najlepsí kolagén pre psy

Kto by odolal psíkom? Veľké oči s detským pohľadom v sebe ukrývajú bezpodmienečnú lásku a oddanosť. Pri pohľade do nich sa roztápa srdce aj tých najtvrdších z nás. A ak si získame srdce psa, stávame sa centrom jeho vesmíru. Skutočne silné puto so štvornohými priateľmi z nás urobí lepších, starostlivejších a vnímavejších ľudí, a vtedy nedovolíme, aby sa im čosi stalo.

Takže ak vidíme na našom psíkovi akékoľvek prejavy bolesti, núti nás to konať. Pravdou je, že u psov dochádza pomerne rýchlo k prvým následkom zvyšujúceho sa veku, čo sa môže prejaviť najmä na zhoršenom pohybe. Bohužiaľ, keď už príznaky spozorujeme, je to len špička ľadovca, pretože opotrebovanie kĺbov či rôzne ochorenia pohybového aparátu sa môžu začať rozvíjať omnoho skôr. Psy nám nevedia povedať, že ich čosi bolí, preto musíme predvídať.

Prevenciou, ale aj pomocou pri riešení problémov s pohybovým aparátom je kolagén. Tak ako u ľudí, aj u našich domácich maznáčikov sa tvorí v dostatočnom množstve len do určitého veku. Preto je dobré ho priebežne dopĺňať zvonka. Ale tak ako si dávame záležať na výbere toho správneho kolagénu pre seba, mali by sme pozorne vyberať aj najlepší kolagén pre psy. Trh je už presýtený nielen výživovými doplnkami pre ľudí, ale aj pre našich psov. Ak si sadnete k počítaču a začnete hľadať, z množstva značiek sa vám pravdepodobne zakrúti hlava.

Ako teda nájsť správny výživový doplnok pre vášho psíka? Vysvetlíme vám to v bodoch, no zároveň veľmi detailne. Vďaka tomu budete vedieť, čo kupovať a ako sa vyhnúť nekvalitným výživovým doplnkom.

Prečo psy potrebujú kolagén

Pre život nesmierne dôležitá bielkovina, akou je kolagén, má na starosti spájanie buniek, je akýmsi lepidlom, ktoré udržiava pružnosť a flexibilitu najrôznejších tkanív. Napríklad koža psa je až z 80% tvorená kolagénom a tým pádom má vplyv aj na kvalitu srsti, pazúrikov, zubov. Najvýraznejšie sa jeho funkcia prejavuje v pohybovom aparáte – kolagén tvorí až okolo 70% sušiny chrupaviek. Ak je ho málo, môže dochádzať k mechanickému opotrebovaniu kĺbov, mikrotrhlinám a z toho dôvodu k ochoreniam pohybovej sústavy či zraneniam. U cicavcov, čiže nielen u ľudí, ale aj u psov či mačiek, dochádza už v mladom veku k poklesu tvorby vlastného kolagénu. Každým rokom života zvieratka jeho telo produkuje o asi 1 až 1,5% kolagénu menej. Ak sa teda telo samotné nestačí zásobovať kolagénom, je potrebné ho dopĺňať zvonka.

Incapet Collagen pre zvieratá so zľavou

Kolagén pre psy, mačky a kone nakúpite teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Zadajte v e-shope kód: S01000666  a objednajte.

Keďže sme v Inca Collagen sami na sebe dlhé roky testovali účinky kolagénu, rozhodli sme sa pomôcť aj domácim maznáčikom. Všetky nazbierané poznatky a odborné názory sme pretavili do Incapet Collagen – prémiového kolagénu pre psy, ale aj pre iné zvieratá, ktorý môže slúžiť ako kĺbová výživa. Jeho obsahom je, ako inak, sto percent čistého hydrolyzovaného kolagénu. Tento výživový doplnok má pri pravidelnom podávaní množstvo benefitov pre psov:

Pomáha znížiť klinické príznaky a symptómy ochorení pohybovej sústavy, ako napríklad osteoartritídy, artritídy, dysplázie kĺbov, luxácie jabĺčka, opuchov kĺbov a mnoho iných.

pomáha ako prevencia degeneratívnych ochorení pohybového aparátu u plemien, ktoré majú genetické predispozície, ako sú napríklad retrívre, labradory, nemecké dogy.

 

“Mám doma americkú buldočicu Kiru, ktorá má dyspláziu 4 stupňa a natiahnutý väz. Incapet Collagen jej veľmi pomáha pri regenerácii a obnovuje pohyblivosť kĺbov. Tak isto jej kolagén zlepšil kvalitu srsti.” Majiteľka Lucka Valentovičová

 

Pomáha pri udržiavaní zdravej kože, stará sa o jej pružnosť a zvyšuje schopnosť regenerácie pri rôznych poškodeniach následkom zranení alebo kožných ochorení či alergií. Potvrdzuje aj veterinárna lekárka Hana Lešetická z kliniky BUDvet: “Ak si ten psík kožu rozškriabe, nejakým spôsobom ju poškodí, vzniknú nejaké odreniny, tak je dobré potom použiť nejaké podporné prípravky na hojenie, dá sa využiť kolagén, rôzne masti a podobne.”

 

Kolagén pôsobí tiež na zlepšenie kvality srsti, keďže tá vyrastá z rovnakého embryonálneho základu a ako výživu si berie práve kolagén kvôli dôležitým aminokyselinám obsiahnutým v ňom. Keratín, ktorý tvorí jednotlivé chĺpky, je potom pevnejší a pravidelnejší, srsť je tým pádom kvalitnejšia a obnovuje sa rast aj na lysých miestach. “Kolagénové prípravky vlastne podporujú tie jednotlivé chlpy a chlpové vačky, tá srsť je potom zdravšia, až tak nevypadáva, je lesklejšia,” dodáva MVDr. Hana Lešetická.

Podobne ako u srsti, kolagén vyživuje aj pazúriky, vďaka čomu sa stávajú pevnejšie, nelámu sa.

Kolagén môže pozitívne vplývať aj na zdravie zubov, prípadne na rýchlejšie hojenie ďasien v prípade ochorení ústnej dutiny u psa.

Funguje aj ako pomocník pri regenerácii výstelky čreva po najrôznejších ochoreniach gastrointestinálneho traktu u psov, kedy dochádza k narušeniu činnosti čriev.

Čistý prírodný kolagén je pre psy výborne stráviteľný, keďže ide o telu prirodzenú bielkovinu. Je tým pádom hypoalergénny a aj psy s citlivejším trávením ho prijímajú bez problémov, ako je nafukovanie či plynatosť, alebo iný diskomfort spojený so zlým trávením.

Kolagén psom chutí a zároveň môže zvyšovať chuť do jedla. Preto je ako podpora výživy skvelým doplnkom pre psy so zdravotnými problémami. Kľúčový je pre šteniatka vo fáze rastu, ale aj pre staršie psíky na celkové zlepšenie kvality života.

Ale ktorý to je, ten najlepší kolagén pre psy?

Všetky vyššie spomenuté účinky kolagénu pre psy môžu platiť jedine v prípade, že ide o skutočne kvalitný výživový doplnok. Pretože kolagén je nesmierne citlivou molekulou, a jeho spracovanie zo živočíšnych produktov nie je jednoduchý proces. Predtým, než prejdeme k jednotlivým charakteristikám najlepšieho kolagénu pre psy, povedzme si trocha viac o tom, odkiaľ sa vlastne berie.

Kolagén je súčasťou živých organizmov a preto ak máme vyrobiť výživový doplnok, musíme najprv nájsť dobrý živočíšny zdroj. Väčšinou sú to vedľajšie produkty hovädzieho či bravčového dobytka, prípadne vedľajšie produkty morských rýb, ktoré ostávajú po využití mäsa. V týchto častiach – teda kostiach, chrupavkách, rybích plutvách a šupinách, ako aj koži – je kolagénu naozaj veľké množstvo. Je však potrebné ho správne spracovať. Teda extrahovať v takej podobe, ktorú potom bude telo prijímateľa – v tomto prípade psíka – schopné prijať a využiť.

Kolagén je veľkou molekulou, ktorá pozostáva až z 19 aminokyselín. V takejto podobe ju telo prijímateľa nedokáže zužitkovať, preto pri spracovaní kolagénu je potrebné jeho molekuly štiepiť na malé fragmenty, peptidy. Ale aby ich telo vedelo využiť, musí ísť o štiepenie na také fragmenty, v ktorých sa zachováva špecifická kolagénová štruktúra – helissa, alebo tiež trojzávitnica. Ide o tri prepletené reťazce proteínov. Práve táto štruktúra je zodpovedná za to, že kolagén je biologicky dostupný, pre telo prijímateľa ľahko absorbovateľný.

A tu sa dostávame k podstate.

  1. Kolagén musí byť bioaktívny. Biologickú dostupnosť dosiahneme štiepením na fragmenty za súčasného zachovania štruktúry helisy. A toto sa dá dosiahnuť jedine enzymatickým štiepením. Pri enzymatickej hydrolýze (štiepení za studena) vznikajú také fragmenty so štruktúrou helisy, ktoré je telo príjemcu schopné si “poskladať” nanovo. “Preto ich organizmus príjemcu dokáže do tohto procesu zase prijať a využiť na postavenie nových trojzávitníc. Čiže organizmus ich použije rovnako, ako by použil to, čo by si vyrobil sám, keby to ešte vyrábal v dostatočnom množstve,” vysvetľuje biochemička, doktorka Dagmar Petrová.
  2. Kolagén musí byť čistý, bez prímesí, aróm, farbív. Podobne ako pri spôsobe výroby, aj pri miešaní kolagénu s ďalšími látkami platí, že sa môže účinnosť kolagénu výrazne znížiť. “Fragmenty kolagénu môžu s rôznymi prímesami reagovať tak, že sa prímesi niekde na fragmenty uchytia. Táto väzba a to, či k tomu dôjde, závisí na type prímesi a na charakteristike prostredia. Táto väzba sa môže v žalúdku rozpadnúť, ale nemusí. Ak prímesi zostanú uchytené, môžu obmedzovať absorpciu. Po prechode do krvného riečiska môžu obmedzovať prienik do buniek, ktoré majú potenciál k spracovaniu fragmentov kolagénu,” hovorí doktorka Petrová. A dodáva, že to isté platí aj pre kyseliny, teda napríklad vitamín C, ktorý sa často mieša do výživového doplnku priamo s kolagénom: “Keď sa kolagén v trojzávitnici zmieša so silnou kyselinou, denaturuje sa rovnako, ako sa denaturuje bielkovina vajíčka počas varenia. To znamená, že molekula sa nevratne zmení a stratí schopnosť reagovať na zmeny vnútorného prostredia.”
  3. Navyše, ak hovoríme o kolagéne pre zvieratá, nie je nutné podávať ho s vitamínom C tak, ako u ľudí. Zvieratá zväčša pri dobre vyskladanej potrave nemajú problém s nedostatkom vitamínu C. Majú odlišné trávenie a tiež ich spôsob stravovania (pri zodpovednom majiteľovi) je čistejší, kedy si dostatok vitamínov nadobudnú zo stravy.
  4. Mal by byť v práškovej forme a bez konzervantov. Podľa tvrdení odborníkov je prášková forma kolagénového hydrolyzátu najlepšia z hľadiska vstrebateľnosti a zároveň trvanlivosti. Do hydrolyzovaného kolagénu v prášku navyše nie je nutné pridávať žiadne konzervanty, ktoré by znižovali jeho účinok, čo zachováva jeho čistotu. Preto aj Incapet Collagen je vo forme prášku s drobnými čiastočkami, ktoré sa dobre rozpúšťajú s vlhkým krmivom podávaným psíkom. Incapet Collagen dostane zákazník v mesačnom balení s jednotlivo balenými dennými dávkami v zlatých vrecúškach. Trvanlivosť a čistota kolagénu je až do momentu podávania psíkovi zaručená.
  5. Morský kolagén sa vyznačuje najlepšou vstrebateľnosťou. Aj druh vstupnej suroviny má podiel na kvalite kolagénu. Práve hovädzí alebo bravčový kolagén sa často spracováva tepelne, čo môže znamenať nevratnú denaturáciu a rozklad kolagénu bez toho, aby boli fragmenty schopné v tele príjemcu správne pracovať. Okrem toho doktorka Petrová dopĺňa: “Výhodou rybieho kolagénu je to, že je to kolagén vývojovo starý, to znamená, že nie je spojený s radom ďalších, podporných biomolekúl. Rozštiepi sa teda na fragmenty a výsledný roztok nie je znečistený fragmentmi iných molekúl.”
  6. Mal by obsahovať optimálnu dennú dávku. A v tomto prípade viac neznamená viac. Optimálnou dennou dávkou sú 2 až 3 gramy čistého kolagénu. Viac sa podáva len v prípade zranení, kedy je potrebná väčšia podpora pri rekonvalescencii. Je ale zbytočné kupovať výživové doplnky s prehnane vysokými dennými dávkami, napríklad 10 gramov denne. Tak ako ľudia, aj psy majú v tele len obmedzené množstvo transportných látok, ktoré kolagén distribuujú. Bez týchto transportných látok by ho telo nedokázalo využiť. No aj v prípade, že psík prijme veľkú dávku kolagénu, zväčša sa jeho nadbytok celkom zbytočne vylúči z tela, lebo ho nemá čo dopraviť krvným obehom do cieľa.U zvierat sa Incapet Collagen dávkuje podľa váhy, jedno vrecúško s 3000 mg kolagénu stačí pre psa do 20 kg, väčším plemenám môžeme dávkovať aj dve vrecúška denne. Viac je už zbytočné.
  7. Vyberať by ste si mali certifikované produkty. Len také sú garanciou kvality a pôvodu. Napríklad Incapet Collagen disponuje certifikátmi ISO.

Starostlivo si vyberajte, čo pre svojho psíka kupujete

Určite nik z nás nechce pri výživových doplnkoch, ktoré zväčša nebývajú lacné, vyhadzovať peniaze do vzduchu. Vyššie sme si vysvetlili, aké špecifiká by mal mať najlepší kolagén pre psy, teraz si povedzme konkrétne, čomu sa vyhnúť.

Odporúčame nekupovať výživové doplnky bez známeho pôvodu, bez certifikátov, s pochybným zložením. Spozornieť by ste mali v prípade, ak doplnok obsahuje okrem kolagénu aj množstvo aróm, príchutí, prípadne konzervanty. Ak výrobca neuvádza v zložení percento, ktoré tvorí kolagén, je to indikátor, že je ho tam pravdepodobne veľmi málo.

Na trhu nájdete aj kĺbovú výživu pre psov, kde sú použité účinné látky glukosamín a chondroitín, tie však majú štúdiami potvrdené účinky na kĺby. Ak váš psík berie takúto kĺbovú výživu, môžete ju ešte podporiť dodatočne podávaným čistým, kvalitným kolagénom akým je Incapet Collagen. Účinok sa môže iba znásobiť. Naopak, ak narazíte na kolagén, v ktorom je primiešaných veľa zbytočných a neúčinných látok, nevsádzajte naň.

Pozor by ste si mali dať aj na kolagén v inej forme než práškovej. Tekutý kolagén sa môže zdať ako dobrá voľba z hľadiska podávania, ale na udržanie tejto formy sú vždy potrebné určité konzervanty, čo znižuje účinok kolagénu. “Roztoky bielkovín sa ale rýchlo kazia, takže musia byť nejakým spôsobom konzervované, aby sa zabránilo ich bakteriálnemu rozkladu. Jedinou formou, ako súčasne predísť bakteriálnemu rozkladu a zaistiť jednoduchú prenosnosť do formy roztoku, je prášková forma. Do práškovej formy s dostatočnou rozpustnosťou však možno dostať (v biochémii) len veľmi čistú látku s približne konštantnou veľkosťou molekúl. Prášková forma je teda zárukou čistoty a jednotnej veľkosti kolagénových fragmentov,” uzatvára doktorka Petrová. Čo sa týka tabletkovej formy kolagénu, tam zasa hrozí ťažšia vstrebateľnosť, pretože sa dlhšie rozpúšťajú.

Urobte si čo najdôslednejší prieskum týkajúci sa spôsobu výroby. Pamätajte na to, že kolagén musí byť hydrolyzovaný za studena, pričom nedochádza k denaturácii molekuly a nevratnej zmene fragmentov.

Zbytočnou investíciou je aj doplnok s nadmernou dennou dávkou – práve kvôli tomu, že zväčša ide o marketingový ťah s cieľom zarobiť. Väčšie množstvo, než je 3000 či 6000 mg kolagénu denne pre psov (podľa váhy), nemá zmysel. V tomto prípade platí, že lepšie sú 3 gramy kvalitného kolagénu, než 10 gramov nekvalitne vyrobenej a neúčinnej náhrady. Rozhoduje kvalita, nie kvantita.

Spoľahlivý výrobca nemá problém vám poodhaliť svoj spôsob spracovania kolagénu a otvorene odpovedať na dôležité otázky, tak ako to robí Incapet Collagen. Tento kolagén je ako kĺbová výživa pre psov najoptimálnejším riešením, pretože spĺňa všetky podmienky kvalitného a účinného výživového doplnku.

Chlpáči, ktorí sú živými dôkazmi účinku Incapet Collagen

Na záver to najlepšie, a to šťastné príbehy, ktoré ukazujú, prečo práve Incapet Collagen je pre chovateľa psa tou správnou voľbou, keď hľadá najlepší kolagén pre psy.

“Kolagén sme nasadili aj nášmu útulkáčovi, ktorý sa volá Krašno. Pobil sa s iným psom v útulku a následne mu odumrelo časť tkaniva a kože. Kolagén mu veľmi pomohol pri hojení rán a krásne rýchlo sa mu koža aj zasrstila.” MVDr. Martina Mužiková zo Slobody zvierat

“Beky je fenka v zrelom veku a začali sa u nej prejavovať problémy s kĺbami a chôdzou. Odmietala aportovať, čo miluje najviac zo všetkého. Odkedy užíva Incapet znovu ožila, zlepšila sa jej mobilita a znovu šťastne behá.” Spokojná majiteľka Zdenka

Incapet Collagen pomáha aj vodiacim psíkom. Toto je príbeh mladej sučky Evitky, ktorá sa čoskoro stane vodiacim psom, no trpí nepríjemnou diagnózou osteochondrózou, ktorá postihuje chrupavky a tým spôsobuje pohybové ťažkosti a krívanie. Niekoľko mesiacov užívala Incapet Collagen: “Evitka je pohyblivejšia a vôbec sa nešetrí. Neviem posúdiť lekárske hľadisko, ale bola trochu menej pohyblivá ako teraz.”

“Ako opatrovateľka o budúceho vodiaceho psíka som mala možnosť kolagén vyskúšať a naďalej ho psíkovi podávať. Teraz na neho nedám dopustiť. Vyhral to ako u mňa, tak u Borinky na plnej čiare. Nielen však kvalitou, ale aj vďaka ľuďom, ktorí takto pomáhajú psíkom vo výcviku, aby mali zdravý pohybový aparát. Borinke chutí, nezapácha a je citlivý na jej trávenie. Je to niečo, po čom vždy siahnem na konci dňa, ktorý je pre nás obe náročný.” Michaela Cibulková s pudlíkom Borinkou.

Našich psíkov milujeme. Každý zodpovedný majiteľ by chcel, aby tu s ním jeho štvornohý priateľ ostal do konca jeho ľudského života. Ak to už nie je možné, aspoň sa pokúsme zariadiť psíkom čo najdlhší a šťastný život. Taký, ktorý mu nestrpčujú bolesti a zdravotné problémy. Práve kvalitný kolagén je dostupnou možnosťou, ako na to. Incapet Collagen je certifikovaný a odborníkmi odporúčaný kolagén, ktorý dokázateľne účinkuje, presne tak, ako Inca Collagen účinkuje u ľudí.

Kolagén 4+1

Aj zvieratká potrebujú kolagén. Ku 4 baleniam Inca Collagenu získate 1ks Incapet Collagenu pre vášho domáceho miláčika ako darček. Pridajte mu kolagén do jeho obľúbeného krmiva a sledujte účinky.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×