Starostlivosť o vlasy

Krátke, či dlhé? Azda neexistuje žena, ktorá by v určitom období neriešila túto dilemu. My v tom máme jasno: zdravé a husté vlasy sú najviac sexi. Hoci dlhá hriva má u mužov predsa len väčšiu popularitu, niektorým ženám krátke účesy vyslovene pristanú a podčiarkujú ich ženskosť. Nič to nemení na tom, že o našu korunu krásy, nech je akejkoľvek dĺžky, sa musíme správne starať. A pozor, páni, platí to aj pre vás!

Máte pocit, že vám v tomto genetika veľmi nepraje? Sú vaše vlásky jemnučké, štiepia sa, nedorastajú do dĺžky a príliš skoro vypadnú? Možno sa o ne síce dobre staráte, ale niečo tomu ešte chýba. Vedeli ste, že kolagén je kľúčový aj pre vlasy? Kolagén je dôležitou súčasťou štruktúry kože, z ktorej vyrastajú. Zdravá koža znamená zdravé vlasy. Okrem toho, vlasy potrebujú aminokyseliny, ktoré sú súčasťou kolagénu a vďaka nim dokáže telo tvoriť nový a silnejší vlasový keratín. Pri nedostatku kolagénu je keratín tvoriaci vlasy slabej štruktúry, ktorá sa rýchlo rozpadá. Kolagén však spája bunky v celom tele a ak ho je dostatok, vlasový keratín je pevný, čo vidno na lesku, pevnosti a trvácnosti vlasov.

Dobrou správou je, že dnes si ho už môžete doplniť celkom jednoducho – vsaďte na kolagénový hydrolyzát. Musí byť však kvalitný a účinný, presne ako Inca Collagen.

Benefity Inca Collagenu pocítili aj vlasy šéfky redakcie portálu KamZAkrasou.sk Aleny Čabákovej: “Po dvoch mesiacoch užívania kolagénu práve na nich vidím väčšie zmeny. Sú pevnejšie, menej sa lámu a ľahko sa udržiavajú v peknom tvare. Som s nimi taká spokojná, ako asi nikdy predtým a skutočne si to užívam.”

Kolagén teda môže byť riešením vašich problémov s vlasmi. To však nie je všetko. Poradíme vám, ako na celkovú starostlivosť o vlasy, akým zlozvykom sa radšej vyhýbať a na čo dbať z výživového hľadiska.

Čo má spoločné starostlivosť o vlasy s kolagénom

Premýšľali ste niekedy, ako vzniká vlas? Ak sa o svoje vlasy snažíte starať, asi vám nie je cudzí pojem keratín. To je práve bielkovina, ktorá tvorí až 95% vlasov. Vlas okrem toho tvorí voda, melanín zodpovedný za výslednú farbu vlasov, minerály a stopové prvky, lipidy, rôzne proteíny a až 20 druhov aminokyselín. Veľmi dôležitou časťou vlasu je jeho folikula, z ktorej vyrastá – preto je dôležité chrániť vlasové korienky. Cez folikuly získavajú vlasy živiny.

Kolagén pozostáva z aminokyselín, ktoré sú priamou “potravou” pre vlasy. Ako jedna z esenciálnych bielkovín v našom tele je kolagén dôležitou súčasťou pohybového aparátu – kĺbov, kostí a chrupaviek, ako aj kože. Tým pádom dostatok kolagénu pozitívne vplýva nielen na kožu, ale aj na vlasy a nechty.

“Vlasy a nechty vznikajú z rovnakého embryonálneho základu, a preto je ich kvalita často ovplyvnená rovnakými faktormi, ako sú napríklad hladina hormónov, dostatok vitamínov a železa,” hovorí dermatologička MUDr. Jana Molčanová z kliniky Medoderm. Fígeľ je v tom, že kolagén si ľudské telo tvorí v dostatočnom množstve iba do určitého veku, potom postupne jeho produkcia klesá. Okolo 45. roku sa už kolagén v tele netvorí takmer vôbec, preto musíme túto nenahraditeľnú bielkovinu telu dodávať. Časť pre vlasy dôležitých aminokyselín môžeme získať z jedla, no chýbajúci kolagén v štruktúre kože z jedla doplníme ťažko. Je preto najlepšie príjmať ho vo forme výživového doplnku. Ale nie hocijakého. Musí byť kvalitný a fungovať.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

S kolagénovými doplnkami sa v posledných rokoch doslova roztrhlo vrece, nie je preto jednoduché nájsť skutočnú kvalitu. Často sa kvalitný kolagén zamieňa za rôzne náhrady vyrobené z kostí dobytka a prasiat, navyše ochutené arómami a sladidlami. Problém je v spôsobe výroby takýchto doplnkov, pri ktorej nezriedka môže dochádzať k degradácii kolagénu.

Inca Collagen je garanciou kvality, pretože ide o bioaktívny kolagén vyrábaný z kvalitných zdrojov (vedľajších produktov morských rýb) pomocou šetrnej metódy, enzymatickej hydrolýzy. To znamená, že pri výrobe sa pracuje s najlepšími surovinami a nedochádza k poškodeniu kolagénu. Jeho molekula je veľmi opatrne, pomocou špecifických enzýmov, rozštiepená na jednotlivé peptidy so zachovaním trojitej štruktúry helixu, čo zaručuje biologickú hodnotu. Inca Collagen navyše nie je dochutený. Žiadne zbytočné arómy ani sladidlá, ktoré kolagén degradujú. Už od svojho vzniku si Inca Collagen zakladá na čistote, certifikovanej bioaktivite a tradičnom spôsobe výroby bez pridávania aditív, vďaka čomu tak skvelo účinkuje. Tieto účinky sú potvrdené odborníkmi a doložené ISO certifikátmi, ktoré oficiálne radia Inca Collagen medzi špičku výživových doplnkov.

Takto získaný hydrolyzovaný kolagén telo nemá problém spracovať a cez membránu tráviaceho ústrojenstva sa jednoducho dostáva priamo do obehu. Telo už potom pracuje s dodaným kolagénom podľa potreby. Ak chýba v koži, dodáva ho do kože a jeho účinky pocítia i vlasy.

Najčastejšie poškodenia vlasov a ich príčiny

Kolagén pomáha riešiť nedostatočný rast a vypadávanie vlasov, štiepenie, suché a lámavé vlasy, aj iné neduhy. Naše vlasy sú nesmierne vyťaženou ozdobou tela a zároveň výborným ukazovateľom, že niečo nie je v poriadku. Príčiny týchto stavov sú rôzne. Zlá kvalita vlasov môže spočívať okrem nedostatku živín aj:

  • v kolísaní hormónov – veľmi často sa spája s tehotenstvom, prípadne obdobím dojčenia,
  • v strese – môže nastať až situácia, ktorá sa nazýva telogénne efluvium, čiže poškodenie vlasov vyvolané stresom. Príčinou sú nefunkčné vlasové folikuly, ktoré spôsobujú lámavosť vlasov,
  • v pričastom tepelnom zahrievaní vlasov – nesprávne fénovanie a žehlenie pri vysokej teplote,
  • v častom absolvovaní chemických zásahov či úprav, ako napríklad farbenie, predlžovanie vlasov, trvalá, ktoré doslova devastujú vonkajšiu vrstvu vlasu – kutikulu.

 

Starostlivosť o vlasy podľa typu vlasov

Na začiatok je dobré identifikovať svoj typ vlasov a tomu prispôsobiť starostlivosť o ne. Podľa toho budete vedieť, ako často umývať vlasy, aké na ne používať prípravky a podobne. To, aký typ vlasov máme, je do veľkej miery dedičná záležitosť. Vizuálny objem a pocitová hustota vlasov sa odvíja ani nie tak od počtu vlasov, ale skôr od ich hrúbky.

Má to veľa spoločného aj s prirodzenou farbou vlasov. Vedeli ste napríklad, že blonďaví ľudia majú najviac vlasov? Na druhej strane, sú najtenšie. Preto pôsobia na pohľad ako veľmi jemné, až riedke. Naopak, ryšaví ľudia majú vlasov najmenej, sú však obvykle strednej hrúbky. Tmavovlasí ľudia mávajú vlasy najhrubšie a zároveň aj v strednom množstve, preto ich hriva pôsobí dojmom hustoty a pevnosti. Takéto vlasy mávajú Aziati, zatiaľ čo Škandinávci sú typickí svetlými, jemnými a na pohľad tenkými prameňmi vlasov.

Čo sa týka vzhľadu vlasov, delia sa na rovné, zvlnené, stredne kučeravé, a kučeravé. To závisí od toho, pod akým uhlom máme “vykrojené” folikuly. Toto všetko je genetika, čiže svoj typ vlasov nezmeníme. Môžeme si však prispôsobiť starostlivosť o vlasy podľa typu. Napríklad, kučeraví ľudia mávajú najsuchšie vlasy. Nemusia si ich preto tak často umývať, ale na druhej strane môžu takéto vlasy trpieť dehydratáciou. Naopak, rovné vlasy sa mastia rýchlejšie.

Bez ohľadu na to, aký typ vlasov vám príroda nadelila, môžete ich zodpovedne vyživovať zvnútra a posilniť ich štruktúru, aby boli pevné a zdravé.

Živiny a vitamíny pre zdravé vlasy

Určite z doteraz napísaného chápete, že dostatočná výživa zvnútra je alfou a omegou. Myslite preto na dostatok bielkovín, vitamínov a minerálov.

Dostatok kolagénu = silnejšie vlasy

Ak je kolagén pre telo elixírom života, pre vlasy je ako pevné základy domu. V čom všetkom pomáha?

  • Dodáva vlasom dôležité aminokyseliny, vďaka ktorým sa tvorí silný a dobre štrukturovaný keratín.
  • Má schopnosť regenerovať vlasové folikuly, vrátane tých neaktívnych, z ktorých potom opätovne môžu rásť nové vlasy.
  • Vplýva na tvorbu melanínu vo vlasoch, preto dokáže redukovať aj vznik šedín.
Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Vďaka kolagénu, ktorý v našom organizme pôsobí ako zázračné spojivo, teda vlasy zosilnejú a budú rásť aj nové a krajšie. Navyše ide o veľmi všestrannú bielkovinu – vlasy ho ocenia aj pri zaťažkávacej každoročnej skúške, ktorou je pre ne letné a dovolenkové obdobie. Veľkou fanúšičkou Inca Collagen je preto aj módna návrhárka Jana Pištejová, ktorá ho užíva celé roky: “Keď sa chystám do tepla, nikdy nezabudnem pribaliť krabičku @incacollagen. Moja pokožka a moje zatiaľ nefarbené vlasy nebudú trpieť na prudkom slnku. Mne po Inca Collagene vlasy rastú doslova ako z vody.”

Odborníkmi na vlasy sú najmä kaderníci a vlasoví stylisti, mnohí z nich už s Inca Collagen majú skúsenosti a môžu ich tak odporúčať aj ďalej. Kaderníčka a fashionbloggerka @janah_blog:

“Bez srandy a preháňania, Inca Collagen je zázrak na vlasy. Farbím si vlasy každých 5 týždňov a teraz keď užívam Inca Collagen som mala svoj 5-týždňový odrast po 3 týždňoch. Sama som z toho prekvapená.“

Okrem kolagénu sú pre vlasy dôležité aj:

Vitamín C – skvelý antioxidant, ktorý chráni bunky pred voľnými radikálmi a podporuje tvorbu kolagénu. Zároveň pomáha vstrebávaniu železa, ktoré je pre vlasy rovnako dôležité.

Aj Inca Collagen sa má užívať spoločne s vitamínom C, pretože tvoria silnú dvojicu. Toto je aj dôvod, prečo ku každému objednanému baleniu pridávame zákazníkom balenie vitamínu C s postupným vstrebávaním. Vitamín C však Inca Collagen nemieša priamo do samotného kolagénového prášku, pretože by sa mohlo stať, že by dochádzalo k jeho degradácii. Vysvetľuje doktorka Dagmar Petrová: „Keď sa kolagén v trojzávitnici zmieša so silnou kyselinou, denaturuje sa rovnako, ako sa denaturuje bielkovina vajíčka počas varenia. To znamená, že molekula sa nevratne zmení a stratí schopnosť reagovať na zmeny vnútorného prostredia.“ Odporúčame teda užívať radšej čistý prémiový morský Inca Collagen a doplniť ho v ďalšom kroku kapsulou vitamínu C, prípadne s konzumáciou potravín bohatých na céčko.

  • Vitamíny skupiny B – sú zodpovedné za viacero správnych procesov v našom tele, vrátane metabolizmu a syntézy bielkovín. Z nich najväčší význam má biotín, ktorý podporuje rast vlasov posilnením štruktúry keratínu na vonkajšej vrstve vlasov, kutikule.
  • Minerály železo, zinok, selén a horčík. Anémia z nedostatku železa napríklad býva sprevádzaná aj stratou vlasov, zinok je zasa zodpovedný za správne fungovanie mazových žliaz v blízkosti vlasových folikul, za rast vlasového tkaniva a schopnosť jeho regenerácie.

Dôležité sú tiež vitamíny A, D, E, a dostatočný príjem ďalších bielkovín a tukov, z ktorých si vlasy berú živiny.

Incapet Collagen pre zvieratá so zľavou

Kolagén pre psy, mačky a kone nakúpite teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Zadajte v e-shope kód: S01000666  a objednajte.

Čo by ste mali jesť

Zostavte si jedálniček, z ktorého budú vlasy profitovať. Máme pre vás niekoľko tipov na ľahko dostupné “superpotraviny” pre vlasy.

  • Tučné ryby ako losos, makrela, či tuniak, ďalej vlašské orechy, rôzne panenské rastlinné oleje, to všetko je bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré majú schopnosť vlasy hydratovať,
  • vajíčka – sú výborným zdrojom nielen biotínu, ale tiež selénu a zinku,
  • batáty a hovädzia pečeň – bohaté na vitamín A, ktorého optimálne množstvo v tele podporuje tvorbu mazu pre zdravé a hydratované vlasy,
  • ustrice, hovädzie mäso, špenát, pšeničné klíčky, tekvicové semená a šošovica – tieto potraviny majú spoločné to, že sú bohaté na zinok,
  • avokáda sú chutné a zaraditeľné do akejkoľvek diéty, pričom zásobia telo zdravými tukmi a dostatkom vitamínu E,
  • nezabudnite samozrejme na ovocie a zeleninu bohaté na vitamín C – bobuľovité plody, špenát, brokolica a paprika.

Tipy ako sa starať o vlasy

Často s vlasmi zaobchádzame veľmi drsne a ani o tom nevieme. Nevedomky si vytvárame zlé návyky, napríklad nesprávne umývanie, česanie, fénovanie… Ďalej sú to nešetrné účesy. Áno, vlasy stiahnuté do drdola sú síce pohodlné a pôsobia šik, avšak vlasy sú v tomto type účesu napäté, folikuly sa nadmerne namáhajú a môžu sa poškodiť. A to je priama cesta k vypadávaniu vlasov.

Ako správne umývať vlasy

Pri umývaní vlasov schádza maz a nečistoty, ale tiež ochranná bariéra vlasov, čo môže poškodzovať kutikuly vlasov. Aby ste tomu čo najviac predišli, nikdy nevynechajte po umytí vlasov kondicionér. Vďaka nemu bude aj rozčesávanie omnoho jednoduchšie. Šampón si do vlasov len jemne vmasírujte a napeňte, nešúchajte si celú hlavu dlaňami a netlačte. Vlasy sprchujte teplou, ale nie horúcou vodou, ktorá by ich mohla poškodiť.

Vyberajte tiež vlasovú kozmetiku, ktorá zodpovedá vášmu typu vlasov. Ak používate nesprávne alebo nekvalitné produkty, môže to mať dosah na zdravie vašich vlasov. Existuje štúdia, podľa ktorej má pH šampónu veľký vplyv, napríklad príliš zásadité šampóny môžu poškodzovať vlasy. Preto je dôležité vyberať si prípravky s neutrálnym pH.

Kolagen Inca Collagen

Ušetrite pri nákupe Inca Collagenu

Nakúpte teraz o 5€ výhodnejšie cez e-shop. Získate dopravu zdarma a tiež darček – balenie vitamínu C pre lepšiu syntézu kolagénu.

Zadajte v e-shope kód: S01000666 a objednajte.

Ako často umývať vlasy

Je to individuálne, suché vlasy stačí umývať pokojne raz za týždeň, kým mastné môžu vyžadovať umývanie aj každý deň. No pozor, aby ste to nepreháňali. Najmä ľudia s rovnými a jemnými vlasmi, ktoré sa rýchlejšie mastia, môžu mať sklon si ich umývať aj viackrát denne, čo vedie k vysušovaniu a namáhaniu vlasov. V konečnom dôsledku sa ale vlasy mastia ešte viac a nastáva začarovaný kruh.

Prispôsobte frekvenciu umývania svojmu typu vlasov. Nie je nutné umývať vlasy už pri najmenšom pocite zamastenia. Ak nevyzerajú mastné, dajte im ešte čas. Pričasté umývanie vlasov narúša ich ochranný systém a berie im hydratáciu. Výnimkou sú samozrejme situácie, kedy sa po športovaní nadmerne spotíte, prípadne ak patríte medzi ľudí so skutočne rýchlo sa mastiacimi vlasmi. Tie sú ale prirodzene menej náchylné na poškodenia z dehydratácie.

Naučte sa správne používať fén a správne sa česať

Tepelné úpravy by všeobecne nemali byť každodennou záležitosťou. Ak však potrebujete vlasy vysušiť rýchlejšie, použite režim fénu s chladnejším vzduchom. Fénujte z dostatočnej vzdialenosti.

Česanie je samostatnou kapitolou. Nie je pravda, že budú zdravšie, čím viac si ich budete česať. V tomto platí, že menej je viac. Nakúpte si kvalitné kefy a hrebene, ktorými sa dá česať jemne a šetrne. Nikdy vlasy nerozmotávajte silou a trhanými pohybmi.

Starostlivosť o dlhé vlasy

Špeciálnu starostlivosť vyžadujú dlhé vlasy. Odporúčame pravidelne, aspoň raz za dva mesiace chodiť na zastrihávanie končekov, čím zamedzíte štiepeniu vlasov. Vec, na ktorú sa často zabúda, je aj správny spôsob sušenia prameňov po umytí. Namiesto drsných uterákov voľte špeciálne z mikrovlákna, ktoré sú šetrné k vlasom. Vodu z vlasov pomaly a opatrne vytlačte, použiť môžete aj špeciálny turban na vlasy.

Otestujte svoje vlasy

Ako ste na tom vy? Nie ste si istí kvalitou svojich vlasov? Prejdite si nasledujúcich pár bodov a zamerajte na vlasy svoju pozornosť.

  • Suchosť – vlasy sú bez lesku, na dotyk drsné, slabé, krepovité.
    Nadmerná lámavosť – pri úprave vlasov pozorujete často skrátené vlasy, zalomené vlasy, neprirodzene skrátené vlasy.
  • Štiepenie – chyťte medzi prsty prameň vlasov a pozorne si prezrite končeky, rozštiepené vlasy sa na konci delia na dva alebo viacero tenkých vláskov.
  • Vypadávanie vlasov – spozorujete najlepšie po umývaní a česaní, vlasy ostávajú na hrebeni alebo v dlani v chuchvalcoch či prameňoch, zachytia sa na odtoku.
  • Nedostatočný rast – aj napriek najväčšej snahe si nedokážete vypestovať dlhšie vlasy, než po ramená, prípadne aj kratšie, vlasy po dorastení do tejto dĺžky zvyčajne ďalej nerastú alebo vypadávajú.

Našli ste sa v niektorom z bodov? V takom prípade odporúčame nasadiť Inca Collagen a zároveň sa začať o vlasy dôslednejšie starať. Verte tomu, že už o pár týždňov sa vám za to poďakujú krásou, silou a leskom.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×