne vhodné. Jarný detox je preto stále populárnejší. Mnohí z nás bojujú práve v tomto období s psychickou aj fyzickou únavou. Aj keď sa snažíme stravovať a žiť zdravo, škodlivé látky z vonkajšieho prostredia sa do našich tiel dostávajú. Samozrejme, u zdravého človeka majú pravidelnú detoxikáciu na starosti pečeň, črevá a obličky, no detoxikačná kúra nám pomôže urýchliť a zefektívniť tento proces.

Zanesenie organizmu toxínmi podporujú aj škodlivé zlozvyky, ako je fajčenie, nadmerné pitie alkoholu či kávy. Navyše v zimnom období, najmä počas vianočných sviatkov, sa menej hýbeme a telo dostáva nálož v podobe nezdravej stravy. Preto je jarná detoxikácia určite skvelý nápad. Ak na to pôjdeme správne, pomôže

  • odľahčiť trávenie a zbaviť sa toxínov,
  • dodať telu potrebné živiny,
  • zlepšiť krvný obeh a celkovú regeneráciu organizmu,
  • zbaviť sa únavy a dodať si energiu.

Ako na jarný detox?

Počas jarnej detoxikácie by sme mali najmä nahradiť ťažko stráviteľné a škodlivé potraviny zdravými alternatívami. Základ je konzumovať čo najväčšie množstvo čerstvého ovocia a zeleniny, vlákniny, strukovín, dať pritom dôraz na pitný režim a viac sa hýbať. Jarný detox tela však neznamená hladovku, ani drsné diéty. Nemusí byť nutne spojený s chudnutím. 

Samozrejme, môžete si dať aj párdňovú diétu, všetko však má svoju mieru. Dáme vám pár tipov, ako to urobiť tak, aby ste pocítili len pozitívne účinky.

Zbavte sa nevhodného jedla

V prvom rade odporúčame urobiť detox vašej chladničke a špajzi. Zbavte ju všetkého nevhodného jedla, ktoré by vás mohlo lákať, aby ste očistu porušili. Sladkosti, vyprážané jedlá, červené mäso, mliečne výrobky, údeniny, kofeín a alkohol musia ísť aspoň dočasne preč. Na ich spracovanie je nutné veľké množstvo energie a zaplavujú naše telo konzervantmi a chemikáliami.

Zásobte sa správnymi potravinami

Keď bude chladnička vyčistená, naplňte ju potravinami, ktoré vám pri detoxe pomôžu najefektívnejšie: ideálna je čerstvá zelenina (okrem zemiakov a škrobov) a úplne najlepšia je tá zelená. Listová zelenina obsahuje chlorofyl, ktorý pomáha čistiť telo. Je to prírodný antioxidant. Vysoký obsah telu prospešných látok obsahujú aj takzvané superpotraviny, ako je spirulina alebo chlorella. Pridajte do svojho jedálnička ovocie (najmä citróny a grepfruity kvôli vitamínu C), morské riasy a veľa vlákniny. Jedzte celozrnné (ideálne bezlepkové) obilniny a pečivo, strukoviny, semiačka.

Ak neskôr zaradíte do jedálnička opäť aj mäso, odporúčame ho s mierou a iba chudé. Pripravujte ho na pare, bez smaženia, praženia a pečenia na zbytočných tukoch.

Dodržujte pitný režim

Pitný režim je pri detoxe extrémne dôležitý. Ak nemáte dostatok tekutín, toxíny ostávajú v tele a namiesto vyplavenia sa vám ukladajú do tukov. Pite filtrovanú vodu, čerstvé šťavy a bylinkové čaje – na očistu pečene je skvelý napríklad pestrec mariánsky. Dostatočný pitný režim vám pomôže aj prekonať chute na nezdravé jedlá. Každé ráno si môžete dať vlažnú vodu s plátkom citróna alebo limetky, naštartuje vám trávenie a uvoľní do tela vitamíny a minerály.

Krátky pôst alebo diéta nezaškodí

K posteniu sa pristupujte s mierou. Pár dní celkom stačí a choďte na to postupne. Môžete začať dňami, kedy budete jesť len ovocie a zeleninu, neskôr piť len ovocné a zeleninové šťavy. Ak nechcete jesť nič, iba piť vodu, postačí 24 hodín a potom už pokračujte so šťavami alebo ovocím a zeleninou. Postupne pridávajte opäť všetky zdravé verzie potravín – celozrnné pečivo, chudé mäso pripravené bez nadbytočných tukov, ryby a strukoviny.

Podporte detox výživovými doplnkami

Vitamín C je pomocníkom pre pečeň. Spolu s ňou ničí v tele toxíny a je tak skvelou súčasťou jarného detoxu. V období očisty je preto mimoriadne dôležité dopriať si ho v čo najväčšom množstve. Vitamín C pomáha aj efektívnejšej syntéze kolagénu. Jeho nedostatok sa pri jarnej únave prejavuje ochabnutou pleťou, lámavými nechtami, bolesťami pohybového aparátu a vysušenými vlasmi.

Ozdravnú kúru preto môžete obohatiť aj extra dávkou kolagénu. Túto stavebnú bielkovinu potrebujeme všetci a po 25. roku života sa postupne znižuje tvorba vlastného kolagénu v tele. Doplniť si ho stravou je však ťažké, preto najlepšou cestou sú výživové doplnky ako Inca Collagen. Je to 100% čistý prírodný kolagén z morských rýb, hydrolyzovaný a bioaktívny. Najviac sa tak podobá prirodzenému ľudskému kolagénu a telo ho najefektívnejšie príjme presne tak, ako keby si ho samo vyrobilo.

Kolagénová kúra by mala trvať aspoň tri mesiace, spojiť ju preto s jarným detoxom je super nápad. Keďže kolagén tvorí až okolo 70-80% hmoty kože, má vplyv aj na vlasy a preto rieši aj problémy, ako sezónne vypadávanie vlasov na jar, riedke a slabé vlasy, pomáha tiež posilniť nechty. Výsledkom dlhodobého užívania kolagénu môže byť: 

  • svieža vypnutá pleť s redukovanými vráskami, 
  • pevné nechty, 
  • hustejšie vlasy 
  • a podpora pohybového aparátu, vďaka čomu sa budete cítiť fit a bez bolestí.

Dajte sa do pohybu

S ľahším trávením a pravidelným dopĺňaním kolagénu sa vám bude aj lepšie športovať. A benefity aktívneho životného štýlu snáď nemusíme vysvetľovať. Nech už si vyberiete akýkoľvek pohyb, hoci aj rýchle prechádzky alebo mierny beh, dajte si pritom pozor na pitný režim a doplnenie kalórií. Niekto rád športuje nalačno, iný potrebuje dávku energie v podobe jedla – je to individuálne. Pri fyzickej aktivite však nenechávajte telo hladovať a počúvajte jeho signály.

Na čo si dať pozor pri jarnom detoxe?

Nie všetko, čo sa vám javí ako zdravý jedálniček a správny postup, je pre vás skutočne prospešné. A nie pre každého je takáto jarná detoxikácia tela vhodná. Základný fakt je, že detoxikácia je vhodná len pre zdravých ľudí. Úplne vylúčení sú z nej chronicky chorí ľudia, tehotné ženy a ľudia s poruchami príjmu potravy. 

Ak už detoxikujete, robte to rozumne, netrápte telo niekoľkotýždňovými pôstmi alebo prísnymi diétami. Nedostatok energie by mohol vaše telo ešte viac vyčerpať a efekt takéhoto detoxu by vás len odradil. Oveľa lepšie je dopriať si vyvážený jedálniček s dostatočným množstvom bielkovín, tukov, ale i sacharidov. Len v zdravšej forme.

Pri detoxikácii by ste tiež mali dbať na celkovú rovnováhu: tak fyzickú, ako i psychickú. Pokúste sa menej stresovať, robiť si reálnejšie plány, zaraďte si do denného režimu meditácie, choďte spať skôr. Vylúčiť z tela škodliviny pomáha aj pravidelné saunovanie.

Príklad dvojdenného jedálnička vhodného pre jarný detox

Ak nemáte potuchy, čo vlastne počas takého detoxu jesť, inšpirujte sa naším návrhom zdravého jedálnička na dva dni, ktorý si môžete samozrejme upraviť aj podľa svojej chuti.

Prvý deň:

Raňajky

Celozrnný toast s avokádovou nátierkou

Jedno avokádo roztlačíme v miske, pridáme trocha citrónovej šťavy, soli, jarnej cibuľky, štipku čierneho korenia. Celozrnný toastový chlieb ohrejeme minútu v hriankovači a dáme naň avokádovú nátierku. Môžete si k nemu dať nakrájanú čerstvú zeleninu – cherrry rajčiny, uhorku, papriku.

Desiata

Grécky jogurt s hrsťou čučoriedok.

Obed

Tuniakový šalát

Pripravte si zelený šalát, napríklad hlávkový, alebo šalátový mix, pridajte nakrájané rajčiny, šalátovú uhorku, brokolicu a mrkvu pripravené na pare, tuniaka vo vlastnej šťave bez prídavku soli a všetko zalejte dresingom z olivového oleja, citrónovej šťavy, lyžičky dijonskej horčice a štipky chilli.

Olovrant

Mangovo-ananásové smoothie s kurkumou

Do mixéra dajte jeden banán, 2 kolieska očisteného a nakrájaného ananásu, polovicu manga, štipku kurkumy, trocha nastrúhaného zázvoru a malú lyžičku chia semiačok, to všetko zalejte asi 1 deci vlažnej vody a zmixujte. Nakoniec pridajte vrecúško Inca Collagen a dobre zamiešajte. Toto smoothie si môžete dať aj k raňajkám.

Večera

Losos na pare so špenátovým šalátom

Pripravte si plátky lososa, ktorého uvaríte nad parou a ozdobíte čerstvo nakrájaným kôprom a petržlenovou vňaťou, pokvapkáte citrónom. K nemu si dajte jednoduchý šalát zo špenátu s nastrúhanou mrkvou, reďkovkami, slnečnicovými semienkami a zálievkou z olivového oleja, limetky a malej lyžičky medu.

 

Druhý deň:

Raňajky

Kaša z vločiek s ovocím

Pripravte si kašu z uvarených ovseno-ražných vločiek, ktorú ochutíte lyžicou medu alebo obľúbeným zdravým sladidlom (agávový, ďatľový sirup,  melasa). Pridajte štipku škorice. Môžete primiešať aj Inca Collagen, ak si ho nedávate do svojho nápoja. Na vrch pridajte za hrsť malín, čučoriedok, alebo jahôd.

Desiata

Smoothie z jedného banánu, stonky celeru, jedného kiwi, za hrsti špenátu, pridajte pol kávovej lyžičky spiruliny a lyžičku ľanových semienok. Zalejte 1 deci vody a mixujte do hladka.

Obed

Kurací šalát

Pripravte 1 plátok kuracích pŕs na pare, nakrájajte na kúsky. Pridajte 80 gramov hnedej ryže, 2 nakrájané jarné cibuľky, polovicu nakrájanej červenej papriky, lyžičku domáceho hummusu a šťavu z polovice citróna. Trocha osoľte, okoreňte a zamiešajte.

Olovrant

Šálka nesolených a nesladených orieškov – pistácie, mandle, kešu, vlašské orechy, do zmesi môžete pridať aj sušené brusnice alebo hrozienka, ak vám chutia.

Večera

Batáty s quinoou

Na plech dajte 2 nakrájané sladké zemiaky a nakrájanú sladkú papriku, polejte olivovým olejom, jemne osoľte a pečte 40 minút na 200 °C. Pol šálky quinoy opekajte na panvici 2 minúty a potom pridajte 1 šálku vody, prikryte a duste 20 minút. V miske zmiešajte 200 gramov uvarenej čiernej fazule, 1 nakrájanú papriku, hrsť cherry paradajok, čerstvý koriander a šťavu z 1 limetky. Servírujte v miske s uvarenou quinoou a pečenými batátmi s paprikou.

Toto bol len príklad, ako sa stravovať, ale pamätajte na to, že správna jarná detoxikácia tela vyžaduje celostný prístup. Je o zdravších návykoch a ideálne je, ak si čo najviac z nich budeme udržiavať po celý rok.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

 

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×