“Páčia sa mi muži, ktorí so starajú o svoj biznis tok ako aj o seba. Svedčí to o ich kvalite života.”

Zo zdravotnej sestričky až k úspešnej podnikateľke. Tak by sa dal jednou vetou opísať životný príbeh Romany Ljubasovej. Jej cesta ale rozhodne takto jednoduchá nebola. O svojich snoch sa nebojí hovoriť a žije ich. Ocitla sa na križovatke života, zažila vrcholy aj pády i osobné vyhorenie. Všetky jej voľby jej však dnes dávajú zmysel a doviedli ju až ku vlastnému biznisu. K zmene osobnosti jej pomohla cesta do Thajska kde našla inšpiráciu zmeniť svet. Je nespútaná, energická a inšpiratívna. Svojím vystupovaním strhne okolie pre svoje vízie. Ako správna obchodníčka vyžaduje ale zapálenie pre vec a ako dokonalý líder vie svoj tím ukážkovo motivovať. Opustila istotu rodinného podnikania a po rozvode rozbehla svoje vlastné. Buduje globálnu firmu s morským kolagénom. “Po rozvode som si potrebovalo overiť, kto bol hnacou silou spoločného biznisu. Potom prišlo Thajsko, kam som sa vydala po profesijnom vyhorení a kde som objavila prírodný kolagén, s ktorým dnes podnikám – všetko do seba nakoniec zapadlo ako puzzle,” rozpráva Romana.

ÚSPECHU PREDCHÁDZAL PÁD

Rodičia jej nalinajkovali život a strednú školu tak ukončila ako zdravotná sestra. „Mala som výborný študijný priemer a mohla ísť na právo. Štúdium práva bol môj sen, miesto toho som však išla robiť do nemocnice,” rozpráva svoje začiatky Romana. Odišla do Rakúska zdokonaliť si jazyk a po návrate bola rozhodnutá, že sa do nemocnice už nevráti. Získala novú prácu v nadnárodnej spoločnosti.

„Mala som 19 a riadila som tím päťdesiatich chlapov, ktorí obchodovali so spojovacím materiálom. Nosila som okuliare bez dioptrií, aby mi aspoň trochu verili.”

Po čase prešla robiť do firmy vtedajšieho partnera a svojou energickosťou obrátila podnik hore nohami. Vzťah však stroskotal a s rozvodom prišlo profesijné aj osobnostné vyhorenie. „Po rozvode som potrebovala zistiť kto je hnacou silou nášho biznisu. Prevzala som podnikanie do vlastných rúk a vybudovala vlastnú agentúru,” spomína Romana. Tvrdá práca priniesla úspech, no s ním aj pád. „Mala som všetko, ale nič ma nebavilo. Potrebovala som nájsť nový impulz a motiváciu. S touto myšlienkou som nasadla do lietadla a odletela do Thajska,” a tam to celé začalo.

KOLAGÉN AKO LIEK NA DUŠU

V Thajsku objavila liečivé účinky morského kolagénu a nový cieľ bol na svete. Od nápadu k biznis plánu bol len malý krok a prvá krabička pod vlastnou značkou sa objavila na domácom trhu ani nie po roku. „Vyznie to možno jednoducho, ale sú za tým mesiace práce. Po pol roku sme sa navyše ocitli v slepej uličke, pretože hoci by všetko ostatné zariadiť išlo, uviazli sme na byrokracii. Bolo to niekoľko najťažších nocí v mojom živote, kedy som premýšľala nad tým, či projekt vzdať, alebo existuje aj iná cesta,” opisuje svoje odhodlanie Romana.

“Dôveru nám vyslovili poprední odborníci z radov lekárov.”

KEĎ BIZNISU VLÁDNE ŽENA

Po roku má Inca Collagen pevné miesto na trhu s výživovými doplnkami, „Náš kolagén je vo forme prášku, ktorý sa jednoducho rozpustí vo vode. Je jedno či ženy alebo muži, kolagén je súčasťou ľudského tela a po 25. roku života sa z tela vytráca, preto ho treba dopĺňať. Kolagén uzdravuje kĺby, väzy, šľachy, celkový pohybový aparát, zohráva veľkú úlohu pri správnom raste vlasov a nechtov, je dôležitou súčasťou pokožky. Dôveru nám vyslovili poprední odborníci z radov lekárov. S Inca Collagen dnes pracujú traumatológovia, ortopédi, dermatológovia a v neposlednom rade aj estetickí chirurgovia,” vysvetľuje Romana.

„O ženy ako podnikateľky vôbec nemám strach…”

Romana o svojom podnikaní hovorí, že biznis je ako dieťa. Permanentne sa totiž treba starať o investíciu, dávať jej nepretržite to najlepšie čo viete a tešiť sa zo všetkých malých krôčikov. „ 0 ženy ako podnikateľky vôbec nemám strach, pretože kto sa vie postarať o dieťa, vie sa postarať aj o svoj projekt. Naopak je pre ženu veľmi ťažké obstáť a získať rešpekt mužov podnikateľov. Je stále ešte dosť takých, ktorí ženy stavajú do rolí manželiek, mileniek a gazdiniek. Ja si naopak myslím, že každá manželka, milenka a gazdinka je skvelý podnikateľ.

Musí zvládať stratégie, plánovanie, rozpočty, komunikáciu a počítajú sa len kladné body. Preto si myslím, že my ženy máme lepšiu štartovaciu pozíciu pre podnikanie, než nami vychovaní muži,” otvorene rozpráva o mužskom svete žena podnikateľka a na margo mužov dodáva: „Inca Collagen je produkt aj pre mužov. Páčia sa mi muži, ktorí sa starajú o svoj biznis, tak ako aj o seba.

Svedčí to o ich kvalite života. Pre mňa by mal byť muž Jamesom Bondom aj bez zbrane, keď vystúpi z auta a odloží oblek. Zdravý, silný a v kondícii.”

Rozhovor bol publikovaný v časopise Playboy. 

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×