Odborný magazín Bedeker zdravia, s ktorým už niekoľko rokov spolupracujeme, pripravil článok s odborníkom na tému kolagén v ľudskom tele. V spolupráci s redakciou a súhlasom vydavateľa vám tento článok v plnom rozsahu prinášame.

 

Kolagén tvorený aminokyselinami predstavuje najčastejšie se vyskytujúci proteín nerozpustný vo vode. Vytvára základ väziva, chrupaviek, ale i kostí v tele cicavcov. Kolagénové vlákna sú veľmi mäkké, nepružné, pevné, a pritom veľmi ohybné. Významným zdrojom kolagénu je rybie, hovädzie, bravčové či hydinové mäso. Možno ho však telu dodať vo forme špeciálnych gélov či kapsulí.

 Kolagén predstavuje až 10 % celkové váhy ľudského tela, 30 % svalstva a až 70 % kože. Existuje pritom viac než dvadsať typov kolagénu. V šľachách, koži a kostiach nájdeme väčšinou typ jedna. Typ dva je skôr súčasťou chrupaviek, a typ tri cievnych stien. Kolagén sa nachádza predovšetkým v mimobunkovej hmote, čo je spletitá sieť makromolekúl. Obsah kolagénu určuje fyzické vlastnosti telesných tkanív.

 

Ako je to s tvorbou kolagénu v ľudskom tele

 

Kolagén je základnou stavebnou bielkovinou v telách ľudí a živočíchov, tvorí štruktúru kostí, väzov, šliach, chrupaviek a kĺbov. Molekula kolagénu je zložená z troch prepletených reťazcov proteínov, ktoré vytvárajú štruktúru trojitého helixu, ktorá je zodpovedná za pevnosť o odolnosť tkanív chrupaviek. Kolagénové vlákna tvoriace štruktúru kĺbových chrupaviek vznikajú v chondrocytoch radením jednotlivých aminokyselín do reťazcov bielkovín. Základné reťazce sa následne zoskupujú do trojzávitnice prokolagénu. Ten sa transportuje z buniek, kde je ďalej upravený na kolagénový monomér. Monoméry sa radia za seba a vedľa seba do mikrofibríl, následne do kolagénových fibríl a do kolagénových vláken. Sústava kolagénových vláken tvorí nosnú arkádovitú kostru celej chrupavky. Len spojivové tkanivá dobre nasýtené kolagénom s pevnou arkádovitou štruktúrou sa môžu správne vyvíjať a následne omnoho lepšie odolávať okamžitému a dlhodobému preťažovaniu. Tvorba kolagénu v ľudskom tele začne klesať od 35 až 40 roku veku. Pokožka postupne stráca pružnosť a pevnosť, tvoria sa vrásky, zhoršuje sa kvalita spojivového tkaniva. „Najväčší úbytok kolagénu nastáva najmä po šesťdesiatke, čo sa prejavuje tvorbou väčšieho množstva vrások, vznikom kŕčových žíl na dolných končatinách, ale i v konečníku a dochádza k mnohým ďalším degeneratívnym zmenám,“ vysvetľuje emeritný primár ortopédie MUDr. Milan Čarvaš s tým, že dnes sa kolagén aj v medicínskej praxi s úspechom využíva v podobe kolagénových injekcií, obväzov na chronické rany, krytí na popáleniny, pri výrobe cievnych protéz a samozrejme i v kozmetike a estetickej medicíne.

 

Ako možno telu kolagén dodať?

 

Zdrojom kolagénu je rybacie, hovädzie, bravčové či hydinové mäso. „Prírodný kolagén bez úpravy sa však  veľmi zle vstrebáva, preto ho treba pre vnútorné použitie špeciálne upravovať či štiepiť, aby sa do tela  dobre vstrebal. Telu dodaný kolagén podporuje výživu kostí a chrupaviek, pomáha hojiť drobné poranenia, zvyšuje pevnosť svalov, šliach, väzív i kože,“ hovorí doktor Čarvaš.

 

Na trhu existuje celý rad výrobkov na podporu pohybového aparátu. Dobré tiež je kombinovať kolagén s tzv. chondopotektívami – s chondroitínsulfátom a glukosamínsulfátom. „Chondroprotektíva podporujú makromolekulárnu syntézu chondrocytov a kyseliny hyalurónovej v synoviálnomm moku, inhibujú degradačné enzýmy a tiež aj mediátory zápalu. Preto má kombinácia hydrolyzovaného kolagénu s s chondroprotektívami veľký význam pre regeneračnú schopnosť chrupaviek, kože, spojivového tkaniva, cievnych stien, ale i celkovo pre podporu zdravia,“ vysvetľuje odborník a upozorňuje, že ideálne je preventívne podávanie kolagénu prípadne tiež ako doplnok stravy pri liečbe bolestí súvisiacich s poruchami pohybového aparátu.

 

 Prečo užívať hydrolyzovaný kolagén?

 

Kĺby a chrupavky vystavené námahe sú z dlhodobého hľadiska náchylné na opotrebovanie a poškodenie. Telo si nevie vyprodukovať dostatočné množstvo chrupavky na neutralizovanie týchto strát. V takomto prípade môže pomôcť hydrolyzovaný kolagén, ktorý stimuluje syntézu chrupavkovej masy, a tak pôsobí ako prevencia vzniku degeneratívnych ochorení, pre ktoré sú pre typické symptómy ako akútna bolesť, ranná stuhnutosť kĺbov a obmedzenie funkcie kĺbov. Pacienti užívajúci 10 gramov hydrolyzovaného kolagénu denne pociťujú signifikantné zlepšenie po šiestich až 12 týždňoch. Pri preventívnom užívaní 10 gramov hydrolyzovaného kolagénu denne sa riziko vzniku degeneratívnych ochorení výrazne znižuje a pomáha ľuďom ostať fit, hlavne vo vyššom veku. Prospešný je aj jedincom s nadváhou alebo tým, ktorí majú genetickú predispozíciu na vznik degeneratívnych ochorení pohybového aparátu či ľuďom v rizikových povolaniach, ak pracujú manuálne a namáhajú si kĺby, a rovnako aj ľuďom s predchádzajúcou anamnézou poranenia kĺbov, ako napríklad zlomeniny, poranenia väzív a pod.

Nice to see you

We noticed you are visiting us from afar.
Maybe you are looking for our internetional website?

Enter website

Press the button to continue to the international website.

Or go to the original website.

Change language

×